Розсипчастий рис – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Розсипчастий рис – один з найбільш доступних і популярних гарнірів. Варити кашу дуже просто, але треба уважно підбирати правильні пропорції. Варений рис можна подати разом з тушкованими овочами, м’ясною підливою, смаженої курочкою чи рибою. А також проста рисова каша з олією, може стати прекрасним варіантом для сніданку.

Розсипчастий рис в каструлі на гарнір

Розсипчастий рис в каструлі на гарнір варити дуже просто, якщо знати всі правила і нюанси. В іншому випадку, крупа може злипнутися, пригоріти до дна або зовсім недовариться. Будь рецепт починається з вибору посуду для варіння рису відмінно підійде емальована каструля.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Рис круглозерний 150 гр.
  • Вода 400 мл (гарячої)
  • Масло вершкове 30 гр.
  • Сіль 2 щіпки

Процес приготування:

  1. Розсипчастий рис готується дуже просто. Рисову крупу можна брати будь-яку, але пропарена швидше і легше вариться. Відміряйте всі необхідні інгредієнти.
  2. Рис переберіть і висипте в глибоку ємність. Залийте крупу холодною водою, перетирайте пальцями крупинки, щоб змити весь крохмаль. Потім ще пару раз крупу промийте чистою водою.
  3. Викладіть крупу в каструлю і додайте пару щіпок солі, можна додати спеції за смаком.
  4. Залийте рис окропом і поставте на сильний вогонь.
  5. Знову доведіть воду до кипіння, з поверхні зберіть піну. Потім зменшіть вогонь і продовжуйте варити 12-15 хвилин. Час варіння крупи можна дізнатися з інструкції на упаковці. При варінні прикрийте каструлю кришкою, але не повністю.
  6. Коли рідини в каструлі не залишиться, варений рис буде готовий. Щоб він залишався розсипчастим, промийте її холодною водою. Перед подачею рис можна заправити вершковим маслом. Приємного апетиту!

Розсипчастий рис з овочами

Розсипчастий рис з овочами можна готувати хоч цілий рік, кожен раз підбираючи овочі за смаком. Взимку можна використовувати заморожені овочі. Блюдо виходить живильним, але в той же час низькокалорійним. Його також можна подавати як гарнір до гарячих м’ясних страв.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Рис довгозерний – 100 гр.
  • Вода – 1 л
  • Коріандр мелений – ¼ ч. л.
  • Сіль поварена – 1 ч. л.
  • Масло рослинне без запаху – 2 ст. л.
  • Помідори – 160 гр.
  • Перець болгарський солодкий – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 80 гр.
  • Морква – 60 гр.
  • Часник – 1 зуб.
  • Соус соєвий – 2 ст. л.
  • Петрушка – 10 гр.
  • Перець чорний мелений – на кінчику ножа.

Процес приготування:

Крок 1. Овочі помийте і при необхідності очистіть. Підійдуть для рецепта свіжі та заморожені овочі.

Крок 2. Очищену головку ріпчастої цибулі наріжте кубиками, а моркву натріть на тертці з великими отворами.

Крок 3. Перець розріжте навпіл, видаліть зелений хвостик і насіння. Наріжте м’якоть смужками. На помідорах зробіть неглибокий надріз хрест на хрест і опустіть в окріп на хвилину. Після цього обдайте холодною водою і зніміть шкірку. Помідори наріжте кубиками.

Крок 4. Добре розігрійте сковороду, влийте рослинне масло. Викладіть подрібнені цибулю і моркву, смажте помішуючи 1-2 хвилини. Після цього додайте пару столових ложок води і тушкуйте на невеликому вогні овочі 5-7 хвилин.

Крок 5. Після цього додайте помідори і солодкий перець, продовжуйте готувати.

Крок 6. Помийте і дрібно порубаєте петрушку. З часнику зніміть піну і наріжте в довільному порядку. Викладіть ці інгредієнти в сковороду.

Крок 7. До овочів додайте половину чайної ложки солі, мелений перець і коріандр, влийте дві столові ложки соєвого соусу, перемішайте.

Крок 8. Рисову крупу промийте холодною водою і викладіть в каструлю. Влийте 1 літр гарячої води і всипте половину столової ложки солі. Доведіть рідину до кипіння і варіть рис 15-17 хвилин. Рис повинен стати м’яким, але залишитися цілим.

