Гречана каша на молоці – 7 рецептів приготування з покроковими фото

Гречана каша для багатьох людей – це смак дитинства. Існує дуже багато рецептів її приготування, які здаються абсолютно простими. Але все не так просто. Як мінімум, необхідно правильно підбирати крупу для каші і дотримуватися пропорції, щоб блюдо вийшло смачним.

Гречана каша на молоці у каструлі

Гречана каша – найкраща їжа для тих, хто хоче схуднути без втрати м’язової маси і «обвисання шкіри. Вона відмінно втамовує голод на довгий час і легко перетравлюється.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Гречка 1 склянка
  • Молоко коров’яче 3 склянки
  • Вода-1 склянка
  • Цукор-пісок 2 ст. л.
  • Масло вершкове 30 гр.
  • Сіль 1 ч. л.

Процес приготування:

  1. Як зварити гречану кашу на молоці у каструлі? Займемося гречкою. Висипаємо зерна на стіл, вибираємо сміття і чорні крупинки. Якщо вам не дуже добре видно сміття, висипте гречку на білу поверхню – аркуш паперу або тарілку.
  2. Избавленную від сміття гречку викладаємо в друшляк або миску. Промиваємо її проточною водою, перебираючи в процесі пальцями руки.
  3. Можемо влити в каструлю холодну воду очищену і довести її до кипенія, однак радимо спочатку закип’ятити воду в електрочайнику, а потім влити її в каструлю і поставити на включену плиту. Так буде швидше. Викладаємо у воду гречку.
  4. Нам знадобиться від 8 до 10 хвилин, щоб зварити гречану крупу на середньому вогні. За цей час гречка вбере в себе рідину, тому слідкуємо за тим, щоб каша не пригоріла до дна або стінок каструлі.
  5. Вливаємо в кашу молоко і варимо на невеликому вогні в процесі кипіння 15 хвилин. Перемішувати масу немає необхідності. Якщо до кінця варіння ви помітите, що молока недостатньо, додайте невелику його кількість в кашу.
  6. Додаємо в гречану кашу масло, сіль і цукор. Перемішуємо масу і накриваємо каструлю кришкою. Даємо каші настоятися 10-15 хвилин.

Приємного апетиту!

Як зварити гречану кашу на молоці в мультиварці?

Якщо ви не хочете додавати в гречану кашу цукор, надайте їй солодощі з допомогою інгредієнтів, що володіють цією особливістю від природи, наприклад, моркви або гарбуза. Щоб каша була більш насиченою, прожарте зерна на сухій сковороді 10-15 хвилин.

Час готування – 35-45 хв.

Час приготування – 15 хв.

Кількість порцій – 5-6.

Склад:

  • Крупа гречана – 1 склянка
  • Молоко – 3 склянки
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Цукор – 3 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Відміряємо необхідну кількість крупи з допомогою мірної склянки. Висипаємо гречку на стіл і перебираємо – позбавляємо її від сміття і зіпсованих зерен. Висипаємо гречку в миску і промиваємо її проточною водою кілька разів, зливаючи рідину в раковину, поки вона не стане прозорою.

2. Викладаємо крупу в чашу мультиварки і приправляємо її сіллю і цукром. Підсолодити кашу можна і після того, як вона буде готова. Від цілого брикету відрізаємо шматочок масла і нарізаємо його більш дрібними кубиками. Відправляємо шматочки в чашу мультиварки.

3. Заливаємо інгредієнти трьома склянками молока. При бажанні можна замінити один стакан молока очищеною водою.

4. Накриваємо каструлю кришкою і вибираємо необхідний режим – «Молочна каша» або «Крупи». Якщо таких режимів немає, то вибираємо «Гасіння». Залишаємо кашу на 20 хвилин.

5. Відкриваємо кришку мультиварки і пробуємо готову страву. Якщо гречка недостатньо розм’якшилася, знову включаємо мультиварку і довариваем гречану кашу в режимі гасіння 10 хвилин.

6. Заправляємо кашу невеликим шматочком вершкового масла, варенням, свіжими яблуками або сухофруктами за бажанням.

Приємного апетиту!

