Джем з чорної смородини – неймовірно ароматне і смачне частування, яке нескладно приготувати в домашніх умовах. Такі ласощі можна подавати до чаю, намазувати на білий хліб або використовувати як начинку для пирогів, пиріжків. Для заготівлі апетитного ягідного джему використовуйте перевірені рецепти з покроковим описом процесу.
Смачний покроковий рецепт джему з чорної смородини
Смачний і ароматний джем з чорної смородини можна приготувати по простому і швидкому рецептом. Ласощі можна заготовити на зиму, подавати до чаю або використовувати як доповнення до інших страв.
Час приготування: 2 години 20 хвилин
Час приготування: 20 хвилин
Порцій – 6 банок
Інгредієнти на
6 порц.
- чорна Смородина 1.5 кг
- Цукор-пісок-3 склянки
- Базилік свіжий 1 гілка
Процес приготування:
- Як заготовити джем з чорної смородини на зиму по простому рецептом? Ягоди ретельно перебираємо і промиваємо під водою.
- Чисті ягоди розтираємо за допомогою металевого сита або подрібнюємо у блендері.
- Отримане ягідне пюре засипаємо цукром і перемішуємо. Сюди ж додаємо базилік і залишаємо вміст на 2 години.
- Через час дістаємо базилік, а саму ягідну масу ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і відразу ж знімаємо з плити.
- Джем відразу ж розливаємо по чистим банкам, накриваємо кришкою і залишаємо до повного охолодження. Після чого можна відправляти на зберігання. Ароматний джем з чорної смородини готовий!
Варення-п’ятихвилинка з чорної смородини
Швидкий смородиновий джем можна приготувати за пятиминутному рецептом. Ласощі вийде густим, завдяки властивостям самих ягід і великої кількості цукру.
Час приготування: 35 хвилин
Час приготування: 5 хвилин
Порцій – 2 банки
Інгредієнти:
- чорна Смородина – 1 кг
- Цукор – 3 склянки
Процес приготування:
1. Перебираємо ягоди, видаляємо сміття і гілочки. Потім ретельно промиваємо під водою.
2. У каструлі засипаємо смородину половиною цукру.
3. Ставимо за готування на плиту, доводимо до кипіння і після варимо 3 хвилини.
4. Засипаємо до ягідної маси половину цукру, перемішуємо і знову доводимо до кипіння. Варимо після 5 хвилин і знімаємо з плити. Не забуваємо знімати пінку.
5. Розливаємо гарячий смородиновий джем по стерилізованим банкам. Якщо відразу продукт вийде рідким, не переживайте. Після повного охолодження ягідне ласощі добре загусне. Готово!
Джем з чорної смородини як желе
Чорна смородина – одна з найбільш підходящих ягід для приготування домашнього джему, завдяки багатому вмісту пектинових речовин. Ароматне ласощі практичний у використанні: можна додавати у випічку або просто подавати до чаю.
Час приготування: 3 години
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 4 банки
Інгредієнти:
- чорна Смородина – 2 кг
- Цукор – 3 склянки
Процес приготування:
1. Промиваємо ягоди і перекладаємо їх у каструлю. Засипаємо цукром, перемішуємо і даємо настоятися 1-2 години, поки смородина не пустить сік.
2. Ставимо каструлю на плиту і кип’ятимо вміст 10-15 хвилин, після чого вимикаємо вогонь і даємо ягідної масі охолонути.
3. Знову ставимо смородину на плиту, доводимо до кипіння і тримаємо на помірному вогні ще 10 хвилин, не забуваючи помішувати.
4. Отриману гарячу масу подрібнюємо блендером до стану кашки, після чого відправляємо на вогонь, доводимо до кипіння, проварюємо 5 хвилин і знімаємо.
5. Гарячий джем розливаємо по стерилізованим банкам і закриваємо кришками.
6. Банкам зі смородиновим джемом даємо охолонути при кімнатній температурі, а потім відправляємо на зберігання. Готово!
