Як варити перловку – 8 рецептів приготування з покроковими фото

Перлова крупа – корисний злак, який нерідко подають як гарнір до традиційних страв слов’янської кухні. Вона корисна, містить багато вітамінів і мікроелементів, до того ж швидко дає насичення і майже не має протипоказань до вживання. Щоб приготувати смачну розсипчасту кашу, треба вибрати правильне співвідношення води і крупи.

Як зварити розсипчасту перловку на воді

Перловку можна готувати без попереднього замочування, але потрібно спочатку розварити її в окропі, а потім вже готувати, поки гарнір не буде доведений до досконалості. Розсипчастою каша виходить, якщо дати рідини повністю випаруватися.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Перлова крупа 230 гр.
  • Вода 5 ст.
  • Сіль ½ ч. л.
  • Масло вершкове 25 гр.

Процес приготування:

  1. Як правильно зварити перловку в каструлі на воді? Перловку перебрати, видаливши з неї сторонній сміття і ретельно промити, кілька разів змінивши воду.
  2. В підходящу за обсягом каструлю влити окріп в обсязі 3 склянки і всипати перлову крупу, готувати 5 хвилин на сильному вогні, а потім воду злити.
  3. Крупу знову залити новою порцією киплячої води – вже в кількості 2 склянок.
  4. У каструлю додати сіль і вершкове масло, перемішати.
  5. Накрити кришкою і готувати на маленькому вогні від 45 хвилин до години, щоб вся рідина вбереться в крупу, а зернятка перловки збільшилися в розмірах.

Як варити перловку на гарнір без замочування

Розсипчасту перловку можна подавати як самостійне блюдо, якщо додати до неї обсмажені овочі або гриби, а також як гарнір, який добре підходить до страв з свинини, яловичини або баранини.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 4.

Склад:

  • Крупа перлова – 1 склянка
  • Вода – 1,5 л
  • Сіль — за смаком.
  • Приправи – за смаком.
  • сушена Зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. З крупи потрібно прибрати сміття, її гарненько промити в проточній воді і дати рідини стекти.

2. У сотейнику закип’ятити воду, всипати крупу і варити при сильному нагріванні пару хвилин, потім воду злити.

3. Повторно залити крупу окропом і поставити на слабкий вогонь, варити близько 1,5 годин.

4. В кінці приготування додати сіль з урахуванням того, з чим буде подаватися каша, а також улюблені спеції і зелень. Все добре перемішати.

5. Подавати перловку як гарнір до страв з м’яса або грибів. Добре поєднується перловка з піджаркою, яку можна зробити з додаванням моркви, цибулі, часнику або кореня селери.

Перлова каша в каструлі з попереднім замочуванням

Якщо перловку готувати з попереднім замочуванням, процес її варіння буде коротшим, а от смак не зміниться. Щоб надати крупі більше смаку і апетитності, в неї можна додавати різні спеції, приправи, зокрема, куркуму, яка надає каші приємний золотистий відтінок і до того ж дуже корисна.

Час готування: 6 год. 35 хв.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 4.

Склад:

  • Крупа перлова – 1 склянка
  • Вода – 1 л
  • Сіль – за смаком.
  • Куркума – за смаком.
  • Морква відварна – за смаком.

Процес приготування:

1. Перебрану крупу слід добре промити, поки вода не стане прозорою. У глибокій мисці залити перловку холодної фільтрованої водою і залишити замачиваться хоча б на 6 годин.

2. Через зазначений час злити воду, в якій замочувалася крупа, ще раз промити і пересипати в каструлю, додавши воду з розрахунку 1 ст. крупи на 1 л води.

3. Довести перловку до кипіння, зняти з вогню і злити рідину.

4. Залити свіжу воду ще раз і вже готувати приблизно півгодини на маленькому вогні.

5. Вимкнути, посолити і додати куркуму, перемішати, залишити під кришкою на 5 хвилин, а потім подавати. Можна додати відварену моркву, а прикрасити — рубаним кропом.

Як правильно зварити перловку в мультиварці

Перловка виходить дуже смачною, якщо готувати її в мультиварці. Можна вибрати будь-який відповідний і наявний у пристрої режим – «Каша», «Гречка» або «Рис» і готувати по тривалості з урахуванням того, вымачивалась чи крупа заздалегідь.

Час готування: 4 год. 5 хв.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 4.

Склад:

  • Крупа перлова – 1 склянка
  • Вода – 1 л
  • Сіль – за смаком.
  • сушена Зелень (кріп, петрушка, селера) – за смаком.

Процес приготування:

1. Крупа перебирається, щоб видалити з неї сторонній сміття. Потім потрібно промити її, поки вода не стане зовсім прозорою.

2. Для замочування всипаємо потрібну кількість перловки в чашу пристрою і заливаємо холодною фільтрованою водою. Залишаємо на кілька годин. Кришку можна не закривати.

3. Після воду зливаємо, ще раз промиваємо зернятка і заливаємо свіжою водою.

4. Додаємо до крупі бажану кількість солі, інші спеції, приправи, а також сушену зелень, перемішуємо і закриваємо кришку.

5. Включаємо мультиварку на будь режим для приготування каш і готуємо близько години. Перемішуємо і подаємо гарячою. Приємного апетиту!

