Як засолити червону рибу в домашніх умовах – 10 швидких і смачних рецептів з покроковими фото

Якщо ви шукайте в інтернеті, як засолити червону рибу в домашніх умовах швидко і смачно, тоді дивіться наші 10 рецептів з фото покроково, де ми наочно показуємо, що зробити це зовсім не так складно, як може здатися. Делікатесну ніжну рибку, будь то сьомга, кижуч або форель, люблять повсюдно. З неї готують апетитні бутерброди і тарталетки, масу смачних салатів і суші. А ще червона солона рибка добре поєднується з ніжним м’яким сиром, вершковим соусом і зеленню.

Як засолити червону рибу з сіллю і цукром в домашніх умовах?

Час приготування: 20 хвилин + 2 доби для засолювання.

Порцій: 15 шт.

По цьому рецепту засолит червону рибу кожен бажаючий, головне – це вибрати відповідну свіжу або морожену риб’ячу тушку. Якщо рибка хорошої якості, вона буде без плям і без неприємного запаху, з прозорими очима і червоними зябрами, з м’якоттю ніжного рожевого кольору. Щоб не втратити смакові якості риби, розморожуйте її, без використання мікрохвильовки. Засаливайте рибу в скляній або пластмасовій ємності. Посуд з металу краще не використовувати – вона додасть рибі неприємний присмак.

Інгредієнти на
15 порц.

  • Форель 1.5 кг (філе)
  • Перець чорний мелений 1 ч. л.
  • Сіль 2.5 ст. л.
  • Цукор-пісок 1.5 ст. л.

Процес приготування:

  1. Як швидко і смачно засолити червону рибу в домашніх умовах? Промийте і обсушіть рибне філе, відокремивши тушку ножем від хребта і реберних кісток, більш дрібні кістки витягти за допомогою пінцета. Розріжте рибне філе на дві або більше частин.
  2. Змішайте з сіллю і цукром мелений чорний перець (або додайте ще якісь мелені спеції за смаком).
  3. Стерильною марлею, складеною в три шари, застеліть ємність для засолу риби.
  4. Натріть сухою сумішшю кожен шматок риби.
  5. Складіть натерту рибу шматок до шматка, як показано на фото.
  6. Марлею оберніть рибку зі всіх сторін – це допоможе витягнути з риби зайву вологу, але й не дасть їй пересихати. Витримайте рибку в марлі на кухонному столі 2-3 години, а потім покладіть її в холодильник і прикрийте зверху кришкою.
  7. На другий день, тонкими слайсами, нарізайте червону рибку і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Швидкий і смачний рецепт малосольною червоної риби з кропом

Малосольну червону рибу (сьомгу, кижуча або форель) добре приготувати з мелконарезанним свіжим кропом – ця травичка просто відмінно поєднується з ніжною рибної м’якоттю! За бажанням, у цей рецепт додається і горілка, щоб виступити в якості ще одного додаткового консерванту. Якщо хочете, присипте рибу меленим коріандром або червоним, білим або чорним перчиком. До риби можна подати дуже смачний гірчичний соус домашнього приготування.

Склад:

  • Сьомга – 1 кг
  • Горілка – 2 ст. л.
  • Цукор – 70 гр.
  • Морська сіль – 2,5 ст. ложки
  • Перець чорний мелений – 1 ч. л.
  • Кріп свіжий рубаний – за смаком.

Для соусу:

  • Масло рослинне – 150 мл
  • Свіжий рубаний кріп – 2 ст. л.
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Гірчиця гостра – 2 ст. л.
  • Гірчиця в зернах – 1 ст. л.
  • Винний оцет – 1 ст. л.
  • Білий мелений перець – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Коньяк – 1 ч. л. за бажанням.

Процес приготування:

1. Цукор, морську сіль і перець висипте в зручну миску, туди ж дрібно наріжте і зелений молодий кріп.

2. Рибу відокремити від кісток, так у вас вийде два філе.

