Класичне чахохбілі з курки – відоме всім грузинське блюдо. Найчастіше воно готується з курячого м’яса, рідше використовують індичку. Спочатку курка обсмажується без додавання жиру, а потім гаситься з цибулею та іншими овочами.
Чахохбілі з курки по-грузинськи — класичний рецепт в казані
Смачне блюдо грузинської кухні, коли куряче м’ясо і овочі тушкують у власному соку, під силу приготувати будь-якій господині. Найкраще для його приготування скористатися казаном.
Час готування: 80 хв
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти на
6 порц.
- Стегна курячі 2 кг
- Помідори 2 кг
- Томати в соку 1 банка
- Томатна паста 140 мл
- Цибуля ріпчаста 5 шт.
- Часник 1 шт.
- Перець болгарський 2 шт.
- Перець чилі 2 шт.
- Масло вершкове 5 ст. л.
- Олія соняшникова 2 ст. л.
- Петрушка 1 пучок
- Кінза 1 пучок
- Базилік свіжий 1 пучок
- Перець чорний мелений 10 гр.
- Приправа «Хмелі-Сунелі» класична 10 гр.
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Щоб приготувати чахохбілі з курки з класичним рецептом, стегна промийте і просушіть. В оригінальному рецепті використовують саме м’ясо на кістці, воно більш соковите.
- Томати у власному соку розріжте на четвертинки. Свіжі помідори помийте і зніміть з них шкірку, наріжте їх кубиками. Болгарський перець помийте, очистіть від насіння і наріжте смужками. Зелень вимити і дрібно порубаєте ножем.
- поставте Казан на вогонь. Розтопіть в ній вершкове масло, щоб воно не горіло, додайте до нього трохи соняшникової.
- Після того, як олія нагріється, викладіть в казан м’ясо, смажте до утворення рум’яної скоринки. Потім додайте цибулю, смажте, постійно помішуючи вміст казана.
- Після цього покладіть помідори і томатну пасту, ретельно розмішайте, щоб всі інгредієнти об’єдналися, тушкуйте 5-7 хвилин. Потім додайте болгарський перець, доведіть блюдо до активного кипіння, після цього додайте часник, зелень, спеції і сіль, перемішайте.
- Прикрийте казан кришкою і залишити тушкуватися страва на 20 хвилин. Потім додайте перець чилі і тушкуйте ще 10-15 хвилин. Після цього можна подавати класичне чахохбілі з курки до столу.
Приємного апетиту!
Рецепт приготування чахохбілі з курки в каструлі
Чахохбілі – блюдо, яке готується в великій кількості і їм легко можна нагодувати всю сім’ю. М’ясо тушкується разом з соусом, тому виходить дуже соковитим і неймовірно смачним.
Час готування: 60 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Курка – 1,5 кг
- Цибуля ріпчаста – 500 гр.
- Помідори – 500 гр.
- Паста томатна – 2 ст. л.
- Часник – 2 зуб.
- Кінза – 0,5 пучка.
- Хмелі-сунелі – за смаком.
- Масло вершкове – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Для приготування цієї страви краще використовувати м’ясо на кості.
2. Цибулю очистіть від лушпиння і наріжте тонкими пір’ям.
3. Стиглі помідори помийте, залийте окропом на 2-3 хвилини, потім акуратно зніміть з них шкірку. М’якоть наріжте невеликими кубиками.
4. На розігріту сковороду викладіть курку, якщо сковорода маленька, можна зробити це в декілька заходів. Обсмажте її до золотистого кольору з двох сторін. Обсмажене м’ясо перекладіть в каструлю з товстим дном.
5. Потім розтопіть на сковороді вершкове масло, викладіть цибулю і тушкуйте його 10-15 хвилин, поки він не стане прозорим. Після чого, перекладіть його в каструлю до курки.
6. Помідори викладіть на сковорідку, тушкуйте 10-15 хвилин, потім перекладіть в каструлю.
7. Додайте в каструлю томатну пасту. Вміст каструлі перемішайте і поставте її на вогонь, тушкуйте під кришкою 20 хвилин. Воду не додавати, курка повинна гаситися в томатному соку.
8. Часник очистіть від лушпиння і пропустіть через прес. Кінзу помийте і дрібно порубаєте ножем. Додайте в каструлю кінзу, подрібнений часник і приправу хмелі-сунелі, посоліть, перемішайте і продовжуйте тушкувати ще 20 хвилин до готовності.
9. Подавайте чахохбілі з великою кількістю соусу, в якому воно тушкувалося з білим хлібом або будь-яким гарніром за вашим смаком.
Приємного апетиту!
Як приготувати чахохбілі з курки на сковороді
Чахохбілі готується з фазана, але в наш час цей вид птиці дістати важко, тому частіше використовують курку або індичку. У домашніх умовах це дуже смачне грузинське блюдо можна приготувати на сковорідці.
