Макрурус, або гренадер, – це океанічна риба загону трескообразных і визнається делікатесом. У макруруса відсутня рибний запах, текстура м’яса соковита, ніжна, подібна креветок і риба не містить дрібних кісточок. Ці властивості дозволяють готувати з риби смачні і корисні страви. Найкраще рибу запікати при високій температурі, а для смаження обов’язковий кляр, так як макрурус погано тримає форму.
Смажений макрурус в клярі на сковороді
Макрурус при смаженні на сковороді часто розвалюється, тому його смажать у будь-якому клярі. Ідеально підходить для кляру кукурудзяне борошно дрібного помелу, а не пшенична. Такий кляр добре тримає форму шматочків макруруса. У цьому рецепті рибу обробляємо на філе, і замішуємо тісто на сметані.
Інгредієнти на
5 порц.
- Макрурус 1 кг
- Яйце куряче 2 шт.
- Сметана 2 ст. л.
- Борошно кукурудзяне 2 ст. л.
- Сіль за смаком
- Спеції і Приправи за смаком
- Масло рослинне для смаження
Процес приготування:
-
Макрурус заздалегідь розморозити, краще на нижній полиці холодильника.
У риби видалити плавники, адже тушки продаються вже випотрошені. - Макрурус промити, нарізати шматочками і на 1 годину покласти в друшляк, щоб максимально стекла рідина.
- За годину рибу обробити на філе, видаливши кісточку. Шматочки макруруса віджати руками і рушником видалити залишки рідини.
- Для кляру в окремий посуд розбити яйця і перемішати віночком. Додати до них сметану, кукурудзяне борошно і сіль з рибної приправою. Замісити тісто до однорідного стану, він повинен вийти густим. Дати кляру кілька хвилин для набухання борошна.
- У сковороді добре розігріти рослинне масло. Виделкою шматочки макруруса вмочити в кляр і викласти на гарячу олію.
- Обсмажити макрурус на одній стороні до рум’яної скоринки, а смажиться ця риба швидко.
- Потім акуратно перевернути і обсмажити 3-4 хвилини на другій стороні.
- Готову рибу перекласти на паперові серветки для видалення зайвої олії.
- Смажений макрурус в клярі на сковороді перекласти на блюдо, доповнити зеленню і сервірувати до столу. Приємного апетиту!
Стейк макруруса, запечений в духовці
Запікання стейків макруруса в духовці є оптимальним варіантом приготування цієї риби, так як висока температура духовки швидко білок коагулює і стейки добре збережуть свою форму. Нейтральний смак і аромат макруруса в цьому рецепті доповнимо цибулею, апельсином і селерою.
Час приготування: 1 годину 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 5.
Склад:
- Макрурус – 1 кг
- Апельсин – 1 шт.
- листовий Селера – 1 стебло.
- Цибуля – 1 шт.
- Сік лимона – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Рослинне масло – для змазування дека.
Процес приготування:
Крок 1. Тушку макруруса заздалегідь розморозити в природних умовах, почистити, промити і розрізати на стейки. Перекласти їх в окремий посуд, посипати сіллю з чорним перцем, перемішати і залишити на 30 хвилин для маринування.
Крок 2. Промити зі щіточкою апельсин і нарізати тонкими кружками. Очищену цибулину нарізати кільцями. Селера нарізати шматочками.
Крок 3. Деко змастити олією і рівним шаром викласти нарізані інгредієнти.
Крок 4. Поверх їх розкласти замариновані стейки макруруса. Рибу полити трохи рослинним маслом. Духовку розігріти до 220°С.
Крок 5. Деко помістити в гарячу духовку і запекти стейки протягом 30 хвилин.
Крок 6. Приготовані в духовці стейки макруруса з апельсиновим ароматом розкласти по тарілках і сервірувати до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!
Смачний макрурус, запечений у фользі
Запікання макруруса у фользі дозволяє зберегти тушку риби цілою, адже ніжне і водянисте м’ясо погано тримає форму. У цьому рецепті тушку замаринуем і запечемо в фользі на цибулевої «подушці», що зробить рибу дуже смачною.
Час приготування: 1 годину 20 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 3.
Склад:
- Макрурус – 1 середня тушка.
- Цибуля – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Рослинне масло – для змазування дека.
Процес приготування:
Крок 1. Правильно розморожену тушку макруруса очистіть від залишків луски, видаліть чорну плівку і рибу промийте під холодною водою.
Крок 2. Потім макруруса з усіх боків і по своєму смаку посипте сіллю з чорним перцем. Залиште тушку на 30 хвилин для маринування.
