Рисова каша на молоці класична – 10 смачних рецептів приготування з фото покроково

Рисова каша на молоці — простий і швидкий варіант страви на сніданок. На нашому сайті ви знайдете 10 смачних рецептів рисової каші. Кожен рецепт забезпечений покроковими фото, щоб господиня було легше орієнтуватися і варити по-справжньому смачну кашу, яку можна їсти на сніданок або будь-який інший прийом їжі. Знають господині варять молочну рисову кашу з круглого рису: вважається, що саме такий сорт найкраще розпарюється, надаючи каші необхідну в’язкість. Однак ви можете зварити будь рис за нашими рецептами, пам’ятаючи, що неочищені рисові зерна довго варяться і їх найкраще попередньо замочувати у холодній воді на кілька годин.

Класичний рецепт рисової каші на плиті в каструлі

За класичним рецептом молочну рисову кашу готують у багатьох країнах світу, а їдять її найчастіше на сніданок. Якщо вам подобається така нехитра, але дуже поживна страва, варіть її вранці або ввечері, щоб потім розігріти кашку за лічені хвилини в мікрохвильовій печі або на плиті. Поліпшити, досить нейтральний смак рисової каші можна, якщо заправити її маслом, додати горішки, ягоди, варення або фрукти.

Інгредієнти на
3 порц.

  • Рис круглозерний 1 склянку
  • Масло вершкове 30 гр.
  • Молоко коров’яче 1.5 склянки
  • Вода-1.5 склянки
  • Цукор-пісок-1 ст. л.
  • Сіль за смаком
  • Горіхи за смаком

Процес приготування:

  1. Як зварити рисову кашу на молоці за класичним рецептом? Промийте рис в проточній воді, щоб вода стала повністю прозорою.
  2. Чисту воду закип’ятіть, додайте рис і варіть, поки вода повністю не випарується.
  3. Поки рис вариться, періодично помішуйте, інакше крупа обов’язково пристане до каструлі.
  4. Молоко додайте в кашу і варіть, поки каша не приготується остаточно. Стежте, щоб молоко не втекло, помішуючи вміст каструльки. За кілька хвилин до готовності підсолити кашу і додайте цукор.
  5. Коли рисова молочна каша звариться, додайте в каструлю масло і настоюйте кашу під кришкою кілька хвилин, щоб вона стала смачніше, та й зайва рідина буде вбиратися в рисові зернятка.
  6. Кашу в тарілці можна присипати горіховою сумішшю або насінням гарбуза за вашим бажанням.

Приємного апетиту!

Рідка рисова каша як у дитячому садку

Хто ще пам’ятає, як їв в дитячому саду смачну рідку молочну кашу з рису, той напевно захоче повторити цей рецепт для своїх діток, тим більше, що в її приготуванні немає нічого складного.

Склад:

  • Рис круглий – 1 склянка
  • Молоко – 0,5 л.
  • Вода – 2 склянки
  • Цукор – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Круглий рис промийте холодною проточною водою.

2. Доведіть воду до кипіння, засипте рис і знову закип’ятити. Варіть рис, помішуючи, поки вся вода не випарується.

3. Потім підсолити кашу, додайте цукор і половину молока, доведіть до кипіння.

4. Потім додати решту молока, закип’ятити і варіть до повної м’якості рису.

5. У готову кашу додайте масло і варіть під кришкою, щоб каша настоялася. Повністю підготовлена, вона буде схожа на тягучий кисіль і стане дуже м’якою, а коли охолоне, то загусне. Ми рекомендуємо їсти рисову молочну кашу гарячою або теплою, додавши сіль, вершкове масло і цукор за смаком.

Приємного апетиту!

Як зварити смачну рисову кашу з додаванням гарбуза?

Коли восени настає сезон дозрівання гарбузів, цей стиглий, ароматний і дуже соковитий овоч не тільки можна, але й потрібно додавати у крупи для приготування смачних каш. Відмінно поєднується гарбуз і з молочним рисом. У таку кашу можна додавати родзинки, цукати, варення і мед.

Склад:

  • Гарбуз – 300-400 гр.
  • Молоко – 3-4 ст.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Рис – 1 склянка
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор – за смаком.

Процес приготування:

1. Підготуйте все необхідне для варіння молочної каші з рисом і гарбузом.

2. Потім очищену від шкірки і насіння гарбузову м’якоть потрібно нарізати кубиками.

3. У велику каструлю покладіть гарбуз і варіть її до м’якості, заливши водою на 2/3 від загального обсягу. Посоліть за смаком.

4. Коли гарбуз стане м’якою, відцідіть її від води (зливайте воду в окрему ємність, вона ще стане в нагоді), а м’якоть розімніть в пюре за допомогою будь-якого відповідного кухонного пристосування.

5. Промитий рис варіть з гарбузової м’якоттю на воді, що залишилася від варіння гарбуза.

6. В каструлю, додайте молоко і цукор.

7. Коли каша загусне, можна додати ще трохи води або молока, щоб зварити кашу до кінця. У готову кашу додати вершкове масло.