Крок 9. Рис відкиньте на сито і зачекайте, поки стече вода. Після цього перекладіть варену крупу в сковороду до овочів.

Крок 10. Перемішайте вміст сковороди і продовжуйте готувати страву 2-3 хвилини.

Крок 11. Рис з овочами готовий, подавати страву можна відразу після приготування. Приємного апетиту!

Як правильно зварити довгозерний рис

Як правильно зварити довгозерний рис, щоб він був розсипчастим, можна дізнатися шляхом проб і помилок, а можна скористатися перевіреним рецептом. Рисову кашу часто подають як гарнір до будь-яких гарячих страв, вона поживна і корисна.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Рис довгозерний – 1 склянка
  • Вода – 2 склянки
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Масло вершкове – 70 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку кілька разів добре рисову крупу промийте проточною водою, поки вода не стане прозорою.

Крок 2. Крупу викладіть в каструлю. Покладіть на рісу шматочок вершкового масла і очищену цибулину.

Крок 3. Окремо закип’ятити воду і влийте її в каструлю до рису. Рівень води повинен перевищувати рис на 1-1,5 сантиметра. Варіть крупу, поки вода повністю не вбереться.

Крок 4. Коли крупа вбере всю воду, укрийте каструлю кришкою і залиште кашу на 15 хвилин.

Крок 5. Розсипчастий довгозерний рис готовий, перемішайте його, приберіть цибулину і подавайте на стіл як гарнір до будь-яких гарячих страв. Приємного апетиту!

Розсипчастий рис, зварений в мультиварці

Розсипчастий рис, зварений в мультиварці, — ідеальне рішення для гарніру. Крупа має приємний нейтральний смак, який гармонійно поєднується з різними видами м’яса та морепродуктів. Також його можна подавати в якості легкого вечері з соусами і овочевими салатами.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 3-4.

Інгредієнти:

  • Рис – 1 склянка
  • Вода – 400 мл
  • Олія соняшникова – 1 ст. л.
  • Сіль поварена – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте всі необхідні продукти.

Крок 2. Викладіть крупу в ситечко і добре промийте холодною водою.

Крок 3. У чашу мультиварки влийте столову ложку соняшникової олії і викладіть рисову крупу. В режимі смаження злегка обсмажте рис, помішуючи лопаткою.

Крок 4. Влийте необхідну кількість води і посоліть за смаком.

Крок 5. У меню мультиварки виберіть режим «Рис» або «Плов», готуйте до звукового сигналу.

Крок 6. Після закінчення програми залиште кашу в режимі підігріву або підтримання тепла на 10-15 хвилин.

Крок 7. Розсипчасту рисову кашу подавайте на стіл в теплому вигляді на будь-який прийом їжі. Приємного апетиту!

Як приготувати розсипчастий пропарений рис

Як приготувати розсипчастий пропарений рис з першого разу, – про це замислювалася не одна починаюча господиня. До того ж, такий вид рису вже попередньо оброблений паром і його дуже легко варити. У вас вийде самий чудовий гарнір для будь-якого випадку.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Рис круглозерний – 2,5 склянки
  • Куркума – 1 ч. л.
  • Паприка солодка – 1 ч. л.
  • Сіль поварена – 1 ст. л. без верху
  • Горіх мускатний мелений – 1/3 ч. ложки
  • Олія соняшникова без запаху – 50 мл

Процес приготування:

Крок 1. Відміряйте два з половиною стакана рисової крупи і висипте її в казан або каструлю з товстим дном.

Крок 2. В чайнику закип’ятіть воду і залийте нею рис. Залиште крупу на 10 хвилин. Вода стане білою і каламутною.

Крок 3. Через 10 хвилин злийте воду і добре крупу промийте проточною водою, перетираючи крупинки пальцями. Коли вода стане прозорою, промивання можна закінчувати.

Крок 4. Поверніть рис в каструлю і влийте воду в такій кількості, щоб вона перевищувала рівень рису на одну фалангу пальця.

Крок 5. Для кольору, аромату і смаку додайте сіль, паприку, куркуму і мускатний горіх. Також влийте рослинне масло.

Крок 6. Поставте ємність на вогонь і варіть рис під закритою кришкою на повільному вогні 20-25 хвилин.

Крок 7. Рис виходить смачним, яскравим і розсипчастою. Його можна їсти навіть просто так з вершковим маслом. Приємного апетиту!

