Для заготівлі компоту з винограду на зиму можна брати будь-які його сорти, але особливо ароматним виходить напій, як правило, з місцевих сортів. Тому якщо хочеться отримати по-справжньому корисний компот, вибирайте той виноград, що виріс у місцевості проживання: так у ньому гарантовано буде більше вітамінів, смаку і аромату.
Компот з винограду в 3-х літровій банці на зиму без стерилізації
Простий рецепт заготівлі яскравого виноградного напою на зиму: потрібні лише вода, цукор і улюблений сорт винограду. Важливо, щоб ягоди були не м’яті і не зіпсовані, щоб не зіпсувати смак напою.
Інгредієнти на
3 л.
- Виноград 2 кг синього
- Цукор-пісок 500 гр.
- Вода 4 л.
- Кориця за смаком
- М’ята свіжа-за смаком
- Гвоздика за смаком
Процес приготування:
- Як заготовити компот з винограду на 3 літрову банку на зиму? Виноградні грона промити, видалити зіпсовані ягідки, а решта зняти з гілочки і трохи обсушити, виклавши на серветку.
- простерилізувати Банки на пару або в духовці, кришки обдати окропом або помістити в окріп на кілька хвилин.
- У баночку помістити ягоди, щоб вони займали близько третини банки. Зверху насипати цукор, додати трохи свіжої м’яти, паличку кориці і кілька бутонів гвоздики.
- Залити вміст банок киплячою водою і щільно закупорити.
- Залишити заготовки остигати в теплі, укривши ковдрою, а після перенести їх в холод. Такий напій при правильних умовах зберігання можна вживати протягом року.
Компот з винограду «Ізабелла» на зиму
Виноград сорту «Ізабелла» надзвичайно популярний в середній смузі Росії і Білорусі, завдяки своїй невибагливості у вирощуванні і приголомшливо яскравого аромату. Компот з такого винограду виходить по-літньому насиченим з характерними для цього сорту смаковими відтінками.
Час приготування: 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 1 банку.
Склад:
- Виноград сорту Ізабелла – 500 гр.
- Цукор-пісок – 5 ст. л.
- Вода – 1,5 л
Процес приготування:
Крок 1. Грона винограду перебрати і промити.
Крок 2. Зняти ягоди з гілочок і викласти на паперовий рушник, щоб обсушити.
Крок 3. Воду закип’ятити і перекласти в неї ягоди, а потім довести ще раз до кипіння і всипати цукор.
Крок 4. Коли цукор розчиниться, зняти з вогню і розлити по підготовленим банкам.
Крок 5. Зберігати готовий виноградний компот в холоді. Подавати охолодженим.
Смачний виноградний компот з гілочками в банках на 3 літри
Деяким подобається вигляд цілих виноградних грон в банку з компотом. Такий напій легко приготувати, але важливо ретельно оглянути гілочки з виноградом, щоб до консервації позбавити їх від зіпсованих або пом’ятих ягід, здатних зіпсувати як зовнішній вигляд, так і смак компоту.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2 банки.
Склад:
- Виноград – 1 кг
- Вода – 1 л
- Цукор-пісок – 35 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Грона винограду промити, видалити некрасиві або зіпсовані ягідки, викласти на паперовий рушник, щоб дати стекти воді.
Крок 2. Розкласти гілочки в стерилізовані банки до верху.
Крок 3. У сотейнику приготувати сироп, змішавши цукор з водою і прокип’ятити кілька хвилин.
Крок 4. Залити сиропом виноградні галузки, накрити кришками і поставити на стерилізацію в широку каструлю на півгодини при середньому кипінні води.
Крок 5. Щільно закрити компот, який найкраще зберігати в холоді. Так він простоїть близько року.
Як заготовити смачний виноградний компот з лимоном на зиму?
Виноградний компот з лимоном відмінно підходить для втамування спраги, оскільки володіє приємним освіжаючим смаком з легкою кислинкою. Його краще подавати охолоджене, у високому стакані з соломинкою.