Час готування: 60 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Курка – 450 гр.
- Помідори – 5-6 шт.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 2-3 зуб.
- Хмелі-сунелі – за смаком.
- Базилік – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- лавровий Лист – 1-2 шт.
- Перець запашний горошком – за смаком.
- Рослинне масло – для смаження.
Процес приготування:
1. Помийте і розділіть курку на шматочки, розрізаючи її по суглобам. Розігрійте сковороду з рослинним маслом і викладіть на нього курку, смажте з двох сторін до золотистого кольору.
2. Помідори помийте, зробіть на них надрізи хрест-навхрест, опустіть їх в окріп на 2-3 хвилини. Після цього, починаючи від надрізу зніміть шкірку з помідорів. М’якоть наріжте кубиками.
3. З лука зніміть піну і наріжте його тонкими півкільцями. Болгарський перець розріжте навпіл, очистіть його від перегородок і насіння, наріжте смужками або кубиками.
4. Після того, як курка підрум’яниться, додайте на сковороду цибулю і помідори, тушкуйте 5-7 хвилин. Потім покладіть болгарський перець, продовжуйте тушкувати 10-12 хвилин. Після додавання кожного інгредієнти, перемішуйте вміст сковороди.
5. Зубчики часнику очистіть від лушпиння, наріжте часточками, покладіть їх в чахохбілі. Також додайте лавровий лист і запашний перець, варіть 10-12 хвилин. Готовність страви перевіряйте станом м’яса. В кінці додайте сіль за смаком, хмелі-сунелі і подрібнений базилік. Чахохбілі розкладіть по тарілках і подавайте на стіл з білим хлібом.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт чахохбілі в мультиварці
Куряче м’ясо дуже часто присутній на столі, адже воно смачне і доступне. Рецепт чахохбілі з курки в мультиварці дозволить урізноманітнити ваше меню і по-новому відкрити для себе смак курячого м’яса.
Час готування: 60 хв.
Час приготування: 25 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Курка – 1 шт.
- Помідори у власному соку – 700 гр.
- Хмелі-сунелі – 0,5 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Коріандр – 0,5 ст. л.
- Перець чорний горошком – 1 ч. л.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Паприка солодка – 0,5 ч. л.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
1. Курку вимити, обсушити паперовими рушниками і розріжте на шматки по суглобам. Хребет не можна використовувати у приготуванні чахохбілі. Покладіть курку в чашу мультиварки, увімкніть програму «смаження» і встановіть таймер на 15 хвилин. Тушкуйте курку під закритою кришкою, через 7 хвилин переверніть м’ясо.
2. Сухі приправи покладіть в ступку і перетріть їх в дрібну крихту.
3. Цибулю очистіть від лушпиння і нарізати його півкільцями. Помідори у власному соку подрібніть блендером до стану пюре.
4. Через 15 хвилин додайте до курки спеції і цибулю, продовжуйте смажити 8 хвилин, постійно помішуючи.
5. Після закінчення смаження, додайте томатну масу, перемішайте, закрийте кришку мультиварки. Встановіть програму «тушкування» на 30 хвилин. Після звукового сигналу перевірити готовність м’яса і при необхідності встановіть програму «гасіння» повторно.
6. Готову страву посипте рубаною зеленню і подавайте до столу.
Приємного апетиту!
Рецепт приготування чахохбілі в духовці
Ситне і дуже смачне блюдо з курки і томатів прийшло до нас із Грузії, там це блюдо за традицією готується в казані на вогнищі або домашньої печі. У міських умовах чахохбілі можна приготувати в духовці.
Час готування: 70 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Курячі стегна або гомілки – 1 кг
- Томати у власному соку – 1 банка.
- Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
- Зелень – 1 пучок.
- Часник – 4-5 зуб.
- Сіль – за смаком.
- Перець мелений – за смаком.
- Хмелі-сунелі – за смаком.
- Масло оливкова – 1-2 ст. л
Процес приготування:
1. Курку вимити і обсушити паперовими рушниками. Обсмажте м’ясо на добре розігрітій сковороді з двох сторін до золотистої скоринки. Перекладіть курку у форму для запікання.
2. Цибулю очистіть від лушпиння, наріжте тонкими півкільцями і обсмажте на оливковій олії до напівготовності. Перекладіть обсмажену цибулю до курки.
3. Помідори наріжте дрібними кубиками і також разом з соком, додайте форму до курки.
4. Часник очистіть від лушпиння, наріжте часточками. Зелень вимити і порубаєте ножем. Додайте ці інгредієнти до курячого м’яса. Посоліть і приправте за смаком, добре перемішайте і поставте форму в духовку.
