Класичний манник — це страва, яка готується на основі манної крупи і кисло-молочних продуктів. Це найдешевший вид випічки, яку можна швидко приготувати до приходу гостей по кожному з 10 рецептів, які підібрані в цій статті.
Класичний рецепт лепешняку на кефірі в духовці
Випічка – не така складна задача, як це може здатися на перший погляд. Манна крупа в сполученні з кисло-молочними продуктами чудово замінює пшеничне борошно у випічці. Виходять такі пироги смачними і пишними.
Інгредієнти на
6 порц.
- Манна крупа 2 склянки
- Кефір 1.5 склянки
- Масло вершкове 20 гр.
- Цукор-пісок 100 гр.
- Сіль за смаком
- Яйце куряче 2 шт.
- Розпушувач 20 гр.
Процес приготування:
- Щоб приготувати манник за класичним рецептом влийте в миску кефір кімнатної температури і додайте до нього манну крупу. Перемішайте і залиште на півгодини, щоб манка набухла.
- В окремій ємності збийте яйця з цукром до утворення пишної маси. Збиту яєчну масу додайте до кефіру і манки, перемішайте.
- Додайте в тісто розпушувач і сіль, перемішайте і залиште тісто ще на 15 хвилин настоятися. В цей час підготуйте форму для випічки, змастіть її вершковим маслом. Розігрійте духовку до 180 градусів. У форму викладіть тісто і розрівняти його.
- Випікайте манник в духовці 40 хвилин. Готовий пиріг злегка остудіть, викладіть на блюдо і збирайте сім’ю за чаєм.
Приємного апетиту!
Як приготувати пишний і повітряний маннік на молоці?
Легка і ніжна випічка для тих, хто не любить довго возитися з тестом. Процес дуже простий: змішали інгредієнти, виклали тісто у форму і поставили в духовку. Через кілька хвилин у вас на столі буде рум’яний повітряний пиріг.
Час готування: 90 хв
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Яйця курячі – 3 шт.
- Молоко – 1 склянка
- Крупа манна – 1 склянка
- Цукор – 1 склянка
- Борошно – 1 склянка
- Масло рослинне – 20 мл
- Масло вершкове – 20 гр.
- Цукор ванільний – 1 пакетик.
- Розпушувач для тіста – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Яйця збийте з цукром. Потім додайте в збиту масу рослинне масло і ванільний цукор.
2. Молоко підігрійте до 33-36 градусів, далі додайте вершкове масло і перемішайте ці інгредієнти. Змішайте молочну та яєчну масу.
3. Всипте в миску манку і перемішайте масу до однорідного стану. Дайте тісту постояти 20-30 хвилин.
4. Борошно змішайте з розпушувачем для тесту і просійте цю суміш прямо в миску з тестом, перемішайте.
5. Форму для запікання змастіть маслом, викладіть в неї тісто. Духовку розігрійте до 180 градусів.
6. Поставте форму в духовку, запікайте манник 40-50 хвилин. Готовий пиріг остудіть і потім подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Класичний рецепт приготування лепешняку на сметані
Урізноманітнити своє солодке меню можна класичним манником на сметані. Його можна подавати до чаю або використовувати в якості основи для торта.
Час готування: 100 хв
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 4-6.
Склад:
- Манка – 200 гр.
- Сметана – 250 мл
- Цукор – 150-200 гр.
- Яйця курячі – 3 шт.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Сода харчова – 0,5 ч. л.
- Борошно пшеничне вищого сорту – 1,5 склянки
Процес приготування:
1. Манку змішайте зі сметаною і залиште на 20-30 хвилин, щоб крупа набухла.
2. Окремо в іншій ємності збийте міксером яйця з цукром. Збивайте до тих пір, поки цукор повністю не розчиниться.
3. Вершкове масло розтопити в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Додайте остигле масло до збитим яйця, перемішайте. Потім додайте в миску набряклу манку.
4. Далі у тісто додайте соду і просіяне борошно. Тісто ще раз добре перемішайте.
5. Форму для запікання змастіть вершковим маслом і просыпьте манкою. У форму викладіть тісто і розрівняти його.
6. Випікайте манник при 200 градусах протягом 40-50 хвилин. Перед тим, як подати пиріг на стіл, посипте його цукровою пудрою.
Приємного апетиту!
