Як варити кіноа – 10 рецептів приготування в каструлі з покроковими фото

Як варити кіноа – це питання, що стоїть перед багатьма господинями. Про користь кіноа для правильного харчування і видах крупи знають, але важливо цю крупу правильно зварити. Білу кіноа використовують для гарнірів, а чорну і червону для салатів, супів і других страв. Готують кіноа, незалежно від обраної страви, відварюванням в каструлі в пропорції з водою 1:2. Чорна кіноа має гіркий присмак, тому її заздалегідь замочують.

Як зварити розсипчасте кіноа в каструлі на гарнір

Кіноа вариться в каструлі найчастіше для корисного і смачного гарнір до будь-яких страв. Краще вибрати кіноа очищену світлу, яка має більш м’який смак. Варити можна як на воді, так і на молоці або будь-якому бульйоні. У цьому рецепті розсипчасту кіноа варимо в каструлі в співвідношенні з водою 1:2. Додаємо сіль.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Кіноа 100 гр.
  • Вода 200 мл
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

  1. Як зварити розсипчасте кіноа в каструлі на гарнір? Інгредієнти відразу відміряйте згідно пропорції рецепту і потрібного вам кількості порцій.
  2. Кіноа пересипте в окремий посуд і повністю залийте холодною водою.
  3. перетріть Руками зерна і цю воду злийте.
  4. Потім кіноа ще кілька разів промийте, щоб остання вода була прозорою.
  5. Підготовлене кіноа перекладіть в спеціальну для варіння каш каструлю, залийте холодною водою в правильній пропорції і доведіть до кипіння.
  6. Потім за своїм смаком додайте сіль і варіть кіноа на невеликому вогні під прикритою кришкою протягом 15-20 хвилин. Перемішувати крупу необов’язково.
  7. За цей час кіноа вбере всю воду і вдвічі збільшиться в об’ємі. Вогонь вимкніть. Залиште зварену кіноа під кришкою 5-7 хвилин, що зробите її розсипчастою.
  8. Потім виделкою крупу добре переміщуйте. Зварене кіноа можна зберігати в холодильнику кілька діб або заморозити, але найсмачніша вона буде тільки відразу після варіння, тому варіть невеликими порціями.
  9. Приготоване в каструлі розсипчасте кіноа відразу доповнюйте будь-якими інгредієнтами і подавайте на гарнір. Приємного апетиту!

Молочна каша з кіноа

Молочну кашу з кіноа відрізняє приємний смак з горіховими нотками, ситність за рахунок великої кількості білка і повна відсутність глютену. Така каша відмінно підходить для сніданку, особливо дітям. За бажанням, смак каші доповнюють медом, горіхами або сухофруктами. У цьому рецепті для молочної каші беремо біле кіноа, варимо на молоці і стандартної пропорції 1:2.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Кіноа – 165 гр.
  • Молоко – 330 мл
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом відміряти молоко і крупу, згідно пропорції рецепта.

Крок 2. Кіноа ретельно промити, міняючи воду кілька разів.

Крок 3. У спеціальній для варіння каш каструлі закип’ятити молоко і пересипати в нього промите кіноа. Після початку кипіння каші вогонь зробити мінімальним і томити кіноа під прикритою кришкою протягом 15 хвилин. Крупу можна пару раз перемішати.

Крок 4. Потім каструлю з кіноа зняти з плити і залишити, не знімаючи кришку на 10 хвилин для настоювання.

Крок 5. Приготовану молочну кашу з кіноа розкласти по порційних тарілках, доповнити будь топпінгом і сервірувати до сніданку в теплому вигляді. Приємного апетиту!

Як зварити біле кіноа, щоб не горчило

Гіркоту кіноа будь-якого кольору надають особливі речовини (сапоніни), які містяться тільки в оболонці крупи, очищене кіноа чи ні, зазначено на упаковці, тому для варіння білого кіноа, щоб не горчило, його краще промити. Неочищена біле кіноа потрібно заздалегідь замочити на 2-3 години в холодній воді. У цьому рецепті готуємо біле кіноа з обсмаженням блюдо, що зробить більш смачним.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Кіноа біле – 1 склянка
  • Вода – 2 склянки
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте, згідно пропорції рецепта, простий набір інгредієнтів для страви.

Крок 2. Заздалегідь замочене кіноа перекладіть на сито, добре промийте під проточною водою і залиште ненадовго, щоб вся рідина стекла.

