Гарнір до риби – 10 рецептів відповідних до риби гарнірів з покроковими фото

Якщо просто відварити рис до риби — нудно, а для чого-то цікавіше фантазія закінчилася, пропонуємо поглянути цю добірку рецептів. Готуємо різні варіанти гарнірів до риби – овочеві, круп’яні, змішані, смажені, запечені та інші.

Гарнір з рису до смаженої риби

Такий гарнір добре підходить до будь-якої смаженої риби. По суті — це ароматний рис зі спеціями. Виходить не просто смачно, але і дуже ситно. Ідеальне доповнення – свіжі овочі та зелень.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Часник 4 зуб.
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Коріандр 1 щіпка
  • Перець духмяний 1 щіпка
  • Каррі 2 щіпки
  • Імбир 1 щіпки
  • Рис басматі 200 гр.
  • Кріп 2 гілки
  • Петрушка 2 гілки
  • Масло рослинне 15 мл
  • Сіль за смаком
  • Вода 400 мл
  • Цибуля ріпчаста 20 гр.

Процес приготування:

  1. Як приготувати смачний гарнір до риби? Рослинне масло розігріваємо на сковороді.
  2. В гаряче масло викладаємо подрібнені зубки часнику, трохи обсмажуємо, додаємо лаврове листя, коріандр, запашний перець, імбир і карі. Спеції обсмажуємо пару хвилин при помішуванні.
  3. Поверх спецій висипаємо сухий рис.
  4. рис за смаком Солимо і перемішуємо. Тримаємо рис зі спеціями пару хвилин на плиті, щоб крупа ввібрала всі аромати. Вливаємо 200 мілілітрів води.
  5. Закриваємо кришкою і готуємо на середньому вогні до тих пір, поки рис не вбере в себе всю рідину. Потім відкриваємо кришку і додаємо ще 200 мілілітрів води.
  6. Рис перемішуємо, пробуємо, потрібно досолити. Закриваємо кришкою і готуємо на маленькому вогні до готовності. Зелень і цибулю подрібнюємо. Коли рис знову вбере всю рідину і буде вже готовий, відкриваємо кришку і посипаємо його зеленню і цибулею.
  7. Закриваємо рис кришкою і даємо настоятися п’ять-сім хвилин.
  8. Подаємо рис до смаженої риби в гарячому вигляді.

Овочевий гарнір до запеченої риби в духовці

Овочі і риба – завжди відмінне поєднання. Пропонуємо овочі нарізати і запекти в духовці. А щоб блюдо вийшло насиченим смаком і пахучіше, поверх овочів запечемо і рибу.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Філе білої риби – 4 шт.
  • Помідори черрі – 6 шт.
  • Перець солодкий болгарський – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Горіхи кедрові – 50 гр.
  • Часник – 2 зубки.
  • Базилік свіжий – за смаком.
  • Масло оливкове – за смаком.
  • Петрушка – за смаком.
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Моркву і очищений болгарський перець нарізаємо тонкими скибочками.

Крок 2. Помідори ріжемо часточками, а часник і базилік – дрібно рубаємо ножем.

Крок 3. Подрібнені овочі складаємо в скляну або керамічну форму, посипаємо за смаком сіллю, поливаємо оливковою олією і додаємо кедрові горішки. Ставимо овочі в розігріту духовку і запікаємо п’ятнадцять хвилин.

Крок 4. На запечені овочі до напівготовності викладаємо філе риби, попереднє підсолене і посипане перцем. Повертаємо форму в духовку і запікаємо ще двадцять хвилин.

Крок 5. Готову рибу з овочами дістаємо з духовки. Розкладаємо по порційних тарілках, посипаємо подрібненою петрушкою і поливаємо соком лимона. Подаємо в гарячому вигляді.

Простий і смачний гарнір до червоній рибі

Ідеальний гарнір повинен не тільки підкреслювати смак червоної риби, але і додавати їй соковитості. З цією роллю відмінно справляються овочі. Приготуємо їх на плиті з вершковим маслом – ніжно і дуже смачно.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля-порей – 1 шт. великого розміру.
  • Цибуля ріпчаста – 14 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Перець білий – за смаком.
  • Сіль велика – за смаком.
  • Перець червоний гострий – за смаком.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Масло рослинне – 2-4 ст. л.
  • Вода – 1 склянка
  • Кріп – за смаком.
  • Петрушка – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Моркву очищаємо, промиваємо та нарізаємо тонкими кружечками.

Крок 2. Цибулю ріжемо тонкими скибочками, ріпчасту цибулю — напівпрозорими півкільцями.

Крок 3. У глибокій сковороді розігріваємо рослинне масло і кладемо в нього білу частину цибулі і подрібнену моркву. Смажимо без кришки при помішуванні до м’якості.

Крок 4. З лимона ножем, знімаємо цедру і ріжемо її тонкою соломкою. Вичавлюємо сік в окрему ємність. Кладемо в сковороду до овочів лимонну цедру, додаємо зелену частину цибулі, лимонний сік, воду, сіль, цукор і перець. Перемішуємо, додаємо вершкове масло. Варимо до готовності з відкритою кришкою, щоб рідина могла випаровуватися.