Як приготувати джем з чорної смородини без кісточок
Найніжніший джем з чорної смородини виходить без кісточок. За смаком ласощі виходить кисло-солодким. Його зручно намазувати на хліб або подавати до млинців. Спробуйте рецепт для вашого домашнього чаювання.
Час приготування: 40 хвилин
Час приготування: 25 хвилин
Порцій – 6 банок
Інгредієнти:
- чорна Смородина – 2 кг
- Цукор-пісок – 3 склянки
Процес приготування:
1. Перебираємо ягоди, видаляємо всі гілочки. Потім промиваємо під водою.
2. Чорній смородині даємо трохи обсохнути, а потім подрібнюємо її за допомогою блендера або м’ясорубки.
3. Далі необхідно відокремити смородину від кісточок. Для цього в глибоку посуд кладемо марлю і виливаємо на неї подрібнені ягоди.
4. Ретельно продавлюємо сік. В марлі повинні залишитися тільки кісточки і шкірки, які нам не знадобляться.
5. Ягідний сік з м’якоттю виливаємо в каструлю, сюди ж висипаємо цукор. Ставимо на плиту, доводимо до кипіння і варимо на повільному вогні 20-25 хвилин, постійно помішуючи.
6. Ароматний смородиновий джем без кісточок готовий! Його необхідно розмістити в стерилізовані банки, закрити кришками, дати охолонути і відправити на зберігання.
Простий рецепт без стерилізації на зиму
Смородиновий джем легко приготувати на зиму без використання стерилізації. Процес приготування здасться вам простий, а ароматне ласощі буде радувати цілий рік.
Час приготування: 40 хвилин
Час приготування: 25 хвилин
Порцій – 2 банки
Інгредієнти:
- чорна Смородина – 2 кг
- Цукор – 1 кг
Процес приготування:
1. Чорну смородину перебираємо і ретельно промиваємо під водою. Потім ягоди відкидаємо на друшляк і занурюємо в киплячу воду. Бланшируем 7-10 хвилин. Після процедури воду залишаємо.
2. Ошпарені ягоди розтираємо або подрібнюємо блендером до стану кашки.
3. Засипаємо отриману масу цукром і ставимо на помірний вогонь. Варимо 20-25 хвилин, періодично помішуючи і знімаючи пінку.
4. У чисті сухі банки наливаємо пару столових ложок води, що залишилася після бланшування. До країв вливаємо гарячий джем. Закриваємо кришками, остуджуємо і зберігаємо в прохолодному місці. Готово!
Джем з чорної смородини і агрусу
Смородиновий джем з додаванням агрусу виходить ніжним і солодким. Оригінальний рецепт простий у виконанні, а результат буде радувати вас в будь-який час року.
Час готування: 1 год
Час приготування: 40 хвилин
Порцій – 1 банка
Інгредієнти:
- чорна Смородина – 2 склянки
- Агрус – 1 склянка
- Цукор – 2 склянки
- Вода – 70 мл
Процес приготування:
1. Ягоди пару раз отмачиваем у воді, перебираємо від гілочок і промиваємо. Відкидаємо на друшляк.
2. У агрусу акуратно відрізаємо хвостики за допомогою гострого ножа.
3. Підготовлений агрус відправляємо в каструлю з водою і цукром. Варимо на повільному вогні 15-20 хвилин.
4. Чорну смородину розтираємо або збиваємо блендером, після чого перекладаємо до аґрусу.
5. Перемішуємо інгредієнти. Варимо ще 20-25 хвилин на помірному вогні. Періодично помішуємо і знімаємо пінку.
6. Готовий гарячий продукт переливаємо в суху стерилізовану банку, закриваємо кришкою і даємо охолонути. Після охолодження джем з чорної смородини і агрусу загусне і готовий на пробу.
Джем з чорної і червоної смородини на зиму
Насичений кисло-солодкий джем відмінно доповнить ваш стіл в будь-який час року. Поєднання чорної і червоної смородини дає яскравий смак і аромат. Ідеально для сімейного чаювання.
Час приготування: 1 годину 20 хвилин
Час приготування: 20 хвилин
Порцій – 1 банка
Інгредієнти:
- чорна Смородина – 1,5 склянки
- Смородина червона – 1,5 склянки
- Цукор – 300 гр.
