Гречка по-купецькому – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Гречка, яку готують в купецькому стилі, — дуже корисний і смачний продукт, в який крім гречаної крупи входять різні види м’яса, приправи і овочі. Блюдо носить таку назву, тому що в старовину тільки заможні люди могли собі дозволити додати в звичайну кашу настільки дорогі і вишукані інгредієнти. Зараз таке блюдо сподобається всім домашнім і дозволить нагодувати велику родину за раз.

Гречка по-купецькому зі свининою

По одному з класичних рецептів до гречки по-купецькому в якості додаткових інгредієнтів додають свинину, томати, засмажку з моркви і цибулі і спеції. Продукт сподобається тим, хто віддає перевагу прості в приготуванні, але ситні страви.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Гречка 300 гр.
  • Свинина 500 гр. шийної частини
  • Морква 1 шт.
  • Помідор 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Часник 3 зуб.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Масло вершкове ½ ст. л.
  • Масло оливкове для смаження
  • Кріп за смаком
  • Вода-2 ст.

Процес приготування:

  1. Гречку по-купецькому приготувати дуже просто. З подрібненого цибулі та моркви в глибокій сковороді готують засмажку на суміші двох видів масел.
  2. Коли овочі підрум’яняться, до них кладуть подрібнені томат і часник.
  3. Свинину нарізають невеликим кубиком і додають в сковороду до овочевої засмажки. На цьому етапі можна трохи посолити і поперчити.
  4. Вміст сковороди заливають склянкою води і тушкують близько 20 хвилин. Потрібно прикрити сковороду кришкою.
  5. Через зазначений час в сковороду всипають суху гречку, не перемішуючи, накривають кришкою і залишають на 5 хвилин, щоб м’ясний сік вбрався в крупу. Після цього доливають воду, що залишилася і продовжують тушкувати ще близько 15 хвилин, поки крупа не розвариться. Кришку відкривати не потрібно.
  6. В кашу додають дрібно нарубані гілочки кропу, перемішують, подають, витримавши ще близько 10 хвилин під кришкою.

Як приготувати гречку по-купецькому з куркою?

Курка – менш жирний продукт, однак також добре поєднується з гречаною крупою. Щоб наситити кашу, можна замість курячого жиру або рослинного масла додати трохи вершкового масла. Готувати краще з курячим філе, але це може бути як грудка, так і стегенця без кісточок.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Курка (філе) – 500 гр.
  • Крупа гречана – 400 гр. (2 ст.).
  • Вода – 4 склянки
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • томатна Паста – 3 ст. л.
  • Масло рослинне – 5 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Приправа для курки – за смаком.

Процес приготування:

1. Куряче м’ясо звільняють від пленочек і хрящів, якщо вони є, нарізають смужками або кубиками.

2. У глибокій сковороді з маслом обсмажують м’ясні шматочки, щоб вони стали золотитися, потім трохи присипають їх сіллю, перцем і приправою для курячого м’яса.

3. З лучка і морквини готують засмажку: подрібнені овочі викладають до курки і обсмажують протягом декількох хвилин.

4. У сотейник з товстим дном перекладають мясоовощную зажарку, зверху насипають промиту крупу. Перемішувати вміст сотейника не потрібно.

5. Томатну пасту розводять з гарячою водою, солять і заливають гречку з м’ясом. Важливо дотримуватися правильних пропорцій: на одну частину крупи припадає дві частини води.

6. Каструлю закривають і томят кашу на слабкому вогні 25 хвилин. Після цього сотейник знімають з плити і тримають ще 15 хвилин, щоб каша настоялася.

Гречка по-купецькому з м’ясним фаршем

Щоб приготувати розсипчасту гречану кашу з м’ясним фаршем, слід дотримуватися технологію, описану в цьому рецепті. Для більшої ситості, фарш краще взяти свинячий або додати в нього трохи жиру: гречка не вийде сухою і дуже смачною.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Фарш м’ясний – 300 гр.
  • Паста томатна – 2 ст. л.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Вода – 2 склянки
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Крупа гречана – 1 склянка
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Часник – 2 зуб.

Процес приготування:

1. Крупу промивають і просушують, обсмажуючи на сковорідці, яку попередньо злегка змащують маслом.

2. В інший глибокій сковороді готують засмажку з подрібнених моркви з цибулею. Коли овочі трохи підрум’яняться, в сковороду викладають фарш і продовжують обжарку.

3. Потім туди ж додають томатну пасту, добре перемішують.

4. Поверх засмажки висипають крупу, додають сіль і перець, лист лавра і заливають водою. Важливо дотримуватися співвідношення: на одну порцію крупи припадає дві порції води.

