Класична долма у виноградних листках — це фаршироване блюдо, по техніці приготування схоже на голубці. Напевно ви вмієте готувати російські голубці і в літній сезон не знаєте, яке застосування можна підшукати для виноградного листя. Наступні десять рецептів дозволять вам розширити свої кулінарні навички, а також покажуть, що врожай виноградника багатий не тільки плодами винограду, але і виноградним листям, які можуть радувати вас цілий рік.
Класичний рецепт приготування долми у виноградних листках
Щоб визначитися з тим, в якому вигляді вам найбільше подобається долма у виноградних листах, пропонуємо почати зі знайомства з класичним рецептом долми, в якому закладені основні принципи приготування.
Інгредієнти на
10 порц.
- Яловичина 600 гр.
- Рис білий 60 гр.
- Виноградні листя 60 шт.
- Морква 2 шт.
- Селера 4 стебла
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Зіра 1 ч. л.
- М’ята сушена 1 ч. л.
- Часник 3 зуб.
- Петрушка 1 пучок
- Масло рослинне для смаження
- Перець чорний мелений за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати долму у виноградних листках за класичним рецептом? Рис відварюємо всього хвилин п’ять, після чого відкидаємо рис на друшляк, щоб злити зайву воду.
- М’ясо обмиваємо, нарізаємо на невеликі шматочки і пропускаємо через м’ясорубку.
- Порубаний на дрібні шматочки підсмажуємо цибулю до золотистого кольору на рослинній олії, додаємо фарш з яловичини, добре перемішуємо і продовжуємо підігрівати.
- Фарш з цибулею перекладаємо в ємність до рису, додаємо необхідні спеції на ваш смак і ретельно перемішуємо.
- Перейдемо до підготовки виноградного листя для долми. Обов’язково обрізаємо стебла, ретельно промиваємо від бруду і заливаємо кип’яченою водою. Залишаємо на хвилин 15.
- Після цього листя недовго просушуємо, позбавляючись від зайвої вологи, і акуратно викладаємо на лист по столовій ложці фаршу.
- Увесь згортаємо конвертиком за принципом голубців з листя капусти.
- Очищену моркву із селерою нарізаємо як можна дрібніше. Розігріваємо глибоку сковороду з рослинним маслом і відправляємо туди подрібнені овочі. Обсмажуємо протягом п’яти хвилин на невеликому вогні.
- На підігріту моркву із селерою щільно один до одного викладаємо згорнуті листя з фаршем. У каструлю додаємо стільки води, щоб вона покривала долму і накриваємо блюдцем.
- Доводимо до кипіння й тушкуємо на маленькому вогні протягом 50 хвилин. На завершення, готову долму викладаємо на велике блюдо і подаємо в гарячому вигляді з вашими улюбленими соусами, холодними закусками та салатами.
Приємного вам апетиту!
Як приготувати долму у свіжих виноградних листках в мультиварці?
Долма, приготовлена зі свіжих виноградних листків з м’ясним фаршем в мультиварці, виходить помітно ніжнішою і ароматнішою, що неодмінно порадує вас і ваших близьких.
Час готування: 60 хв
Час приготування:90 хв
Порцій – 10.
Склад:
- Листя виноградні – 10 шт.
- Фарш – 700 гр.
- Рис – 400 гр.
- Цибуля – 2 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Зелень – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Для приготування долми будемо використовувати свіжі виноградне листя і перш ніж приступити до основним етапом, листя заливаємо окропом і тримаємо в кип’яченій воді протягом 10 хвилин. Паралельно з цим промиваємо білий рис і обов’язково варимо до стану напівготовності.
2. Лук очищаємо і дрібно нарізаємо.
3. Остиглий рис з’єднайте з фаршем, цибулею і ретельно перемішуємо.
4. Зливаємо охололу воду, а виноградні листя акуратно викладаємо, намагаючись залишити цілими. На листок викладаємо пару чайних ложок фаршу так, щоб вам було просто згорнути його в конверт. Все те ж саме проробляємо з іншими виноградним листям.