Крок 5. Готові овочі викладаємо на порційні тарілки, поверх кладемо рибу. Посипаємо подрібненою зеленню. Подаємо в гарячому вигляді.

Покроковий рецепт приготування гарніру до риби минтай

До минтаю бажаний гарнір, який би додав ситності, і соковитості. Змішуємо рис з обсмаженої морквою і цибулею – просто, доступно і смачно. Такий гарнір добре підійде взагалі до будь-якої риби. Додавайте спеції за своїм бажанням.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Рис Жасмин – 200 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Вода – 2 л
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – 25 мл
  • Трави прованські – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Воду в каструлі доводимо до кипіння, підсолюємо і відварюємо в ній рис протягом п’ятнадцяти хвилин.

Крок 2. У сковороді розігріваємо рослинне масло і кладемо в нього натерту на крупній тертці моркву. Обсмажуємо на слабкому вогні.

Крок 3. Ріпчасту цибулю дрібно рубаємо ножем і висипаємо до моркви, обсмажуємо до прозорості. Додаємо відварений рис, перемішуємо. Обсмажуємо пару хвилин, щоб всі смаки змішалися.

Крок 4. Додаємо сіль за смаком, прованські трави, перемішуємо, накриваємо кришкою. Готуємо п’ять хвилин на низькому вогні.

Крок 5. Подаємо минтая з готовим гарячим гарніром у супроводі зелені і свіжих овочів.

Як приготувати гарнір з баклажанів до риби?

Дуже смачне поєднання – риба і баклажани. Останні ріжемо на кружечки і обсмажуємо у фритюрі до хрусткої скоринки. Щоб розбавити жирність і додати легкості, подавайте до риби з баклажанами зелень і свіжі овочі.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2-3 шт.
  • Пиво світле – 330 мл
  • Дріжджі сухі – 1 ч. л.
  • Борошно – 200 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. У мисці змішуємо сухі інгредієнти: борошно, сухі дріжджі, сіль і чорний мелений перець.

Крок 2. Додаємо тепле пиво, збиваємо виделкою або вінчиком до повної однорідності. Залишаємо в теплому місці на двадцять-тридцять хвилин, щоб дріжджі активувалися і почали свою роботу.

Крок 3. Баклажани вимиваємо, обсушуємо і ріжемо кружальцями по 7-8 міліметрів. Посипаємо сіллю і залишаємо на двадцять хвилин, щоб вийшла гіркота. Після цього обсушуємо баклажани паперовим рушником від виділився соку.

Крок 4. У сковороді розігріваємо рослинне масло. Наколюємо гуртки виделкою, потім баклажани в кляр і опускаємо в киплячу олію. Обсмажуємо баклажани з двох сторін до рум’яної скоринки. Після смаження викладаємо їх на рушник і обсушуємо від зайвої олії.

5. Подаємо рибу з гарячими баклажанами.

Гарнір з кабачків до риби

Пропонуємо приготувати рибу з таким гарніром у духовці. Кабачки попередньо обсмажимо на сковороді, а в форму для запікання помістимо овочі вже разом з рибою. Для такого способу приготування добре підходять види риби з щільною білою м’якоттю: сайра, скумбрія, лакедра, дорадо.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Риба – 2 шт.
  • Кабачок – 1 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Картопля – 2 шт.
  • Часник – 2 зубки.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло оливкове – 3 ст. л.
  • Лимон – 1/2 шт.
  • Коріандр – за смаком.
  • Перець запашний – за смаком.
  • ароматні Трави сухі – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Кабачок вимиваємо, обсушуємо і ріжемо на кружечки товщиною в півтора-два сантиметри. Обсмажуємо гуртки на розігрітому маслі в сковороді з двох сторін до рум’яної скоринки. Доводити до повної готовності не потрібно, достатньо просто зарумянить.

Крок 2. Форму для запікання збризкуємо оливковою олією, посипаємо спеціями і кладемо кілька тонких зрізів лимона. Картопля очищаємо, варимо до готовності, ріжемо на кружечки товщиною два сантиметри.

Крок 3. У форму для запікання по периметру викладаємо гуртки кабачка упереміж з кружальцями картоплі і помідорів. Часник очищаємо і подрібнюємо. Посипаємо овочі часником, сіллю і спеціями.

Крок 4. Поверх сформованого гарнір з овочів, викладаємо очищені і натерті спеціями тушки риби невеликого розміру. Змащуємо зверху оливковою олією.

Крок 5. Ставимо форму в духовку, розігріту до 200 градусів, запікаємо тридцять хвилин. Готову рибу з гарніром дістаємо з духовки і подаємо до столу в гарячому вигляді.

Швидкий і смачний гарнір до риби в клярі

Рибка в клярі – це завжди смачно. Філе виходить соковитим, а кляр підкреслює це своєю скоринкою і помітно додає ситності. Замість звичного рису на гарнір пропонуємо взяти булгур. Для контрасту додамо зелений горошок. Незвично і смачно!

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 3.