5. Коли рідина повністю вбереться, в кашу кладуть дрібно нарізані часникові часточки, перемішують і через хвилину подають.

Простий і смачний рецепт гречки по-купецькому в мультиварці

Для цього рецепта беруться звичні складові гречки по-купецькому, але особливу пікантність блюду, приготовленому в мультиварці, надає набір спецій: їх поєднання можна варіювати в залежності від власних бажань і смаків.

Час приготування: 1 година 20 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Крупа гречана – 1,5 склянки
  • свиняче М’ясо (філе) – 300 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Вода – 3 склянки
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Перець червоний гострий – за смаком.
  • Перець чорний горошком – за смаком.
  • Куркума мелена – за смаком.
  • Горіх мускатний мелений – за смаком.
  • Паприка мелена – за смаком.

Процес приготування:

1. М’ясо обсушують і нарізають невеликими рівними кубиками.

2. У чашу пристрої з маслом викладають м’ясні шматочки і обробляють в режимі «Смаження» протягом декількох хвилин.

3. Через 5 хвилин, коли м’ясо злегка зарум’яниться, у каструлю кладуть нарізану цибулину і морквину, перемішують і готують на «гасіння» протягом 35 хвилин.

4. В окремій мисочці змішують всі необхідні приправи і спеції, а потім висипають їх у м’ясо.

. Крупу промивають кілька разів звичайною водою, викладають до зажарки і м’яса, наливають в ємність воду і перемішують вміст. Включають режим «гречка», «каші» або «крупи» і залишають, поки пристрій не подасть сигнал про завершення програми.

Гречана каша по-купецькому в духовці

Приготувати ароматну гречку з м’ясом і овочами по-купецькому можна в духовці: при такому способі нагріву вона виходить більш разваристой і ароматною. Страва, гідне не тільки купця, але самого короля!

Час готування: 1 година 25 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Крупа гречана – 400 гр.
  • М’ясо свиняче – 400 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Приправи і спеції – за смаком.
  • Паста томатна – 1 ст. л.
  • Масло вершкове – 50 гр.

Процес приготування:

1. М’ясо звільняють від плівок і нарізають рівними красивими шматочками. Викладають в глибоку сковороду з маслом, додавши сіль і приправи, і готують до рум’яної скоринки.

2. Моркву шаткують невеликими брусочками, а цибулю – дрібними кубиками.

3. У глибоку ємність для запікання з кришкою викладають м’ясо і заливають його водою, щоб вона покривала його приблизно на 1 див Його потрібно залишити в духовці протягом півгодини.

4. В цей час на маслі, де обсмажувалося м’ясо, готують засмажку з овочів, кладуть туди ж подрібнений зубок часнику і пасту з томатів.

5. У м’ясо викладають зажарку, перемішують і знову поміщають в духовку ще на 15 хвилин.

6. Перебрану крупу двічі промивають, кладуть у ємність, де тушкують овочі з м’ясом, перемішують і, якщо необхідно, додають води. Готують в духовці гречку ще близько 30 хвилин, а потім перед подачею присмачують вершковим маслом.

Як приготувати смачну гречку по-купецькому з яловичиною?

Гречана каша з яловичиною – максимально корисний продукт, що містить мінімум жиру і максимум заліза. Таке блюдо підійде для тих, хто стежить за харчуванням, хоче наситити організм корисними елементами і при цьому зробити це зі смаком.

Час приготування: 2 години 10 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • М’ясо яловиче – 600 гр.
  • Морква – 2 шт.
  • Часник – 4 зуб.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Крупа гречана – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло вершкове – 30 гр.

Процес приготування:

1. Яловичину просушують за допомогою паперового рушника і нарізають невеликими брусочками.

2. У сотейнику з маслом обсмажують шматочки м’яса на сильному вогні, поперчив і посоливши їх, протягом 15 хвилин. Після, підрум’янені шматочки заливають водою і тушкують протягом години. Вогонь слід зробити маленьким.

3. Кубики цибулі і брусочки моркви обсмажують окремо, щоб вийшла рум’яна зажарка.

4. У сотейник з м’ясом перекладають зажарку і промиту кілька разів гречку, заливають все свіжою водою, солять, додають перець та лаврові листочки, готують на середньому вогні, протягом півгодини, поки рідина повністю не буде поглинена крупою.

5. Кашу знімають з вогню, кладуть нарізаний часник і шматочок вершкового масла, перемішують і залишають настоюватися ще 15 хвилин. Готово!

