Як швидко і смачно засолити горбушу в домашніх умовах? Коли в магазині з прилавків заманливо дивиться апетитна рожева тушка солоної горбуші, мимоволі виникає це питання. Так, це буде набагато корисніше, ви отримаєте рибу без барвника, ароматизаторів та інших добавок. Вибирайте вподобаний рецепт і порадуйте рідних смачною рибою.
Малосольна горбуша під сьомгу з сіллю і цукром
Сьомга – риба досить дорога, такою себе кожен день не порадуєш. Однак можна засолити під виглядом сьомги горбушу, головне приготувати правильний маринад. Буде так само смачно, але більше бюджетно.
Час готування: 1 добу.
Порцій: 8.
Інгредієнти на
8 порц.
- Горбуша 2 тушки
- Вода 1 л
- Цукор-пісок-1 ст. л.
- Сіль 4 ст. л.
- Масло соняшникова 110 мл
Процес приготування:
- Як швидко і смачно приготувати малосольну горбушу в домашніх умовах? Рибу попередньо розморозити в холодній воді. Видалити зайві частини. Горбушу нарізати скибочками товщиною приблизно 1,5 див.
- Окремо приготувати розсіл. Для цього в ємність всипати цукровий пісок і сіль, перемішати їх. Залити все це холодною водою, розмішати, поки не розчиняться всі кристали цукру і солі. Маринад для засолювання готовий.
- Рибні шматки укласти в широку миску, залити все маринадом. Ретельно перемішати, щоб всі шматочки рівномірно вкрилися маринадом і добре просолились. Залишити в холодильнику на півгодини. За цей час рибу кілька разів добре перемішати ложкою.
- За закінчення зазначеного часу шматки риби дістати з маринаду. Ненадовго відкинути горбушу на сито, щоб злити залишки маринаду. Покласти рибу на блюдо або в лоток і присмачити олією, накрити кришкою або ще однією тарілкою.
- Щоб процес засолювання остаточно завершився, прибрати лоток з горбушею в холодильник на ніч або на добу. Використовувати як начинку для несолодких млинчиків, класти на бутерброд або додавати в салати.
Приємного апетиту!
горбуша Солона як сьомга з горошком і лавровим листом
Горбуша – досить суха риба, тому солити її краще в розсолі, а не методом сухої засолювання. Після просолювання в пряному маринаді з додаванням чорного перцю горошком і лаврового листа, риба виходить соковитою і ніжною.
Час готування: 2 діб.
Порцій: 3.
Склад:
- Філе горбуші – 300 г;
- лавровий Лист – 1 шт.;
- Перець чорний горошком – 5 шт.;
- Вода – 200 мл;
- Сіль – 1 ч. л.;
- Гвоздика – 3 бутона;
- Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.;
- цукор – пісок- 0,5 ч. л.
Процес приготування:
1. Розібрати рибу на окремі філе, прибрати всі кістки, але не знімати філе з шкіри.
2. Для маринаду в каструлі змішати воду, лавровий лист, чорний перець горошком, бутони гвоздики і сіль, розмішати до розчинення кристалів солі.
3. Поставити каструлю з маринадом на плиту, довести до кипіння, після чого вимкнути вогонь і додати цукор. Цукровий пісок тут потрібен для того, щоб прибрати гіркоту з горбуші. Перемішати розсіл до повного розчинення крупинок цукру і солі і остудити до кімнатної температури.
4. Філе горбуші перекласти в контейнер, кришка якого герметично закривається.
5. На філе викласти очищений і нарізаний півкільцями цибулю.
6. Вилити на горбушу охолоджений розсіл, закрити контейнер кришкою і прибрати солитись в холодильник на 2 доби. Якщо риба буде спливати, контейнер потрібно періодично перевертати догори дном і назад.
7. Готову солону горбушу подавати, нарізавши її тонкими скибочками. Зверху викласти цибулю з розсолу і прикрасити все свіжою зеленню.
Приємного апетиту!
Малосольна горбуша з кропом до святкового столу
Засолити горбушу смачно і недорого можна перед святами заздалегідь. Тоді до святкового столу можна подати апетитні бутерброди з домашньої червоною рибою. Гості точно оцінять пікантну рибу, замариновану в чорному молотом перці і сушеному кропі.
Час готування: 1 добу.
Порцій: 3.
Склад:
- Горбуша – 300 г;
- Кріп сушений (насіння) – 0,5 ч. л.;
- Сіль – 2 ч. л.;
- Цукровий пісок – 1 ч. л.;
- Перець мелений чорний – за смаком.