Крок 3. Кілька цибулин очистіть і наріжте тонкими кільцями. На деку розстеліть шматок фольги, змастіть рослинною олією і покладіть нарізку лука.
Крок 4. Поверх цибулі подушки покладіть замариновану тушку макруруса. Увімкніть духовку на 200-220°С.
Крок 5. Потім фольгу щільно загорніть навколо риби з цибулею.
Крок 6. Запікайте макрурус протягом 40 хвилин.
Крок 7. Запечену рибу вийміть їх духовки і фольгу розгорніть. М’ясо макруруса повинно вийти дуже ніжним і смачним.
Крок 8. Приготованого у фользі макруруса розкладіть по тарілках, доповніть будь-яким соусом з овочами і сервіруйте до столу. Приємного апетиту!
Стейк макруруса, смажена на сковороді
Стейк макруруса на сковороді готується тільки в клярі або паніровці, інакше цілі шматочки не вийдуть. Стейки можна купити готові або обробити тушки своїми руками, що нескладно. Стейки в цьому рецепті спочатку маринуємо, потім змішуємо зі сметанним кляром, паніруємо в сухарях і смажимо на великому вогні.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Макрурус – 400 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Сметана – 2 ст. л.
- Борошно – 3 ст. л.
- Сік лимона – 1 ч. л.
- Сухарі панірувальні – 100 гр.
- Сіль – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – ½ ч. л.
- Масло рослинне – 1 ст. л. + для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу приготувати кляр для смаження стейків. В окремий посуд розбити яйця, додати сметану з сіллю і чорним перцем. Віночком або вилкою ці інгредієнти добре перемішати.
Крок 2. Потім до них налити ложку рослинного масла і насипати борошно.
Крок 3. Замісити тісто до густої однорідної текстури.
Крок 4. Тушку обробити на стейки і краще, щоб вони залишилися трохи підмороженим, тоді буде зручніше з ними працювати. Покласти стейки в окремий посуд, полити соком лимона, перемішати і залишити на 10 хвилин для маринування.
Крок 5. Потім стейки залити приготовленим кляром і ще раз перемішати.
Крок 6. Далі стейки в клярі густо обваляти з усіх сторін в панірувальних сухарях.
Крок 7. У сковороді розжарити достатню кількість рослинної олії, перекласти в нього стейки. Смажити на великому вогні по 2 хвилини з кожного боку до рум’яної хрусткої скоринки.
Крок 8. Приготований на сковороді стейк макруруса подати до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!
Макрурус, запечений з овочами
Макрурус риба зовсім нежирна, ніжна і запікання в духовці у відкритому вигляді не рекомендується, а краще приготувати її під овочевий «шубою». З макрурусом добре поєднуються цибуля, морква, кабачки, перець і картопля. У цьому рецепті запікаємо філе макруруса з цибулею, солодким перцем і під сиром. Страва готується швидко і буде у вас легкою вечерею.
Час приготування: 50 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Філе макруруса – 500 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Перець солодкий – 1 шт.
- Сир – 250 гр.
- Майонез – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для змазування форми.
Процес приготування:
Крок 1. Філе макруруса промити і серветкою максимально видалити всю вологу. Нарізати філе шматочками і викласти у змащену олією форму для запікання. Потім посипати рибу сіллю з чорним перцем.
Крок 2. Очищену цибулину нарізати тонкими півкільцями і розкласти поверх риби.
Крок 3. Перець очистити, нарізати тонкою соломкою і рівномірно розкласти поверх шару лука.
Крок 4. Овочі покрити тонким шаром майонезу. Духовку включити на 200 градусів. Поставити форму з макрурусом і овочами в духовку на 20 хвилин.
Крок 5. Після закінчення цього часу запечене блюдо посипати подрібненим на дрібній тертці твердим сиром і продовжити запікання ще 10 хвилин.
Крок 6. Запечений в духовці макрурус з овочами розкласти по порційних тарілках і подати до вечері гарячим. Приємного апетиту!
Макрурус з цибулею і морквою
Гарним варіантом приготування макруруса буде запікання його в духовці з цибулею і морквою. У цьому рецепті овочі обсмажимо, покриємо ними рибу і запечемо в духовці під сиром, а запікається ця риба дуже швидко, не більше 30 хвилин.
Час приготування: 50 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 8.
Інгредієнти:
- Макрурус – 1.5 кг
- Цибуля – 3 шт.
- Морква – 3 шт.
- Лимон – ½ шт.