3. З обох сторін натріть рибку сумішшю для засолювання і полийте зверху трохи горілкою. Під кришкою, в зручному контейнері, соліть рибку добу, перевернувши два рази, щоб вона добре просолились. Нехай весь цей час риба зберігається в холодильнику.

4. Приготуйте до червоній рибі домашній гірчичний соус, змішавши спочатку кріп і цукрову пудру, а потім додавайте поступово всі зазначені інгредієнти, поки соус не набуде однорідної консистенції. Нехай соус постоїть в холодильнику мінімум 3 години, а краще на ніч, щоб смаки всіх його інгредієнтів повністю з’єдналися.

5. Перед подачею наріжте рибку порційно, посипте свіжим кропом і полийте соусом.

Порада: дві ложки збитих вершків, додані в гірчичний соус, який подається до солоної червоної риби, зроблять його смак більш ніжним.

Приємного апетиту!

Простий рецепт засолки червоної риби з горілкою

Горілка для засолу червоної риби хороша тим, що чудово дезінфікує рибну м’якоть від шкідливих бактерій і мікробів, зберігає її форму і колір, а також трохи ущільнює її. Самогон для засолювання риби краще не використовувати, а от 40% етиловий спирт цілком згодиться, однак найкраще для цієї мети підходить все ж сама звичайна горілка без сторонніх присмаків.

Інгредієнти:

  • Риба червона – 1 кг
  • Сіль – 2,5 ст. ложки
  • Цукор – 1,5-2 ст. л.
  • Горілка – 25-30 мл

Процес приготування:

1. Підготуйте червону рибу, а також сіль, цукор і горілку.

2. Рибу зачистити від кісток, вам потрібна лише її філейна частина. Сіль з цукром і перемішайте.

3. Філе рибне натріть цією сумішшю.

4. В лоток для засолу покладіть філе, зверху залийте горілкою і накрийте кришкою.

5. Просаливайте рибне філе в холодильнику один-два дні. Найсміливіші можуть засолити рибу ввечері, а вранці вже їсти смачні бутерброди з малосольною червоною рибою.

Приємного апетиту!

Як засолити червону рибу з коньяком в домашніх умовах?

Традиційно червону рибу солять з додаванням міцних спиртних напоїв в країнах Скандинавії. Може бути тому, що спирт, поряд з сіллю і цукром, є ще одним чудовим консервантом і допомагає зберігати рибу кілька днів без псування, навіть якщо холодильник відсутній. Крім того, спирт робить рибну м’якоть більш щільною і пружною.

Інгредієнти:

  • Філе червоної риби на шкірі – 0,4 кг
  • Сіль морська велика – 2 ст. л.
  • Цукор – 1,5 ст. л.
  • Коньяк – 1-2 ст. л

Процес приготування:

1. Червону рибу обробити на філе, відокремивши м’ясну частину від кісток.

2. Рибне філе добре натріть коньяком, а потім сіллю і цукром з кожної сторони (за бажанням на цьому ж етапі можна додати до риби і будь-які мелені спеції). Потім рибу в пергаменті покладіть в контейнер.

3. Рибу покладіть на добу в холодильник.

4. Перед подачею видаліть з філе залишки солі.

5. Рибну нарізку подавайте до столу з лимоном або з кисло-солодким вершковим соусом.

Приємного апетиту!

Швидкий і смачний рецепт солоної сьомги з лимоном

Лимон своїм приємним цитрусовим ароматом зробить вашу червону рибу більш ніжною, а її специфічний присмак буде менш виразним. Також рибне філе, завдяки лимону, стане більш м’яким, а процес засолювання пройде трохи швидше. Лимонний сік – це чудовий консервант, тому разом з ним рибка і надійніше збережеться.

Склад:

  • Свіжа сьомга – 500 гр.
  • Сік лимонний – 1,5-2 ст. л.
  • Цукор – 2 ч. л.
  • Сіль – 2 ч. л.

