Страви з кіноа – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Страви з кіноа відносять до суперфуду невипадково. Вона в рази перевершує за кількістю вмісту корисних речовин будь-які інші крупи. Кіноа варто вживати в їжу не тільки тим людям, які худнуть чи дотримуються вегетаріанства. При цьому готувати крупу нескладно, а смачних і різноманітних рецептів можна знайти безліч.

Кіноа з овочами на гарнір

Кіноа з овочами на гарнір – смачне і корисне блюдо. Насіння кіноа володіють ніжним горіховим присмаком і зернистою текстурою. Кіноа ідеально поєднується практично з будь-якими овочами, тому на свій розсуд ви можете трохи коректувати список інгредієнтів.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Морква 60 гр.
  • Олія оливкова 1 ст. л.
  • Кабачок 60 гр.
  • Сіль за смаком
  • Часник 1 зуб.
  • Кіноа 70 гр.
  • Вода 150 мл
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.

Процес приготування:

  1. Як приготувати смачну страву з кіноа на гарнір? Овочі помийте і очистіть. Цибулину, моркву і кабачок наріжте невеликими кубиками.
  2. В каструлю з товстим дном влийте оливкове масло. Потім на прогріте масло викладіть очищений зубчик часнику і обсмажте його протягом 1-2 хвилин. Часник потрібен тільки для того, щоб масло завдяки йому стало ароматним. Потім його можна викинути.
  3. На ароматному часниковому маслі обсмажте всі подрібнені овочі до м’якості.
  4. Кіноа ретельно промийте проточною водою.
  5. Перекладіть кіноа до овочів, перемішайте і злегка обсмажте.
  6. Після цього влийте воду і посоліть страву за смаком.
  7. Доведіть воду до кипіння і варіть, поки вона повністю не википить. Потім закрийте каструлю кришкою і залиште на повільному вогні 10-12 хвилин. Перед подачею добре перемішайте кіноа з овочами, розкладіть на порції і прикрасьте свіжою зеленню. Приємного апетиту!

Як зварити розсипчасту кашу з кіноа на воді

Як зварити розсипчасту кашу з кіноа на воді, щоб ваш раціон був ще корисніше і смачніше, ми детально розповімо в цьому рецепті. Кіноа – чудовий продукт, який не містить глютену, але зате в ньому багато клітковини, рослинного білка, мінералів і вітамінів.

Час готування – 25 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Кіноа – 1 склянка
  • Сіль поварена – 1 щіпка.
  • Вода – 1,5 склянки

Процес приготування:

Крок 1. Спершу кіноа добре промити прохолодною водою. Вимочувати крупу не потрібно.

Крок 2. Перекладіть кіноа в каструлю, влийте воду і додайте дрібку солі. Ємність поставте на вогонь і доведіть воду до кипіння.

Крок 3. Після закипання укрийте каструлю кришкою і варіть кіноа до розм’якшення 15 хвилин.

Крок 4. Зніміть каструлю з вогню і дайте кіноа охолонути під кришкою протягом 10 хвилин.

Крок 5. Перемішуйте варене кіноа ложкою або виделкою, щоб уникнути злипання крупинок, і волога рівномірно розійшлася по крупі.

Крок 6. Готове кіноа можна подавати як гарнір, додавати в супи, салати або інші страви. Приємного апетиту!

Салат з кіноа і авокадо

Салат з кіноа і авокадо – з одного боку легке блюдо, але в той же час ситна та поживна. В салаті багато рослинного білка і жирів, так необхідних організму для нормального функціонування. Таке блюдо ідеально для пізнього вечері або перекусу протягом дня.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Кіноа – 150 гр.
  • Помідори черрі – 5 шт.
  • Соус соєвий – 40 мл
  • Авокадо – 1 шт.
  • Кунжут – 30 гр.
  • Мед натуральний рідкий – 30 гр.
  • Рукола – 1 пучок.
  • Гірчиця – 30 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Помийте авокадо і помідори. Промийте під краном невеликий пучок рукколи.

Крок 2. Ознайомтесь з інструкцією на упаковці і відваріть кіноа до готовності.

Крок 3. Авокадо очистіть від шкірки і видаліть кісточку, м’якоть наріжте кубиками. Невеликі помідори черрі розрізати навпіл. У руколи відріжте жорсткі частини стебел.

Крок 4. В об’ємну миску перекладіть подрібнені авокадо, помідори і руколу. Додайте варене кіноа.

