Класичне чахохбілі з курки – 10 покрокових рецептів з фото

Класичне чахохбілі з курки – відоме всім грузинське блюдо. Найчастіше воно готується з курячого м’яса, рідше використовують індичку. Спочатку курка обсмажується без додавання жиру, а потім гаситься з цибулею та іншими овочами.

Чахохбілі з курки по-грузинськи — класичний рецепт в казані

Смачне блюдо грузинської кухні, коли куряче м’ясо і овочі тушкують у власному соку, під силу приготувати будь-якій господині. Найкраще для його приготування скористатися казаном.

Час готування: 80 хв

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Стегна курячі 2 кг
  • Помідори 2 кг
  • Томати в соку 1 банка
  • Томатна паста 140 мл
  • Цибуля ріпчаста 5 шт.
  • Часник 1 шт.
  • Перець болгарський 2 шт.
  • Перець чилі 2 шт.
  • Масло вершкове 5 ст. л.
  • Олія соняшникова 2 ст. л.
  • Петрушка 1 пучок
  • Кінза 1 пучок
  • Базилік свіжий 1 пучок
  • Перець чорний мелений 10 гр.
  • Приправа «Хмелі-Сунелі» класична 10 гр.
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

  1. Щоб приготувати чахохбілі з курки з класичним рецептом, стегна промийте і просушіть. В оригінальному рецепті використовують саме м’ясо на кістці, воно більш соковите.
  2. Томати у власному соку розріжте на четвертинки. Свіжі помідори помийте і зніміть з них шкірку, наріжте їх кубиками. Болгарський перець помийте, очистіть від насіння і наріжте смужками. Зелень вимити і дрібно порубаєте ножем.
  3. поставте Казан на вогонь. Розтопіть в ній вершкове масло, щоб воно не горіло, додайте до нього трохи соняшникової.
  4. Після того, як олія нагріється, викладіть в казан м’ясо, смажте до утворення рум’яної скоринки. Потім додайте цибулю, смажте, постійно помішуючи вміст казана.
  5. Після цього покладіть помідори і томатну пасту, ретельно розмішайте, щоб всі інгредієнти об’єдналися, тушкуйте 5-7 хвилин. Потім додайте болгарський перець, доведіть блюдо до активного кипіння, після цього додайте часник, зелень, спеції і сіль, перемішайте.
  6. Прикрийте казан кришкою і залишити тушкуватися страва на 20 хвилин. Потім додайте перець чилі і тушкуйте ще 10-15 хвилин. Після цього можна подавати класичне чахохбілі з курки до столу.

Приємного апетиту!

Рецепт приготування чахохбілі з курки в каструлі

Чахохбілі – блюдо, яке готується в великій кількості і їм легко можна нагодувати всю сім’ю. М’ясо тушкується разом з соусом, тому виходить дуже соковитим і неймовірно смачним.

Час готування: 60 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Курка – 1,5 кг
  • Цибуля ріпчаста – 500 гр.
  • Помідори – 500 гр.
  • Паста томатна – 2 ст. л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Кінза – 0,5 пучка.
  • Хмелі-сунелі – за смаком.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Для приготування цієї страви краще використовувати м’ясо на кості.

2. Цибулю очистіть від лушпиння і наріжте тонкими пір’ям.

3. Стиглі помідори помийте, залийте окропом на 2-3 хвилини, потім акуратно зніміть з них шкірку. М’якоть наріжте невеликими кубиками.

4. На розігріту сковороду викладіть курку, якщо сковорода маленька, можна зробити це в декілька заходів. Обсмажте її до золотистого кольору з двох сторін. Обсмажене м’ясо перекладіть в каструлю з товстим дном.

5. Потім розтопіть на сковороді вершкове масло, викладіть цибулю і тушкуйте його 10-15 хвилин, поки він не стане прозорим. Після чого, перекладіть його в каструлю до курки.

6. Помідори викладіть на сковорідку, тушкуйте 10-15 хвилин, потім перекладіть в каструлю.

7. Додайте в каструлю томатну пасту. Вміст каструлі перемішайте і поставте її на вогонь, тушкуйте під кришкою 20 хвилин. Воду не додавати, курка повинна гаситися в томатному соку.

8. Часник очистіть від лушпиння і пропустіть через прес. Кінзу помийте і дрібно порубаєте ножем. Додайте в каструлю кінзу, подрібнений часник і приправу хмелі-сунелі, посоліть, перемішайте і продовжуйте тушкувати ще 20 хвилин до готовності.

9. Подавайте чахохбілі з великою кількістю соусу, в якому воно тушкувалося з білим хлібом або будь-яким гарніром за вашим смаком.

Приємного апетиту!

