Гурєвська каша – 6 рецептів приготування з покроковими фото

Російський делікатес або манний десерт. Історія походження цієї каші, як і варіанти рецептів можна знайти абсолютно різні. У цій статті ми постаралися зібрати 6 самих смачних і оригінальних рецептів.

Класичний рецепт каші-гурьевски

За однією з версій варити кашу таким способом придумав граф Дмитро Гур’єв в 19 столітті після перемоги над Наполеоном. Це блюдо любив навіть Олександр III. Спробуйте і ви класичний варіант каші-гурьевски.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Манна крупа 100 гр.
  • Молоко коров’яче ½ л.
  • Цукор-пісок 25 гр.
  • Сіль 2 щіпки
  • Ванілін ½ ч. л.
  • Яйце куряче 1 шт.
  • Фруктовий коктейль за смаком
  • Мигдальні пелюстки для прикраси
  • Масло вершкове 30 гр.
  • Волоський горіх 50 гр.
  • Родзинки 50 гр.

Процес приготування:

  1. Класичну гурьевськую кашу зварити дуже легко. Волоські горіхи очистіть, складіть в миску і залийте водою на 3 хвилини. Потім очистіть ядра волоських горіхів від лушпиння. Ізюм залийте окропом на 5-10 хвилин, потім промийте.
  2. Волоські горіхи просушіть і порубаєте ножем. Потім розсипте горіхову крихту на деко, додайте декілька столових ложок цукру і запікайте в духовці при 200 градусах 3 хвилини.
  3. У жароміцну ємність влийте 1 літр молока і поставте її в духовку, розігріту до 180 градусів. Коли на поверхні молока з’явиться пінка, зніміть її, перекладіть в окрему ємність і поверніть молоко в духовку. Зробіть так 6 раз.
  4. Приготуйте манку. Влийте в каструлю молоко, що залишилося, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. В молоко всипте манну крупу і 2 столові ложки цукру, перемішайте і варіть до готовності.
  5. Відсипте трохи горіхів, більшу частину всипте в манну кашу, туди ж відправте родзинки, перемішайте.
  6. Візьміть підходить за розміром жароміцну ємність. У неї викладіть шарами манку і молочні пінки, верхній шар посипте цукром. Поставте форму в духовку, розігріту до 200 градусів на 10 хвилин.
  7. Готову гурьевськую кашу посипте горіхами і прикрасьте свіжими ягодами.

Приємного апетиту!

Як приготувати гурьевськую кашу в мультиварці?

Класичний варіант гур’ївської каші запікається в духовці. Однак, сучасна техніка така, як мультиварка, також підходить для приготування цього оригінального блюда. До того ж, такий спосіб дозволяє зробити кашу ще більш корисною.

Час готування: 110 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Крупа манна – 80 гр.
  • Молоко – 300 мл
  • Арахіс – 40 гр.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Банани – 2 шт.
  • Ківі – 2 шт.
  • Ізюм – 15 шт.
  • Курага – 4 шт.
  • Інжир 4 шт.
  • Фініки – 8 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор – 50 гр.

Процес приготування:

1. Сухофрукти помийте. Фініки, курагу і інжир наріжте смужками. Ківі і банани очистіть від шкірки і наріжте кубиками.

2. У чашу мультиварки влийте 2/3 частини молока, активуйте режим «Варка».

3. У молоко додайте сіль, цукор і вершкове масло, воно має розтанути.

4. Потім поступово всипте манну крупу, постійно помішуйте вміст чаші. Коли каша закипить, вимкніть мультиварку.70

5. Окремо в чашу мультиварки закип’ятіть молоко, що залишилося, зніміть з нього пінку.

6. У суху чашу мультиварки покладіть трохи манки, потім зробіть шар з фруктів, горіхів і сухофруктів, посипте їх цукром.

7. Далі викладіть молочні пінки. Потім укладіть шарами залишилася манку, фрукти, горіхи і сухофрукти.

8. Активуйте режим «Випічка» на 1 годину 20 хвилин, закрийте кришку і чекайте звукового сигналу. Кашу-гурьевски можна подавати в гарячому і охолодженому вигляді.

Приємного апетиту!

Гур’євська каша на топленому молоці

Якщо манну кашу люблять далеко не всі, то якщо ви приготуєте її гурьевски відбою від бажаючих отримати добавки точно не буде. Цей цікавий спосіб приготування манної каші належить російській кухні, при царському дворі її також подавали на сніданок.

Час готування: 45 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 3.

Інгредієнти:

  • Крупа манна – 0,5 склянки
  • Молоко топлене – 2 ст.
  • Цукор – 3 ст. л.
  • Цукор ванільний – 0,5 пакета.
  • Цукор коричневий – 3 ст. л.
  • Масло вершкове – 2 ст. л.
  • Яйця курячі 2 шт.
  • Полуниця – для подачі.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Пластівці мигдальні – 50-100 гр.

Процес приготування:

1. У каструлю влийте пряжене молоко, доведіть його до кипіння, не припиняючи помішувати, всипте манну крупу, сіль і цукор. Варіть кашу до готовності.

