Гречка з грибами – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Для того щоб приготувати швидкий, смачний, а головне — корисний гарнір або ж самостійне блюдо, достатньо трохи вільного часу і найпростіші продукти, такі як, гречана крупа і різні гриби. Така страва чудово поєднується як з птахом, так і з м’ясом.

Гречка з грибами, цибулею і морквою на сковороді

Навіть у піст або при дотриманні вегетаріанства можна тішити себе смачними стравами. Прекрасним прикладом є гречана каша, тушена в сковороді разом з овочами. Цибулю, моркву і гриби просочують гречку своїм соком, завдяки чому вона виходить розсипчастою і ароматною.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Гречка 200 гр.
  • Гриби 200 гр.
  • Морква 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Часник 1 зуб.
  • Вода 500 мл
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Масло рослинне 2 ст. л.

Процес приготування:

  1. Як смачно приготувати гречку з грибами? Готуємо зажарку. Цибулю і моркву очищаємо, ріжемо дрібними кубиками і пасеруємо на рослинній олії близько 2-4 хвилин до м’якості.
  2. До напівготові овочів додаємо подрібнені свіжі гриби, солимо і перчимо до смаку, перемішуємо і готуємо ще 2 хвилини.
  3. У ту ж сковороду засипаємо ретельно промиту гречку.
  4. Не перемішуючи компоненти страви, заливаємо водою так, щоб рідина покривала крупу десь на півсантиметра.
  5. Тушкуємо під закритою кришкою близько 25-30 хвилин, періодично перевіряючи, не випарувалася вода і при необхідності підливаємо. За кілька хвилин до готовності додаємо часник, нарізаний тонкими слайсами.
  6. Коли страва приготувалося – перемішуємо верхні і нижні шари лопаткою.
  7. Перед подачею прикрашаємо свіжою зеленню. Приємного апетиту!

Гречка з грибами в горщику в духовці

Приготувавши лише одного разу гречану кашу з грибами і різними овочами в горщиках, ви будете повторювати цей рецепт знову і знову. Повноцінне блюдо ідеально підходить для сімейного обіду, яка напевно сподобається навіть дітям.

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Гречка – 1 склянка
  • Вода – 2 склянки
  • Гриби – 200 гр.
  • Цибуля — 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Масло оливкове – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Для швидкості дій викладаємо всі необхідні продукти на стіл, овочі обполіскуємо під струменем води й обсушуємо.

2. Крупу промиваємо кілька разів і відварюємо в підсоленій воді до напівготовності.

3. Очищену моркву натираємо на крупній тертці, ріпчаста лек ріжемо тонкими пір’ям, а гриби слайсами.

4. Грибні пластинки обсмажуємо на невеликій кількості оливкової олії і з’єднуємо з гречкою.

5. В окремій сковороді пасеруємо подрібнену цибулю і моркву до м’якості.

6. Крупу, перемішану з грибами, викладаємо в горщики і зверху формуємо «шубку» з обсмажених овочів.

7. Випікаємо крупу з овочами і грибами в духовій шафі близько 30-40 хвилин при температурі 180-200 градусів. Приємного апетиту!

Як приготувати смачну гречку з грибами в мультиварці?

Гречка тушкована з грибами — це безпрограшне блюдо, яке має шалено приємний аромат і смак. Завдяки готуванні в мультиварці, від господині потрібно мінімум часу і зусиль, техніка все зробить сама.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Крупа гречана – 200 гр.
  • Печериці – 10 шт.
  • Цибуля – 1-2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Соєвий соус – за смаком.
  • Масло рослинне – 4 ст. л.
  • Кукурудза консервована – 5 ст. л.
  • Перець болгарський – ½ шт.
  • Вода – 300 мл

Процес приготування:

1. Цибулю і моркву очищаємо і дрібно нарізаємо. Овочеві шматочки обсмажуємо в чашу мультиварки на невеликій кількості олії, включивши режим «Смаження»/«Випічка» практично до готовності.

