Грузді – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Грузді — це досить популярні гриби на Русі, які придатні для засолювання. Однак щоб заготовити гриби, необхідно вимочити грузді перед подальшими маніпуляціями. Грузді мають щільну текстуру, добре тримають форму, що сприятливо впливає на зовнішній вигляд готових закусок. У добірці зібрані цікаві варіанти, які обов’язково вам сподобаються.

Хрусткі грузді мариновані на зиму в банках

Хрусткі грузді мариновані на зиму в банках готуються просто. Але перед самим процесом консервації вимагають уважного ставлення до себе. Гриби вимочують протягом однієї – трьох діб. А тільки потім приступають безпосередньо до маринування. Закуска виходить неймовірно апетитною і прекрасно різноманітить звичний раціон.

Інгредієнти на
1 порц.

  • Грузді свіжі 600 гр.
  • Цукор-пісок-1 ст. л.
  • Перець чорний горошок 1 ст. л.
  • Насіння кропу ½ ч. л.
  • Часник 4 зуб.
  • Сіль 2 ст. л.
  • Оцет столовий 9% 2 ст. л.
  • Вода 700 мл
  • Лавровий лист 4 шт.

Процес приготування:

  1. Щоб приготувати грузді, добре перебираємо їх від смітинок. Вивантажуємо в об’ємну посуд і заливаємо холодною водою. Вимочуємо протягом трьох днів, періодично міняючи воду. Процедура потрібна для того, щоб позбутися від характерної гіркоти і молочного соку.
  2. Вимочені грузді добре промиваємо, а потім викладаємо в каструлю з підсоленою водою. Варимо 20 хвилин, при появі піни знімаємо її шумівкою.
  3. Проціджуємо гриби через друшляк і споліскують проточною водою.
  4. У каструлю наливаємо 700 мілілітрів води. Кладемо дві столові ложки солі і цукровий пісок. Для аромату додаємо прянощі і варимо 7 хвилин.
  5. У киплячий маринад опускаємо відварні грузді. Довівши до кипіння, зменшуємо нагрівання і проварюємо 15 хвилин. За пару хвилин до кінця готування вливаємо оцтову кислоту.
  6. Чисті банки стерилізуємо. Кладемо скибочки очищеного часнику і для аромату насипаємо насіння кропу.
  7. Щільно набиваємо банки грибами, а потім розливаємо маринад.
  8. Загвинчуємо стерилізованими закрутками. Укладаємо на бочок і закутуємо теплим пледом.
  9. Консервацію прибираємо в підвал.
  10. Зняти пробу можна вже через 10 днів. Приємного апетиту!

Смажені грузді на сковороді

Смажені грузді на сковороді – оригінальне частування, яке презентабельно виглядає при будь-якому приводі. Посмажити грузді безперешкодно зможе кожен. Ароматні гриби доставлять масу непередаваних відчуттів. Особливо гурмани залишаться під враженнями.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3

Склад:

  • Грузді солоні – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Чорний перець мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Часник – 1 зубчик
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти.

Крок 2. Солоні грузді нарізаємо брусками або так, як подобається.

Крок 3. Раскаливаем сковорідку. Злегка промасливаем і вивантажуємо підготовлені грузді.

Крок 4. Підрум’янюємо гриби 10 хвилин при частому перемішуванні. Готуються вони швидко, слід лише підрум’янити.

Крок 5. Коли гриби придбають приємний відтінок, прибираємо їх зі сковорідки.

Крок 6. Очищену цибулину нарізаємо так, як подобається.

Крок 7. Вивантажуємо в сковороду, де обсмажувалися грузді. Припускаємо, поки цибуля не стане золотистим.

Крок 8. Очищаємо часник і тонко нарізаємо.

Крок 9. До припущенному цибулі додаємо гриби і часникові скибочки. Приправляємо спеціями, спираючись на свій смак. Солі багато не кладемо, так як гриби вже солоні.

Крок 10. Розмішавши, доливаємо трохи олії і обсмажуємо все разом 5 хвилин.

Крок 11. Рум’яні гриби презентуємо порційно, прикрасивши за бажанням. Приємного апетиту!