Процес приготування:
1. Чорну і червону смородину отмачиваем в холодній воді кілька разів. Перебираємо і промиваємо.
2. Підготовлені ягоди викладаємо в каструлю і засипаємо цукром. Даємо настоятися, поки продукти не пустять сік. Потім ставимо на плиту і варимо на повільному вогні 20-25 хвилин. Не забуваємо перемішувати і знімати пінку.
3. Гарячий ягідний джем перекладаємо в чисту стерилізовану банку, закриваємо кришкою. Після повного охолодження заготівля застигне і буде готова до подачі. Приємного апетиту!
Просто і смачний рецепт джему з чорної смородини і малини
Смородиновий джем з додаванням малини стане ще більш насиченим і ароматним. Ягоди відмінно доповнять один одного. А заготовлене ласощі буде радувати вас в будь-який сезон.
Час приготування: 2 години
Час приготування: 20 хвилин
Порцій – 1 банка
Інгредієнти:
- чорна Смородина – 1,5 склянки
- Малина – 1,5 склянки
- Цукор – 300 гр.
- Вода – 50 мл
- Лимонна кислота – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
1. Ягоди кілька разів отмачиваем в холодній воді.
2. Перебираємо чорну смородину, видаляючи гілки і листя.
3. До смородині додаємо промиту малину, засипаємо до них лимонну кислоту.
4. Висипаємо до ягід цукор, перемішуємо і наполягаємо 1-2 години.
5. Після чого ягоди розтираємо або подрібнюємо за допомогою блендера.
6. Пюре зі смородини та малини ставимо на плиту, заливаємо водою і кип’ятити 10-15 хвилин, періодично помішуючи.
7. Джем з малини і чорної смородини готовий. Можна переливати в стерилізовану банку і закручувати кришкою.
Густий джем з чорної смородини з желатином
Джем з чорної смородини з додаванням желатину виходить ніжним і тягучим. Ласощі можна подавати до чаю, а також в якості доповнення до млинців або оладок.
Час приготування: 45 хвилин
Час приготування: 25 хвилин
Порцій – 1 банка
Інгредієнти:
- чорна Смородина – 2,5 склянки
- Цукор – 1 склянка
- Желатин – 10 гр.
Процес приготування:
1. Ретельно промиваємо чорну смородину, видаляємо хвостики і будь-які забруднення.
2. Ягоди трохи розтираємо за допомогою сита, потім засипаємо цукром, ретельно перемішуємо і викладаємо в каструлю. Доводимо страву до кипіння і після варимо 20-25 хвилин. Знімаємо з плити.
3. Желатин розвести згідно інструкції на упаковці. Зазвичай необхідно наполягати 10 хвилин у холодній воді. Додаємо продукт до джему, знятому з плити, і ретельно перемішуємо.
4. Переливаємо ягідний джем в стерилізовану банку, закриваємо кришкою, перевертаємо і даємо охолонути. Після чого відправляємо на зберігання в прохолодне місце. Готово!
Дуже смачний джем з чорної смородини з пектином
Чорна смородина з додаванням пектину стане ще більш густою в процесі приготування домашнього джему. Ягідна солодкість ідеально впишеться в сімейне чаювання.
Час приготування: 30 хвилин
Час приготування: 10 хвилин
Порцій – 1 банка
Інгредієнти:
- чорна Смородина – 2,5 склянки
- Цукор – 2 склянки
- Пектин – 10 гр.
Процес приготування:
1. Смородину отмачиваем у воді, перебираємо від листя і дрібних забруднень. Відкидаємо на друшляк.
2. Підготовлені ягоди розтираємо або подрібнюємо у блендері. Окремо змішуємо цукор з пектином і додаємо в смородиновую кашку. Ретельно перемішуємо.
3. Перекладаємо ягідну масу в каструлю, ставимо на помірний вогонь, доводимо до кипіння і відразу знімаємо.
4. Гарячий джем з чорної смородини можна переливати в банку, закручувати кришкою і відправляти на зберігання. Після повного охолодження продукт стане густим і тягучим.