2. Промиті і обсушені гриби ріжемо кубиками або пластинками.

3. Печериці відправляємо в сковороду пасеровані овочі і смажимо ще близько 7-10 хвилин, до зміни кольору грибів.

4. Додаємо подрібнений солодкий перець, кілька ложок кукурудзи, соєвий соус – ретельно перемішуємо інгредієнти між собою.

5. Поки овочі нудяться в каструлю всипаємо гречку, додаємо воду і варимо кашу до напівготовності (без додавання солі, вершкового масла та інших добавок).

6. Розм’якшену крупу висипаємо в сковороду до інших компонентів, розмішуємо (можна підлити трохи води), тушкуємо на повільному вогні під закритою кришкою ще 7-10 хвилин.

7. Після закінчення часу включаємо режим «Підігрів», а на таймері встановлюємо 20 хвилин. Цього достатньо, щоб всі інгредієнти наповнилися смаком і ароматом один одного. Приємного апетиту!

Гречка по-купецькому з грибами

Ніжний, легкий і в той же час простий варіант вечері — гречана каша під разом з курячою грудкою, печерицями та овочами. Каша просочується соком від курки та грибів, завдяки чому набуває неповторний насичений смак.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Гречка – 1 склянка
  • Філе куряче – 400 гр.
  • Печериці – 200-250 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 1-2 шт.
  • Лист лавровий – 3 шт.
  • Перець чорний духмяний – 5 шт.
  • Вода – 2 склянки
  • Олія соняшникова – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Філе зачищаємо від вкраплень жиру і білих плівок, ріжемо невеликими шматочками і обсмажуємо на олії близько 10 хвилин.

2. Коли птах побіліє – додаємо подрібнену цибулю з морквою і гриби, нарізані пластинками.

3. Приправляємо м’ясо, овочі і печериці сіллю, чорним меленим перцем, перемішуємо і готуємо 7-8 хвилин.

4. Після закінчення часу засипаємо в сковороду промиту крупу, кладемо листочки лавра, горошки перцю.

5. Заливаємо все компоненти двома склянками фільтрованої води, закриваємо кришкою і тушкуємо на мінімальному вогні приблизно 20 хвилин.

6. До столу подаємо в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт гречки з грибами і фаршем

Оригінальний спосіб приготування усіма улюбленої каші — гречки, разом з фаршем і будь-якими грибами, які вам подобаються. Страва готується в духовій шафі, що дозволяє всім продуктам просочитися соком один одного.

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Крупа гречана – 1 склянка
  • Фарш – 400 гр.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – ½ ч. л.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Масло рослинне – 3-4 ст. л.
  • Вода – 2 склянки

Процес приготування:

1. Готуємо зажарку. Цибулю дрібно ріжемо, а моркву натираємо на крупній тертці. Подрібнену головку цибулі обсмажуємо на олії до прозорості, додаємо моркву і готуємо до м’якості.

2. До розм’якшеним овочів відправляємо фарш, розминаємо його за допомогою вилки, приправляємо сіллю і меленим перцем, і смажимо не більше 5 хвилин.

3. Крупу ретельно промиваємо під струменем води і «обпалюємо» на сухій сковороді протягом декількох хвилин. Після, перемішуємо м’ясо і овочі разом з гречкою.

4. Вміст сковорідки розкладаємо в два горщика і в кожен наливаємо по склянці очищеної води. Важливо, щоб продукти наповнювали тару не більше ніж на половину, а вода повинна покривати інгредієнти приблизно на 1 сантиметр.

5. Горщики ставимо в холодну духовку, нагріваємо до 200 градусів і готуємо приблизно півгодини. Через 30 хвилин духовку не відкриваємо, а даємо страві настоятися ще 10-15 хвилин. Приємного апетиту!