Рідка гречана каша на молоці для дитини

Білок, який міститься в гречаній крупі, легко засвоюється дитячим організмом і благотворно впливає на розвиток у дітей м’язової маси. Звертайте увагу на якість крупи – купуйте гречку тільки вищого сорту.

Час готування – 45-50 хв.

Час приготування – 15 хв.

Кількість порцій – 1.

Склад:

  • Крупа гречана (мелена) – 1 ч. л.
  • Вода очищена – 100 мл
  • Молоко (грудне або молочна суміш) – 50 мл

Процес приготування:

1. Гречану крупу вищого сорту перебираємо. Відкидаємо сміття і зіпсовані зернятка. Пересипаємо очищену гречку в сито. Промиваємо водою і даємо обсохнути. Повторюємо процедуру ще раз.

2. Подрібнюємо гречану крупу (зручніше зробити це блендером). По виду вона повинна нагадувати манну крупу.

3. Заздалегідь очищаємо 100 мілілітрів води. Вливаємо рідину в каструлю і додаємо перемелену гречку.

4. Ставимо ємність на включену плиту. Коли суміш почне активно кипіти, засікаємо 15 хвилин і варимо кашу протягом цього часу на слабкому вогні.

5. Остуджуємо готову суміш і додаємо в неї грудне молоко або молочну суміш (залежить від типу вигодовування). Рідка каша для вашого малюка готова. Якщо дитина вже може їсти самостійно, страву можна приготувати більш густим.

Приємного апетиту!

Дуже смачна гречана каша на молоці з горіхами

Рецепт приготування ласощів дещо незвичний і відрізняється від стандартного алгоритму варіння гречаної каші на молоці. Проте в результаті страва виходить не менш смачним.

Час готування – 2 ч. 35 хв.

Час приготування – 15 хв.

Кількість порцій – 2.

Склад:

  • Крупа гречана – 1 склянка
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Вода – 2 склянки
  • Цукор – за смаком.
  • Молоко – 1 л
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Горіхи – за смаком.

Процес приготування:

1. Стакан гречаної крупи перебираємо. Позбавляємося від зіпсованих крупинок і сміття. Для того щоб гречка швидше зварилася, промиваємо її теплою водою, а потім заливаємо рідиною на пару годин, щоб збільшилася в розмірі.

2. Зливаємо рідину, в якій була замочена крупа, і знову промиваємо гречку. Заливаємо очищену воду в розмірі двох склянок в каструлю і викладаємо туди ж гречану крупу. Доводимо масу до кипіння і солимо. Перемішуємо крупу з водою до повного розчинення солі і варимо ще 10 хвилин на середньому вогні.

3. В окрему ємність виливаємо літр молока (при бажанні його можна посолити). Ставимо посуд з молоком на вільну конфорку і доводимо до кипіння. Щоб прискорити процес, додайте в молоко цукор.

4. Зливаємо зайву рідину з каструлі з гречкою і викладаємо в глибокі тарілки. Заливаємо молоком. Відрізаємо невеликі шматочки вершкового масла і відправляємо в кашу. Якщо у страві не вистачає цукру, можна додати.

5. Подрібнюємо горіхи. Вибираємо ті, які вам до смаку, – волоські, мигдаль, кедрові. Подрібнюємо їх і додаємо в кашу.

Приємного апетиту!

Молочно-гречана каша в горщиках в духовці

Каша, приготована в горщиках, зберігає більше корисних властивостей і за смаком нагадує страву з печі. За нею не потрібно постійно стежити і перемішувати, щоб вона не пригоріла. Це дозволить вам не бути прив’язаним до плити і дасть можливість зайнятися іншими важливими справами.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 20 хв.

Кількість порцій – 2.

Склад:

  • Крупа гречана – 2 склянки
  • Вода – 4 склянки
  • Сіль – за смаком.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Молоко – 2 склянки
  • Мед – 4-6 ст. л.

Процес приготування:

1. Готуємо горщики для приготування каші: вони повинні бути чистими і сухими. Заздалегідь очищаємо 4 склянки води і розливаємо їх по горщикам (2 склянки на 1 горщик).

2. Гречану крупу спочатку перебираємо, позбавляючи її від сміття і зіпсованих зерен, а потім пересипаємо в миску і промиваємо кілька разів, зливаючи воду в раковину.