Крок 5. Для заправки змішайте мед, соєвий соус і гірчицю.

Крок 6. Полийте салат з кіноа заправкою, перемішайте і посипте кунжутом. При бажанні кунжут попередньо можна обсмажити на сухій сковороді.

Крок 7. Салат з кіноа і авокадо готовий, подавайте його відразу після приготування. Приємного апетиту!

Молочна каша з кіноа

Молочна каша з кіноа – відмінний варіант для смачного і поживного сніданку. Ця крупа вважається однією з найбільш корисних, завдяки високому вмісту корисних мікроелементів та вітамінів. Кіноа дуже поживна, тому не варто боятися за свою фігуру.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 1.

Інгредієнти:

  • Кіноа – 50 гр.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Масло вершкове – 10 гр.
  • Молоко – 50 мл
  • Вода – 50 мл

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте всі продукти із списку для варіння молочної каші з кіноа.

Крок 2. Крупу промийте кілька разів проточною водою.

Крок 3. Перекладіть кіноа в невелику каструлю, влийте молоко і воду.

Крок 4. Також додайте трохи солі, перемішайте і поставте на вогонь. Доведіть рідину до кипіння, потім зменшіть нагрів до мінімального і накрийте каструлю кришкою. Залиште кашу нудитися на 15 хвилин.

Крок 5. Потім покладіть в кашу вершкове масло, перемішайте і приберіть ємність з плити. Залиште кашу на кілька хвилин під кришкою, щоб крупа ввібрала в себе аромат вершкового масла. Подавайте молочну кашу з кіноа до сніданку в теплому вигляді. Приємного апетиту!

Суп з кіноа

Суп з кіноа дуже простий у приготуванні. У вас вийде незвичайне, ситне і смачне блюдо для сімейного обіду. Суп оцінять не тільки прихильники правильного харчування, але і справжні гурмани. Склад продуктів продуманий і гармонійний, бульйон буде ароматним і насиченим.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6-8.

Інгредієнти:

  • Кіноа – 100 гр.
  • Корінь селери – 100 гр.
  • Морква середнього розміру – 1 шт.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Картопля середнього розміру – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста середнього розміру – 2 шт.
  • Помідори великі – 4 шт.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Петрушка – 4 гілки.
  • Часник – 2 зуб.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Бульйон овочевий/вода питна – 1,7 л

Процес приготування:

Крок 1. Промийте кіноа холодною водою. Потім залийте крупу гарячою водою і залиште на півгодини.

Крок 2. Картоплю, моркву, корінь селери і цибулю очистіть і промийте. Наріжте овочі кубиками невеликого розміру.

Крок 3. Сковороду поставте на вогонь, влийте оливкове масло. Потім викладіть цибулю, моркву і селеру. Смажте овочі на сильному вогні протягом 8-10 хвилин, постійно помішуючи.

Крок 4. Після цього додайте нарізані помідори, перемішайте. Зменшіть вогонь до слабкого і продовжуйте тушкувати 5 хвилин. Паралельно у каструлі закип’ятити бульйон або питну воду.

Крок 5. Замочену крупу промийте дуже гарячою водою і відкиньте на ситечко. У бульйон перекладіть кіноа, знову доведіть його до кипіння. Далі додайте картоплю і варіть 15 хвилин від моменту закипання.

Крок 6. У бульйон з картоплею і кіноа викладіть овочеву засмажку. Бульйон посоліть і приправте за смаком. Доведіть суп до кипіння і продовжуйте варити на мінімальному вогні 10 хвилин.

Крок 7. Петрушку вимити і обірвіть листочки. Дрібно наріжте зелень і викладіть в ступку, додати часник і розітріть товкачем до пастоподібного стану.

Крок 8. Суп з кіноа розлийте по тарілках, додайте пасту з петрушки і часнику. Подавайте на обід в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Салат з кіноа і креветками

Салат з кіноа і креветками – легке блюдо з високою харчовою цінністю. Кіноа можна відварити заздалегідь і остудити або зробити салат теплим. Таке блюдо відмінно підійде для будь-якого прийому їжі: на сніданок, обід або вечерю. До того ж рецепт дуже простий.

