Як зварити розсипчасту ячну кашу на воді – 8 рецептів з фото покроково

Розсипчаста ячна каша на воді – це ситний і корисний гарнір, який підходить практично до будь-якої страви. Для того щоб така каша виходила розсипчастою, потрібно правильно дотримати пропорції крупи і води. Ми пропонуємо вам 8 покрокових рецептів приготування ячної каші на воді покроково з фото, щоб ви могли приготувати смачний гарнір або сніданок.

Ячна каша на воді в каструлі – пропорції

Проста і смачна ячна каша дуже швидко готується і виходить просто чудовою, якщо ви правильно підберете співвідношення води з крупою. У цьому рецепті ми поділимося з вами правильними пропорціями приготування ячної каші, щоб вона вийшла розсипчастою.

Інгредієнти на
3 порц.

  • Ячна крупа 1 склянку
  • Вода-2.5 склянки
  • Сіль за смаком
  • Масло вершкове за бажанням

Процес приготування:

  1. Як зварити розсипчасту ячну кашу на воді? Відміряйте необхідну кількість крупи і злегка прожарити її на розігрітій сковороді, щоб добре розкрити смак каші. Поки обсмажується крупа, на плиту поставте каструльку з водою і дайте рідини закипіти.
  2. Посоліть киплячу воду і почніть поступово всипати крупу в каструлю, постійно перемішуючи її. Варити ячну кашу потрібно на помірному вогні до тих пір, поки крупа не вбере в себе всю рідину.
  3. У готову кашу, за бажанням, додайте ще трохи солі і покладіть шматочок вершкового масла. В іншому випадку можете додати рослинне або не додавати масло зовсім. Каструлю з кашею накрийте кришкою і залиште настоюватися хвилин на п’ять.
  4. Кашу подавайте відразу ж, ще гарячою або теплою, не розігрівайте її повторно. Вона відмінно підійде до страв з м’яса і риби.

Приємного апетиту!

Як приготувати ячну кашу на воді в мультиварці?

Каша з ячної крупи як корисною, неалергенної і має високу харчову цінність, приготована в мультиварці просто на воді, виходить хорошим гарніром або самостійним блюдом. Готується каша швидко, і щоб вийшла розсипчастою, крупа добре промивається, а вода береться в пропорції до крупі 2:1. У цьому рецепті готуємо кашу в мультиварці «Редмонд».

Час приготування: 50 хвилин.

Час приготування: 5 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Ячна крупа – 1 мультистакан.
  • Вода – 2 мультистакана.
  • Масло вершкове – 70 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Ячну крупу добре промити холодною водою. Потім просушити її на розігрітій сухій сковорідці. Підготовлену крупу пересипати в чашу мультиварки.

2. До крупі насипати по особистому смаку трохи солі і чорного перцю.

3. Залити крупу розрахованим кількістю гарячої кип’яченої води.

4. Кришку мультиварки закрити і включити програму «Молочна каша/крупа» на час за замовчуванням, і воно в «Редмонд» становить 25 хвилин.

5. Після сигналу про завершення програми до каші додати шматочок вершкового масла, закрити кришку і залишити кашу на 20 хвилин в режимі «Підігрів», що зробить її розсипчастою.

6. Після закінчення цього часу, зварену в мультиварці ячну кашу розкласти по тарілках і сервірувати до столу гарніром до будь-яких страв або самостійним блюдом. Приємного апетиту!

Дуже смачна ячна каша на воді і молоці

Смачну і соковиту легко приготувати кашу на суміші води і молока. Якщо ви правильно хоронити мете пропорції, то ваша каша вийде дуже ситної і буде мати хорошу приємну консистенцію. Спробуйте!

Інгредієнти:

  • Крупа ячна – 1 склянка
  • Вода питна – 1,5 склянки
  • Молоко свіже – 2 склянки
  • Сіль – щіпка
  • Цукровий пісок – 3 ст. л.
  • Масло вершкове – за бажанням

Процес приготування:

1. Для початку підготуйте інгредієнти, які вам потрібні. Крупу обов’язково переберіть, а воду і молоко відміряйте і відставте в бік.

2. У каструлю влийте воду, додайте сіль і доведіть рідину до кипіння. Поки вода закипає, займіться подальшою підготовкою крупи.