2. Зніміть каструлю з вогню, додайте в кашу вершкове масло, перемішайте і залиште під кришкою на 10 хвилин. Жовтки відокремте від білків. Жовтки і пелюстки мигдалю додайте в кашу, перемішайте.

3. Білки збийте в густу піну і акуратно введіть у кашу.

4. Горщики змастіть вершковим маслом, розкладіть по них манну кашу, зверху посипати мигдалевими пелюстками, ванільним і коричневим цукром. Запікайте кашу в духовці при 180 градусах 15-20 хвилин.

5. Готову страву прикрасьте свіжою полуницею і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Гур’євська каша з горіхами і сухофруктами

чи Доводилося вам коли-небудь пробувати десерт з манної каші? Не дивно, що належить цей десерт російської кухні. Ми розповімо, як приготувати гурьевськую кашу з горіхами і сухофруктами.

Час готування: 60 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 2.

Склад:

  • Молоко – 1,5 склянки
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Курага – за смаком.
  • Крупа манна – 0,5 склянки
  • Горіхи – 50 гр.
  • Вершки – 2 склянки
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Ізюм – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Есенція ромова – за смаком.

Процес приготування:

1. У каструлю влийте молоко, поставте на середній вогонь, додайте трохи ромової есенції.

2. Всипте в молоко цукор і сіль за смаком.

3. Коли молоко закипить, частинами всипте манну крупу, активно перемішуйте інгредієнти. Зменшіть вогонь і варіть кашу до готовності.

4. Каша повинна вийти густий, але без грудочок.

5. На сковороді обсмажте арахіс до золотистого кольору. Очистіть ядра від лушпиння.

6. В окрему ємність влийте вершки. Поставте ємність в духовку, розігріту до 150-160 градусів.

7. Час від часу знімайте з поверхні вершків пінку і перекладайте їх в іншу ємність.

8. Сухофрукти добре вимийте і просушіть. У готову манну кашу додайте частину горіхів та родзинок.

9. Курагу дрібно наріжте.

10. Форму для запікання змастіть вершковим маслом.

11. На дно форми покладіть ¼ каші.

12. Потім викладіть трохи вершковою пінки.

13. Далі зробіть шар з кураги. І продовжуйте викладати інгредієнти, чергуючи шари.

14. Останнім шаром повинні бути вершкові пінки. Заготівлю посипте цукром і горіхами. Запікайте блюдо в духовці при 200 градусах 30 хвилин.

15. Ніжну та смачну гурьевськую кашу подавайте як десерт до чаю.

Приємного апетиту!

Дуже смачна гур’євська каша з пінками

Смачна, красива, в міру рум’яна, з приємним вершковим смаком – це все про гур’ївської каші. Готується вона на основі манної каші, по своєму смаку ви можете до неї додати різні горіхи, цукати або свіжі фрукти.

Час готування: 90 хв

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 2.

Склад:

  • Крупа манна – 3 ст. л.
  • Вершки жирні – 750 мл
  • Мигдаль – 50 гр.
  • Горіхи волоські – 30 гр.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • ягідне Варення – 2 ст. л.
  • Кардамон мелений – 1 щіпка.
  • Кориця мелена – 1 щіпка.
  • Цедра лимонна – 1 щіпка.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Мигдаль замочити в окропі на 2-3 хвилини, очистіть від шкірки і просушіть.

2. Горіхи обсмажте і подрібніть в ступці.

3. Влийте вершки в широку, жаростійку форму, поставте в духовку, розігріту до 180 градусів. Час від часу знімайте з поверхні утворюються пінки.

4. Краще всього вибирати більш жирні вершки 33-35 %.

5. На вершках зваріть густу манну кашу.

6. У готову кашу всипте пару столових ложок подрібнених горіхів, додайте вершкове масло, цукор і прянощі, перемішайте.

7. На дно жароміцної форми, змазані маслом, викладіть шар манної каші, покрийте його пінками, далі всипте горіхи. Потім знову зробіть шар з каші, пінок і горіхів. Зверху покладіть трохи домашнього ягідного варення. Поставте форму в духовку, розігріту до 150 градусів, на 10 хвилин.

8. Готову страву акуратно вийміть з форми і подавайте на стіл в теплому вигляді.

Приємного апетиту!

Незвичайний варіант приготування гур’ївської каші з гречки

Ще один незвичайний варіант приготування гур’ївської каші. На цей раз варити ми її будемо на основі гречки. Це не менш цінна по своїм властивостям, крупа і страви з неї виходять чудовими.

Час готування: 60 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 6-8.

Інгредієнти:

  • Рис – 1 склянка
  • Гречка – 1 склянка
  • Пшоно – 1 склянка
  • Вода – 6 ст.
  • Масло вершкове – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Крупу помийте, видаліть всі зайві домішки і сміття.

2. У скляну форму шарами всипте крупу: гречку, пшоно і рис.

3. Потім потрібно акуратно, щоб не збити шари, влити воду і посолити.

4. Поставте форму в духовку, розігріту до 150-170 градусів, на 25-30 хвилин. Коли крупинки набухнуть і вбере в себе рідину, зверху розкладіть шматочки вершкового масла.

5. Дайте настоятися каші при вимкненій духовці, потім розділіть на порції і подавайте як гарнір на стіл.

Приємного апетиту!