Крок 3. У каструлі з товстим дном розігрійте 3 столові ложки рослинної олії, пересипте в нього кіноа і на середньому вогні при постійному помішуванні протягом 5 хвилин, не більше, крупу обсмажте.

Крок 4. Потім обсмажене кіноа залийте двома склянками холодної води, перемішайте і доведіть до кипіння.

Крок 5. Варіть кіноа, закривши каструлю кришкою на мінімальному вогні протягом 15-20 хвилин. За цей час кіноа змінить свій колір і зерна будуть більш прозорими.

Крок 6. Через 20 хвилин варіння в каструлю залишиться трохи води. Додайте до кіноа сіль, перемішайте і варіть під кришкою ще 5 хвилин.

Крок 7. Зварене кіноа спробуйте на готовність і смак, і, якщо крупа залишилася вологою, потримайте на вогні без кришки, щоб залишки рідини выпарились. Потім кіноа зніміть з плити, перемішайте виделкою і залиште на 10 хвилин для настоювання під кришкою.

Крок 8. Приготоване біле кіноа розкладіть по тарілках і подати на гарнір до будь-якої страви, доповнивши соусом і овочами. Приємного апетиту!

Як зварити чорне кіноа — пропорції води і крупи

Чорне кіноа більш корисне і поживне в порівнянні з білим і червоним, смак її більш насичений, консистенція більш ніжна, але воно вимагає для варіння більше часу і певну пропорцію з водою. У цьому рецепті готуємо чорне кіноа в каструлі на плиті.

Час приготування: 50 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 3.

Склад:

  • Кіноа чорне – 170 гр. (1 чашка).
  • Вода – 410 мл (1 і ¾ чашки).
  • Сіль – 1/2 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Чорне кіноа пересипати на густе сито, протягом 20 секунд промити проточною холодною водою і залишити на пару хвилин для стікання рідини.

Крок 2. Пересипати промите кіноа в каструлю для варіння каші, залити розрахованою кількістю холодної води, додати пів чайної ложки солі і перемішати.

Крок 3. На великому вогні довести кіноа до кипіння.

Крок 4. Потім каструлю закрити кришкою і варити чорне кіноа протягом 20 хвилин на мінімальному вогні.

Крок 5. Вогонь вимкнути. Зварене кіноа перекласти знову на те ж густе сито, щоб стекли залишки рідини, що крупу зробить розсипчастою і липким.

Крок 6. Потім кіноа назад перекласти в каструлю, закрити кришкою і залишити ще на 15 хвилин.

Крок 7. Після закінчення цього часу приготоване чорне кіноа виделкою акуратно перемішати, заправити будь-яким соусом і подати на стіл. Приємного апетиту!

Кіноа з овочами

Кіноа, за рахунок високого вмісту білка і корисних речовин, зараховується до сучасних суперфудам, а в поєднанні з будь-яким набором овочів, буде у вас відмінним самостійним блюдом для правильного харчування. З овочами добре поєднується кіноа будь-якого кольору. У цьому рецепті беремо біле кіноа і доповнюємо обсмаженими баклажанами, цибулею, часником і помідором.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 5.

Склад:

  • Кіноа біле – 300 гр.
  • Вода – 2 склянки
  • Баклажани – 3 шт.
  • Помідори – 4 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 3 зубки.
  • Сіль – 1/2 ч. л.
  • Перець чорний мелений – ½ ч. л.
  • Базилік сушений – ¼ ч. л.
  • Масло оливкове – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготувати, згідно з рецептом, всі інгредієнти для страви.

Крок 2. На густому ситі промити під холодною проточною водою біле кіноа.

Крок 3. У каструлі закип’ятити 2 склянки чистої води, пересипати промите кіноа, довести до кипіння і поварити на невеликому вогні під кришкою протягом 15 хвилин. Вогонь вимкнути і залишити кіноа на 10 хвилин для настоювання, не прибираючи кришку.

Крок 4. Баклажани промити, нарізати невеликими кубиками, посолити і через 15 хвилин промити під проточною водою.

Крок 5. Очищену цибулину нарізати маленькими кубиками, а помідори нарізати середніми кубиками.

Крок 6. Очистити зубки часнику і дрібно нарубати ножем.

Крок 7. В одній сковороді розігріти оливкову олію, обсмажити на ньому до легкого рум’яного кольору нарізку цибулі, додати нарізку помідор і тушкувати під кришкою на невеликому вогні протягом 5 хвилин.

Крок 8. В інший і глибокій сковороді обсмажити до напівготовності нарізку баклажанів.