- Сир твердий – 150 гр.
- Майонез оливковий – 100 гр.
- Масло рослинне – 50 мл
- Сіль – за смаком.
- Приправи для риби – на смак.
Процес приготування:
Крок 1. Велику тушку макруруса очистіть від залишків луски, видаліть чорну плівку, відріжте плавники і промийте рибу під проточною водою.
Крок 2. Підготовлену тушку наріжте стейками і перекладіть в окремий посуд.
Крок 3. Потім рибу посипте сіллю з приправою для риби, додайте дрібно нарізаний лимон, перемішайте і залиште для маринування на 10-15 хвилин.
Крок 4. Очистіть і промийте цибулі з морквою.
Крок 5. Моркву натріть на тертці.
Крок 6. Цибулю наріжте невеликими кубиками.
Крок 7. На крупній тертці твердий сир подрібніть.
Крок 8. У сковорідці розігрійте рослинне масло.
Крок 9. Обсмажте на олії нарізку до прозорості лука.
Крок 10. Потім до цибулі перекладіть натерту моркву і посмажте протягом хвилини.
Крок 11. У форму для запікання викладіть замариновані шматочки макруруса.
Крок 12. На рибу рівним шаром викладіть обсмажені цибулю з морквою.
Крок 13. Потім овочі посипте подрібненим сиром.
Крок 14. В останню чергу блюдо покрийте майонезній сіточкою. Увімкніть духовку на 180°С.
Крок 15. Запечіть рибу протягом 30 хвилин і до рум’яної скоринки зверху. Приготовленого макруруса з цибулею і морквою сервіруйте до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!
Макрурус з картоплею в духовці
Макрурус з картоплею в духовці буде у вас одночасно рибним блюдом з гарніром. У цьому рецепті вам пропонується хороший варіант для пісного столу.
Запікаємо рибу з картоплею в фользі, що не дасть їй «розплився» і шматочки збережуть форму. Додаємо до страви пісний майонез.
Час приготування: 50 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Філе макруруса – 600 гр.
- Картопля – 6 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Майонез пісний – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Приправи для риби – на смак.
- Зелень – за смаком.
- Ікра – для декору.
- Рослинне масло – для змазування.
Процес приготування:
Крок 1. Макруруса заздалегідь розморозити на нижній полиці холодильника. Потім рибу почистити, промити, видалити хребетну кістку і філе нарізати шматочками.
Крок 2. Очищену цибулину нарізати тонкими півкільцями.
Крок 3. На деко покласти великий шматок фольги і змастити його олією.
Крок 4. Очищений і промитий картоплю нарізати тонкими кружальцями і рівним шаром викласти на фольгу.
Крок 5. Поверх картоплі рівномірно розкласти нарізку лука.
Крок 6. На шар овочів укласти шматочки макруруса і посипати рибу сіллю з будь-приправою.
Крок 7. На рибу нанести сіточку пісного майонезу.
Крок 8. Посипати ці інгредієнти дрібно нашаткованої зеленню.
Крок 9. Духовку включити на 200 градусів. Щільно закрити рибу з картоплею фольгою і на 20 хвилин поставити в духовку. Потім плівку зверху розкрити і потримати страву в духовці, щоб випарувалася рідина і вийшла легка рум’яна кірочка.
Крок 10. Приготованого в духовці макруруса з картоплею розкласти по порційних тарілках, декорувати червоною ікрою і подати до столу гарячим. Приємного апетиту!
Суп з макруруса
Суп з макруруса готують рідко, адже ніжне м’ясо цієї риби не тримає форму при варінні, хоча і є варіанти юшки. У цьому рецепті вам пропонується приготувати з макруруса суп-пюре. Готується блюдо швидко і відрізняється гарним смаком, як і класичні супи-пюре з вершками.
Час приготування: 15 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Філе макруруса без шкіри – 300 гр.
- Брокколі – 100 гр.
- Молоко – 100 мл
- Вершки 33% – 60 мл
- Цибуля – 100 гр.
- Масло вершкове – 30 гр.
- Часник – 1 зубок.
- Сіль – за смаком.
- Приправи для риби – на смак.
- Зелень – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготувати, згідно з рецептом, всі інгредієнти для супу. Філе макруруса нарізати невеликими кубиками. Броколі розібрати на дрібні суцвіття. Очистити цибулю з часником і дрібно нарізати.
Крок 2. У каструлі для супу розтопити вершкове масло, обсмажити нарізку до прозорості цибулі. Потім додати суцвіття брокколі і посмажити при помішуванні 5 хвилин. Далі додати шматочки макруруса і згасити всі 2-3 хвилини.