Гречана каша з грибами і куркою

Для любителів готувати одночасно і основне блюдо і гарнір — простий варіант вечері або обіду, на приготування якого у вас піде не більше, ніж півгодини, а результат вас точно порадує.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Філе куряче – 400 гр.
  • Крупа гречана – 1 склянка
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Гриби – 300 гр.
  • Вода – 2 склянки
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Кріп – ½ пучка.
  • Спеції – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Лист лавровий – 2 шт.

Процес приготування:

1. Готуємо необхідні компоненти: крупу ретельно перебираємо і кілька раз промиваємо під струменем води, м’ясо обполіскуємо і обсушуємо за допомогою паперових рушників, головку ріпчастої цибулі очищаємо від лушпиння.

2. Свіже філе перекладаємо на обробну дошку разом з вимитим кропом.

3. Птицю зачищаємо від плівок і жиру – ріжемо кубиками середнього розміру. Зелень і цибулю подрібнюємо.

4. Нашатковану цибулю обсмажуємо на рослинній олії до рум’яності.

5. Через 5-7 хвилин в сковороду додаємо дрібно нарізані гриби (рекомендується використовувати лісові гриби, так як саме вони мають найбільш насичений смак і аромат).

6. Через 5-7 хвилин до пассерованному цибулі з грибами відправляємо філе курки – перемішуємо.

7. Як тільки шматочки м’яса побіліють – засипаємо крупу.

8. Приправляємо блюдо подрібненою зеленню, горошинками перцю, двома листами лаврушки, приправляємо улюбленими спеціями, сіллю і чорним меленим перцем.

9. Заливаємо вміст сковороди двома верстатами очищеної води і доводимо про кипіння. Після, закриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні 20 хвилин.

10. Розсипчасту крупу з куркою і грибами розкладаємо на порційні тарілки і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Дуже смачна гречана каша з грибами у вершковому соусі

Приготувати гречку можна по-різному, проте, сьогодні мова піде про вершковому варіанті з доповненням у вигляді грибів. Найчастіше відварні чаші виходять сухими, тому одночасно готуємо гарнір і соус.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Гречка – 300 гр.
  • Гриби – 250 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Олія соняшникова – 2 ст. л.
  • Вершки 30% — 200 мл
  • Кріп – ½ пучка.
  • Вино біле сухе – 100 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Перець білий мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Крупу кілька разів ретельно промиваємо під струменем води і обсмажуємо на розпеченій сухій сковороді до випаровування рідини, після відварюємо в підсоленій воді до напівготовності.

2. Ріпчасту цибулю подрібнюємо і обсмажуємо на невеликій кількості олії до рум’яності.

3. Додаємо гриби, розрізані на чверті, додаємо до цибулі, заливаємо білим вином, солимо, перчимо і смажимо до утворення золотистої скоринки.

4. Засипаємо крупу, заливаємо жирними вершками, перемішуємо і прогріваємо на повільному вогні приблизно 20 хвилин під закритою кришкою.

5. Перед подачею прикрашаємо дрібно подрібненим кропом і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування гречки з білими грибами

Гречка хороша в будь-якому вигляді: і з м’ясом, і з цукровим піском і з молоком. Але коронне поєднання – це безперечно каша з грибами, особливо з білими, так як саме цей вид має насичений смак і аромат.

Час готування – 2 ч. 10 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Гречка – 1 склянка
  • Гриби сушені – 70 гр.
  • Вода – 2,5 склянки
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Одну невелику жменю сушених грибів перекладаємо в глибоку піалу.

2. Заливаємо окропом і залишаємо настоюватися на півтори години.

3. Крупу перебираємо і теж замочуємо в очищеній воді.

4. Через 1,5 години в каструлю наливаємо 2,5 склянки води, підсолюємо, перекладаємо в неї гриби і відправляємо на плиту.

5. Відварюємо білі гриби на середньому вогні близько 15 хвилин.