5. Готові конвертики викладаємо на дно чаші, попередньо застелене шаром виноградного листя. Між конвертиками вкладаємо по часточці лимона. Заповнюємо чашу водою, щоб вона покривала долмушки. Налаштовуємо режим мультиварки «Тушкування» на 90 хвилин.
6. Долму викладаємо на сервірувальне блюдо зі сметаною, соусами і зеленню.
Приємного вам апетиту!
Простий і смачний рецепт долми з сухих виноградних листків у каструлі
Ви не побачите суттєвої різниці між долмой, приготовленої в сухих листках і долмой, загорнутої в свіжі листочки. Єдине, вам потрібно приділити трохи більше часу підготовці листя.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування:50 хв.
Порцій – 20.
Склад:
- Листя сухі виноградні – 20 шт.
- М’якоть баранини – 300 гр.
- Рис – 0,5 склянки
- Масло оливкове – 1/3 склянки
- Смородина – 1 ст. л.
- кедровий Горіх – 1 ст. л.
- Спеції – за смаком.
- Сіль – 1,5 ч. л.
- Кмин мелений – 0,5 ч. л.
- Кориця мелена – 1/3 ч. ложки
- Материнка сушена – 1/3 ч. ложки
- М’ята подрібнена – 2 ст. л.
- Зіра – 1 щіпка.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Лимон – 0,5 шт.
Процес приготування:
1. М’ясо подрібнюємо у фарш через м’ясорубку, додаємо в цю ж ємність необхідну кількість сухого рису, м’яти, цілісної чорної смородини і очищених кедрових горіхів. Всі з’єднуємо, не перемішуючи.
2. До цих же компонентів додаємо спеції в потрібних пропорціях, солимо, перчимо і заправляємо оливковою олією.
3. До інгредієнтів вбиваємо яйце і ретельно перемішуємо, добре перетираючи всі компоненти з м’ясом.
4. Сирий фарш накриваємо зверху харчовою плівкою і залишаємо в прохолодному місці, щоб м’ясо могло просочитися спеціями для отримання особливого аромату.
5. Сухе листя винограду попередньо замочуємо в гарячій воді, після цього зливаємо воду і акуратно поділяємо поштучно, промиваємо під холодною водою протягом 15 хвилин.
6. Поки листя трохи обсыхают, ми видаляємо ніжку і переходимо до формування долми.
7. Лист укладаємо прожилками до верху і починаємо викладати охолоджений фарш ближче на найширшу частину, яка ближче до основи листа.
8. Починаємо згортати так, як показано на фотографіях. Таким чином доходимо до верхівки і отримуємо вже готову долму.
9. З рештою листям проробляємо ті ж маніпуляції. Досить медитативний процес, який сприяє заспокоєнню нервів.
10. У підсумку все загорнуті долми повинні вийти приблизно одного невеликого розміру.
11. Дно каструлі покриваємо тонким шаром виноградного листя. Викладаємо долму, рухаючись від стінок каструлі до центру.
12. Після того як все акуратно викладено, не забуваємо вичавити сік лимона.
13. Заправляємо оливковою олією.
14. Підбираємо блюдце підходить по діаметру і накриваємо зверху долму. Це робиться для того, щоб в процесі приготування вона не втратила форму, а листя не розкривалися.
15. Далі заливаємо вміст каструлі окропом, або ж свіжоприготованим курячим бульйоном. Цей пункт за вашим бажанням. Рідина повинна покривати тарілку.
16. Ставимо на середній вогонь і доводимо до кипіння, далі поступово зменшуємо і тушкуємо хвилин 40. Готовність можете перевірити, спробувавши одну штуку. Після цього дістаємо тарілку і з відкритою кришкою тримаємо на маленькому вогні хвилин п’ять, щоб долма наситилася бульйоном.
17. Весь вміст каструлі дістаємо і сервіруємо, виходячи з ваших уподобань.
Приємного вам апетиту!
Як приготувати долму з консервованих листя винограду з банки?
Консервація є одним з кращих способів зберігання виноградних листів, якими ви можете скористатися незалежно від часу року і приготувати смачну долму в якості святкової закуски або обіднього страви.