Гречана каша по-купецькому з грибами

Смачний варіант гречаної каші для тих, хто дотримується посту, або воліє обходитися без тваринного білка. Краще всього така гречка вдається з свіжозібраних або висушеними лісовими грибами.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Гриби – 300 гр.
  • Крупа гречана – 1 склянка
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Вода – 2 склянки
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Цибулину ріжуть півкільцями, часник дуже дрібно рубають.

2. Гриби перебирають, промивають і обсушують, нарізати не дуже великими шматочками.

3. У глибокій жароміцної посуді з маслом підрум’янюють її цибуля і часник, а після додають шматочки грибів. Смажать 5-7 хвилин, помішуючи.

4. Всипають промиту крупу, інгредієнти змішують, додають воду, перець і сіль.

5. Томити кашу потрібно близько 20 хвилин, помішуючи, поки вся вода не вбереться в крупу. Готово!

Гречана каша по-купецькому зі свининою в казані

Страви в казані виходять особливими: метод готування в такому посуді дозволяє досягти особливої консистенції продуктів і насиченого аромату. Краще вибирати свинину з легким жирком, щоб каша вийшла не сухий і ще більш смачною.

Час готування: 1 година 15 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 10.

Інгредієнти:

  • М’ясо свиняче – 1 кг
  • Крупа гречана – 3 склянки
  • Цибуля ріпчаста – 4 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Зелень для подачі.
  • Вода або бульйон – 6 ст.

Процес приготування:

1. М’ясо ріжеться невеликими за розміром кубиками. Можна нарізати смужками і – як хочеться більше, але не дуже дрібно.

2. З маслом обсмажуються шматочки свинини, щоб вони підрум’янилися.

3. Після додають до м’яса брусочки моркви і кубики цибулі. Всі разом обсмажують приблизно 15 хвилин, накривають кришкою і продовжують приготування ще хвилин 20. Додають сіль і перець.

4. Гречку перебирають, промивають кілька разів і висипають в казан до м’яса і засмажки. Вливають воду або бульйон.

5. Рідина доводиться до кипіння, а потім казан закривають кришкою і тримати кашу до того, поки вода повністю не випарується. На це потрібно буде від 15 до 30 хвилин в залежності від ступеня нагріву казана і сорту гречаної крупи.

6. Подають гречку, прикрасивши зеленню, зі свіжими овочами.

Швидкий і простий рецепт купецької гречки з тушонкою

Легкий рецепт смачної каші з м’ясом, коли і часу небагато, і продукти в будинку є лише самі основні. Готову тушонку потрібно тільки розігріти, а результат сподобається всім членам сім’ї.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 10.

Склад:

  • Крупа гречана – 1 склянка
  • м’ясна Тушонка – 1 банку.
  • томатна Паста – 3 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Вода – 2 склянки
  • Гриби – 150 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Кріп – для подачі.

Процес приготування:

1. Для засмажки в глибокій жароміцної ємності з маслом обсмажуються кубики лучка, натерта на крупній тертці моркву і грибочки. Трохи підсолюють зажарку і додають перець.

2. До цибулі з грибами висипають гречану крупу, яку слід добре перебрати і промити кілька разів.

3. Вміст сковороди заливають киплячою водою. Добре перемішують, кладуть томатну пасту і тушонку, ще трохи солі, свіжого чорного перцю і тушкують при слабоватом нагріванні півгодини. Можна злегка прикрити кришкою.

4. Готову гречку подають, прикрасивши подрібненим кропом.

Смачна гречка по-купецькому з томатною пастою

Вегетаріанська версія гречки по-купецькому з томатами. Добре доповнять блюдо мелений чорний перець і різна свіжа зелень – кінза або петрушка. Можна запропонувати як самостійну страву або гарнір.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 10.

Інгредієнти:

  • Крупа гречана – 1 склянка
  • Вода – 500 мл
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Вода – 2 склянки
  • томатна Паста – 3 ст. л.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Петрушка або кінза – 2-3 гілочки.

Процес приготування:

1. Основою страви стане зажарка з подрібненого цибулі і моркви, які після нарізки підрум’янюють її в олії.

2. До підрум’яненим овочів кладуть нарізані помідори, з яких знімають шкірку.

3. Через пару хвилин після прогрівання маси в сковороду висипають промиту гречану крупу.

4. Пасту з томатів в окремій ємності з’єднують з водою, сіллю і спеціями, заливають томатної рідиною вміст сковороди і кладуть аркуш лаврушки. Накривають посуд кришкою і тримають на слабкому вогні 25 хвилин, поки крупа не розвариться, а зайва рідина не вбереться.

5. Подають гречку з томатами, посипавши її свеженарезанными листочками петрушки або кінзи.