6. Після закінчення часу обережно дістаємо грибочки з киплячої води за допомогою шумівки.

7. На невеликій кількості вершкового масла пасеруємо подрібнену цибулю та моркву, натерту на крупній тертці.

8. Злегка подстывшие гриби нарізаємо і додаємо в сковороду до овочів, готуємо разом 2-3 хвилини.

9. Засмажку перекладаємо у відвар, в якому варилися гриби.

10. Слідом засипаємо злегка набряклі гречану крупу.

11. Відправляємо каструлю знову на вогонь і тушкуємо до повного випаровування рідини. Для того, щоб блюдо вийшло розсипчастим, рекомендується не змішувати компоненти в процесі термічної обробки. Приємного апетиту!

Як приготувати гречану кашу з сушеними грибами?

чи Знаєте ви, що у сушених грибів, аромат і смак розкривається краще в процесі термічної обробки, ніж у свіжих? Саме тому, рекомендується використовувати ці інгредієнти під час приготування ситного гарнір з гречаної крупи.

Час готування – 4 ч. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Крупа гречана – 1,5 склянки
  • Гриби сушені – 50 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Масло рослинне – 4 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Вибрані вами сушені гриби ретельно промиваємо кілька разів під струменем води і заливаємо трьома склянками окропу, залишаємо мінімум на 4 години, а краще на ніч.

2. Вранці зливаємо воду з-під грибів в каструлю.

3. Злегка охолоджені гриби дрібно нарізаємо.

4. Відвар доводимо до кипіння і знімаємо з вогню.

5. Цибулю і часник подрібнюємо, моркву натираємо на дрібній тертці.

6. У сковорідці розжарюємо олію і протягом однієї хвилини обсмажуємо цибулю разом з часником.

7. Після, засипаємо натерту моркву і пасеруємо ще 3 хвилини, періодично помішуючи, не дозволяючи луку підгоріти.

8. Через кілька хвилин додаємо промиту гречану крупу, розмішуємо і прогріваємо 2-4 хвилини.

9. Наступним етапом в сковороду додаємо подрібнені гриби і знову все перемішуємо.

10. Заливаємо все компоненти гарячим грибним бульйоном, доводимо до закипання і відразу ж зменшуємо вогонь, накриваємо кришкою і тушкуємо приблизно півгодини.

11. Грибна ароматна гречка готова і чудово поєднується зі свіжими сезонними овочами. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування гречки з лисичками

Лисички — прекрасні гриби, які швидкі в приготуванні, надають страві оригінальний зовнішній вигляд за рахунок свого яскравого забарвлення, а також рідко бувають червивими. Помаранчеві грибочки чудово поєднуються з гречкою і ріпчастою цибулею.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Лисички – 350 гр.
  • Крупа гречана – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.
  • Морква – 100 гр.
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Вода – 300 мл

Процес приготування:

1. Для того щоб готова крупа вийшла розсипчастою – запарюємо її. Гречку ретельно промиваємо і перебираємо, додаємо сіль за смаком, заливаємо окропом і залишаємо під кришкою на час підготовки інших компонентів.

2. Лисички гарненько обполіскуємо під струменем води і очищаємо від всілякого сміття, великі гриби ріжемо на кілька частин.

3. Яскраво-помаранчеві грибочки відварюємо близько 10-15 хвилин, а потім пасеруємо разом з подрібненим ріпчастою цибулею та морквою до м’якості овочів на вершковому маслі.

4. Поки лисички з зажаркою готуються – перевіряємо кашу на готовність (у випадку, якщо ще трапляються тверді зерна, ставимо на 1-2 хвилини в мікрохвильову піч).

5. На порційні тарілки викладаємо розсипчасту крупу, а зверху викладаємо ароматні лисички, засмажені з овочами. Зверху прикрашаємо свіжою зеленню і подаємо до столу. Приємного апетиту!