Ячна каша на молоці – 6 рецептів приготування з покроковими фото

З такого простого і недорогого продукту, як ячна крупа, можна готувати смачні поживні каші. Блюдо корисно дорослим, літнім людям і дітям. Щоб каша вийшла ніжною, перед додаванням молока варимо її у воді – крупа повноцінно розвариться і буде м’якою. Однак є варіанти варіння і тільки в молоці – дивіться нашу добірку рецептів.

Як зварити ячну кашу на молоці в каструлі на плиті?

Ячна крупа може бути різного помолу: чим крупніші частинки, тим довше час варіння. У будь-якому випадку, в процесі приготування пробуємо і доводимо кашу до потрібного ступеня м’якості.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Ячна крупа-1 склянка
  • Молоко коров’яче 2 склянки
  • Вода-2 склянки
  • Масло вершкове 20 гр.
  • Сіль за смаком
  • Цукор-пісок за смаком

Процес приготування:

  1. Як зварити ячну кашу на молоці в каструлі на плиті? Крупу ретельно промиваємо. Заливаємо її водою – на поверхню спливуть частинки сміття. Кілька разів повторюємо промивання, поки весь сміття не піде.
  2. Чистий ячну крупу поміщаємо в товстостінну каструлю.
  3. Заливаємо зазначеною кількістю води, солимо, перемішуємо, ставимо на плиту. Доводимо до кипіння.
  4. Варимо крупу вісім-десять хвилин, поки вона повністю не вбере в себе воду.
  5. Вливаємо молоко, перемішуємо, доводимо до кипіння.
  6. Варимо при періодичному помішуванні до повної м’якості крупи. Каша легко пригорає, тому не забуваємо ретельно заважати. При варінні можна закривати кашу кришкою, щоб маса не розбризкувався.
  7. У процесі варіння додаємо цукор за смаком. Орієнтовно після додавання молока кашу варимо п’ятнадцять-двадцять хвилин.
  8. У готову гарячу кашу кладемо вершкове масло, закриваємо кришкою і даємо ще постояти десять хвилин.
  9. Готову кашу розкладаємо по тарілках, додаємо шматочок вершкового масла за бажанням і подаємо до столу в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Ячна каша на молоці в мультиварці

Це як раз варіант варіння ячної крупи тільки в молоці, без попереднього проварювання у воді. В мультиварці, при стабільній температурі і без втрати вологості, крупа добре розм’якшується. Смак у такій каші більш ніжний, молочний, насичений.

Час готування: 60 хв

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Крупа ячна – 1 склянка
  • Молоко 2,5% – 3 склянки
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Крупу заливаємо чистою водою і даємо постояти пару хвилин, щоб сміття сплив на поверхню.

2. Зливаємо воду з сміттям, знову заливаємо. Так повторюємо декілька разів, поки все сміття і пил не будуть змиті.

3. Викладаємо промиту крупу в чашу мультиварки.

4. Додаємо сіль та цукровий пісок.

5. Кладемо шматочок вершкового масла.

6. Вливаємо вказану кількість холодного молока. Закриваємо кришку мультиварки, вибираємо програму «Молочна каша» на одну годину. Натискаємо «Старт».

7. Після закінчення часу програми, залишаємо кашу на підігріві ще на двадцять хвилин: маса настоїться і дійде до потрібної м’якості. Готову гарячу кашу розкладаємо по порційних тарілках, подаємо з ягодами, медом, варенням.

Приємного апетиту!

Рідка ячна каша на молоці

Каші ідеально розварюються в мультиварці, особливо це цінно для ячної. Її тверді частинки вимагають чимало часу, щоб стати м’якими, а в мультиварці це відбувається швидше. Пропонуємо рецепт рідкої ячної каші, для тих, кому не подобається щільна консистенція густих каш.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Крупа ячна – 250 гр.
  • Молоко – 400 мл
  • Вода – 400 мл
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор-пісок – за смаком.

Процес приготування:

1. Крупу ретельно промиваємо в декількох водах. Все сміття і пил необхідно змити – крупа зазвичай досить брудна.

2. Чашу мультиварки змащуємо невеликою кількість вершкового масла. Проводимо маслом по стінках чаші – каша при кипінні не підніметься вище змащеного рівня.

3. Викладаємо промиту крупу в чашу, вливаємо воду і молоко, кладемо сіль і цукор за смаком.

4. Закриваємо кришку мультиварки, вибираємо програму «Молочна каша» або «Тушкування» на тридцять п’ять-сорок хвилин. Натискаємо «Старт». У процесі варіння можна періодично помішувати.