Час готування – 25 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Сіль поварена – 1 щіпка.
  • Кіноа – 100 гр.
  • Огірок – 1 шт.
  • Масло рослинне – 1 ч. л.
  • Перець солодкий – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибуля зелена – за смаком.
  • Петрушка – за смаком.
  • Креветки – 400 гр.
  • Лайм/лимон – 2 шт.
  • Цукор – 2 ч. л.
  • Соус рибний – 1 ч. л.
  • Пластівці чилі – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Кіноа промийте прохолодною водою. Залийте крупу водою в пропорції 1: 2 і поставте варитися. Після того як вода закипить, посоліть її і варіть близько 12 хвилин.

Крок 2. В іншу каструлю влийте воду, закип’ятити її. Додайте ложку солі і цукру, гілочки петрушки і інші спеції, видавіть сік лимона або лайма і додайте шкірку. В ароматну воду викладіть креветки і варіть 8-10 хвилин на середньому вогні.

Крок 3. Займіться овочами. Помийте їх. Наріжте солодкий перець і огірок невеликими кубиками, моркву натріть на тертці, а пір’я зеленого лука порубаєте ножем.

Крок 4. Видавіть з другого лимона або лайма сік в миску, додайте сіль і цукор, влийте рибний соус, рослинна олія і додайте дрібку чилі. Добре перемішайте заправку.

Крок 5. У глибокій мисці змішайте всі підготовлені інгредієнти. Акуратно перемішайте і влийте заправку. Подавайте салат з кіноа і креветками відразу після приготування. Приємного апетиту!

Салат з кіноа і консервованим тунцем

Салат з кіноа і консервованим тунцем – ситна закуска і відмінний варіант для святкового застілля з будь-якого приводу. В якості овочевої основи можна використовувати огірки і зелень, за живильну частину відповідає тунець, яйця і кіноа.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 45 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Тунець консервований – 1 банка.
  • Кіноа – 0,5 склянки
  • Огірок – 1 шт.
  • Кріп – 3 гілки.
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Зерна граната – для прикраси.

Для заправки:

  • Сік лимонний – 1 ст. л.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сметана 15 % – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Курячі яйця зваріть круто. Коли вони охолонуть, очистіть від шкаралупи і дрібно порубаєте ножем.

Крок 2. Огірок вимити, промокніть серветками і наріжте дрібними кубиками.

Крок 3. З консервованого тунця злити сік і розімніть шматочки риби виделкою. Кріп дрібно порубаєте ножем. У мисці змішайте лимонний сік, оливкову олію, сметану, сіль і мелений перець.

Крок 4. Кіноа промийте проточною водою, потім перекладіть в каструлю. Залийте крупу чистою водою в пропорції 1: 2 і варіть близько 20 хвилин до готовності. Після варіння воду злийте, а кіноа остудіть.

Крок 5. Салат складається шарами. Для зручності можна скористатися кулінарним кільцем. Викладайте продукти в наступному порядку: огірки, тунець, кіноа, яйця. Кожен шар щедро промазывайте заправкою.

Крок 6. Готовий салат прикрасьте гілочками кропу і зернами граната. Приберіть закуску в холодильник для просочення на 1-2 години.

Крок 7. Салат з кіноа і тунцем виходить дуже смачним і красивим на вигляд. Приємного апетиту!

Солодка каша з кіноа з ягодами і горіхами

Солодка каша з кіноа з ягодами і горіхами забезпечить вам гарний, смачний і поживний сніданок. З такої страви ви в повному обсязі отримаєте необхідну кількість білків, жирів, клітковини і вуглеводів. Каша відразу піднімає настрій і наповнює силою.

Час готування – 25 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Кіноа – 160 гр.
  • Горіх волоський – для прикраси.
  • Банан – 1 шт.
  • Малина – 250 гр.+ для прикраси.
  • мигдальне Молоко – 300 мл
  • Мед натуральний – 2 ст. л.
  • ванільний Екстракт – 1 ч. л.
  • Сіль – 1/5 ч. л.
  • Вода – 75 мл

Процес приготування:

Крок 1. У каструлю влийте 600 мілілітрів води, посоліть і доведіть її до кипіння. Промийте кіноа проточною водою, викладіть її в окріп і варіть 5 хвилин, потім зменшіть нагрів і варіть ще 10 хвилин.

Крок 2. Банан розімніть вилкою або пюрируйте за допомогою заглибного блендера. Масу викладіть в каструлю до каші, також влийте мигдальне молоко, ванільний екстракт і добре все перемішайте. Продовжуйте варити кашу 10 хвилин.