3. Ячну крупу покладіть в миску і залийте холодною водою. Ретельно промийте крупу від сміття, лузги. У вас повинна залишитися тільки чиста крупа. Її всипте в киплячу воду і трохи зменшіть вогонь, щоб каша варилася на невеликому вогні.

4. У каструлю з киплячою ячної крупою поступово влийте молоко, додайте цукор, після чого перемішайте кашу і прикрийте каструлю з кашею кришкою. Кашу варити на помірному вогні до тих пір, поки вона не вбере в себе всю рідину. В останній момент можете додати в кашу масло.

5. Готову кашу залиште настоятися під кришкою хвилин п’ять-сім, а потім розкладайте її по тарілках і подавайте до столу ще гарячою!

Апетитна і ситна ячна каша з гарбузом на воді

Апетитний сніданок або ж ситний вечеря – вирішувати вам, проте спробувати цей рецепт треба неодмінно. Ячна каша, досить несмачна сама по собі, чудово доповнюється гарбузом і починає грати новими фарбами!

Склад:

  • Крупа ячна – 1 склянка
  • цукор-пісок – 1-2 ст. л
  • Гарбуз – 300 гр.
  • Масло вершкове – за смаком
  • Вода очищена – 3 склянки

Процес приготування:

1. Для початку очистіть і промийте гарбуз. Потім її необхідно нарізати маленькими кубиками за допомогою гострого ножа.

2. Нарізаний гарбуз опустіть на дно каструлі, в якій ви збираєтеся варити ячнево-гарбузову кашу.

3. Потім всипте в каструлю з гарбузом промиту перебрану і ячну крупу. Розподіліть кашу рівним шаром.

4. У каструлю додайте всю воду і включіть помірний вогонь. Додайте цукор в кашу і залиште її варитися до готовності, прикривши каструлю кришкою. До кінця приготування додайте в кашу масло (на ваш розсуд) і залиште страву під кришкою хвилин на п’ять.

5. Готову гарячу кашу подавайте до столу в глибоких порційних чашах. Можете сервірувати її свіжими ягодами, запропонувати молоко.

Приємного апетиту і кулінарних успіхів!

Простий покроковий рецепт ячної каші з маслом

Соковита і апетитна ячна каша на воді вийде, якщо додати в неї вершкове масло. Обов’язково спробуйте приготувати ячну крупу з маслом і будете приємно здивовані прекрасним смаком каші.

Інгредієнти:

  • Ячна крупа – 1 склянка
  • Вода питна – 2 склянки
  • Сіль – за смаком
  • Масло вершкове – 40 гр.

Процес приготування:

1. Для початку підготуйте ячну крупу. Її потрібно ретельно перебрати, а потім ретельно кілька разів промити в мисці з водою, щоб видалити із крупи лушпиння і всякий дрібний сміття.

2. Поставте каструлю На плиту, в яку влийте всю воду і включіть великий вогонь. Коли вода закипить, додайте в неї ячну крупу і сіль, після чого зменшіть вогонь до мінімуму і продовжуйте готувати кашу на повільному вогні до готовності.

3. Відріжте потрібний шматочок вершкового масла і покладіть його в каструлю з готовою гарячою кашею.

4. Каструлю з кашею і маслом укутайте рушником і залиште настоюватися протягом десяти хвилин. Після цього страву можна подавати.

5. Гарячу ячну кашу на воді з маслом подавайте тільки свіжою. Можете використовувати її в якості гарніру або самостійного блюда.

Ситна ячна каша на воді з м’ясом

Для того щоб швидко приготувати ситний повноцінний обід, можна не тільки витрачати свій час на приготування гарніру і м’яса, але і приготувати все разом! Ячна каша, приготована з м’ясом і цибулею з морквою, стане прекрасним рішенням для тих, хто хоче щільно і корисно їсти, але не має можливості годинами стояти на кухні.

Склад:

  • Крупа ячна – 1 склянка
  • Свинина або яловичина – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сіль і спеції – за смаком
  • Вода очищена – 4 склянки
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

1. Промийте свіже м’ясо, обріжте плівки і зайвий жир. Після цього наріжте м’ясо невеликими акуратними кубиками і злегка просушіть його за допомогою паперового рушника.