Час приготування: 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 1 банку.
Склад:
- Виноград – 100 гр.
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Лимон – 30 гр.
- Вода – 1 л
Процес приготування:
Крок 1. Зняти виноград з гілочок, залишити великі і гарні ягоди, а м’яті або зіпсовані – викинути.
Крок 2. Лимон нарізати скибочками.
Крок 3. У каструлю скласти виноград і часточки лимона, залити водою і закип’ятити.
Крок 4. Всипати вказану кількість цукру. Якщо виноград кислого сорту, можна додати трохи більше цукрового піску. Кип’ятити напій на слабкому вогні, поки крупинки цукру не розчиняться, – близько 5 хвилин.
Крок 5. Гарячий компот перелити в стерилізовану скляну ємність і відразу ж закупорити. Залишити остигати в теплому місці, а потім перенести в холод.
Компот з винограду Ізабелла з апельсином на зиму
Оригінальний рецепт виноградного компоту, смак якого доповнюють апельсин і спеції. Виходить ароматний напій з вибуховим смаком, який здивує навіть гурмана. Зелений чай робить компот ще більш корисним.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 1 банку.
Склад:
- Виноград – 200 гр.
- Апельсин – 1 шт.
- Чай зелений – 1 ст. л.
- Гвоздика – 2 шт.
- Кориця (паличка) – 1 шт.
- Вода – 1 л
- Цукор – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Для цього компоту потрібно взяти виноград Ізабелла. Ягоди можна зняти з гілочки, а можна закатати їх гронами.
Крок 2. У сотейнику підігріти воду, і як тільки вона закипить, додати спеції, варити 5 хвилин, а потім всипати чай.
Крок 3. Апельсин вимити й нарізати скибочками разом з шкіркою.
Крок 4. Скласти ягоди з шматочками апельсина в каструлю, додати пару ложок цукру і трохи розім’яти дерев’яною ложкою, щоб фрукти пустили сік.
Крок 5. Залити виноград з апельсином пряним чайним настоєм і ретельно перемішати. Перелити в підготовлені банки і прикрити кришечками. Стерилізувати банки з компотом у широкій каструлі 10-15 хвилин при слабкому кипінні води і потім закупорити. Неймовірно смачний компот з екзотичним смаком готовий!
Виноградно-яблучний компот в 3-х літровій банці на зиму
Класичний варіант компоту з винограду з яблуками. Якщо хочеться, щоб напій мав більш освіжаючим смаком, варто вибирати яблука кислих сортів у поєднанні з солодкими сортами винограду.
Час приготування: 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 1 банку.
Склад:
- Виноград – 2 грона.
- Яблуко – 3 шт.
- Цукор-пісок – 150 гр.
- Вода – 2 – 2,5 л
Процес приготування:
Крок 1. Виноград промити і викласти на паперові рушники, щоб обсушити.
Крок 2. Вимиті яблука розрізати на часточки, видалити насіння і серцевину.
Крок 3. У підготовлені банки скласти ягоди і нарізані яблучні дольки, щоб ємність була заповнена на 2/3.
Крок 4. Додати в кожну банку вказану кількість цукру, залити киплячою водою до верху і відразу ж закатати.
Крок 5. Зберігати такий компот краще в холоді, а подавати з льодом і соломинкою, прикрасивши скибочкою свіжого яблука.
Корисний компот з винограду без цукру в банках
Виноградний напій на зиму можна приготувати і без цукру, оскільки ягоди містять багато фруктози. Краще вибирати солодкі сорти винограду, до того ж слід знати, що більш солодкими ягоди стають, коли лоза отримує максимальну кількість сонячного світла.
Час приготування: 25 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 1 банку.
Склад:
- Виноград солодких сортів – 3 гілки.
- Вода – 2,5 л
Процес приготування:
Крок 1. Виноград, не знімаючи з гілочок, промити, видалити зіпсовані або потовчені ягоди, злегка обсушити, виклавши на деякий час на паперові рушники.