Крок 3. 250 грам малини викладіть в каструлю, додайте 75 мілілітрів води, додайте мед і поставте на повільний вогонь. Варіть масу до тих пір, поки ягоди не стануть м’якими. Потім малину пюрируйте блендером або розімніть виделкою.

Крок 4. Готову кашу розкладіть по мисочкам, прикрасити волоськими горіхами і ягодами малини. Приємного апетиту!

Салат з кіноа і куркою

Салат з кіноа і куркою має збалансований склад, який робить закуску в міру ситної, соковитою і смачною. Куряче м’ясо можна обсмажити або запекти, в залежності від ваших уподобань. Таким салатом дуже приємно перекусити у будь-який час дня.

Час готування – 25 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Рукола – 1 пучок.
  • Кешью – 50 гр.
  • Філе куряче – 300 гр.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Суміш перців свежемолотая – за смаком
  • Масло рослинне без запаху – 1 ст. л.
  • Каррі – 0,5 ч. л.
  • Лайм – 1 шт.
  • Цибуля зелена – 0,5 пучка.
  • Перець чилі червоний – 1 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Масло оливкове – 3 ст. л.
  • Кукурудза консервована – 200 гр.
  • Кіноа – 200 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Кіноа приготуйте відповідно до інструкції, зазначеної на упаковці. Воду злийте, а кіноа остудіть.

Крок 2. Куряче філе обмийте, промокніть паперовими рушниками і наріжте кубиками. М’ясо посоліть і приправити меленим перцем. Обсмажте куряче філе на олії до рум’яної скоринки, змішайте з каррі і остудіть.

Крок 3. З лайма видавіть сік. Пір’я зеленої цибулі наріжте невеликими відрізками. Стручок чилі очистити від насіння і наріжте. Авокадо очистіть від шкірки, наріжте скибочками і збризніть соком лайма. З консервованої кукурудзи злийте сік. Помідори наріжте часточками. Кешью обсмажте на сухій сковорідці.

Крок 4. Всі підготовлені продукти змішайте в великій мисці, посоліть, поперчіть, додайте сік лайма і оливкове масло.

Крок 5. Салат з кіноа і куркою подавайте відразу після приготування. Приємного апетиту!

Кіноа з овочами на сковороді

Кіноа з овочами на сковороді – оригінальне блюдо, яке не можна обійти стороною. У звичайному меню його можна подавати як гарнір, або робити його основою вегетаріанського раціону харчування. Унікальне за своїм смаком кіноа і соковиті овочі ідеально поєднуються. Комусь може це блюдо нагадати плов або овочеве рагу.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Кіноа – 100 гр.
  • Кабачок молодий – 180 гр.
  • Кукурудза консервована – 110 гр.
  • Цибуля ріпчаста фіолетовий – 50 гр.
  • Помідори – 100 гр.
  • Перець болгарський жовтий – 80 гр.
  • Перець болгарський червоний – 90 гр.
  • Сіль поварена – 0,5 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.
  • Масло оливкове – 45 мл
  • Шпинат – 40 гр.
  • Зіра – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте всі необхідні продукти. З консервованої кукурудзи злийте сік.

Крок 2. Кіноа добре промийте проточною водою. Залийте крупу водою в пропорції 1: 2 і поставте варитися. Посоліть крупу до смаку і варіть протягом 15 хвилин на мінімальному вогні, поки крупа не вбере всю воду.

Крок 3. Ріпчасту цибулю, червоний і жовтий перець наріжте невеликими шматочками.

Крок 4. Молодий кабачок і помідори наріжте кубиками.

Крок 5. Поставте на вогонь широку сковорідку. Влийте на розігріту поверхню рослинне масло, викладіть цибулю. Смажте протягом 3-4 хвилин.

Крок 6. Потім додайте кабачок і солодкий перець, продовжуйте смажити овочі 7-8 хвилин, помішуючи.

Крок 7. Після цього викладіть помідори і шпинат, смажте ще кілька хвилин.

Крок 8. Потім всипте зіру, сіль і чорний мелений перець, перемішайте.

Крок 9. Викладіть овочі консервовану кукурудзу, перемішайте засмажку.

Крок 10. Готову крупу кіноа викладіть на сковорідку, перемішайте її з обсмаженими овочами, смажте ще 1-2 хвилини.

Крок 11. Подавати кіноа з овочами, приготованими на сковороді, краще всього в теплому вигляді. Приємного апетиту!