Простий і смачний спосіб варіння перловки в скороварці

Скороварка робить процес приготування перлової крупи більш швидким, зберігає поживні властивості каші та звільняє час і сили для інших страв. Якщо залити крупу бульйоном, а не водою, смак каші буде неперевершеним.

Час готування: 5 год. 5 хв.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 2.

Склад:

  • Крупа перлова – 0,5 склянки
  • Вода – 3 л
  • Сіль – за смаком.
  • сушена Зелень – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло вершкове – за смаком.

Процес приготування:

1. Крупа промивається і замочується в холодній воді на час до 12 годин, а потім рідина зливається і перловке дають стекти.

2. У скороварку поміщають зернятка перловки, додають воду і закупорюють ємність. Клапан скороварки повинен зашипеть і загерметизувати каструлю.

3. Скороварку включають або ставлять на вогонь на 20 хвилин.

4. Коли зазначений час закінчиться, скороварку вимикають або знімають з вогню і залишають запарюватися ще на 40 хвилин. Для електронних скороварок використовують режим «Тепло», а скороварку для плит просто залишають закритою.

5. Коли каша буде готова, її потрібно посолити і додати спецій, а потім подавати з маслом або грибним соусом.

Як просто приготувати перловку в мікрохвильовці

Смачний гарнір з перлової крупи можна приготувати і в мікрохвильовці: процес не займе багато часу і дуже простий. Страва буде більш ароматним, якщо додати в нього смажену цибулю з беконом або свеженарезанную зелень.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 4.

Склад:

  • Крупа перлова – 0,5 склянки
  • Вода – 3 склянки
  • Сіль – за смаком.
  • Зелень свіжа – за смаком.

Процес приготування:

1. Крупу перебираємо і промиваємо, поки вода не стане прозорою.

2. Викладаємо перловку в підходящу для приготування в мікрохвильовій печі посуд і заливаємо гарячою водою.

3. Ставимо в піч, запускаємо таймер на 20 хвилин, і готуємо при повній потужності.

4. Перевіряємо крупу на готовність, доливаємо ще окропу, перемішуємо і продовжуємо готувати ще 20 хвилин.

5. Додаємо потрібну кількість солі, накриваємо кришкою і залишаємо ще на 10 хвилин, щоб настоялася. Потім додаємо свіжу зелень і подаємо.

Дуже смачна перлова каша з тушонкою в каструлі

Перловка з тушонкою – певною мірою похідний рецепт, однак її можна приготувати і вдома, щоб отримати на обід поживне і апетитне блюдо. Піджарка з цибулі і моркви зробить смак каші ще яскравіше і привабливіше.

Час приготування: 3 години 45 хв.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 4.

Склад:

  • Крупа перлова – 300 гр.
  • Яловичина тушкована консервована – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправа «Хмелі-сунелі» – за смаком

Процес приготування:

1. Промиту крупу вимочити в кип’яченій воді протягом декількох годин.

2. Перекласти перловку в каструлю, довести до кипіння і готувати близько 15 хвилин.

3. Очищений цибулю і моркву подрібнити: цибулю нарізати кубиком, моркву натерти на тертці.

4. У високій сковороді приготувати піджарку з лука і моркви, використовуючи жир від тушонки.

5. Викласти до піджарки м’ясо і перемішати. Потім додати туди ж проціджену крупу. Посолити, додати приправу і добре перемішати. Залишити настоюватися під кришкою на 10-15 хвилин, а потім подавати. Насолоджуйтесь!

Поживна і ароматна перлова каша з м’ясом

Перлову крупу можна використовувати не тільки як гарнір, але і приготувати повноцінне блюдо на зразок плову. Перловку зі свининою добре подавати на обід або на вечерю: блюдо сподобається всій родині, а приготувати його може і не дуже досвідчений кулінар.

Час приготування: 3 години 45 хв.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 6.

Склад:

  • Свинина (філе) – 600 гр.
  • Крупа перлова – 1 склянка
  • Вода – 3 склянки
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Селера (корінь) – 70 гр.
  • Масло рослинне – 5 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець запашний горошком – 2 шт.
  • Петрушка – ½ пучка.

Процес приготування:

1. Промиту перловку залити холодною фільтрованою водою і залишити на кілька годин, щоб набухла, а потім воду злити.

2. В жароміцний посуд пересипати крупу, налити води, довести до кипіння і тримати на маленькому вогні близько години, кілька разів за цей час потрібно перемішати вміст каструлі.

3. Очищену морквину і цибулю нарізати як для піджарки, селеру натерти на тертці або нарізати невеликими брусочками. Все обсмажити в глибокій сковороді, щоб овочі зарумянилися.

4. М’ясо промити, обсушити за допомогою паперових рушників і нарізати невеликими шматочками. Обсмажити, щоб з’явилася апетитна скориночка.

5. Змішати м’ясо з піджаркою, приправити сіллю, додати спеції і готувати близько 6 хвилин. Потім залити гарячою водою і тушкувати при слабкому нагріванні півгодини.

6. За 10 хвилин до закінчення готування перекласти до м’яса з овочами перловку і добре перемішати. Готувати під кришкою, при необхідності додати солі. Подавати блюдо гарячим з зеленню.