Процес приготування:
1. З горбуші зняти луску, вимити рибу і випатрати. Вирізати той шматок, який відправиться в засолювання. Щоб посолити 1 кг риби, потрібно взяти 2 ст. л. солі (або 1 ст. л. солі для горбуші малосоленой) і цукор в кількості 1 ст. л. Такі пропорції для самостійного розрахунку посолу риби будь-якої ваги.2. Змішати в окремій мисці сіль, цукор і сушений кріп, посипати рівномірно шматочки горбуші. Зверху присипати меленим чорним перцем.
3. Скласти шматочки риби один на одного м’якоттю всередину.
4. Рибу помістити в будь-яку підходящу ємність для засолювання і докласти важким вимитим каменем або будь-яким іншим вантажем.
5. Прибрати горбушу з вантажем в холодильник і залишити на добу. Протягом цього періоду часу потрібно один раз перевернути рибу на інший бік, щоб вона рівномірно просолились.6. Для того щоб горбушу вийшло красиво і рівно нарізати, можна попередньо покласти на деякий час шматок в морозилку. Подавати засолену горбушу з скибочками лимона і листочками свіжої зелені.
Приємного апетиту!
Засолювання горбуші з горілкою в домашніх умовах
Не варто лякатися такого варіанту розсолу для риби як розсіл з алкоголем. Незважаючи на те, що горілка спочатку видає різкий запах, через деякий час він випарується, а разом з ним і явний запах горбуші. Завдяки додаванню горілки, за смаком і кольором горбуша в результаті максимально наближена до сьомзі.
Час приготування: 2 години.
Порцій: 4.
Склад:
- Філе горбуші – 400 г;
- Цукровий пісок – 1 ст. л.;
- Сіль – 2 ст. л.;
- Горілка – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Рибу обробити, видалити хребет і кістки, залишити шматки філе на шкірі спільним вагою близько 400 р.
2. У мисці змішати цукровий пісок, сіль і горілку. Перемішати, щоб кристали солі і цукру повністю просочилися горілкою.
3. Обмазати отриманою сумішшю шматки філе горбуші з обох сторін, укласти в контейнер, щільно притиснувши, один до одного.
4. Закрити герметично контейнери з рибою кришкою.
5. Відправити горбушу в холодильник на 2 години для засолювання.
6. За цей час з риби виділиться велика кількість рідини. Спробувати рибу і, якщо вона недостатньо солона, покласти знову в розсіл, вистояти близько 1 години понад норму.
7. Дістати шматки риби з розсолу і насухо промокнути паперовими рушниками.
8. Горбушу нарізати невеликими шматочками, обережно відокремлюючи філе від шкірки. Подавати на бутерброди з білого хліба з маслом, воно пом’якшує солоний смак риби.
Приємного апетиту!
Як швидко і смачно засолити горбушу з лимоном?
Горбуша з лимоном методом сухого засолу виходить соковитою, має легкий аромат цитрусових. Її можна використовувати для приготування салатів або закусок, а можна подавати як самостійне блюдо, прикрасивши кружечками лимона. М’ясо риби завдяки лимону не розповзається, його колір стає інтенсивніше.
Час приготування: 20 годин.
Порцій: 10.
Склад:
- Горбуша свіжоморожена – 1,3 кг;
- Лимон – 1 шт.;
- Сіль – 6 ст. л.;
- Цукровий пісок – 3 ст. л.
Процес приготування:
1. Придбати свіжоморожену рибу, великий лимон, підготувати сіль і цукор.
2. Рибу промити, зняти луску. Розпороти черево, витягнути звідти нутрощі.
3. Голову можна не відрізати, але зябра видалити потрібно. Очистити черевце від пленочек.
4. У миску всипати кам’яну сіль.
5. Додати туди ж цукровий пісок.
6. Перемішати сіль з цукром.
7. Підготувати для засолювання горбуші чисту, випрасувану ганчірочку, що підходить за розміром. У неї буде заморочуватися риба. Покласти горбушу посередині ганчірочки. З усіх сторін, присипати її сумішшю з цукрового піску і солі. Не забути промазати сумішшю черевце і район голови.
8. Акуратно загорнути горбушу в ганчірку, покласти в підходящий по довжині контейнер з високими краями (риба в процесі засолювання буде виділяти рідину).
9. Просаливать горбушу в холодильнику близько 15-17 годин. Якщо потрібна слабосолона риба, можна залишити на ніч, а вже вранці приступити до розбирання. Зняти з горбуші тканина, з усіх боків зчистити залишки солі і цукру, обережно зняти шкірку. Розділити рибу на 2 половини, прибрати кісточки і хребет. Розрізати горбушу на шматочки і розкласти на блюді.