Засолювання груздів холодним способом

Засолювання груздів холодним способом – процес, який освоїть навіть дилетант. Засолювання грибів не забере багато часу, але не забуваємо, що перед самим процесом потрібно вимочувати грузді. Закуска виходить досить апетитною і ароматною, добре зберігається і чудово доповнює набридлу їжу, урізноманітнивши її.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1

Інгредієнти:

  • Грузді – 5 кг
  • Цукор-пісок – щіпка.
  • Чорний перець горошком – 1 ч. л.
  • Лист смородини – 6 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Сіль – 5 ст. л.
  • Хрін – 2 корінця.
  • Лавровий лист – 6 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Гарненько перебираємо грузді від лісового сміття, складаємо по містку каструлю і заливаємо холодною водою. Залишаємо замачиваться на дві-три доби. Двічі за добу, міняючи воду.

Крок 2. Вимочені гриби гарненько промиваємо й обсушуємо. Готуємо сіль без всяких добавок.

Крок 3. На 1 кілограм груздів припадає одна столова ложка солі. Беремо чисте емальоване відро, посипаємо сіллю.

Крок 4. Далі укладаємо шар з грибів капелюшками вниз і знову посипаємо сіллю.

Шик 5. Коли відро пусте, закриваємо тарілкою меншого діаметру. Встановлюємо гніт. Залишаємо просаливаться на добу.

Крок 6. Через добу утворюється велика кількість рідини.

Крок 7. Тепер готуємо запашні ароматизатори. Очищаємо коріння хрону і часточки часнику, нарізаємо скибочками.

Крок 8. Просолені грузді розкладаємо по стерильним банкам, прокладаючи між шарами часник і хрін, а також додаємо горошки перцю, листя і лаврушку. Намагаємося ущільнити гриби, при цьому, не пошкодивши їх. Пустоти заповнюємо розсолом.

Крок 9. Прикривають кришками, а під низ ставимо блюдце або тарілку, щоб при процесі бродіння рідину збиралася саме туди. Переміщаємо в холод на 30-40 днів.

Крок 10. Насолоджуємося дивовижною закускою або використовуємо для приготування інших апетитних страв. Приємного апетиту!

Солоні грузді гарячим способом

Солоні грузді гарячим способом нічим не відрізняються від заготівлі грибів інших сортів. Солоні грузді користуються високим попитом серед тих, хто не їсть м’ясо чи дотримується посту. Закуска виходить досить апетитною. Спробувавши одного разу, складно відмовитися від солоних грибів надалі.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Грузді – 1 кг
  • Чорний перець горошком – за смаком.
  • Дубове листя – за смаком.
  • Часник – за смаком.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Суцвіття кропу – за смаком.
  • Вода – 1 л

Процес приготування:

Крок 1. Перебираємо грузді і добре промиваємо під проточною водою. Замочуємо в об’ємній посуді на пару годин, ще раз промиваємо. Великі екземпляри ділимо на зручні частини.

Крок 2. У глибоку каструлю наливаємо воду. Солимо з розрахунку дві столові ложки солі на літр води. У киплячу воду вивантажуємо підготовлені грузді.

Крок 3. Після закипання мінімізуємо температуру, не забуваючи знімати піну і помішувати. Кладемо лаврушки і інші прянощі. Продовжуємо варити протягом 20 хвилин. Прозорий розсіл говорить про те, що гриби зварилися.

Крок 4. Проціджуємо через друшляк. Розсіл не виливаємо.

Крок 5. Грузді розподіляємо по простерилизованным банкам. Перекладаємо прянощами і травами. Кип’ятимо розсіл і заливаємо їм гриби. Закорковуємо капроновими кришками. Після того, як охолонуть, переміщаємо заготовки в холодильник. Через 45 днів можна дегустувати солоні гриби.

Крок 6. Зберігати закуску з груздів допустимо в погребі чи іншому приміщенні при температурі 4-6 °C.

Крок 7. Ароматні гриби подаємо з картоплею або в якості самостійного частування, присмачую пахучою олією або сметаною. Приємного апетиту!

Суп груздянка з солоних груздів

Суп груздянка з солоних груздів – цікаве частування, яке готується зовсім не складно. Ароматний суп доставить задоволення і незабутні гастрономічний екстаз. Якщо в запасах у вас є солоні грузді, ви просто зобов’язані втілити в життя чудовий нескладний варіант.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 5

Інгредієнти:

  • Солоні грузді – 200 гр.
  • Сметана – за смаком.
  • Чорний перець горошком – за смаком.
  • Рис – 2 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Картопля – 1 шт.
  • Вода – 2,5 л
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Грузді нарізаємо соломкою. Щоб суп не був пересоленим, попередньо змиваємо або навіть вимочуємо гриби. Нарізка компонентів не вплине на смак страви. Тому метод нарізки встановлюємо на свій розсуд. Але для презентабельного зовнішнього вигляду дотримуємося розмірність і форму нарізки.