5. Запікайте чахохбілі при 200 градусах 40-50 мнуть до повної готовності м’яса. Гарнір до чахохбілі можете підібрати на свій розсуд: картопля, рис, тушковані овочі або макарони.
Приємного апетиту!
Чахохбілі з курки з додаванням вина
Чахохбілі – це по суті курка в томатній підливці. Справжні гурмани та поціновувачі грузинської кухні воліють додавати в блюдо трохи вина. Це посилює аромат і робить м’ясо ще більш ніжним.
Час готування: 90 хв
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 4-5.
Інгредієнти:
- Курка – 1 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 кг
- Помідори – 3 шт.
- Кріп – 1 пучок.
- Часник – 3 зуб.
- Соєвий соус – 100 мл
- Сіль – за смаком.
- Вино червоне напівсухе – 120 мл
- Перець мелений – за смаком.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Хмелі-сунелі – за смаком.
- Масло олію – для смаження.
Процес приготування:
1. Курку вимити, обсушити паперовими рушниками і наріжте на невеликі шматки. Складіть м’ясо в миску, посоліть і поперчіть.
2. Влийте в чашу мультиварки трохи соняшникової олії, викладіть курку і поставте режим «смаження» на 15-20 хвилин.
3. Цибулю і часник очистіть від лушпиння. Овочі та зелень вимити. З помідорів зніміть шкірку, попередньо зануривши їх у окріп, розрізати на четвертинки. Перець очистіть від насіння і перегородок і розріжте на кілька часточок. Подрібніть Блендером томати, болгарський перець, цибуля і часник. Додати в овочеву суміш соєвий соус, лавровий лист, перець, хмелі-сунелі і червоне вино.
4. Коли куряче м’ясо злегка обсмажиться, додайте підготовлений соус в чашу мультиварки. Поставте режим «гасіння» на 45 хвилин.
5. Зелень вимити і дрібно порубаєте. За 10 хвилин до закінчення гасіння додайте в чахохбілі зелень і доведіть блюдо до готовності. Чахохбілі подавайте гарячим.
Приємного апетиту!
Чахохбілі по-грузинськи з курки з волоським горіхом
Майже всі страви грузинської кухні прийнято їсти з лавашем. Не є винятком і чахохбілі з курки з волоським горіхом. Його навіть можна подавати без гарніру, а просто є, вмочуючи лаваш в томатну підливу.
Час готування: 60 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Курка – 1 шт.
- Помідори у власному соку – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 4 шт.
- Часник – 4 зуб.
- Кінза – 1 пучок.
- Петрушка – 1 пучок.
- Кріп – 1 пучок.
- Аджика – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком
- Тархун – 1 ч. л.
- Базилік фіолетовий – 0,5 пучка.
- Горіх волоський – 2 ст. л.
- Перець чорний – за смаком.
- Перець гострий – 1 шт.
- Олія соняшникова – 2 ст. л.
- Коріандр – 0,5 ч. л.
- Уцхо-сунелі – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
1. Курку вимити, обсушити паперовими рушниками і розріжте її на шматки по суглобам. Потім на розігрітій сковороді без олії обсмажте м’ясо до золотистої скоринки. Після цього налийте на сковороду трохи окропу, закрийте кришкою і тушкуйте м’ясо до готовності.
2. Цибулю очистіть від лушпиння, наріжте тонкими півкільцями і обсмажте до золотистого кольору.
3. Томати у власному соку перетріть блендером в однорідне пюре, додайте його на сковороду до цибулі і тушкуйте 3-4 хвилини.
4. Часник очистіть від лушпиння і дрібно наріжте. Волоські горіхи подрібніть в блендері. У ступці перетріть горіхи, сіль, часник і сухі спеції.
5. Додайте спеції до томатної маси, перемішайте і продовжуйте тушкувати 2-3 хвилини.
6. Отриманим томатним соусом залийте курку, перемішайте і тушкуйте 5-10 хвилин. Потім додайте рубану зелень, перемішайте і знімайте чахохбілі з вогню. Подавайте до столу в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Чахохбілі по-грузинськи з картоплею
Одним з найбільш популярних рецептів чахохбілі з курки є варіант з картоплею. Це повноцінне блюдо, яке відразу включає в себе гарнір. Їм з легкістю можна нагодувати велику компанію.
Час готування: 90 хв
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 6-8.
Інгредієнти:
- Курка – 1 шт.
- Цибуля – 1-2 шт.
- Помідори – 3 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Лимон – 0,5 шт.
- Часник – 3-4 зуб.
- Картопля – 2-3 шт.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Петрушка – 25 гр.
- Кріп – 25 гр.
- Перець чорний – за смаком.
- Хмелі-сунелі – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Курку вимити під проточною водою, наріжте на шматки по суглобам, грудку розріжте на кілька частин.