Як приготувати чахохбілі з курки на сковороді

Чахохбілі готується з фазана, але в наш час цей вид птиці дістати важко, тому частіше використовують курку або індичку. У домашніх умовах це дуже смачне грузинське блюдо можна приготувати на сковорідці.

Час готування: 60 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Курка – 450 гр.
  • Помідори – 5-6 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Хмелі-сунелі – за смаком.
  • Базилік – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • лавровий Лист – 1-2 шт.
  • Перець запашний горошком – за смаком.
  • Рослинне масло – для смаження.

Процес приготування:

1. Помийте і розділіть курку на шматочки, розрізаючи її по суглобам. Розігрійте сковороду з рослинним маслом і викладіть на нього курку, смажте з двох сторін до золотистого кольору.

2. Помідори помийте, зробіть на них надрізи хрест-навхрест, опустіть їх в окріп на 2-3 хвилини. Після цього, починаючи від надрізу зніміть шкірку з помідорів. М’якоть наріжте кубиками.

3. З лука зніміть піну і наріжте його тонкими півкільцями. Болгарський перець розріжте навпіл, очистіть його від перегородок і насіння, наріжте смужками або кубиками.

4. Після того, як курка підрум’яниться, додайте на сковороду цибулю і помідори, тушкуйте 5-7 хвилин. Потім покладіть болгарський перець, продовжуйте тушкувати 10-12 хвилин. Після додавання кожного інгредієнти, перемішуйте вміст сковороди.

5. Зубчики часнику очистіть від лушпиння, наріжте часточками, покладіть їх в чахохбілі. Також додайте лавровий лист і запашний перець, варіть 10-12 хвилин. Готовність страви перевіряйте станом м’яса. В кінці додайте сіль за смаком, хмелі-сунелі і подрібнений базилік. Чахохбілі розкладіть по тарілках і подавайте на стіл з білим хлібом.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт чахохбілі в мультиварці

Куряче м’ясо дуже часто присутній на столі, адже воно смачне і доступне. Рецепт чахохбілі з курки в мультиварці дозволить урізноманітнити ваше меню і по-новому відкрити для себе смак курячого м’яса.

Час готування: 60 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Курка – 1 шт.
  • Помідори у власному соку – 700 гр.
  • Хмелі-сунелі – 0,5 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Коріандр – 0,5 ст. л.
  • Перець чорний горошком – 1 ч. л.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Паприка солодка – 0,5 ч. л.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. Курку вимити, обсушити паперовими рушниками і розріжте на шматки по суглобам. Хребет не можна використовувати у приготуванні чахохбілі. Покладіть курку в чашу мультиварки, увімкніть програму «смаження» і встановіть таймер на 15 хвилин. Тушкуйте курку під закритою кришкою, через 7 хвилин переверніть м’ясо.

2. Сухі приправи покладіть в ступку і перетріть їх в дрібну крихту.

3. Цибулю очистіть від лушпиння і нарізати його півкільцями. Помідори у власному соку подрібніть блендером до стану пюре.

4. Через 15 хвилин додайте до курки спеції і цибулю, продовжуйте смажити 8 хвилин, постійно помішуючи.

5. Після закінчення смаження, додайте томатну масу, перемішайте, закрийте кришку мультиварки. Встановіть програму «тушкування» на 30 хвилин. Після звукового сигналу перевірити готовність м’яса і при необхідності встановіть програму «гасіння» повторно.

6. Готову страву посипте рубаною зеленню і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Рецепт приготування чахохбілі в духовці

Ситне і дуже смачне блюдо з курки і томатів прийшло до нас із Грузії, там це блюдо за традицією готується в казані на вогнищі або домашньої печі. У міських умовах чахохбілі можна приготувати в духовці.

Час готування: 70 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Курячі стегна або гомілки – 1 кг
  • Томати у власному соку – 1 банка.
  • Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Часник – 4-5 зуб.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець мелений – за смаком.
  • Хмелі-сунелі – за смаком.
  • Масло оливкова – 1-2 ст. л

Процес приготування:

1. Курку вимити і обсушити паперовими рушниками. Обсмажте м’ясо на добре розігрітій сковороді з двох сторін до золотистої скоринки. Перекладіть курку у форму для запікання.

2. Цибулю очистіть від лушпиння, наріжте тонкими півкільцями і обсмажте на оливковій олії до напівготовності. Перекладіть обсмажену цибулю до курки.

3. Помідори наріжте дрібними кубиками і також разом з соком, додайте форму до курки.

4. Часник очистіть від лушпиння, наріжте часточками. Зелень вимити і порубаєте ножем. Додайте ці інгредієнти до курячого м’яса. Посоліть і приправте за смаком, добре перемішайте і поставте форму в духовку.