Час готування: 60 хв
Час приготування:60 хв
Порцій – 50.
Склад:
- Листя консервовані виноградні – 600 гр.
- Баранина – 1000 гр.
- Рис – 0,5 склянки
- Цибуля – 2 шт.
- М’ята свіжа – 1 пучок.
- Кінза – 1 пучок.
- подрібнений Коріандр – 1,5 ч. л.
- Мацоні – 200 гр.
- Часник – 3 зубчики.
- Перець червоний мелений – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Рис промиваємо і замочуємо в підігрітій воді протягом години. Консервовані листя замочуємо в прохолодній воді на 30 хвилин, зливаємо воду через друшляк і ретельно промиваємо.
2. Баранину з цибулею нарізаємо на маленькі шматочки і проганяє через м’ясорубку.
3. Рис промиваємо під холодною водою і відкидаємо на друшляк, щоб позбутися від зайвої рідини. Зелень дрібно нарізаємо, додаємо до рису і фаршу. Солимо, заправляємо спеціями і добре перемішуємо вміст. У ємність з фаршем поступово вливаємо близько 100 мл холодної води, продовжуючи перемішувати.
4. Маємо листя на зручній поверхні і порційно викладаємо по столовій ложці фаршу на підставу аркуша далі від краю. Починаємо загортати листя з нижньої частини листа, рухаючись до верхньої.
5. Фаршировані листя укладаємо щільно один до одного в глибоку каструлю, заливаємо водою і притискаємо зверху тарілкою. На середньому вогні доводимо вміст до кипіння і залишаємо тушкуватися на маленькому вогні протягом години.
6. Часник пропускаємо через землянку, додаємо до мацоні і ретельно перемішуємо.
7. Долму подаємо в гарячому вигляді з заправленим часником мацоні.
Бажаємо приємного апетиту!
Домашня долма у виноградних листах, приготована в мультиварці
Долму в мультиварці будемо готувати в режимі «томління», який не завдає шкоди поживним речовинам, хоч продукт і піддається температурній обробці. Плюс до всього, долма, яку ви приготуєте даними способом, не втратить свій колір, яскравість і цілісну структуру.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування:60 хв
Порцій – 15.
Склад:
- Листя виноградні – 150 гр.
- Фарш свинячий – 500 гр.
- Цибуля – 150 гр.
- Рис – 100 гр.
- М’ята – 1 пучок.
- Кріп – 1 пучок.
- Петрушка – 1 пучок.
- Коріандр мелений – 1 ч. л.
- Сіль – 1,5 ч. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. У виноградних листочків обрізаємо хвостики і заливаємо кип’яченою водою. І залишаємо у воді приблизно на дві хвилини, щоб вони стали м’якими.
2. Виноградні листя відкидаємо на друшляк і просушуємо.
3. В окремій ємності змішуємо фарш з подрібненою цибулею. Зелень дрібно рубаємо і відправляємо в ємність з фаршем. Чим більше зелені ви будете використовувати, тим пахучіше і смачніше вийде долма. Сюди ж додаємо промитий рис, солимо, перчимо і заправляємо різними спеціями. Все добре перемішуємо і відставляємо в сторону.
4. Підготовлені листочки викладаємо шорсткою стороною вниз і потім починаємо викладати порціями по 1,5 чайної ложці фаршу.
5. Звертаємо виноградні листя у вигляді конвертиків і щільно один до одного викладаємо в чашу мультиварки. Потім накриваємо відповідного діаметру тарілкою і заливаємо холодною водою так, щоб вона повністю покривала верх блюдця.
6. Кришку мультиварки закриваємо і налаштовуємо програму «томління» на 1 годину. Перевіряємо готовність долми і розкладаємо по тарілках. Для подачі можете використовувати ваш улюблений соус або традиційно подавати зі сметаною.
Приємного вам апетиту!
Як правильно гасити домашню долму в мультиварці Редмонд?
Мультиварка допоможе заощадити ваш час, а умови, створювані в мультиварці на режимі «гасіння» дозволяє отримувати страви, що володіють чудовим ароматом і закінченим вираженим смаком.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування:90 хв
Порцій – 50.