2. Цибулю і часник очистіть від лушпиння, цибулю наріжте кубиками, часник пропустіть через прес. Помідори помийте і дрібно наріжте. Зелень вимити і дрібно порубаєте ножем.
3. Болгарський перець розріжте навпіл, очистіть його від перегородок і насіння, м’якоть наріжте смужками.
4. Картоплю помийте, очистіть від шкірки і наріжте кубиками.
5. Лимон вимити, видавіть сік половини лимона руками або за допомогою соковижималки.
6. Візьміть казан або каструлю з товстим дном, поставте її на вогонь, розтопіть в ній вершкове масло. Покладіть в каструлю цибулю і обсмажте його до золотистого кольору, потім разом з маслом перекладіть цибулю в тарілку. В цю ж каструлю покладіть курку, прикрийте кришкою і тушкуйте її 5 хвилин, якщо в процесі утворилася рідина, то її необхідно злити. Продовжуйте тушкувати курку до золотистого кольору, потім додайте обсмажену цибулю, лимонний сік і часник. Смажте На сильному вогні 5 хвилин, постійно помішуючи. Потім додайте інші овочі, приправи і сіль, закрийте кришкою і тушкуйте 10 хвилин.
7. Через 10 хвилин додайте рубану зелень, перемішайте і тушкуйте ще 5-10 хвилин до готовності м’яса і картоплі. Готове грузинське чахохбілі розкладіть по глибоких тарілках і подавайте на стіл разом з пишним лавашем.
Приємного апетиту!
Дуже смачний рецепт чахохбілі з курки з томатною пастою
В класичному рецепті чахохбілі використовуються свіжі стиглі помідори, однак, якщо їх немає під рукою, то підійде і томатна паста. При виборі пасти перевагу звичайно краще віддати найбільш натуральному продукту.
Час готування: 90 хв
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Курка – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Цибуля порей – 100 гр.
- Морква – 2 шт.
- Паста томатна – 250 мл
- Масло вершкове – 1 ст. л.
- Часник – 3 зуб.
- Хмелі-сунелі – 2 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Паприка – за смаком.
- Перець чорний – за смаком.
Процес приготування:
1. Курку вимити, обсушити за допомогою паперових рушників і розділіть на невеликі рівні шматки.
2. Поставте на вогонь велику сковорідку, розтопіть в ній вершкове масло. Потім обсмажте шматочки курки до золотистого кольору з двох сторін. Часник очистіть від лушпиння, подрібніть і додайте до курки, смажте протягом 1-2 хвилини, щоб він не підгорів.
3. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння, цибуля порей помийте, наріжте ці інгредієнти і додайте на сковороду.
4. Морква вимийте, очистіть, наріжте тонкими смужками або натріть на крупній тертці і також надішліть на сковороду. Перемішайте і продовжуйте гасити.
5. Потім додайте томатну пасту, сіль і спеції, перемішайте, зменшіть вогонь, накрийте сковороду кришкою і тушкуйте чахохбілі 50-60 хвилин.
6. Готову страву прикрасьте свіжою зеленню і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Класичний рецепт чахохбілі з додаванням квасолею
Дуже цікаве і смачне поєднання виходить при додаванні в класичний рецепт чахохбілі квасолі. Це робить страву ще більш ситним і яскравим.
Час готування: 70 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Курка – 1 кг
- Часник – 3 зуб.
- Помідори у власному соку – 200 мл
- Цибуля – 2 шт.
- Зелень –за смаком.
- Масло вершкове – 30 гр.
- Суміш перців – за смаком.
- Хмелі-сунелі – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Паприка – за смаком.
- Квасоля – 1 склянка
- Масло оливкове – 3 ст. л.
Процес приготування:
1. Курку вимити, обсушити паперовими рушниками і розріжте на невеликі шматки приблизно однакового розміру. На сковороді розігрійте масло і обсмажте курку до золотистого кольору з двох сторін. Потім накрийте сковороду кришкою і тушкуйте курку до готовності.
2. Цибулю очистіть від лушпиння, наріжте півкільцями і обсмажте до напівготовності на оливковій олії.
3. Квасоля зваріть, щоб вона краще разваривалась, попередньо замочіть її на ніч.
4. За 10-15 хвилин до готовності курки додайте обсмажену цибулю, квасолю, посоліть і приправте за смаком.
5. Помідори дрібно наріжте і разом з соком відправте їх до курки, перемішайте і продовжуйте тушкувати під кришкою. Часник очистіть від лушпиння, подрібніть і додайте в чахохбілі.
6. В кінці додайте рубану зелень, перемішайте і зніміть сковороду з вогню. Подавати чахохбілі можна як порційно, так і на загальному блюді.
Приємного апетиту!