Крок 2. Очищаємо велику картоплю економкою.

Крок 3. Позбавляємо цибуля від верхньої лушпиння. Тонко рубаємо півкільцями. Наповнену водою каструлю встановлюємо на вогні. Після закипання закладаємо картопляну нарізку. Через 7 хвилин вивантажуємо грибну нарізку. Слідом закидаємо цибулю. Закладати всю нарізку відразу не потрібно. Компоненти завантажують у залежності від тривалості варіння.

Крок 4. Кладемо лаврушки і присмачую спеціями за смаком. Довівши до кипіння, видаляємо пінку. Прополіскуємо рис до прозорої води. Коли картопля дійде до напівготовності, висипаємо промитий рис. Продовжуємо варити, поки крупа не приготується.

Крок 5. Запашний супчик злегка остуджуємо і розливаємо по порціях. Для повного смаку присмачую сметаною. Присипаємо подрібненою зеленню (свіжої або замороженої). Рецепт підходить для зайнятих господинь і тих, хто любить швидку і просту їжу. Приємного апетиту!

Пиріг з солоними грузді і картоплею

Пиріг з солоними грузді і картоплею – гастрономічний шедевр, який в змозі повторити навіть недосвідчена господиня. Приготування пирога займе досить багато часу, якщо використовувати тісто, приготоване власноруч. Якщо ж подбати про це заздалегідь і придбати готове дріжджове тісто, тимчасові витрати скоротяться в рази.

Час готування – 2 ч. 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Грузді солоні – 300 гр.
  • Картопля – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 150 гр.
  • Сир твердий – 150 гр.
  • Сметана – за смаком.
  • Молоко – 100 мл
  • Дріжджі свіжі/сухі – 20 гр./7-10 гр.
  • Борошно – 250 гр.
  • Яйця курячі – 1 шт.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – ½ ч. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Застава смачного пирога це правильно приготоване дріжджове тісто. Тому молоко нагріваємо до теплого стану (37-38 градусів), розводимо в нього цукровий пісок, ложку борошна і сухі або сирі дріжджі.

Крок 2. Добре перемішавши, прикриваємо рушником або затягуємо харчовою плівкою і даємо активуватися дріжджам, залишаємо їх на 15 хвилин. Через 15 хвилин за умови, що ми використовуємо якісні дріжджі, опара підніметься.

Крок 3. Яйця збовтуємо з сіллю.

Крок 4. В рідку суміш додаємо рослинне масло і добре перемішуємо.

Крок 5. Виливаємо підійшла опару і розмішуємо. Частинами вводимо борошно, попередньо просіяне, і замішуємо тісто. Прикривши рушником, залишаємо на півгодини підходити.

Крок 6. Очищену цибулю подрібнюємо.

Крок 7. Гарненько промиваємо грузді і обсушуємо їх. Нарізаємо тонкою соломкою. Почищену картоплю нарізаємо так само, як і гриби.

Крок 8. Подрібнюємо сир.

Крок 9. Вогнетривку форму промазуємо маслом і розподіляємо тісто, формуємо бортики. Тісто промазуємо сметаною.

Крок 10. Розподіляємо грибний шар. Приправляємо сіллю і перцем. Присипаємо рубаним луком. Накриваємо картоплею. Промазуємо сметаною і присипаємо сирної стружкою.

Крок 11. Розміщуємо в прогрітій до 180° духовці і випікаємо пиріг 35 хвилин.

Крок 12. Акуратно перевіряємо готовність пирога. За допомогою прихваток дістаємо його з духовки. Присипаємо рубаною зеленню і презентуємо порційно. Приємного апетиту!

Пиріжки з начинкою з солоних груздів

Пиріжки з начинкою з солоних груздів доставлять непередавані відчуття всіх любителів домашньої випічки. Приготування пиріжків не належить до простих рецептами, так як вимагає часу на підготовку дріжджового тіста. Однак якщо ви використовуєте покупне тісто, ви значно заощадите час.

Час готування – 2 ч. 00 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 8

Склад:

  • Солоні грузді – за смаком.
  • Рис – 2 ст. л.
  • Кріп – за смаком.
  • Перець чорний – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло топлене – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – для смаження.