Склад:
- Листя виноградні – 50 шт.
- Фарш свино-яловичий – 600 гр.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Рис – 160 гр.
- Базилік сушений – 1 ст. л.
- Сіль – 1,5 ч. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Рис промиваємо і заливаємо окропом на 20 хвилин, щоб крупа трохи розбухла.
2. Виноградні листя опускаємо в кип’ячену воду і варимо протягом п’яти хвилин.
3. Змішуємо фарш з подрібненою цибулею, рисом, маслом кімнатної температури і спеціями до отримання однорідного стану.
4. Переходимо до формування маленьких долмушек. Викладаємо по 2 чайні ложки фаршу, загортаючи виноградний лист конвертиком.
5. Заготовки напівфабрикатів викладаємо щільно один до одного в чашу мультиварки. Дно чаші рекомендується застелити тонким шаром виноградного листя. Заливаємо водою, щоб вона злегка покривала заготівлі та встановлюємо режим «гасіння» на 90 хвилин.
6. Зливаємо воду з чаші мультиварки і викладаємо порційно долму, заправляючи сметанним соусом з зеленню.
Приємного вам апетиту!
Як швидко і смачно запекти долму в духовці в домашніх умовах?
Долма, приготовлена в духовці, не вимагає використання рослинної олії і від цього підійде для тих, кому рекомендовано дотримуватися певних обмежень у своєму раціоні.
Час готування: 60 хв
Час приготування:40-50 хв
Порцій – 80.
Склад:
- Листя виноградні – 80 шт.
- Рис – 5 ст.
- Фарш яловичий – 500 гр.
- Сіль – 1,5 ч. л.
- М’ята суха – 1 ч. л.
- Петрушка суха – 2 ч. л.
Процес приготування:
1. Листя ретельно промиваємо, особливо якщо вони куплені. Складаємо їх в миску і заливаємо окропом. Залишаємо настоюватися протягом трьох годин. Це запобіжить гіркоту і неприємний присмак.
2. До готового фаршу додаємо промитий рис, спеції і перемішуємо до однорідної маси.
3. На робочу поверхню розкладаємо виноградні листя і починаємо викладати начинку. Загортаємо точно таким же чином, як показано на фотографії.
4. В глибоке деко викладаємо загорнуті заготовки і відправляємо долму в духовку на годину.
5. Після чого готуємо та подаємо до столу.
Приємного вам апетиту!
Дієтична пісна долма без м’яса
Пісну долму необов’язково готувати під час посту, адже страва без фаршу виходить дієтичним і порадує тих, хто з якихось причин не їсть м’ясні вироби. Відсутність м’яса замінить більшу кількість крупи та овочів.
Час готування: 60 хв
Час приготування:40-50 хв
Порцій – 8-10.
Склад:
- Листя виноградні – 300 гр.
- Помідор – 4 шт.
- Рис – 130 гр.
- Петрушка – 1 пучок.
- Лимон – 1 шт.
- Часник – 3 зубчики.
- Перець чорний мелений – ½ ч. л.
- Масло рослинне – 50 мл
Процес приготування:
1. Рис заливаємо окропом і залишаємо замачиваться протягом 30 хвилин. Як тільки рис набух, зливаємо воду, відкидаємо на друшляк і залишаємо остигати при кімнатній температурі.
2. Петрушку вимиваємо, просушуємо і подрібнюємо ножем.
3. Переходимо до помідорів. Щоб шкірка легко відставала від м’якоті, обдаємо помідор окропом і дрібно нарізаємо.В окремій ємності з’єднуємо остиглий рис, посічену зелень, помідори, часник. Посипаємо улюбленими спеціями і перемішуємо, щоб все рівномірно розподілилася.
4. У глибокій мисці змішуємо 150 мл води, 50 мл рослинного масла і свіжовичавлений сік лимона.
5. На розправлений виноградний лист викладаємо пару чайних ложок начинки. Регулюйте в залежності від розміру листя. Краще не доповісти, ніж перекласти.