Склад:

  • Булгур – 1,2 склянки
  • Горошок зелений заморожений – жменя.
  • Масло вершкове – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Рецепт для кляру риби у кожної господині може бути свій, залежно від наявних продуктів та смакових перечитань.

Крок 2. Після занурення в кляр і розміщення на гарячій сковороді рибу, намагайтеся зайвий раз «не турбувати» і смажити акуратно, щоб шматочки рівномірно зарум’янилися і не втратили форму.

Крок 3. Булгур добре промиваємо в проточній воді.

Крок 4. Поміщаємо в каструлю булгур, заливаємо водою в такій кількості, щоб вона покривала крупу на два сантиметри. З моменту закипання варимо двадцять п’ять-тридцять хвилин. Солимо за смаком. У готовий гарячий булгур додаємо зелений горошок і вершкове масло за смаком. Добре перемішуємо, даємо горошку відтанути.

Крок 5. Подаємо рибу в клярі з гарячим гарніром з булгуру і горошку.

Гарнір до риби з моркви і цибулі

Такий гарнір добре підходить до будь-якої риби. Перевага такої суміші – її можна приготувати заздалегідь і розігріти в будь-який момент. Як окремо, так і разом з рибою.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 3-4 шт.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Паста томатна – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Коріандр мелений – за смаком.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Вода – 0,5 склянки

Процес приготування:

Крок 1. Моркву чистимо, промиваємо, обсушуємо і ріжемо тонкою соломкою. У глибокій сковороді розігріваємо рослинне масло і викладаємо подрібнену моркву.

Крок 2. Обсмажуємо моркву при помішуванні. Вона повинна стати м’якою і почати помітно рум’янитися.

Крок 3. Ріпчасту цибулю очищаємо, промиваємо, обсушуємо і ріжемо тонкими поздовжніми пір’ям. Викладаємо цибулю до моркви, солимо до смаку, перемішуємо. Продовжуємо обсмажувати, поки морква повністю не розм’якшиться, а цибуля не почне ставати золотистим.

Крок 4. Додаємо до овочів цукровий пісок, мелений коріандр, перець за смаком. Томатну пасту змішати з половиною склянки води, вливаємо в сковороду, перемішуємо. Доводимо до кипіння, закриваємо кришкою і тушкуємо десять-п’ятнадцять хвилин.

Крок 5. Готовий гарнір подаємо до риби гарячим або даємо йому охолонути і прибираємо в холодильник до моменту використання.

Покроковий рецепт грибного гарнір до риби

Рецепт для любителів грибів. Для гарніру підійдуть будь-які, які є в наявності. Обов’язково додайте в кінці приготування лимонний сік – саме його цитрусові нотки ідеально поєднують сильні «самостійні» смаки грибів і риби.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Гриби – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 3 зубки.
  • Петрушка – ½ пучка.
  • Сіль – за смаком.
  • Лимон – 1/2 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Вода– 0,5 склянки

Процес приготування:

Крок 1. Гриби нарізаємо частинами. Якщо гриби дрібні залишаємо як є.

Крок 2. Ріпчасту цибулю очищаємо, промиваємо, обсушуємо і ріжемо дрібними кубиками.

Крок 3. У сковороді розігріваємо рослинне масло і висипаємо в нього лук. Обсмажуємо до золотистого кольору. Додаємо гриби, півсклянки води. Готуємо, поки волога не випарується. Далі додаємо подрібнені зубки часнику, сіль, чорний мелений перець. Готуємо ще пару хвилин.

Крок 4. Петрушку промиваємо, обсушуємо і подрібнюємо. Вичавлюємо сік з лимона.

Крок 5. Сковороду з грибами знімаємо з плити, поливаємо вміст соком лимона і посипаємо петрушкою. Перемішуємо. Гарнір подаємо в гарячому вигляді до риби.

ПП гарнір з брокколі до риби

Для тих, хто на дієті, брокколі – завжди відмінний вихід. В тому числі і у випадку з гарніром до риби. Тушкуємо суцвіття на сковороді з невеликою кількістю вершкового масла. Додаємо трохи помідорів для соковитості. Будь-яка риба з таким гарніром стане тільки корисніше.

Час приготування: 20 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Брокколі – 1 вилок.
  • Помідори – 1 шт.
  • Масло вершкове – за смаком.
  • Часник – 1 зубок.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Брокколі промиваємо, обсушуємо, ділимо на невеликі суцвіття. Якщо суцвіття великі, краще порізати їх шматочками трохи менше.

Крок 2. Помідор промиваємо, обсушуємо, ріжемо на часточки.

Крок 3. Кладемо в розігріту сковороду суцвіття брокколі, додаємо вершкове масло. Готуємо брокколі на невеликому вогні протягом 5-10 хвилин.

Крок 4. Потім в сковороду до брокколі додаємо окремо обсмажені шматочки риби.Крок 5. Зверху викладаємо шматочки помідорів і пропущений через прес зубок часнику. Солимо за смаком. Готуємо під кришкою кілька хвилин до повної готовності брокколі.

Крок 6. Викладаємо брокколі з рибою на порційні тарілки і подаємо в гарячому вигляді.