Процес приготування:

1. Купіть рибне філе без кісток або обробити червону рибу самостійно. Філе обмийте і промокніть зайву вологу сухим рушником, попередньо пінцетом видаливши всі кістки.

2. Сіль, цукор і лимон підготуйте, змішайте сіль з цукром.

3. З лимона вичавити потрібну кількість соку і процідіть його від м’якоті.

4. Натріть філе цукром з сіллю і повапните соком лимона з двох сторін.

5. У миску викладіть рибне філе і оберніть харчовою плівкою, а потім відправте в холод (в) холодильник на добу. За добу, пару раз переверніть філе, щоб воно просолилось рівномірно.

6. Ніжну червону рибку подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт засолки червоної риби з рослинним маслом

З рослинним маслом солити рибку червону будинку – одне задоволення! Рецепт простий, виходить у всіх і завжди. Скористатися ним можна для засолу будь-якої риби сімейства лососевих.

Склад:

  • Риба червона – 0,7 кг
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Лавровий лист – за смаком.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор – 1,5 ч. л.

Процес приготування:

1. Якщо у вас є свіжа червона риба, то найкраще солити її відразу, а ось заморожену доведеться потримати в холодильнику 3-4 години, щоб вона розморозилася, але залишилася холодною: так простіше її очистити і відокремити філе від кісток.

2. Філе рибне наріжте порційними шматочками.

3. Зробіть маринад для риби, змішавши сіль, цукор, подрібнений лавровий лист і рослинне масло з чорним меленим перцем.

4. У скляну банку викладіть рибні шматочки, перемішані з маслом і спеціями.

5. Тепер риба в банці під кришкою повинна бути поміщена в холодильник на добу. Зберігайте не більше тижня, але ми впевнені, що така смакота у вас довго не затримається!

Приємного апетиту!

Солона червона риба з медом до святкового столу

Засолити червону рибку з медом вийде у кожної господині, а готовий ваш делікатес буде вже через добу. Неймовірно смачна червона рибка з медом відмінно йде разом з тостами з маслом, з ніжним сирним сиром і з зеленню.

Інгредієнти:

  • Філе червоної риби – 0,5 кг
  • Сіль морська – 3 ст. л.
  • Вода – 300 мл
  • Мед – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Зробіть маринад, розчинивши в теплій, але не гарячій воді сіль і мед (якщо у вас немає морської солі, її добре замінить і звичайна сіль крупного помелу).

2. В контейнер, де буде просаливаться, і маринуватися рибка, налийте маринад, а потім занурте в нього філе без кісток. Нехай рибка в маринаді постоїть в холоді або в холодильнику добу.

3. Рибу в маринаді протягом доби кілька разів перевернути, щоб вона рівномірно просолились.

4. Подавайте червону рибку до столу!

Приємного апетиту!

Дуже смачний і простий рецепт солоної червоної риби з апельсином

Червона рибка домашнього засолу смачна і на бутербродах, і як додаток до всіляких салатів, і у вигляді рибної пасти, наприклад. На цей раз пропонуємо вам засолити філе червоної риби з апельсином. Спробуйте це незвичайне поєднання смаків, а раптом і вам сподобається!

Інгредієнти:

  • Філе червоної риби – 0,5 кг
  • Суміш мелених перців перець – 1 ч. л.
  • Коріандр в зернах – 1 ч. л.
  • Сіль велика – 2 ст. л.
  • Цедра від 1 апельсина.
  • Цукор – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. У мисці, призначеної для засолювання, змішайте сіль з цукром і спеціями. Коріандр і чорний перець беріть в зернах, а потім ці сміливі спеції в ручний млині.

2. Для засолювання вам потрібно буде не сам апельсин, а його цедра, яку потрібно натерти на дрібній тертці і додати до спецій.

3. Філе риби з шкірою натріть спеціями з двох сторін і укладіть маринуватися на шкіру.

4. Ємність, у якій просолюється і одночасно ваша риба маринується, потрібно щільно закрити і залишити на добу. За цей час кілька разів перевертайте філе – так воно рівномірніше просолится.