5. Запікайте чахохбілі при 200 градусах 40-50 мнуть до повної готовності м’яса. Гарнір до чахохбілі можете підібрати на свій розсуд: картопля, рис, тушковані овочі або макарони.

Приємного апетиту!

Чахохбілі з курки з додаванням вина

Чахохбілі – це по суті курка в томатній підливці. Справжні гурмани та поціновувачі грузинської кухні воліють додавати в блюдо трохи вина. Це посилює аромат і робить м’ясо ще більш ніжним.

Час готування: 90 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 4-5.

Інгредієнти:

  • Курка – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 кг
  • Помідори – 3 шт.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Часник – 3 зуб.
  • Соєвий соус – 100 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Вино червоне напівсухе – 120 мл
  • Перець мелений – за смаком.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Хмелі-сунелі – за смаком.
  • Масло олію – для смаження.

Процес приготування:

1. Курку вимити, обсушити паперовими рушниками і наріжте на невеликі шматки. Складіть м’ясо в миску, посоліть і поперчіть.

2. Влийте в чашу мультиварки трохи соняшникової олії, викладіть курку і поставте режим «смаження» на 15-20 хвилин.

3. Цибулю і часник очистіть від лушпиння. Овочі та зелень вимити. З помідорів зніміть шкірку, попередньо зануривши їх у окріп, розрізати на четвертинки. Перець очистіть від насіння і перегородок і розріжте на кілька часточок. Подрібніть Блендером томати, болгарський перець, цибуля і часник. Додати в овочеву суміш соєвий соус, лавровий лист, перець, хмелі-сунелі і червоне вино.

4. Коли куряче м’ясо злегка обсмажиться, додайте підготовлений соус в чашу мультиварки. Поставте режим «гасіння» на 45 хвилин.

5. Зелень вимити і дрібно порубаєте. За 10 хвилин до закінчення гасіння додайте в чахохбілі зелень і доведіть блюдо до готовності. Чахохбілі подавайте гарячим.

Приємного апетиту!

Чахохбілі по-грузинськи з курки з волоським горіхом

Майже всі страви грузинської кухні прийнято їсти з лавашем. Не є винятком і чахохбілі з курки з волоським горіхом. Його навіть можна подавати без гарніру, а просто є, вмочуючи лаваш в томатну підливу.

Час готування: 60 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Курка – 1 шт.
  • Помідори у власному соку – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 4 шт.
  • Часник – 4 зуб.
  • Кінза – 1 пучок.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Аджика – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Тархун – 1 ч. л.
  • Базилік фіолетовий – 0,5 пучка.
  • Горіх волоський – 2 ст. л.
  • Перець чорний – за смаком.
  • Перець гострий – 1 шт.
  • Олія соняшникова – 2 ст. л.
  • Коріандр – 0,5 ч. л.
  • Уцхо-сунелі – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

1. Курку вимити, обсушити паперовими рушниками і розріжте її на шматки по суглобам. Потім на розігрітій сковороді без олії обсмажте м’ясо до золотистої скоринки. Після цього налийте на сковороду трохи окропу, закрийте кришкою і тушкуйте м’ясо до готовності.

2. Цибулю очистіть від лушпиння, наріжте тонкими півкільцями і обсмажте до золотистого кольору.

3. Томати у власному соку перетріть блендером в однорідне пюре, додайте його на сковороду до цибулі і тушкуйте 3-4 хвилини.

4. Часник очистіть від лушпиння і дрібно наріжте. Волоські горіхи подрібніть в блендері. У ступці перетріть горіхи, сіль, часник і сухі спеції.

5. Додайте спеції до томатної маси, перемішайте і продовжуйте тушкувати 2-3 хвилини.

6. Отриманим томатним соусом залийте курку, перемішайте і тушкуйте 5-10 хвилин. Потім додайте рубану зелень, перемішайте і знімайте чахохбілі з вогню. Подавайте до столу в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Чахохбілі по-грузинськи з картоплею

Одним з найбільш популярних рецептів чахохбілі з курки є варіант з картоплею. Це повноцінне блюдо, яке відразу включає в себе гарнір. Їм з легкістю можна нагодувати велику компанію.

Час готування: 90 хв

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 6-8.

Інгредієнти:

  • Курка – 1 шт.
  • Цибуля – 1-2 шт.
  • Помідори – 3 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Часник – 3-4 зуб.
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Петрушка – 25 гр.
  • Кріп – 25 гр.
  • Перець чорний – за смаком.
  • Хмелі-сунелі – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Курку вимити під проточною водою, наріжте на шматки по суглобам, грудку розріжте на кілька частин.