3. Викладаємо гречку в горщики з водою, солимо і перемішуємо заготовки. Ставимо посуд в попередньо розігріту духовку (при температурі 180 градусів). Тушкуємо 30-40 хвилин.

4. Відрізаємо від цілого брикету пару шматочків вершкового масла і розкладаємо їх по горщикам. Чекаємо, поки вони розчиняться в гарячої каші. Заливаємо гречку молоком і додаємо 2-3 столові ложки рідкого меду в кожен горщик.

5. Ставимо горщики назад в духову шафу. Кипіння маси буде означати, що гречана каша готова. Вимикаємо духовку і розкладаємо страву на тарілки.

Приємного апетиту!

Гречана каша на молоці з яблуками

Ми звикли готувати смачну і дуже корисну гречану кашу з м’ясом, грибами, овочами і морепродуктами. Проте є не менш цікаві рецепти приготування гречки, наприклад, з бананами або ароматними свіжими яблуками.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 25 хв.

Кількість порцій – 2.

Інгредієнти:

  • Крупа гречана – 1 склянка
  • Молоко – 1,5 склянки
  • Мигдаль мелений – 1 ч. л.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Яблуко – 2 шт.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор – 1,5 ст. л.
  • мускатний Горіх – 1 щіпка.
  • Паличка кориці – 1 шт.

Процес приготування:

1. У гречаній крупі часто можна знайти сміття і чорні зернятка, тому перед тим, як гречку промити, її слід перебрати, а потім пересипати в сито з дрібними отворами.

2. Викладаємо крупу в каструлю. Додаємо до неї сіль, цукор, паличку кориці. Відрізаємо шматочок вершкового масла і відправляємо його до решти інгредієнтів.

3. Заливаємо продукти молоком і доповнюємо масу ложкою меленого мигдалю і дрібкою мускатного горіха.

4. Ставимо ємність з інгредієнтами на плиту. Чекаємо, поки суміш до кипіння на середньому вогні, а потім варимо її протягом 20 хвилин. Не забуваємо періодично помішувати вміст ємності.

5. Паралельно вимиваємо яблука і обтираем їх по черзі кухонним рушником. Потім зрізаємо шкірку плодів ножем і розрізаємо їх навпіл. Видаляємо серцевину і «хвостики». Нарізаємо половинки яблук невеликими кубиками.

6. Додаємо яблука гречану кашу і зменшуємо вогонь. Готуємо страву, періодично помішуючи його лопаткою, поки яблука не розваряться і не стануть м’якими.

Приємного апетиту!

Молочно-гречана каша з фруктами

Гречана каша для багатьох людей – це смак дитинства, улюблений сніданок ситна і корисна їжа. Пропонуємо вам приготувати це чудове блюдо для своєї сім’ї за нашим рецептом.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 30 хв.

Кількість порцій – 2.

Склад:

  • Крупа гречана – 200 гр.
  • Молоко – 2 склянки
  • Вода – 1,5 склянки
  • Нектарин – 100-150 гр.
  • Зливу – 100-150 гр.
  • Горіхи – 1-2 ст. л

Процес приготування:

1. Гречану крупу перебираємо, позбавляючи від сміття і зіпсованих зерен. Висипаємо її в сито і добре промиваємо теплою проточною водою. Викладаємо гречку в каструлю і ставимо ємність на плиту. Доводимо до кипіння очищену воду і заливаємо нею гречку.

2. Включаємо плиту. Варимо гречану крупу до кипіння, а потім ще 10 хвилин до готовності на невеликому вогні.

3. Коли гречка насититься водою і стане м’якше, додаємо в каструлю молоко. Помішує кашу і продовжуємо варити до загустіння.

4. Вимиваємо нектарини і сливи проточною водою. Нарізаємо їх часточками і видаляємо у процесі подрібнення кісточки.

5. Вибираємо горіхи по своєму смаку. Подрібнюємо їх будь-яким зручним способом.

6. Накладаємо смачну і ароматну молочну гречану кашу на тарілки. Додаємо в блюдо нарізані нектарини і сливи. Посипаємо кашу подрібненими горіхами.

Приємного апетиту!