Перлова крупа – корисний злак, який нерідко подають як гарнір до традиційних страв слов’янської кухні. Вона корисна, містить багато вітамінів і мікроелементів, до того ж швидко дає насичення і майже не має протипоказань до вживання. Щоб приготувати смачну розсипчасту кашу, треба вибрати правильне співвідношення води і крупи.
Як зварити розсипчасту перловку на воді
Перловку можна готувати без попереднього замочування, але потрібно спочатку розварити її в окропі, а потім вже готувати, поки гарнір не буде доведений до досконалості. Розсипчастою каша виходить, якщо дати рідини повністю випаруватися.
Інгредієнти на
4 порц.
- Перлова крупа 230 гр.
- Вода 5 ст.
- Сіль ½ ч. л.
- Масло вершкове 25 гр.
Процес приготування:
- Як правильно зварити перловку в каструлі на воді? Перловку перебрати, видаливши з неї сторонній сміття і ретельно промити, кілька разів змінивши воду.
- В підходящу за обсягом каструлю влити окріп в обсязі 3 склянки і всипати перлову крупу, готувати 5 хвилин на сильному вогні, а потім воду злити.
- Крупу знову залити новою порцією киплячої води – вже в кількості 2 склянок.
- У каструлю додати сіль і вершкове масло, перемішати.
- Накрити кришкою і готувати на маленькому вогні від 45 хвилин до години, щоб вся рідина вбереться в крупу, а зернятка перловки збільшилися в розмірах.
Як варити перловку на гарнір без замочування
Розсипчасту перловку можна подавати як самостійне блюдо, якщо додати до неї обсмажені овочі або гриби, а також як гарнір, який добре підходить до страв з свинини, яловичини або баранини.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 5 хв
Порцій – 4.
Склад:
- Крупа перлова – 1 склянка
- Вода – 1,5 л
- Сіль — за смаком.
- Приправи – за смаком.
- сушена Зелень – за смаком.
Процес приготування:
1. З крупи потрібно прибрати сміття, її гарненько промити в проточній воді і дати рідини стекти.
2. У сотейнику закип’ятити воду, всипати крупу і варити при сильному нагріванні пару хвилин, потім воду злити.
3. Повторно залити крупу окропом і поставити на слабкий вогонь, варити близько 1,5 годин.
4. В кінці приготування додати сіль з урахуванням того, з чим буде подаватися каша, а також улюблені спеції і зелень. Все добре перемішати.
5. Подавати перловку як гарнір до страв з м’яса або грибів. Добре поєднується перловка з піджаркою, яку можна зробити з додаванням моркви, цибулі, часнику або кореня селери.
Перлова каша в каструлі з попереднім замочуванням
Якщо перловку готувати з попереднім замочуванням, процес її варіння буде коротшим, а от смак не зміниться. Щоб надати крупі більше смаку і апетитності, в неї можна додавати різні спеції, приправи, зокрема, куркуму, яка надає каші приємний золотистий відтінок і до того ж дуже корисна.
Час готування: 6 год. 35 хв.
Час приготування: 5 хв
Порцій – 4.
Склад:
- Крупа перлова – 1 склянка
- Вода – 1 л
- Сіль – за смаком.
- Куркума – за смаком.
- Морква відварна – за смаком.
Процес приготування:
1. Перебрану крупу слід добре промити, поки вода не стане прозорою. У глибокій мисці залити перловку холодної фільтрованої водою і залишити замачиваться хоча б на 6 годин.
2. Через зазначений час злити воду, в якій замочувалася крупа, ще раз промити і пересипати в каструлю, додавши воду з розрахунку 1 ст. крупи на 1 л води.
3. Довести перловку до кипіння, зняти з вогню і злити рідину.
4. Залити свіжу воду ще раз і вже готувати приблизно півгодини на маленькому вогні.
5. Вимкнути, посолити і додати куркуму, перемішати, залишити під кришкою на 5 хвилин, а потім подавати. Можна додати відварену моркву, а прикрасити — рубаним кропом.
Як правильно зварити перловку в мультиварці
Перловка виходить дуже смачною, якщо готувати її в мультиварці. Можна вибрати будь-який відповідний і наявний у пристрої режим – «Каша», «Гречка» або «Рис» і готувати по тривалості з урахуванням того, вымачивалась чи крупа заздалегідь.
Час готування: 4 год. 5 хв.
Час приготування: 5 хв
Порцій – 4.
Склад:
- Крупа перлова – 1 склянка
- Вода – 1 л
- Сіль – за смаком.
- сушена Зелень (кріп, петрушка, селера) – за смаком.
Процес приготування:
1. Крупа перебирається, щоб видалити з неї сторонній сміття. Потім потрібно промити її, поки вода не стане зовсім прозорою.
2. Для замочування всипаємо потрібну кількість перловки в чашу пристрою і заливаємо холодною фільтрованою водою. Залишаємо на кілька годин. Кришку можна не закривати.
3. Після воду зливаємо, ще раз промиваємо зернятка і заливаємо свіжою водою.
4. Додаємо до крупі бажану кількість солі, інші спеції, приправи, а також сушену зелень, перемішуємо і закриваємо кришку.
5. Включаємо мультиварку на будь режим для приготування каш і готуємо близько години. Перемішуємо і подаємо гарячою. Приємного апетиту!