5. Через добу або двоє злийте маринад і промийте філе, потім обсушити.

6. Зніміть шкіру з рибного філе.

7. Наріжте вашу смачну червону рибку шматочками і викладіть на бутерброди.

Приємного апетиту!

Швидка засолювання червоної риби з цибулею і спеціями

Засолена разом з цибулею і спеціями червона риба – це чудовий делікатес, який годиться не тільки для бутербродів, але і підходить до гарячого вареному і смаженому картоплі фрі. Картоплю можна полити маслом, в якому солилась рибка – це так смачно, що за вуха не відтягнеш!

Склад:

  • Філе червоної риби – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
  • Масло рослинне – 60-70 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Перець духмяний горошок – 5-6 шт.
  • Лавровий лист – 2-3 шт.
  • Гвоздика-5-6 шт.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Філе червоної риби відокремте від кісток і промийте під проточною водою, потім його потрібно трохи обсушити за допомогою паперових рушників.

2. Відокремте філе від шкірки. Тонкими скибочками або кубиками рибну м’якоть наріжте і покладіть в глибоку миску.

3. Від лушпиння очистіть цибулю, вимийте його, наріжте тонкими півкільцями або четвертинками кілець.

4. Цибулю викладіть на рибку. Туди ж помістіть всі спеції, зазначені в рецепті, а також сіль і цукор. Перемішайте за допомогою великої ложки вміст миски.

5. Маслом рослинним заправте філе і перемішайте, потім трохи притисніть рибку миску і затягніть плівкою, приберіть в холодильник.

6. Якщо ви засолювали таку рибу ввечері, їсти її можна буде вже наступного ранку, але краще – через добу.

Приємного апетиту!

Солона червона риба з горошком і лавровим листом

Червона риба виходить дуже смачною, якщо її засолювати з такими спеціями, як перець і лавровий лист. Перець горошком можна додавати будь-який, який вам більше подобається, але особливо добре поєднується з червоною рибкою білий перець-горошок, запашний перець-горошок.

Інгредієнти:

  • Червона риба – 1,5 кг
  • Сіль – 2-2,5 ст. л.
  • Цукор – 1-1,5 ст. л.
  • Суміш перців – за смаком.
  • Лавровий лист – за смаком.

Процес приготування:

1. Якщо ви засаливаете цілу червону рибку, спочатку її потрібно промити, потім відрізати плавники, голову і хвіст. Потім видалити всі нутрощі з черева рибки. Щоб вирізати рибне філе, краще всього за допомогою великого ножа надрізати тушку на спині, починаючи від хвоста. Дійшовши до хребта, відігніть м’ясо на шкірці, обрізаючи його вздовж ребер. Те ж саме зробіть і з другою половиною риби.

2. Кістки рибки та іншу обрізь покладіть в целофановий пакет і заморозьте для рибної юшки.

3. Видаліть пінцетом дрібні кістки, шкіру не зрізайте, адже завдяки їй, засолена рибна м’якоть залишається соковитою. Велику рибну тушку треба розділити на частини, а більш дрібне філе легко просолится і цілком.

4. Спеції і сіль підготуйте; сіль використовуйте звичайну велику, без будь-яких добавок. Натріть рибне філе сіллю і цукром, потім подрібненими спеціями (перець горошком найкраще подрібнити безпосередньо перед використанням, так його смак буде гостріше і свіже).

5. Посолену рибу покладіть під гніт, і дайте їй постояти 2 години при кімнатній температурі. Потім видаліть гніт і приберіть рибку на зберігання в холодильник, уклавши в емальований або в пластиковий контейнер.

6. Через деякий час з риби виділиться розсіл, його зливати не потрібно. Готова така риба буде через 2 дні, а зберігати її можна 7 днів. Рибне філе, нарізане на бутерброди, збризніть соком лимона або оливковою олією перед подачею.

Приємного апетиту!