Крок 2. У підготовлені банки скласти грона, намагаючись розподілити їх усередині ємності щільно, не натискаючи, щоб ягоди не лопалися. Обсяг винограду повинен доходити до горлечка банки.
Крок 3. Залити виноград киплячою водою, прикрити кришкою.
Крок 4. Банки з ягодами поставити в широку каструлю з окропом, щоб він доходив до плічок баночок, і стерилізувати заготовки 10-15 хвилин, потім щільно закрити.
Крок 5. Зберігається виноградний компот без цукру в темному місці, де цілий рік підтримується невисока температура.
Компот з винограду і груш без стерилізації в домашніх умовах
З грушами в компоті добре поєднується виноград сорту «кишмиш»: в міру солодкий, не містить кісточок і добре консервується, зберігаючи свої смакові якості, які в даному рецепті відмінно доповнюються ароматом груші.
Час приготування: 45 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 1 банку.
Склад:
- Вода – 1 л
- Цукор-пісок – 1 склянка
- Виноград – 2-3 гілочки.
- Груша – 2 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Груші вимити, видалити серцевину і нарізати скибочками.
Крок 2. Виноград промити і зняти з гілочок ягоди, а можна залишити гронами. Якщо трапляються м’яті або зіпсовані, їх краще не використовувати.
Крок 3. Укласти фрукти в банки, чергуючи виноград і скибочки груші, залити окропом і витримати близько 20-25 хвилин.
Крок 4. Злити воду з баночок в підходящу за розміром вогнетривку ємність, додати цукор і прокип’ятити.
Крок 5. Залити отриманим ароматним сиропом фрукти і ягоди в банках і відразу щільно закрити. Після того, як узвар охолоне, його можна перенести на зберігання в приміщення, де постійно зберігається прохолодне повітря.
Компот з винограду Кишмиш на зиму на 3 літрову банку
Для приготування компоту краще брати злегка недозрілий виноград: він зберігає легку кислинку, а ягоди не лопаються під дією окропу і виглядають в напої апетитно.
Час приготування: 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 1 банку.
Склад:
- Вода – 2 л
- Цукор – 300 гр.
- Виноград сорту кишмиш – 0,5 кг
Процес приготування:
Крок 1. Гілочки винограду вимити й обсушити, відокремити ягідки.
Крок 2. Скласти виноград в банку. Її можна заповнити від чверті до половини ємності.
Крок 3. У сотейнику довести воду до киплячого стану, додати цукор і варити на маленькому вогні, помішуючи, поки цукор не розчиниться.
Крок 4. Залити отриманим сиропом ягоди і відразу ж щільно закрити.
Крок 5. Зберігається такий компот в холоді, а подається з кубиками льоду і соломинкою у високому бокалі.
Смачний компот з синього винограду в домашніх умовах
Напій з синього винограду набуває насичений яскравий колір, а його смак нагадує натуральний сік. Якщо виноград занадто солодкий, в банку можна покласти скибочку лимона або додати кілька листочків м’яти.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 1 банку.
Склад:
- Виноград – 700 гр.
- Вода – 2 л
- Цукор-пісок – 1 склянка
Процес приготування:
Крок 1. Виноград промити і злегка обсушити, зняти ягоди з гілочок і укласти в банку так, щоб вони займали близько третини від усього обсягу банки.
Крок 2. У сотейнику закип’ятити чисту фільтровану воду.
Крок 3. Підготовлені ягоди в банку, залити киплячою водою і залишити під кришкою на 15 хвилин.
Крок 4. Злити отриману ароматну рідину назад в сотейник і додати в неї цукор. Нагрівати компот, поки цукор не розчиниться, ретельно перемішати.
Крок 5. Залити цукровим сиропом ягоди і відразу ж щільно закупорити. Перенести в льох або інше прохолодне місце, заготовки можна лише після того, як компот повністю охолоне в теплому приміщенні. Найкраще це зробити на наступний день.