2. У сковороду з товстим дном або толстодонную каструлю налийте олію і розжарте його. Туди ж опустіть шматочки м’яса і обсмажуйте його на сильному вогні до утворення золотистої рум’яної скоринки.

3. Потім в ємність з м’ясом додайте дві склянки води, накрийте ємність кришкою і тушкуйте м’ясо на повільному вогні протягом півгодини.

4. Поки готується м’ясо, очистіть і промийте цибулинку. Наріжте кубиками або соломкою – за вашим смаком.

5. Потім очистіть і промийте морква, подрібніть її за допомогою ножа або терки – як вам буде зручніше.

6. При бажанні ви можете додати до м’яса і інші овочі – наприклад, болгарський перець або томати. Наріжте овочі точно так само, як і цибулю з морквою.

7. У ємність з м’ясом додайте овочі, сіль і спеції за вашим смаком. Якщо у вас в каструлі не залишилося води, додайте трохи окропу і накрийте каструлю з м’ясом і овочами кришкою.

8. Після того як овочі з м’ясом потушатся разом хвилин п’ять-сім, можна буде додавати до них крупу.

9. Крупу переберіть, ретельно промийте, до повної чистоти води.

10. Додайте ячну крупу в ємність з м’ясом і овочами, влийте дві склянки гарячої води і тушкуйте під кришкою протягом двадцяти хвилин.

11. Коли страва буде готове, залиште під кришкою і рушниками на десять хвилин, щоб страва дійшло до повної готовності і наситилося аромат приправ і м’яса. Подавайте до столу!

Смачна дієтична ячна каша на воді з овочами

Смачна і корисна ячна каша вийде у вас, якщо приготувати її з овочами. Найпростіший по вашому розсуду, так як даний рецепт є одним з базових.

Інгредієнти:

  • Крупа ячна – 1 склянка
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Спеції – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження
  • Вода очищена – 2,5 склянки

Процес приготування:

1. Для початку підготуйте вашу крупу. Її потрібно ретельно перебрати від різного сміття і бруду, а також вибрати з крупи лузгу.

2. Далі потрібно розжарити сковороду з товстим дном і відправити туди ячну крупу, щоб вона прокалилась з усіх боків. Це потрібно робити швидко і дуже акуратно.

3. Поставте На плиту каструлю з водою, додайте сіль. На великому вогні доведіть воду до кипіння, після чого відправте в киплячу воду підготовлену ячну крупу і, на помірному вогні, варіть кашу до готовності.

4. Поки каша готується, очистіть, сполосніть і наріжте цибулю з морквою. Різати можете менші або більші – за вашим смаком.

5. Коренеплоди надішліть на розігріту з рослинною олією сковороду і швидко обсмажте до прозорості і легкого золотистого відтінку.

6. Коли каша буде готова, додайте в каструлю обсмажені моркву з цибулею, перемішайте і залиште хвилин на десять настоятися. Потім подавайте готову страву до столу самостійно або як гарнір.

Простий рецепт приготування ячної каші з тушонкою

– Неймовірно смачне і ситне блюдо – ячна каша з тушонкою. Головне в цій страві – правильно зварити кашу і вибрати саму якісну тушонку з можливих. Буквально за півгодини ви отримаєте смачний і ситний обід!

Інгредієнти:

  • Крупа ячна – 1 склянка
  • Вода питна – 2,5 склянки
  • Сіль поварена – за смаком
  • Тушонка яловича – 1 банка

Процес приготування:

1. Для початку підготуйте крупу до приготування. Її потрібно ретельно перебрати, а потім промити в мисці з водою, кілька разів міняючи воду. Так ви зможете видалити лушпиння і різний дрібний сміття з крупи, залишивши тільки все корисне і потрібне.

2. Далі потрібно закип’ятити воду в каструлі на плиті – емальованому або будь толстодонной. Воду посолити і додати промиту ячну крупу. Готуйте кашу на помірному вогні до готовності.

3. Після цього візьміть якісну м’ясні консерви з яловичини, з вмістом чистого м’яса не менше 60%. Викладіть тушонку в каструлю з кашею і перемішайте, закрийте кришкою і залиште настоюватися страву протягом десяти хвилин.

4. Готову ячну кашу з яловичиною подавайте до столу порційно, в гарячому вигляді. Не розігрівайте кашу, їжте страва тільки свіжим!