Для тіста:

  • Борошно пшеничне – 3 склянки
  • Яйця курячі великі – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Молоко – 200 мл
  • Масло топлене – 1 ст. л.
  • Дріжджі сухі – 10 гр.

Процес приготування:

Крок 1. У чашку виливаємо нагріте молоко і розводимо в нього цукровий пісок і сухі дріжджі. Прикриваємо і прибираємо в тепле місце підходити. Коли маса підніметься шапкою, опара готова.

Крок 2. У підійшла опару додаємо яйце і сиплемо сіль. Гарненько перемішуємо.

Крок 3. Прогріваємо рослинне і вершкове масло до теплого стану і виливаємо до рідкої суміші. Збовтуємо віночком.

Крок 4. Частинами підсипаємо просіяне борошно і ретельно вимішуємо. Якщо всі дії виконувати по інструкції, тісто вийде не забитим, а м’яким і еластичним. Прикриваємо ємність і прибираємо в тепле місце підніматися. Піднялося тісто обминаємо і залишаємо до наступного підняття.

Крок 5. Поки тісто підростає, промиваємо або вимочуємо солоні грузді і подрібнюємо їх.

Крок 6. Очищену цибулину подрібнюємо, вивантажуємо в сковорідку, присмачую топленим маслом.

Крок 7. Обсмажуємо до красивого відтінку, регулярно помішуючи.

Крок 8. Промиту зелень дрібно рубаємо.

Крок 9. Рис ретельно промиваємо й варимо до стану “на зубок”. Після чого промиваємо під краном. Залишаємо на ситі, щоб позбутися від надлишків вологи. Обсмажену цибулю поєднуємо з промитим рисом, подрібненими грибами і зеленню. Солимо і перчимо. Тушкуємо 5 хвилин, щоб смаки “подружилися”.

Крок 10. Тісто ділимо на кількість пиріжків, формуємо округлу заготівлю, в середині розподіляємо начинку і защипуємо вільні краї. Обсмажуємо пиріжки на розпеченій промасленим сковороді до золотистого кольору. Такі пиріжки можна запекти в духовці, попередньо промазав взболтанным жовтком.

Крок 11. Подаємо ароматну випічку до столу з запалі з жару. Але і в охолодженому стані пиріжки теж залишаються дуже апетитними.

Крок 12. Пиріжки виходять м’якими, пишними і з запашної начинкою. Гарні для перекусу або чаювання, а також повноцінного прийому їжі. Пиріжки зручно взяти з собою. Приємного апетиту!

грузді Мариновані без оцту на зиму

грузді Мариновані без оцту на зиму добре зберігаються. Але мої мариновані гриби розлітаються вмить. Консервацію використовують як холодну частування, застосовують для варіння супів, а також для наповнення домашньої випічки. Законсервовані елементарним способом грузді, виходять мега апетитними, добре зберігають цілісність і презентабельний зовнішній вигляд.

Час готування – 1 доба 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1

Інгредієнти:

  • Грузді – 1 кг
  • Цукор-пісок – 2 ч. л.
  • Чорний перець горошком – 4-5 шт.
  • Лимонна кислота – 2 ч. л.
  • Сіль – 3 ч. л.
  • Вода – 1,5 л

Процес приготування:

Крок 1. Грузді детально промиваємо, попередньо перебравши від зайвого сміття, голочок і зіпсованих примірників.

Крок 2. Вивантажуємо в холодну воду і замочуємо протягом доби, періодично виливаючи і заливаючи чисту воду. Процедура проробляється для того, щоб позбутися від молочного соку.

Крок 3. Вимочені грузді споліскуємо. Великі грузді розрізаємо на частини. Вивантажуємо грузді в глибоку каструлю. Приправляємо сіллю і перцем. Вскипятив, мінімізуємо температуру і варимо не менше півгодини. Приготовлені гриби опустяться на дно.

Крок 4. Окремо варимо маринад, з’єднавши воду з сіллю і цукровим піском. У киплячу заливку висипаємо лимонку.

Крок 5. Зварені грузді зливаємо через сито або друшляк. Залишаємо, щоб рідина стекла.

Крок 6. За бажанням в киплячий маринад кладемо прянощі – лаврушку, суцвіття кропу часник для аромату. В простерилізовані банки викладаємо відварені грузді, злегка трамбуючи, але не пошкоджуючи цілісність. Розподіляємо киплячу заливку.