Розсипчастий рис, приготовлений на сковороді

Розсипчастий рис, приготовлений на сковороді, – оригінальне поживне блюдо на кожен день. Ви завжди можете додати в нього щось саме для себе, якісь спеції, зелень, гриби або овочі понад списку інгредієнтів.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 5-10 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • пропарена Крупа рисова – 1 склянка
  • Вода тепла – 2 склянки
  • Куркума – 1 щіпка.
  • Масло рослинне без запаху – 30 мл
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Візьміть всі необхідні продукти в зазначеній кількості для приготування страви. Ріпчасту цибулю очистіть від сухого лушпиння.

Крок 2. Далі цибульну головку наріжте дрібними кубиками.

Крок 3. Прогрійте на вогні сковороду, влийте рослинне масло. Обсмажте цибулю на рослинній олії до золотистого кольору. Періодично перемішуйте його, щоб нічого не пригоріло.

Крок 4. Далі всипте в сковорідку рисову крупу. Якщо ви використовуєте не пропарений рис, то його необхідно добре помити проточною водою.

Крок 5. Обсмажте цибулю і рисову крупу протягом 3-4 хвилин, помішуючи лопаткою.

Крок 6. Рис посоліть за смаком і додайте куркуму, вона додасть страві приємний теплий відтінок.

Крок 7. Влийте теплішу воду і доведіть її до кипіння.

Крок 8. Накрийте сковорідку кришкою, зменшіть вогонь до мінімального і готуйте рис протягом 15 хвилин.

Крок 9. Якщо після цього в сковороді не залишилося рідини, то вимкніть нагрів і залиште кашу ще на 10 хвилин під кришкою. Подавайте розсипчастий рис з салатом і зеленню. Приємного апетиту!

Бурий рис в каструлі на гарнір

Бурий рис в каструлі на гарнір краще варити прихильники корисного харчування. Рис в висівковій масі ніжно-коричневого кольору зберігає в собі більшу кількість корисних речовин, ніж звична нам біла шліфована крупа. До того ж такий гарнір оригінально виглядає на тарілці.

Час готування – 120 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • бурий Рис – 1 склянка
  • Вода – 2,5 склянки
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль поварена – 1 ч. л.
  • Масло оливкове – скільки буде потрібно.
  • Помідори – 220 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Кріп – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом промийте бурий рис і замочіть його в холодній воді на 1-2 години. Тим часом підготуйте овочі. Цибулю і моркву очистити, цибулю наріжте півкільцями, а моркву натріть на крупній тертці. З помідорів зніміть шкірку.

Крок 2. Візьміть каструлю з товстими стінками і дном, влийте в неї оливкова олія, прогрійте його. Викладіть подрібнену цибулю та моркву, смажте до м’якості.

Крок 3. Помідори наріжте кубиками.

Крок 4. До вже трохи обсмаженою овочам, додайте помідори і готуйте ще 1-2 хвилини.

Крок 5. Влийте воду і доведіть її до кипіння, потім промийте рис і викладіть її в каструлю. Коли вода закипить, зменшіть нагрів, прикрийте каструлю кришкою і варіть 30-40 хвилин, поки вся вода не вбереться.

Крок 6. Після цього потримайте страву ще 20 хвилин під кришкою при вимкненій плиті. До готового бурому рису додайте рубану зелень і можна подавати його в якості гарніру на стіл. Приємного апетиту!

Розсипчастий рис басматі

Розсипчастий рис басматі – ще один варіант чудового гарніру, який дуже популярний в Індії. Його дуже смачно подавати до тушкованим овочам і курочку. Дотримуйтесь нашої докладної інструкції і у вас вийде відмінний розсипчастий рис басматі.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 6-8.

Склад:

  • Рис басматі – 360 гр.
  • Окріп – 750 мл
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Кориця – 1 паличка.
  • Куркума – 8 гр.
  • Кардамон – 3-7 шт.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом ретельно промийте рис проточною водою. В чайнику закип’ятіть питну воду.

Крок 2. Паличку кориці розламайте на кілька частин. Коробочки кардамону роздушіть і вийміть насіння, самі коробочки в рецепті не знадобляться.

Крок 3. У каструлі об’ємом не менше 3 літрів прогрійте трохи вершкового масла. Потім покладіть в неї шматочки кориці і насіння кардамону, обсмажте їх протягом 30-40 секунд. Потім всипте сіль і куркуму.