8. Настоюйте під кришкою рисову кашу з гарбузом чверть години і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Пропорції рисової каші на 1 літр молока для мультиварки

Ті, хто варить рисову кашу в мультиварці, стверджують, що, томлена під кришкою цього електроприладу, вона виходить набагато більш смачною і апетитною, ніж зварена у каструльці на верхньому вогні. Їсти рисову кашу, приготовану на молоці, можна як в якості повноцінного страви самостійно, так і в якості гарніру з м’ясним рагу, з гуляшем, з тушкованою рибкою або курочкою. Даний рецепт розрахований на 0,5 літра молока, якщо вам потрібно більше каші, тоді збільште кількість всіх інгредієнтів вдвічі.

Склад:

  • Рис – 1 склянка
  • Молоко – 0,5 л (2,5 ст.).
  • Вода – 0,5 склянки
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Цукор – 1-2 ст. л
  • Масло вершкове – 50-70 гр.

Процес приготування:

1. Рис повністю промийте.

2. У чашу мультиварки помістіть воду і молоко, розмішайте. Пам’ятайте, що більш жирне молоко додасть каші більш насичений молочний смак.

3. В молоко всипте промитий рис, сіль і цукор за смаком.

4. Варіть кашу при закритій кришці мультиварки в режимі «Молочна каша». Коли мультиварка видасть звуковий сигнал про готовність страви, відкрийте кришку, кашу розмішайте і 5-7 хвилин варіть її в режимі «Підігрів».

5. У тарілки з гарячою кашею додайте по шматочку вершкового масла.

Приємного апетиту!

Як приготувати рисову кашу в горщику в духовці?

Рисова каша на молоці, зварена в горщику – цей варіант приготування страви відомий з давніх часів. Колись в грубці, а тепер в духовій шафі керамічний горщик дозволяє рісу добре і рівномірно прогріватися, упрівати, і в результаті у вас на столі виявляється зовсім інша за смаком каша, ніж та, що варилася на плиті. Але пам’ятайте, що готова каша, збільшиться вдвічі у своєму обсязі, тому рисової крупи засинайте в горщик трохи.

Інгредієнти:

  • Рис – 0,5 склянки
  • Молоко – 2 склянки
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Масло вершкове – за смаком.

Процес приготування:

1. Підготуйте все, що вам знадобиться для приготування каші в горщику.

2. Рис промийте до повної прозорості води.

3. У холодний керамічний горщик всипте рис, залийте його холодним молоком і розмішайте разом з сіллю і цукром. Додайте невелику кількість вершкового масла і помістіть горщик у холодну духовку, не накриваючи його кришкою. Відразу розігрійте духовку до 100 градусів, а через 15-20 хвилин збільште ще температуру і варіть кашу при 180 градусах.

4. Процес уварювання каші в горщику до готовності нешвидкий, він може зайняти близько 1-1,5 години. Коли на каші з’явиться легка рум’яна кірочка, а сама каша стане в’язкою, весь рис розм’якне і відмінно вбере в себе молоко і масло, страва буде готовим.

5. Їжте кашу прямо з горщика або ж викладіть її на тарілку.

Приємного апетиту!

Дуже смачний і простий рецепт пшоно-рисової каші на молоці

Вам подобаються каші з кількох видів круп? Тоді неодмінно зваріть кашу пшоно-рисову з молоком, а також з додаванням цукру і солі за смаком, не завадить і шматочок ароматного масла. І їжте на здоров’я цей корисний, поживний сніданок!

Інгредієнти:

  • Пшоно – 0,5 склянки
  • Рис – 0,5 склянки
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Вода – 2 склянки
  • Молоко – 2 ст.
  • Цукор – 2 ст. л. або за смаком.
  • Масло вершкове – 30-50 гр.

Процес приготування:

1. Крупу пшоняну спочатку переберіть (там може бути дрібний сміття), гарненько промийте, поки вода не стане повністю прозорою.

2. Пшоно залийте водою, щоб вона покривала крупу, доведіть до кипіння, потім через 3-5 хвилин першу воду злийте і залийте однією склянкою води.

3. Промитий Рис додайте до пшона, додайте туди ж ще один стакан води, доведіть до кипіння.

4. Готуйте кашку, аж поки вода не вбереться, а потім залийте її молоком, можна вже гарячим.

5. Потім на повільному вогні, варіть кашу з рису та пшона, помішуючи, додайте цукор і сіль. Коли каша буде повністю готова, додайте в каструлю вершкове масло і накрийте її кришкою, щоб каша трохи настоялася і стала ще смачніше.

6. Їжте пшоно-рисову кашу гарячою.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування рисової каші з родзинками

Зварений на молоці з додаванням солодкого родзинок рис, стане чудовим сніданком або полуденком – цей рецепт ідеально підходить для використання в приготуванні страв дитячого і дієтичного харчування. Якщо вам подобаються каші в’язкі, тоді вибирайте для варіння круглий рис, так як він відмінно вбирає рідину і розбухає.

