У цих 8 рецептах ми поділимося з вами досвідом приготування смачної пшоняної каші на воді. Ця каша дуже корисна для м’язів і шкіри, вона містить повільно засвоювані вуглеводи і рослинні жири.
Як зварити розсипчасту пшоняну кашу на воді в каструлі?
Вживання круп сприятливо впливає на організм. Пшоняна каша, наприклад, сприяє очищенню організму від шлаків і токсинів. Ми розповімо, як зварити її на воді в каструлі.
Інгредієнти на
3 порц.
- Пшоно-1 склянка
- Вода-2.5 склянки
- Масло вершкове 50 гр.
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати розсипчасту пшоняну кашу на воді? Пшоно ретельно промийте в декількох водах.
- Залийте крупу киплячою водою, додайте сіль, перемішайте і поставте на вогонь.
- Доведіть кашу до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть при відкритій кришці 8-10 хвилин.
- Після цього закрийте кришкою, зменшіть вогонь до мінімального і варіть кашу ще 10-11 хвилин.
- Вимкніть плиту, кашу залиште під кришкою ще на 10-12 хвилин, щоб вона дійшла до готовності. Потім пшоняну кашу можна подавати на стіл, заправивши її вершковим маслом.

Приємного апетиту!
Пшоняна каша на воді в мультиварці
Не багато люблять пшоняну кашу з-за того, що вона може гірчити. У нашому рецепті ми розповімо, як правильно варити пшоно в мультиварці, щоб каша вийшла смачною і розсипчастою.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій: 4-5.
Склад:
- Пшоно – 300 гр.
- Вода – 640 мл
- Сіль – за смаком.
- Масло вершкове – 40 гр.
Процес приготування:
1. Пшоно ретельно промийте в декількох водах.
2. Щоб каша вийшла смачною без гіркоти, промивайте пшоно до тих пір, поки вода не стане прозорою.
3. Пшоно перекладіть в чашу мультиварки, додайте сіль і вершкове масло.
4. Залийте гарячою водою пшоно, виберіть у меню мультиварки режим «крупа» і варіть кашу 25 хвилин.
5. Після звукового сигналу відкрийте кришку мультиварки, додайте ще трохи вершкового масла і перемішайте. Кашу подавайте на стіл із зеленню і овочами.
Приємного апетиту!
Як приготувати пшоняна каша на воді з гарбузом?
Смачну і поживну кашу на сніданок можна приготувати, не маючи молока. З пшоняної крупи і гарбуза у вас вийде яскрава і солодка каша, яка подарує вам гарний настрій на весь день і наповнить енергією.
Час готування: 60 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 2.
Склад:
- Вода – 500 мл
- Пшоно – 100 гр.
- Гарбуз – 350 гр.
- Родзинки – 50 гр.
- Масло вершкове – 25 гр.
- Сіль – за смаком.
- Цукор – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Гарбуз промийте, очистіть від шкірки, видаліть насіння, м’якоть наріжте кубиками.
2. У каструлю налийте воду, доведіть її до кипіння, опустіть в неї гарбуз. Знову доведіть воду до кипіння, прикрийте кришкою і варіть 15-20 хвилин.
3. Пшоно промивають до тих пір, поки вода не стане прозорою.
4. Потім перекладіть пшоно в каструлю до гарбузі, перемішайте і доведіть до кипіння. Після цього зменшіть вогонь і варіть до м’якості крупи.
5. Коли пшоно розвариться, додайте родзинки, сіль, цукор і вершкове масло. Перемішайте кашу, продовжуйте варити ще 5-6 хвилин.
6. Потім зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою і дайте настоятися ще 10-15 хвилин. Пшоняна каша з гарбузом готова, можна подавати на стіл.
Приємного апетиту!
Смачна каша пшоняна з маслом в каструлі на плиті
Простий і швидкий спосіб приготування смачної пшоняної каші. Щоб пшоняна каша була розсипчастою і ароматною, додамо в неї при варінні, масло. У вас вийде чудовий, корисний сніданок або відмінний гарнір для риби.
Час готування: 40 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Пшоно – 1,5 склянки
- Вода – 3,5 склянки
- Сіль – 1 щіпка.
- Масло оливкове – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. Пшоно промийте водою кілька разів.