Крок 9. Потім до них перекласти тушковані помідори, додати подрібнений часник з сіллю і прянощами, перемішати і тушкувати під кришкою ще 7 хвилин.

Крок 10. Поверх овочів викласти зварене кіноа. Приготоване кіноа з овочами, не перемішуючи відразу подати на стіл. Приємного апетиту!

Каша з кіноа на кокосовому молоці

Каша з кіноа на кокосовому молоці буде у вас варіантом ситного, корисного і смачного сніданку, а особливо для пісного столу. Готується каша просто і швидко. Кокосове молоко вибирається не дуже жирне (приблизно 17-20%) і змішується з водою. Доречно додаток такої каші фруктами, медом і горіхами. У цьому рецепті кашу варимо з білого кіноа і подаємо з горіхами.

Час приготування: 25 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1.

Склад:

  • Кіноа біле – 30 гр.
  • Кокосове молоко – 100 мл
  • Вода – 100 мл
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Мед – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Кешью – для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Інгредієнти для каші відміряти, згідно пропорції рецепту і потрібного вам кількості порцій.

Крок 2. Кіноа добре промити під холодною проточною водою. У каструлі для варіння каші закип’ятити 100 мл чистої води, пересипати промите кіноа і поварити на невеликому вогні під кришкою протягом 10 хвилин.

Крок 3. У кашу насипати цукор і трохи солі.

Крок 4. Потім добре перемішати і поварити ще пару хвилин.

Крок 5. У зварену кашу з кіноа налити кокосове молоко, ще раз перемішати, зняти з плити і дати трохи настоятися під прикритою кришкою.

Крок 6. Потім до каші покласти трохи меду, ще раз перемішати і зняти пробу.

Крок 7. Приготовлену кашу з кіноа на кокосовому молоці перекласти в тарілку, доповнити кешью і гарячої подати на сніданок. Приємного апетиту!

Каша з кіноа з гарбузом

Каша з кіноа з гарбузом буде більш корисним і смачним блюдом. Її можна просто зварити, як з пшоном, додати обсмажені овочі і буде подібно теплого салату, а можна і трохи по-іншому. У цьому рецепті варимо кіноа з подрібненої гарбузом і запікаємо в духовці, доповнивши яйцем, сметаною і маслом.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Кіноа – 4 ст. л.
  • Гарбуз терта – 1 ст.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Масло вершкове – 40 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Кіноа добре промити холодною водою відповідно до інструкції на упаковці, відварити до готовності.

Крок 2. Очищену м’якоть гарбуза подрібнити на крупній тертці, стакан овоча додати до отваренному кіноа і перемішати. Духовку включити на 190°С.

Крок 3. Потім до кіноа з гарбузом розбити два яйця, додати дві ложки сметани, сіль з чорним перцем і ще раз перемішати.

Крок 4. Вершкове масло нарізати невеликими шматочками, перекласти в кашу і ще раз перемішати.

Крок 5. Потім кашу перекласти в дві силіконові формочки і зверху покласти по скибочці гарбуза.

Крок 6. Запекти кашу в духовці протягом 20 хвилин. Приготовлену кашу з кіноа з гарбузом доповнити нарізкою зелені і подати на стіл в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Солодка каша з кіноа з бананом

Солодка каша з кіноа з бананом, а ці два інгредієнти прекрасно поєднуються, буде у вас варіантом поживного, корисного сніданку для дитячого чи дієтичного харчування. Каша вариться на молоці і в цьому рецепті беремо кокосове, але можна і на звичайному. Банани трохи обсмажуються з додаванням соку лимона, цукру і прянощів.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1.

Склад:

  • Кіноа біле – 70 гр.
  • Кокосове молоко – 1.5 склянки
  • Банан – 1 шт.
  • Цукор – 1-2 ст. л
  • Маргарин – 15 гр.
  • Кориця – 1 щіпка.
  • Сік лимона – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Відміряти, згідно з рецептом, всі інгредієнти для каші. Добре промити проточною водою кіноа.

Крок 2. Молоко налити в каструлю для варіння каш і довести до кипіння на невеликому вогні.

Крок 3. У кипляче молоко пересипати промите кіноа, ще раз довести до кипіння і поварити кашу на невеликому вогні протягом 20 хвилин, трохи прикривши каструлю кришкою.

Крок 4. Поки каша вариться, очистити банан і нарізати скибочками будь-якої форми. У сковорідці розтопити маргарин, додати до нього сік лимона з цукром і перемішати.

Крок 5. Потім на маргарині і на невеликому вогні обсмажити нарізку банана з обох сторін. Посипати банан корицею.