Склад:

  • Молоко – 500-600 мл
  • Рис – 100 гр.
  • Родзинки – 50 гр.
  • Цукор – 30 гр.
  • Сіль – 3 гр.
  • масло – 30 гр.

Процес приготування:

1. Поставте на плиту молоко нагріватися в каструлі або сотейнику. Якщо хочете зварити кашу як можна швидше, тоді попередньо добре вимити рис і залийте його холодною водою на кілька годин, щоб він добре розбухнув.

2. В нагріте молоко додайте рис одного з білих сортів, він містить найбільшу кількість крохмалю, що надає каші бархатистість.

3. Варіть рис, помішуючи, щоб каша не пригоріла.

4. Щоб рис зварився швидше, деякі господині рекомендують варити його початку без солі і цукру, а лук по смаку за кілька хвилин до готовності. За 5-7 хвилин додайте в кашу промитий родзинки (або будь-які інші сухофрукти) і варіть, поки каша не звариться повністю, а родзинки не стане м’яким.

5. У готову кашу додати вершкове масло і розмішайте.

6. Молочну рисову кашу з родзинками краще всього їсти гарячою на сніданок або полуденок, щоб зарядитися енергією надовго.

Приємного апетиту!

Дієтична рисова каша, зварена на кокосовому молоці (пп рецепт)

На кокосовому молоці можна варити дієтичну кашу, придатну для вживання в церковний пост, а ще це блюдо рекомендується для тих, кому протипоказано коров’яче молоко. За вашим бажанням додайте до каші фрукти або ягоди.

Склад:

  • Рис (круглий) – 1 склянка
  • Вода – 2 склянки
  • Кокосове молоко – 2 склянки
  • Ягоди або фрукти – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор – за смаком.

Процес приготування:

1. Перед варінням рисову крупу потрібно добре промити.

2. Потім додайте воду і варіть рис до напівготовності, поки він не вбере всю воду в себе.

3. Молоко кокосове додайте в рис, додайте сіль, якщо є необхідність.

4. Якщо потрібно, додайте ще трохи води і варіть рис на кокосовому молоці, час від часу помішуючи.

5. Якщо ви не дотримуєтеся посту, тоді готову рисову кашу можна полити вершковим маслом або ж їсти з фруктово-ягідної добавкою.

Приємного апетиту!

Смачна рисова каша на молоці з яблуками

Рисову кашу з яблуками можна приготувати дуже легко, якщо зварити її з пропареного рису, проте багато хто вважає за краще додавати в каші білий круглий рис, щоб отримати більш звичне за смаком страва. Якщо вам не чужі експерименти чи ви є шанувальником корисного харчування, тоді вам неодмінно варто зварити таку кашу з бурого або чорного рису.

Інгредієнти:

  • Рис – 1 склянка
  • Вода – 2 склянки
  • Молоко – 2 склянки
  • Яблука – 1-2 шт. або за смаком.
  • Масло вершкове – за смаком.
  • Кориця – 0,5 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор – за смаком.

Процес приготування:

1. Зваріть основу для каші, для початку перебравши рис і промивши його під проточною водою.

2. Доведіть воду в каструлі до кипіння і засипте рисові зерна.

3. Потім, коли вода з рисом закипить, додайте в каструлю молоко і варіть рис до готовності, не забуваючи помішувати, щоб каша не пригоріла.

4. Вимийте яблука, видаліть шкірку і насіння з серцевиною, наріжте їх кубиками або тонкими скибочками.

5. У розтоплене на сковороді вершкове масло додайте яблука та кориці в порошку. Тушкуйте яблука, в маслі, помішуючи, приблизно 5-7 хвилин, поки вони не стануть в міру м’якими.

6. Їжте кашу, виклавши її в тарілки разом з солодкими яблуками.

Приємного апетиту!

Солодка рисова каша на молоці з цукром

Солодка каша рисова на молоці з цукром може бути хорошим і корисним сніданком або вечерею, який чудово насичує. Їсти таку кашу буде смачно не тільки малюкам, але і дорослим, якщо її доповнити сухофруктами, маслом, свіжими ягодами, варенням або ще чим-небудь.

Склад:

  • Рис – 150 гр.
  • Молоко – 500 мл
  • Ваніль – за бажанням.
  • Масло вершкове – за смаком.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Цукрова пудра – за смаком.

Процес приготування:

1. Для початку промийте рис якомога краще, щоб вода стала прозорою.

2. Якщо ви хочете присмачити кашу ваніллю, тоді додайте в кипляче молоко стручок цієї прянощі, сіль і цукор за смаком. Потім порційно додайте рис і знову доведіть вміст каструлі до кипіння. Видаліть ванільний стручок, коли смак каші їм збагатиться.

3. На маленькому вогні варіть рис до готовності, помішуючи. Якщо після уварювання рису в каструльці ще залишиться трохи рідини, рисові зерна вберуть в себе і її, коли почнуть остигати. За смаком додайте в кашу вершкове масло.

4. Солодку рисову кашу можна їсти гарячої, теплої або постигла з маслом або ж з будь-якими добавками.

Приємного апетиту!