6. Дно каструлі застеляємо тонким шаром виноградного листя, викладаємо загорнуті долмушки і зверху покриваємо тонким шаром виноградного листя. Заливаємо рідина з масла, води, лимона в каструлю. Під закритою кришкою протягом години. Долмушки подаємо до столу в гарячому вигляді з улюбленими соусами та заправками, які можна купити або приготувати самостійно.
Приємного вам апетиту!
Неймовірно смачна і ароматна долма в сметанному соусі
Долма в сметанному соусі перевершить всі ваші очікування, розбавивши смак приємній і ненав’язливій кислинкою. Для досягнення такого результату для запікання будемо використовувати духовку.
Час готування: 60 хв
Час приготування:120 хв
Порцій – 15.
Склад:
- Листя виноградні – 100 гр.
- Фарш – 300 гр.
- Сметана – 100 гр.
- Кефір – 100 гр.
- Рис – 80 гр.
- Лист лавровий – 3 шт.
- Вода – 100 гр.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Часник – 3 зубчики.
Процес приготування:
1. Для приготування долми ми вибрали свино-яловичий фарш, який пропускаємо через м’ясорубку.
2. У фарш додаємо сіль і спеції на свій розсуд. Наприклад, відмінним варіантом буде приправа уцхо сунелі.
3. Потім до фаршу додаємо промитий рис і все добре перетираємо між собою до однорідного стану.
4. Листя можна використовувати свіжі, солоні або консервовані. Кожен варіант вимагає окремого підходу і уваги. Але в будь-якому випадку їх потрібно обдати холодною водою. Розкладені листочки начиняємо готовим фаршем. Для цього в середину викладаємо 1,5 чайної ложки фаршу і загинаємо листочки з боків. Так продовжуємо до тих пір, поки не витрачений весь фарш з листям.
5. Як тільки розібралися з долмами, можна переходити до приготування соусу.
6. У ємності з’єднуємо необхідну кількість сметани, кефіру і води. Всі спеції і сіль перемішуємо до однорідної маси і додаємо до рідкій основі.
7. Зубчики часнику подрібнюємо ножем і вкладаємо в каструлю з загорнутою долмой.
8. Все заливаємо сметанним соусом зі спеціями, додаємо кілька лаврових листів і відправляємо в заздалегідь розігріту до 200 градусів духовку на 2-2,5 години.
9. Цього часу достатньо, щоб долма добре протушилась, а сметана трошки згорнулася. Подавайте до столу в теплому вигляді.
Приємного вам апетиту!
Оригінальний рецепт приготування долми у виноградних листках по-вірменськи
Особливість долми по-вірменськи полягає у використанні великої кількості зелені і спецій, які роблять долму яскравіше і багатше не тільки на вигляд, але і за смаковими відчуттями.
Час готування: 60 хв
Час приготування:120 хв
Порцій – 60.
Склад:
- Телятина – 1000 гр.
- Листя виноградні – 750 гр.
- Цибуля – 100 гр.
- Рис – 6 ст. л.
- Масло вершкове – 10 гр.
- Базилік – 1 пучок.
- Петрушка – 1 пучок.
- Кінза – 1 пучок.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Перець червоний мелений – за смаком.
- Паприка – за смаком.
Процес приготування:
1. Все м’ясо пропускаємо через м’ясорубку і з’єднуємо з промитим рисом.
2. Всю зелень перекладаємо в чашу блендера і подрібнюємо.
3. До фаршу додаємо зелень і додаємо спеції. Ретельно перемішуємо і додаємо трохи води для того, щоб фарш став трохи більш соковитим.
4. Виноградні листя промиваємо і зрізаємо за допомогою ножиць хвостики. Листочки без хвостиків залишаємо в окропі на пару хвилин.
5. Після чого розкладаємо сухі листочки прожилками вгору і наповнюємо фаршем, формуючи конвертики.
6. Коли всі листочки наповнені фаршем, перекладаємо їх у глибоку ємність, додаючи між шарами вершкове масло. На завершення всі заливаємо злегка підсоленою водою і варимо протягом двох годин.
7. Готову страву подаємо зі сметанним соусом.
Приємного вам апетиту!