Крок 6. Приготовану солодку кашу з кіноа зняти з плити, потримати 10 хвилин під кришкою, перемішати, перекласти в тарілку, зверху покласти обсмажені банани і відразу подати на сніданок. Приємного апетиту!

Кіноа з горіхами на сніданок

Кіноа з горіхами на сніданок буде більш корисне і поживне блюдо, особливо для любителів ПП. Горіхи беруться будь-які додаються до звареному кіноа. Це блюдо майже завжди доповнюється свіжими фруктами, ягодами або сухофруктами. У цьому рецепті готуємо кіноа для сніданку з волоськими горіхами, фундуком і невеликою кількістю кураги з чорносливом та ізюмом. Молоко не додаємо.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Кіноа біле – 85 гр.
  • Волоські горіхи – 2 шт.
  • Фундук – 6 шт.
  • Чорнослив без кісточок – 2 шт.
  • Курага – 2 шт.
  • Родзинки білий – 1 ст. л.
  • Кориця – за смаком.
  • Мед – за смаком.
  • Масло оливкове – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Кіноа, перед початком готування, ретельно промийте холодною проточною водою.

Крок 2. Пересипте кіноа в каструлю для варіння каш, залийте киплячою водою в пропорції 1:2, перемішайте, доведіть до кипіння і поваріть протягом 20 хвилин на невеликому вогні під прикритою кришкою.

Крок 3. Потім вимкніть вогонь і залиште кіноа на 10 хвилин для настоювання. За цей час кіноа повністю вбере всю рідину і вийде розсипчасте.

Крок 4. Горіхи дрібно нарубаєте ножем. Сухофрукти промийте, обсушіть серветкою і наріжте невеликими шматочками.

Крок 5. Зварене кіноа розкладіть по порційних тарілках. Полити рідким медом з оливковою олією і посипте меленою корицею.

Крок 6. Поверх кіноа розкладіть нарізку сухофруктів з подрібненими горіхами. Приготоване кіноа з горіхами відразу і гаряче подайте до сніданку. Приємного апетиту!

Кіноа з куркою і овочами

Кіноа з куркою і овочами готують, як просте, ситне і низькокалорійне блюдо. Можна зварити кіноа, приготувати курку і подати всі разом, але в цьому рецепті готуємо трохи по-іншому, подібно до плову. Куряче м’ясо обсмажимо з набором овочів (цибуля, морква, помідор і солодкий перець), додамо до них кіноа і згасимо в одному посуді.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Кіноа біле – 100 гр.
  • Куряче філе – 200 гр.
  • Цибуля – 100 гр.
  • Морква – 100 гр.
  • Помідори – 160 гр.
  • Болгарський перець – 180 гр.
  • Масло рослинне – 30 мл
  • Італійські трави – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Суміш перців – 3 щіпки.
  • Окріп – 200 мл
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Всі інгредієнти для страви відразу підготуйте, згідно пропорції рецепта. Очистіть і промийте овочі.

Крок 2. Кіноа добре промийте під проточною водою, і, якщо сумніваєтеся в наявності гіркоти, то заздалегідь замочіть на 2 години в холодній воді.

Крок 3. Куряче філе або будь-яку частину курки промийте, просушіть серветкою, наріжте невеликими шматочками і обсмажте на розігрітому рослинному маслі до зміни його кольору на білий. Для смаження відразу беріть глибоку сковороду, адже в ній буде готуватися основне блюдо.

Крок 4. Цибулю наріжте тонкими чверть кільцями. Моркву подрібнити на крупній тертці. Ці овочі перекладіть до смаженій філе і на невеликому вогні варіть 5-8 хвилин.

Крок 5. Перець і помідори наріжте невеликими кубиками і у помідора видаліть рідку м’якоть з насінням. Нарізку цих овочів перекладіть на сковороду і так само на невеликому вогні варіть ще 5-8 хвилин.

Крок 6. Потім поверх овочів з філе рівномірно розкладіть промите кіноа, налийте 200 мл окропу, насипте сіль із приправами, перемішайте і готуйте все під закритою кришкою на невеликому вогні протягом 20 хвилин від початку кипіння.

Крок 7. По закінченні цього часу все акуратно перемішайте, зніміть пробу і відкоригуйте смак.

Крок 8. Приготоване кіноа з куркою і овочами розкладіть по порційних тарілках, доповніть нарізкою свіжої зелені і подайте на стіл в гарячому вигляді. Приємного апетиту!