Джем з винограду на зиму – смачний десерт, який можна їсти з булкою і подавати до чаю, а також використовувати в якості начинки для випічки або доповнювати ним каші, страви з молока або морозиво. Він має ніжний і при цьому яскравим смаком, а також містить безліч корисних мікроелементів і вітамінів.
Простий рецепт джему з винограду на зиму без кісточок
Джем без кісточок виходить особливо ніжним, просто тане в роті і підходить для вживання навіть для маленьких дітей. Правда, в цьому випадку важливо не переборщити з кількістю цукру в заготовці, особливо якщо самі ягоди досить солодкі.
Інгредієнти на
4 порц.
- Виноград 2 кг
- Желированный цукор 1 кг
- Вода-1 склянка
Процес приготування:
- Як приготувати варення з винограду на зиму? Ягоди винограду зняти з гілочок і скласти в каструлю, додавши склянку чистої води.
- Варити ягоди близько півгодини при середньому нагріві, регулярно знімаючи утворюється пінку.
- Протерти масу через сито, щоб позбутися від кісточок і шкірки.
- Одержаний сік знову довести до кипіння і готувати близько 20 хвилин, потім всипати желюючий цукор і продовжувати нагрівати протягом 10 хвилин, помішуючи.
- Виноградний джем, гарячим, розлити по банках і закатати. Після повного охолодження продукт зберігають у холоді, він придатний для вживання протягом року.
Як приготувати смачний виноградний джем з кісточками?
Приготування варення з кісточками відрізняється за технологією та вмістом цукру, а також виходить більш терпкий на смак з-за кісточок. При цьому в ньому зберігається більше корисних речовин.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Виноград – 1,5 кг
- Цукор-пісок – 1 кг
Процес приготування:
1. Виноград потрібно відокремити від гілочок, зняти з кожної ягідки шкірку, а м’якоть скласти в жаростійкий посуд.
2. Довести м’якоть винограду до кипіння і варити не більше 10 хвилин, але дочекатися, поки ягоди утворюють однорідну масу.
3. Додати в неї шкірку і проварити ще 10 хвилин, щоб вона розм’якшилася.
4. Додати цукор, розмішати і продовжувати готувати, щоб маса загусла і придбала ту консистенцію, яку хоче отримати господиня. Для джему середньої густини слід тримати масу на плиті при слабкому нагріванні до 20 хвилин.
5. Готовий десерт розподілити по банках і закатати. У закритому вигляді він добре зберігається в холодному льосі, а відкриту баночку краще тримати в холодильнику.
Джем з винограду Ізабелла на зиму
Виноград сорту «Ізабелла» ідеально підходить для приготування різних заготовок на зиму, в тому числі і для джему. Яскравий аромат і особливий смак винограду відмінно зберігається в десерті. Його можна подавати як самостійну закуску до чаю, так і додавати при випічці пирогів або для просочення тортів.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Виноград – 1 кг
- Цукор-пісок – 500 гр.
Процес приготування:
1. Виноград зняти з кистей і подрібнити заглибним блендером.
2. Помістити ягідну масу в сотейник і варити на слабкому вогні 10 хвилин.
3. Перетерти суміш через сито, а потім віджати одержаний макуха з допомогою марлі.
4. У утворився сік додати цукор, перемішати і варити півгодини. Важливо періодично помішувати джем і знімати пінку.
5. Готовий загустілий джем перекласти в банки і щільно закрити. Насолоджуйтесь!
Густий джем з синього винограду з агар-агаром на зиму
Для такого варіанту джему використовуються прянощі, які надають терпкому синього винограду пікантності і роблять десерт неймовірно смачним. Така заготівля сподобається і дорослим, і дітям, тому що нагадує льодяники.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 1.
Склад:
- Виноград – 500 гр.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Вода – 500 мл
- Агар-агар – 2 ч. л.
- Кориця мелена – 1 ч. л.
- Аніс – ¼ ч. л.
- Гвоздика – ¼ ч. л.
Процес приготування:
1. Виноград зняти з кистей, розкласти в жаростійку форму для запікання з високими бортиками, додати води, цукру і спецій.
2. Накрити форму фольгою і запікати при температурі 180 градусів.
3. Через зазначений час перевірити, щоб в листі утворився цукровий сироп з ароматом винограду. Дістати форму з духовки і процідити за допомогою сита.
4. Проціджений сік перелити в сотейник і додати агар-агар. Перемішати і довести до кипіння.
5. Розподілити масу по банках і закрити. Застигати джем почне при температурі 40 градусів, тому розкладати його потрібно швидко. Подають джем з агар-агаром в охолодженому вигляді.