2. Цибулю і часник очистіть від лушпиння, цибулю наріжте кубиками, часник пропустіть через прес. Помідори помийте і дрібно наріжте. Зелень вимити і дрібно порубаєте ножем.

3. Болгарський перець розріжте навпіл, очистіть його від перегородок і насіння, м’якоть наріжте смужками.

4. Картоплю помийте, очистіть від шкірки і наріжте кубиками.

5. Лимон вимити, видавіть сік половини лимона руками або за допомогою соковижималки.

6. Візьміть казан або каструлю з товстим дном, поставте її на вогонь, розтопіть в ній вершкове масло. Покладіть в каструлю цибулю і обсмажте його до золотистого кольору, потім разом з маслом перекладіть цибулю в тарілку. В цю ж каструлю покладіть курку, прикрийте кришкою і тушкуйте її 5 хвилин, якщо в процесі утворилася рідина, то її необхідно злити. Продовжуйте тушкувати курку до золотистого кольору, потім додайте обсмажену цибулю, лимонний сік і часник. Смажте На сильному вогні 5 хвилин, постійно помішуючи. Потім додайте інші овочі, приправи і сіль, закрийте кришкою і тушкуйте 10 хвилин.

7. Через 10 хвилин додайте рубану зелень, перемішайте і тушкуйте ще 5-10 хвилин до готовності м’яса і картоплі. Готове грузинське чахохбілі розкладіть по глибоких тарілках і подавайте на стіл разом з пишним лавашем.

Приємного апетиту!

Дуже смачний рецепт чахохбілі з курки з томатною пастою

В класичному рецепті чахохбілі використовуються свіжі стиглі помідори, однак, якщо їх немає під рукою, то підійде і томатна паста. При виборі пасти перевагу звичайно краще віддати найбільш натуральному продукту.

Час готування: 90 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Курка – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Цибуля порей – 100 гр.
  • Морква – 2 шт.
  • Паста томатна – 250 мл
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Часник – 3 зуб.
  • Хмелі-сунелі – 2 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Паприка – за смаком.
  • Перець чорний – за смаком.

Процес приготування:

1. Курку вимити, обсушити за допомогою паперових рушників і розділіть на невеликі рівні шматки.

2. Поставте на вогонь велику сковорідку, розтопіть в ній вершкове масло. Потім обсмажте шматочки курки до золотистого кольору з двох сторін. Часник очистіть від лушпиння, подрібніть і додайте до курки, смажте протягом 1-2 хвилини, щоб він не підгорів.

3. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння, цибуля порей помийте, наріжте ці інгредієнти і додайте на сковороду.

4. Морква вимийте, очистіть, наріжте тонкими смужками або натріть на крупній тертці і також надішліть на сковороду. Перемішайте і продовжуйте гасити.

5. Потім додайте томатну пасту, сіль і спеції, перемішайте, зменшіть вогонь, накрийте сковороду кришкою і тушкуйте чахохбілі 50-60 хвилин.

6. Готову страву прикрасьте свіжою зеленню і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Класичний рецепт чахохбілі з додаванням квасолею

Дуже цікаве і смачне поєднання виходить при додаванні в класичний рецепт чахохбілі квасолі. Це робить страву ще більш ситним і яскравим.

Час готування: 70 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Курка – 1 кг
  • Часник – 3 зуб.
  • Помідори у власному соку – 200 мл
  • Цибуля – 2 шт.
  • Зелень –за смаком.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Суміш перців – за смаком.
  • Хмелі-сунелі – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Паприка – за смаком.
  • Квасоля – 1 склянка
  • Масло оливкове – 3 ст. л.

Процес приготування:

1. Курку вимити, обсушити паперовими рушниками і розріжте на невеликі шматки приблизно однакового розміру. На сковороді розігрійте масло і обсмажте курку до золотистого кольору з двох сторін. Потім накрийте сковороду кришкою і тушкуйте курку до готовності.

2. Цибулю очистіть від лушпиння, наріжте півкільцями і обсмажте до напівготовності на оливковій олії.

3. Квасоля зваріть, щоб вона краще разваривалась, попередньо замочіть її на ніч.

4. За 10-15 хвилин до готовності курки додайте обсмажену цибулю, квасолю, посоліть і приправте за смаком.

5. Помідори дрібно наріжте і разом з соком відправте їх до курки, перемішайте і продовжуйте тушкувати під кришкою. Часник очистіть від лушпиння, подрібніть і додайте в чахохбілі.

6. В кінці додайте рубану зелень, перемішайте і зніміть сковороду з вогню. Подавати чахохбілі можна як порційно, так і на загальному блюді.

Приємного апетиту!