Крок 3. Налити в каструлю молоко, через 5 хвилин налити жирні вершки, додати нарізаний часник і сіль з чорним перцем за смаком. Поварити суп пару хвилин і вимкнути вогонь.
Крок 4. Гарячий суп пробийте заглибним блендером до однорідного стану.
Крок 5. Приготовлений суп-пюре з макруруса розлити по суповым чашках, доповнити дрібкою зелені і сервірувати до столу з сухариками. Приємного апетиту!
Макрурус, приготований в мультиварці
Макрурус, приготований в мультиварці, а цей спосіб вибирають сучасні господині, готується просто і обов’язково з додаванням овочів. Блюдо виходить низькокалорійним, але одночасно смачним і ситним. У цьому рецепті готуємо макруруса під морквяно-сметанною сумішшю і на програмі «Гасіння» протягом години. Можна готувати на програмі «Випічка» протягом 20-30 хвилин.
Час приготування: 1 годину 10 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Макрурус – 800 гр.
- Морква – 100 гр.
- Сметана – 3 ст. л.
- Кріп – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Приправи для риби – на смак.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Макрурус заздалегідь розморозьте в природних умовах. Потім рибу почистіть, промийте холодною водою і нарізати на великі шматки.
Крок 2. Моркву очистіть, промийте, наріжте на крупній тертці і перекладіть в окремий посуд.
Крок 3. До натертої моркви, додайте сметану і добре перемішайте ложкою.
Крок 4. Кріп дрібно наріжте, додайте до морквяної суміші, насипте сіль з будь рибної приправу і ще раз добре перемішайте.
Крок 5. Чашу мультиварки змастіть рослинним маслом і викладіть в неї шматки макруруса.
Крок 6. Рибу рівномірно покрийте морквяно-сметанною сумішшю. Закрийте кришку мультиварки і увімкніть програму «Тушкування» на час за замовчуванням, яке зазвичай становить 1 годину.
Крок 7. По завершенні програми макрурус, приготований в мультиварці, розкладіть по порційних тарілках і подайте до столу в гарячому або теплому вигляді. Приємного апетиту!
Пиріг з макрурусом в духовці
Макрурус, як ніжна і соковита риби, відмінно підходить для начинки пирога в духовці. Її доповнюють відварним рисом або набором овочів, а тісто береться частіше дріжджове. У цьому рецепті замішуємо тісто на молоці і сухих дріжджах. Макрурус доповнимо цвітною капустою брокколі і запечемо пиріг під вершковим соусом. Пиріг з макрурусом буде дуже смачним і в холодному вигляді.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 8.
Склад:
Для тіста:
- Борошно – 450 гр.
- Молоко – 200 мл
- Дріжджі сухі – 10 гр.
- Масло вершкове – 180 гр.
- Цукор – 1 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
Для начинки:
- Макрурус (філе без шкіри) – 500 гр.
- Капуста цвітна – 100 гр.
- Брокколі – 100 гр.
- Моркву – ¼ шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Для соусу:
- Масло вершкове – 50 гр.
- Борошно – 1 ст. л.
- Вершки 33% – 50 мл
- Молоко – 200 мл
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Із вказаного в рецепті кількості інгредієнтів швидко замісити дріжджове тісто, молоко для замісу взяти тепле. Замішане тісто прикрити плівкою і залишити в теплі на 20 хвилин для розстойки і підйому.
Крок 2. У сотейнику розтопити шматочок вершкового масла і обсмажити на ньому при помішуванні ложку борошна.
Крок 3. У обсмажене борошно налити молоко, додати сіль з перцем і при помішуванні заварити соус до густої однорідної текстури.
Крок 4. У приготовлений соус налити вершки і ще раз перемішати.
Крок 5. Філе макруруса дрібно нарізати, максимально обсушити серветкою і посипати сіллю з чорним перцем. Два види капусти відварити протягом 5 хвилин і розрізати на невеликі суцвіття. Моркву нарізати маленькими кубиками.
Крок 6. Круглу форму для випічки застелити папером. Тісто трохи розкачати, укласти у форму, сформувавши бортики по краю.
Крок 7. На тісто викладіть підготовлені інгредієнти начинки і залийте її вершковим соусом. Краї пирога красиво защипайте. Випікайте пиріг у духовці при 175° протягом 30 хвилин. Приготований пиріг з макрурусом сервірувати до столу повністю остуджений. Приємного апетиту!