2. Залийте крупу водою, додайте сіль і поставте на вогонь. Доведіть воду до кипіння, зменшіть вогонь і варіть кашу під закритою кришкою 10 хвилин.
3. За цей час вода в каструлі практично повністю википить.
4. Знову влийте гарячу воду, щоб вона була на одному рівні з пшоном. Прикрийте каструлю кришкою і варіть кашу ще 5 хвилин.
5. Додайте до каші оливкове масло, перемішайте і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Простий рецепт каші з пшона, приготовленої в духовці
Якщо у вас було сільське дитинство, то ви точно пробували пшоняну кашу, приготовану в духовці. Найбільш близьким за смаком виходить каша, приготовлена в духовці. Вона добре розварюється і з маслом виходить дуже смачною.
Час готування: 55 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Пшоно – 1 склянка
- Вода – 3 склянки
- Сіль – за смаком.
- Масло вершкове – 60 гр.
Процес приготування:
1. Пшоно промивають до тих пір, поки вода не стане прозорою.
2. Викладіть пшоно в жароміцну форму.
3. Додайте сіль за смаком.
4. Масло наріжте кубиками і покладіть його зверху на крупу.
5. Потім влийте воду, щоб вона перевищувала рівень каші на 2-3 пальця. Накрийте форму фольгою і запікайте її в духовці при 180 градусах 35-40 хвилин.
6. Пшоняну кашу можна подавати окремо або як гарнір.
Приємного апетиту!
Пісна каша з пшоняної крупи на воді без масла
Пшоняну кашу на воді можна подавати на стіл в Пост. Вона користується особливою популярністю тому, що пшоно має своїм унікальним вираженим смаком і рядом корисних властивостей.
Час готування: 45 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій: 3.
Склад:
- Пшоно – 200 гр.
- Вода – 500 мл
- Сіль – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
1. Пшоно промийте проточною водою 3-4 рази.
2. Перекладіть пшоно в каструлю, додайте сіль.
3. Влийте гарячу воду і поставте каструлю на плиту. Доведіть воду до кипіння, знімайте з поверхні піну, що утворюється.
4. Потім зменшіть вогонь і варіть кашу 20-25 хвилин. За цей час майже вся рідина випарується, накрийте каструлю кришкою і дайте настоятися каші 5-10 хвилин.
5. Кашу подавайте на стіл у гарячому вигляді, вона буде, до речі, як на сніданок, на обід або вечерю.
Приємного апетиту!
Рідка пшоняна каша на воді — пропорції
Пшоно – це не окрема злакова культура, воно виходить з переробленого проса. Хоч це і найдешевший продукт, але він багатий вітамінами і мікроелементами, корисними для організму.
Час готування: 45 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Пшоно – 1 склянка
- Масло вершкове – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Вода – 2,5-3 склянки
Процес приготування:
1. Пшоно промийте кілька разів, щоб в кінці вода стала прозорою.
2. У каструлю влийте воду, додайте сіль за смаком.
3. У воду викладіть пшоно.
4. Доведіть кашу до кипіння, зменшіть вогонь і тушкуйте під кришкою на мінімальному вогні 20-30 хвилин.
5. У готову кашу додати вершкове масло і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Дуже смачна пшоняна каша на воді з родзинками і курагою
Відмінна ідея для сімейного сніданку – яскрава пшоняна каша з курагою і родзинками. Вона сподобається дорослим і дітям. Це не тільки смачно, але і дуже корисно.
Час готування: 45 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 2.
Склад:
- Ізюм – 40 гр.
- Курага – 40 гр.
- Сіль – за смаком.
- Цукор – 1 ч. л.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Мед – 1 ст. л.
- Пшоно – 100 гр.
- Вода – 2,5-3 склянки
Процес приготування:
1. Пшоно добре промийте проточною водою і пересипте його в каструлю.
2. Родзинки і курагу промийте теплою водою, великі сухофрукти наріжте.
3. Додайте в каструлю до пшону сухофрукти, сіль і цукор, влийте воду.
4. Поставте каструлю на вогонь і варіть кашу на повільному вогні 20-25 хвилин після закипання. Потім додайте оливкову олію і мед, перемішайте.
5. Пшоняну кашу з родзинками і курагою подавайте в гарячому вигляді. Для аромату можна додати трохи вершкового масла.
Приємного апетиту!