5. Після закінчення програми залишаємо кашу на підігріві ще на двадцять п’ять – тридцять хвилин. Готову гарячу кашу подаємо з вершковим маслом, медом, горіхами.

Приємного апетиту!

Дуже смачна ячна каша на молоці з гарбузом

По цьому рецепту приготуємо ячну кашу на молоці з гарбузом в горщику. Крупу краще брати дрібного помелу, щоб вона швидше і легше распаривалась в духовці. При подачі поллємо кашу медом – дуже смачно!

Час готування: 60 хв

Час приготування: 25 хв.

Порцій – 3.

Склад:

  • Крупа ячна – 12 ст.
  • Молоко – 2 склянки
  • Вода – 1 склянка
  • Гарбуз – 50 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Мед – за смаком.

Процес приготування:

1. Ретельно промиту в кількох працях води крупу викладаємо в жароміцний горщик. Додаємо сіль, заливаємо водою. Ставимо горщик в духовку, розігріту до 175 градусів, і готуємо, поки вся вода не вбереться в крупу.

2. М’якоть гарбуза ріжемо кубиками невеликого розміру. У горщик з напівготової ячної крупою вливаємо нагріте молоко. Закладаємо нарізаний гарбуз.

3. Додаємо цукровий пісок і повертаємо горщик в духовку. Готуємо ще орієнтовно п’ятнадцять-двадцять хвилин до м’якості крупи.

4. Готову кашу дістаємо з духовки, перемішуємо і подаємо до столу в гарячому вигляді. При подачі поливаємо медом для додаткової солодощі і соковитості.

Приємного апетиту!

Каша з ячної крупи на молоці та воді

Базовий рецепт ячної каші, для крупи будь-якого помелу. Спочатку варимо у воді, потім додаємо молоко. При подачі обов’язково кладемо вершкове масло – воно і смак готової каші зробить ніжніше, і допоможе засвоїтися вітамінів. При даних пропорціях каша виходить середнього ступеня густоти.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Крупа ячна – 300 гр.
  • Молоко – 1 л
  • Вода – 2 склянки
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Ванілін – за смаком.

Процес приготування:

1. Ячну крупу промиваємо в декількох водах, щоб повністю змити весь сміття.

2. У каструлю покласти промиту крупу, заливаємо водою і доводимо до кипіння. Варимо десять-дванадцять хвилин, поки вся рідина не випарується.

3. Додаємо в кашу молоко, сіль, цукровий пісок і ванілін. Перемішуємо, доводимо до кипіння. Варимо масу ще десять хвилин, не забуваючи періодично помішувати, щоб не пригоріла. Після цього закриваємо каструлю кришкою, знімаємо з плити, закутуємо рушником і залишаємо на півгодини для розпарювання.

4. Готову кашу подаємо до столу в порційних тарілках, додавши шматочок вершкового масла.

Приємного апетиту!

Як зварити ячну кашу на молоці з фруктами?

Десертний варіант приготування ячної каші, який сподобається навіть тим, хто прохолодно ставиться до цієї крупі. Шматочки фруктів освіжають круп’яну масу і додають освіжаючої соковитості. В цілому, звичайно, можна додавати будь-які фрукти і сухофрукти, в даному випадку пропонуємо використовувати яблука.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Крупа ячна – 1 склянка
  • Молоко – 400 мл
  • Вода – 400 мл
  • Яблука – 1 шт. невеликого розміру.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор-пісок – за смаком.
  • Ванільний цукор – за смаком.
  • Масло вершкове – 2 ст. л.
  • Кориця – за смаком.

Процес приготування:

1. Починаємо підготовку з ретельного промивання крупи. Заливаємо її водою кілька разів і зливаємо новий дрібне сміття і пил.

2. Промиту крупу викладаємо в каструлю. Заливаємо водою, солимо і ставимо на плиту. Варимо при середньому кипінні до тих пір, поки вся вода не випарується – це займе приблизно десять хвилин. Після цього вливаємо молоко, додаємо цукор, ванільний цукор, доводимо до кипіння. Варимо приблизно двадцять хвилин, часто помішуючи, щоб не було пригорання.

3. Яблуко промиваємо, обсушуємо, очищаємо від шкірки і насіння. М’якоть ріжемо невеликими шматочками.

4. За п’ять хвилин до готовності викладаємо яблука в кашу, перемішуємо.

5. Готову кашу подаємо на стіл в порційних тарілках, додавши за смаком ще вершкового масла. При подачі можна посипати поверхню каші меленою корицею для аромату.

Приємного апетиту!