Крок 7. Загвинчуємо чистими простерилизованными кришками або закорковуємо капроновими кришками. Остуджуємо і переносимо в прохолодний підвал або зберігаємо в холодильнику до зими. Але, як правило, закатка з’їдається раніше, ніж настає зима. Приємного апетиту!

Грибна ікра з груздів на зиму

Грибна ікра з груздів на зиму є одним з улюблених варіантів закуски в нашій родині. Грибну ікру подають з підсушеним або свіжим хлібом, виглядає це дуже презентабельно і апетитно. Такі бутерброди приваблюють гостей не тільки своїм зовнішнім виглядом, але і неперевершеним ароматом.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Грузді – 1 кг
  • томатна Паста – 1-2 ст. л
  • Цибуля ріпчаста великий – 1 шт.
  • Масло соняшникове – 100-150 мл
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Грузді ретельно перебираємо, видаляючи попутно смітинки і зіпсовані гриби.

Крок 2. Викладаємо в ємність і заливаємо водою. Вимочуємо протягом доби. Регулярно замінюючи воду. Потім ретельно споліскують гриби. Великі грузді розрізаємо на сегменти.

Крок 3. Перекладаємо в каструлю, заливаємо водою, сиплемо сіль і ставимо на конфорку. Вскипятив, готуємо півгодини при середній температурі. Наприкінці варіння для аромату закидаємо лаврушки і горошини перцю.

Крок 4. Поки варяться гриби, очищаємо цибулю і подрібнюємо його. На сковорідці розігріваємо рослинне масло і припускаємо на ньому подрібнену цибулю.

Крок 5. Грузді проціджуємо через сито, перець виймаємо і лаврушку. Залишаємо на деякий час, щоб позбутися від надлишків води. Грузді прокручуємо через м’ясорубку. Перекручену масу викладаємо в товстостінну каструлю.

Крок 6. Присмачую якісної томатною пастою.

Крок 7. Наливаємо дезодорована олія.

Крок 8. До складових відправляємо засмажку з цибулі, добре перемішуємо і розміщуємо на плиті. Регулярно розмішуючи, обсмажуємо 15 хвилин. В кінці процесу перчимо, балансуємо смак, якщо буде потрібно.

Крок 9. Простерилізовані банки наповнюємо гарячої ікрою і загвинчуємо стерилізованими закрутками. Охолоджуємо під шубою з ковдр. Після чого прибираємо в місце з зимової консервацією.

Крок 10. Використовуємо закрутку як намазки. Приємного апетиту!

Грузді, тушковані в сметані

Грузді, тушковані в сметані, чудово поєднуються з картопляним гарніром. Приготувати грузді зможе навіть початківець кулінар, не маючи професійних кухарських навичок. Гриби, приготовлені таким способом, мають шикарним вершковим бездоганним смаком і ароматом.

Час готування – 2 ч. 00 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4

Склад:

  • Грузді – 800 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Чорний перець мелений – за смаком.
  • Сметана – 200 гр.
  • Борошно – 15 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – 20 мл
  • Окріп – 1 склянка

Процес приготування:

Крок 1. Грунтовно перебираємо грузді, після чого вимочуємо у воді добу, періодично виливаючи і наливаючи воду. Вимочені грузді ретельно промиваємо.

Крок 2. Гриби перекладаємо у вогнетривкий посуд. Солимо і заливаємо водою. Вскипятив, зменшуємо температуру і варимо приблизно годину, знімаємо піну, яка утворилася.

Крок 3. Зварені грузді опустяться на дно, проціджуємо через сито і промиваємо проточною водою. Остудивши гриби, нарізаємо їх брусочками.

Крок 4. Перекладаємо в прогріту з рослинною олією сковороду і смажимо до рум’яності. Очищену цибулю подрібнюємо і кладемо до грибів. Обсмажуємо до м’якості цибулі. Присмачую сметаною. Добре перемішуємо. Тушкуємо 10 хвилин і розбавляємо склянкою окропу. Проварюємо півгодини на мінімальній температурі.

Крок 5. Приготовлені грузді ділимо на порції і подаємо. При бажанні доповнюємо блюдо улюбленим гарніром. Прикрашаємо нарубаної зеленню і можна дегустувати. Блюдо виходить ситним і досить апетитним. Їдять його і холодним, і гарячим. Приємного апетиту!