Простий і смачний спосіб варіння перловки в скороварці
Скороварка робить процес приготування перлової крупи більш швидким, зберігає поживні властивості каші та звільняє час і сили для інших страв. Якщо залити крупу бульйоном, а не водою, смак каші буде неперевершеним.
Час готування: 5 год. 5 хв.
Час приготування: 5 хв
Порцій – 2.
Склад:
- Крупа перлова – 0,5 склянки
- Вода – 3 л
- Сіль – за смаком.
- сушена Зелень – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло вершкове – за смаком.
Процес приготування:
1. Крупа промивається і замочується в холодній воді на час до 12 годин, а потім рідина зливається і перловке дають стекти.
2. У скороварку поміщають зернятка перловки, додають воду і закупорюють ємність. Клапан скороварки повинен зашипеть і загерметизувати каструлю.
3. Скороварку включають або ставлять на вогонь на 20 хвилин.
4. Коли зазначений час закінчиться, скороварку вимикають або знімають з вогню і залишають запарюватися ще на 40 хвилин. Для електронних скороварок використовують режим «Тепло», а скороварку для плит просто залишають закритою.
5. Коли каша буде готова, її потрібно посолити і додати спецій, а потім подавати з маслом або грибним соусом.
Як просто приготувати перловку в мікрохвильовці
Смачний гарнір з перлової крупи можна приготувати і в мікрохвильовці: процес не займе багато часу і дуже простий. Страва буде більш ароматним, якщо додати в нього смажену цибулю з беконом або свеженарезанную зелень.
Час приготування: 45 хв.
Час приготування: 5 хв
Порцій – 4.
Склад:
- Крупа перлова – 0,5 склянки
- Вода – 3 склянки
- Сіль – за смаком.
- Зелень свіжа – за смаком.
Процес приготування:
1. Крупу перебираємо і промиваємо, поки вода не стане прозорою.
2. Викладаємо перловку в підходящу для приготування в мікрохвильовій печі посуд і заливаємо гарячою водою.
3. Ставимо в піч, запускаємо таймер на 20 хвилин, і готуємо при повній потужності.
4. Перевіряємо крупу на готовність, доливаємо ще окропу, перемішуємо і продовжуємо готувати ще 20 хвилин.
5. Додаємо потрібну кількість солі, накриваємо кришкою і залишаємо ще на 10 хвилин, щоб настоялася. Потім додаємо свіжу зелень і подаємо.
Дуже смачна перлова каша з тушонкою в каструлі
Перловка з тушонкою – певною мірою похідний рецепт, однак її можна приготувати і вдома, щоб отримати на обід поживне і апетитне блюдо. Піджарка з цибулі і моркви зробить смак каші ще яскравіше і привабливіше.
Час приготування: 3 години 45 хв.
Час приготування: 5 хв
Порцій – 4.
Склад:
- Крупа перлова – 300 гр.
- Яловичина тушкована консервована – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Приправа «Хмелі-сунелі» – за смаком
Процес приготування:
1. Промиту крупу вимочити в кип’яченій воді протягом декількох годин.
2. Перекласти перловку в каструлю, довести до кипіння і готувати близько 15 хвилин.
3. Очищений цибулю і моркву подрібнити: цибулю нарізати кубиком, моркву натерти на тертці.
4. У високій сковороді приготувати піджарку з лука і моркви, використовуючи жир від тушонки.
5. Викласти до піджарки м’ясо і перемішати. Потім додати туди ж проціджену крупу. Посолити, додати приправу і добре перемішати. Залишити настоюватися під кришкою на 10-15 хвилин, а потім подавати. Насолоджуйтесь!
Поживна і ароматна перлова каша з м’ясом
Перлову крупу можна використовувати не тільки як гарнір, але і приготувати повноцінне блюдо на зразок плову. Перловку зі свининою добре подавати на обід або на вечерю: блюдо сподобається всій родині, а приготувати його може і не дуже досвідчений кулінар.
Час приготування: 3 години 45 хв.
Час приготування: 5 хв
Порцій – 6.
Склад:
- Свинина (філе) – 600 гр.
- Крупа перлова – 1 склянка
- Вода – 3 склянки
- Морква – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Селера (корінь) – 70 гр.
- Масло рослинне – 5 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Перець запашний горошком – 2 шт.
- Петрушка – ½ пучка.
Процес приготування:
1. Промиту перловку залити холодною фільтрованою водою і залишити на кілька годин, щоб набухла, а потім воду злити.
2. В жароміцний посуд пересипати крупу, налити води, довести до кипіння і тримати на маленькому вогні близько години, кілька разів за цей час потрібно перемішати вміст каструлі.
3. Очищену морквину і цибулю нарізати як для піджарки, селеру натерти на тертці або нарізати невеликими брусочками. Все обсмажити в глибокій сковороді, щоб овочі зарумянилися.
4. М’ясо промити, обсушити за допомогою паперових рушників і нарізати невеликими шматочками. Обсмажити, щоб з’явилася апетитна скориночка.
5. Змішати м’ясо з піджаркою, приправити сіллю, додати спеції і готувати близько 6 хвилин. Потім залити гарячою водою і тушкувати при слабкому нагріванні півгодини.
6. За 10 хвилин до закінчення готування перекласти до м’яса з овочами перловку і добре перемішати. Готувати під кришкою, при необхідності додати солі. Подавати блюдо гарячим з зеленню.