10. Великий лимон вимити з милом та обдати окропом. Порізати лимон навпіл, одну половину нашаткувати тонкими часточками для прикраси.
11. З іншої половини видавити на рибу сік, слідкуючи, щоб туди не потрапили кісточки.
12. Прикрасити горбушу на блюді кружечками лимона і свіжою зеленню, прибрати в холодильник ще на пару годин, зверху можна затягнути плівкою або целофановим пакетом.
Приємного апетиту!
горбуша Солона з рослинним маслом
Посол горбуші в розсолі на основі рослинної олії розтягується на 5 діб, однак коли вони пройдуть, і ви спробуєте рибу, стане зрозуміло, для чого так довго чекати. Риба стає ароматною, масло спецій дозволяє проникати глибоко всередину філе. З’являється м’якість і красивий глянсовий блиск.
Час готування: 5 діб.
Порцій: 6.
Склад:
- Горбуша – 1 кг;
- Масло олію – 4-5 ст. л.;
- Сіль – 3 ч. л.;
- Перець чорний мелений – 1 ч. л.;
- Кріп сушений – 1 ч. л.;
- Перець, мелений червоний – 1 ч. л.;
- Цукровий пісок – 2 ч. л.;
- Приправи для засолювання риби – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Почистити свіжоморожену горбушу, не розморожуючи повністю. Відрізати плавники, голову і хвіст (можна залишити для юшки).
2. Розрізати рибу вздовж по хребту, вийняти хребет і кістки, зняти шкірку.
3. Якщо до цього моменту риба відтанула, знову підморозити її в морозилці, щоб легше було обробляти.
4. Після того як горбуша залишилася без кісток, нарізати її поперек невеликими скибочками.
5. Змішати в окремій банці цукор, сіль, перець, приправи для засолу риби.
6. Масло можна використовувати оливкову, але соняшникова олія без запаху відмінно згодиться, т. к. не перебиває смак риби.
7. Взяти контейнер для засолювання риби, укласти туди горбушу шарами, посипаючи кожен шар сумішшю прянощів і промазуючи соняшниковою олією.
8. Забрати контейнер із заготівлею в холодильник на 5 днів.
9. Після закінчення зазначеного часу засолену горбушу можна діставати з холодильника і вживати в їжу.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт горбуші з медом
Якщо при приготуванні солоної горбуші цукор замінити медом, смак риби від цього тільки виграє. В даному випадку розсіл доводиться до кипіння, а потім остуджується, так що годиться навіть злегка засахарившийся мед. Він все одно розтопиться в гарячому пряному розсолі.
Час приготування: 3 години 35 хв.
Порцій: 8.
Склад:
- Горбуша – 1 кг;
- Мед – 1,5 ст. л.;
- Вода – 1 л;
- Сіль – 7 ст. л.;
- Масло рослинне – за своїм смаком;
- Приправи для засолу риби – по своєму смаку.
Процес приготування:
1. Рибу вимити і обсушити паперовими рушниками. Відокремити філе від хребта з кістками і від шкірки. Самі дрібні кістки витягти за допомогою пінцета. Нарізати підготовлене філе горбуші порційними шматочками товщиною близько 2 див.
2. Приготувати розсіл. Для цього змішати в каструлі воду, приправи для риби, мед і сіль. На середньому вогні довести розсіл до закипання, поварити близько 5 хв. і прибрати з плити, охолодити.3. Підготувати контейнер для засолу риби. Укласти туди горбушу щільним шаром, залити її остившім розсолом. Прибрати в холодильник і дати настоятися близько 3 годин.
4. Після закінчення зазначеного часу дістати шматки горбуші і злити весь маринад, він більше не потрібен. Промити шматки рибного філе і обсушити серветками.
5. Якщо планується більш тривале зберігання закуски, то рибу потрібно скласти в ємність і залити олією, закрити герметично кришкою. Зберігати рибу потрібно в скляній тарі в холодильнику. Вжити протягом 2 тижнів.
Приємного апетиту!
Смачна малосольна горбуша з апельсином
Часто скаржаться, що при засолі горбуші з апельсином риба починає сильно гірчити. Секрет у тому, що додавати не потрібно м’якоть, а цедру апельсина. Вона додасть приємний цитрусовий аромат рибі і не зіпсує її смаку. Сам апельсин можна використовувати як прикрасу.
Час готування: 10 годин.
Порцій: 4.