Крок 4. На гаряче ароматне масло покладіть промитий рис басматі, перемішайте лопаткою і обсмажте протягом 20-30 секунд.

Крок 5. Акуратно, щоб не обпектися, влийте три склянки окропу. Перемішайте рис і відразу закрийте каструлю кришкою. Коли вода закипить, включіть таймер на 5 хвилин, потім зменшіть вогонь до слабкого, варити ще 7 хвилин.

Крок 6. Після цього зніміть каструлю з вогню, укутайте спочатку в газету, а потім в рушник. Через 12 хвилин рис буде готовий.

Крок 7. Рис можна подавати до м’ясних страв, морепродуктів або курці, на ваш розсуд. Приємного апетиту!

Розсипчастий рис в духовці

Розсипчастий рис в духовці, звичайно, відрізняється від того, що зварений в каструлі. Він виходить повітряним, ніжним і зовсім не липким. Рецепт дуже простий і не відніме багато часу. Воду завжди можна замінити овочевим або м’ясним бульйоном, тоді каша буде ще більш насиченим і смачною.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порції – 3-4.

Інгредієнти:

  • Рис – 2 склянки
  • Бульйон м’ясний/вода– 4 склянки
  • Масло соняшникове – 70 мл
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Спеції – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Рис з водою візьміть у співвідношенні 1 до 2. У глибоку ємність всипте рисову крупу і влийте дуже гарячу воду, майже окріп, перемішайте і залиште на 10-15 хвилин. Після цього рис дуже добре промийте.

Крок 2. Поставте сковороду на плиту, просушіть її і влийте рослинне масло. З рису злийте воду і викладіть його на розігріту поверхню. Обсмажте рис протягом 7 хвилин, він повинен стати напівпрозорим.

Крок 3. Найсмачнішим рис виходить на бульйоні. Якщо у вас немає під рукою готового, то розведіть у воді бульйонний кубик.

Крок 4. Візьміть відповідну жароміцну ємність, викладіть в неї рівномірним шаром обсмажений рис і залийте бульйоном. Якщо бульйон несолоний, то посоліть заготовку за смаком. Перемішайте рис, щоб рідина рівномірна розійшлася і не залишилося грудок. Закрийте форму харчовою фольгою.

Крок 5. Запікайте рис в духовці при 200 градусах протягом 35-40 хвилин. Коли зніміть фольгу, то у вас буде смачний, ароматний і розсипчастий рис для гарніру. Приємного апетиту!

Рис з цибулею і морквою на гарнір

Рис з цибулею і морквою, на гарнір до м’яса або для основи поживного вечері, можна легко приготувати з цього нескладного рецепта. Описаний спосіб дозволяє перетворити звичайну рисову кашу в яскраве, насичене і ситне блюдо.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Куркума мелена – 0,5 ч. л.
  • Крупа рисова длиннозерная – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста білий – 70 гр.
  • Сіль поварена – 0,5 ч. л.
  • Морква – 60 гр.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.
  • Цибуля зелена – для подачі.
  • Олія соняшникова без запаху – 3 ст. л.
  • Вода – 450 мл

Процес приготування:

Крок 1. Закип’ятіть будь-яким зручним способом 450 мілілітрів питної води. Промийте рисову крупу. Очистіть цибулю і моркву.

Крок 2. Цибульну головку наріжте невеликими кубиками, а моркву натріть на тертці з великими отворами.

Крок 3. На сильному вогні просушіть сковороду, влийте рослинне масло і викладіть подрібнені овочі. Смажте на сильному вогні, часто помішуючи, протягом 4 хвилин.

Крок 4. Далі до обсмаженою овочам додайте промитий рис, посипте сіллю, меленим перцем і куркумою.

Крок 5. Зменшіть нагрів до середнього, смажте рис і овочі, помішуючи, 1 хвилину.

Крок 6. Після цього залийте рис окропом. Води повинно бути в два рази більше рису.

Крок 7. Перемішайте рис і доведіть рідину до кипіння, зменшіть нагрів до мінімального, укрийте сковороду кришкою і готуйте рис 25 хвилин.

Крок 8. Готовий рис з цибулею і морквою перемішайте, розкладіть на порції, посипте рубаною зеленню і подавайте на стіл. Приємного апетиту!