Склад:
- Філе горбуші – 450 г;
- Апельсин – 1 шт.;
- Сіль – 2 ст. л.;
- Цукровий пісок – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. Апельсин вимити з милом жорсткої стороною губки і обдати окропом. Дуже акуратно зняти цедру за допомогою дрібної терки або спеціальної терки для цитрусових. При цьому потрібно знімати тільки кольорову частину, не можна зачіпати білу шкірку, інакше цедра буде гірчити. Сіль і цукор змішати в пропорції 2 до 1 на окремій мисці.2. Перемішати суміш солі і цукру з апельсиновою цедрою і викласти частину на дно банки, в якій буде засаливаться горбуша.
3. Далі розділене філе риби натерти цією ж сумішшю з усіх боків і укласти на дно банки.
4. Наступний шматочок філе обробити таким же чином і покласти в банку зверху попереднього шматка. Так утрамбувати в тару всі шматки горбуші, попутно натираючи їх сухим маринадом.
5. Герметично закрити банку кришкою і відправити настоюватися в холодильник на 6-10 годин. Через деякий час горбуша пустить сік, його зливати немає потреби. Подавати солону рибу можна, нарізавши філе порційними шматочками, які допустимо прикрасити кружечками апельсина, очищеними від білої шкірки. Виходить дуже ошатно і ароматно.Приємного апетиту!
Як приготувати домашню малосольну горбушу з цибулею?
Для слов’ян є знайомим поєднання лука і риби. Однак для засолювання горбуші краще взяти червоний лук – він має не таким різким специфічним смаком і не перебиває смак самої горбуші.
Час приготування: 1,5 доби.
Порцій: 5.
Склад:
- Горбуша – 700 г;
- Цибуля червоний – 1 шт.;
- лавровий Лист – 3 шт.;
- Перець чорний горошком – 6 шт.;
- Перець запашний горошком – 4 шт.;
- Масло соняшникове – для маринаду;
- Сіль – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Обрізати рибу, залишивши саму товсту частину тушки. Зняти шкірку. Буде простіше це зробити у злегка підмороженого горбуші.
2. Розрізати шматок риби по хребту, видалити сам хребет і максимум кісток.
3. Вийшло два філе горбуші. Кожне філе рясно змастити сіллю з двох сторін і прибрати в холодильник просолитися на добу. Через пару годин стане виділятися сік. Можна придавити рибу пресом, але так, щоб не порушити цілісність шматків.
4. Після закінчення доби видалити з риби всі інші кістки.
5. Горбушу нарізати тонкими скибочками.
6. Червоний цибулю очистити і теж нарізати кільцями.
7. Взяти дві скляні банки, начисто їх вимити. На дно покласти по 1,5 лаврового листа, по 3 горошини чорного і 2 горошини запашного перцю.
8. Викласти шар горбуші, щільно притискаючи шматки, один до одного, зверху покласти кільця цибулі. Зробити ще один шар риби і цибулі.
9. Залити в банки рослинне масло в такій кількості, щоб воно заповнило все вільне місце в банку і покрило рибу.
10. Прибрати в холодильник на 2-3 години. Далі горбушу з цибулею можна вживати. Її можна їсти з вареною гарячою картоплею, додати в пасту або холодні салати.
Приємного апетиту!
Швидкий рецепт засолки горбуші з коньяком
Коньяк дозволяє отримати більш яскравий колір м’яса, виступає додатковим консервантом і підвищує щільність рибного філе. У процесі приготування алкоголь випаровується і не відчувається в підсумковому блюді.
Час приготування: 1 годину.
Порцій: 4.
Склад:
- Горбуша (філе) – 400 г;
- Сіль – 2 ст. л.;
- Цукровий пісок – 1 ст. л.;
- Коньяк – 1 ст. л.;
- Вода – 250 мл
- Масло рослинне – 50 мл
Процес приготування:
1. Заморожену рибу розморозити в холодильнику, так горбуша збереже всі свої корисні властивості. Розморожувати до кінця не потрібно: поки риба злегка подморожена, її простіше почистити і порізати.
2. Обрізати голову і видалити нутрощі.3. Зняти шкіру панчохою.
4. Видалити за допомогою ножа хребет і реберні кістки, залишиться філе.
5. Нарізати філе тонкими скибочками. Чим тонше нарізана риба, тим швидше вона просолится. Для рецепту потрібно приблизно одне філе вагою 400 р.
6. В теплу воду додати сіль і цукор, коньяк. Перемішати до розчинення і об’єднання всіх компонентів. Залити шматочки горбуші цим маринадом на 10 хв.7. Вийняти рибу з розсолу, обсушити за допомогою паперових рушників.
8. Скласти шматочки в контейнер шарами, кожен шар риби змастити рослинним маслом без запаху. Через 30 хв. вже можна вживати в їжу.9. Готова горбуша виходить красивого насиченого рожевого кольору і за смаком не поступається дорогою червоній рибі з магазину.
Приємного апетиту!