Розсипчастий манник, приготований без додавання борошна
Швидкий рецепт лепешняку з відмінним смачним результатом. Його можна приготувати вранці на сніданок або приємно провести вечір за чаєм з пишним пирогом в приємній компанії.
Час готування: 100 хв
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 8.
Склад:
- Крупа манна – 200 гр.
- Кефір – 500 мл
- Яйця курячі – 2 шт.
- Масло – для змазування форми.
- Цукор – 100 гр.
- Розпушувач для тіста – 10 гр.
- Лимон – 1 шт.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
1. Манку змішайте з кефіром кімнатної температури і залиште на півгодини, за цей час крупа набубнявіє.
2. В набряклу манку додайте цукор, сіль і розпушувач, добре перемішайте.
3. Яйця збийте вінчиком до однорідної маси в окремому посуді. Додайте яєчну масу в тісто і перемішайте.
4. Лимон вимити гарячою водою, цедру натріть на дрібну тертку і видавіть з нього сік. Додайте цедру і лимонний сік в тісто, перемішайте.
5. Форму для запікання змастіть маслом і викладіть в неї тісто. Запікайте манник в духовці при 180 градусах 40-50 хвилин. Остудіть пиріг у формі, подавайте на стіл з варенням, сметаною або згущеним молоком.
Приємного апетиту!
Пишний і розсипчастий манник в мультиварці
Продукти для приготування лепешняку знайдуться у будь-якої господині. А якщо на кухні є ще і мультиварка, то успіх вам точно гарантований. Манник – універсальний пиріг, в який можна додати за смаком сухофрукти, ягоди, кокосову стружку або, наприклад, горіхи.
Час готування: 100 хв
Час приготування: 25 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Кефір 3,2 % – 1 склянка
- Крупа манна – 1 склянка
- Яйця курячі – 3 шт.
- Ванілін – 1 щіпка.
- Цукор – 1 склянка
- Борошно пшеничне – 1 склянка
- Масло вершкове – 100 гр.
- Розпушувач для тіста – 1,5 ч. л.
Процес приготування:
1. Манку залийте кефіром кімнатної температури, суміш залиште на 30 хвилин.
2. У борошно додайте розпушувач і просійте цю суміш.
3. Яйця збийте з цукром за допомогою міксера до утворення пишної піни. Вершкове масло розтопіть на водяній бані.
4. З’єднайте всі підготовлені інгредієнти і замісити тісто для лепешняку. По консистенції воно повинно нагадувати сметану середньої жирності. Чашу мультиварки змастіть вершковим маслом і викладіть в неї тісто.
5. Встановіть режим «Випічка» на 60 хвилин. Після звукового сигналу, відкрийте кришку і перевірте готовність пирога дерев’яною шпажкою. Якщо манник готовий, вийміть його з чаші і трохи остудіть перед тим, як подати на стіл.
Приємного апетиту!
Ніжний і повітряний манник з яблуками в духовці
В осінній період пироги з яблуками особливо популярні. Якщо вибирати між манником з яблуками і шарлотка, то перший варіант буде більш бюджетним і швидким, проте не менш смачним. Вибирати вам.
Час готування: 120 хв
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Кефір – 1 склянка
- Цукор – 1 склянка
- Борошно пшеничне вищого сорту – 1 склянка
- Крупа манна – 1 склянка
- Яйця курячі – 2 шт.
- Яблука – 2 шт.
- Масло вершкове – 80 гр.
- Кориця – 5-10 гр.
- Сода харчова – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Кефір заздалегідь дістаньте з холодильника, щоб він прогрівся до кімнатної температури. Змішайте в мисці кефір і манку, залиште на півгодини при кімнатній температурі.
2. Потім додайте яйця і цукор, перемішайте.
3. Далі просійте в миску з тестом всипте борошно і соду, перемішайте.
4. Вершкове масло розтопіть на водяній бані, трохи остудіть і додайте в тісто.
5. Яблука помийте, очистіть від шкірки, видаліть серцевину з насінням. Наріжте яблука невеликими кубиками. Додайте в тісто яблука і корицю.
6. Форму для запікання змастіть маслом і викладіть в неї готове тісто. Прогрійте Духовку до 180 градусів.
7. Готуйте манник з яблуками 50-60 хвилин, залежить від потужності вашої духовки. Перевіряйте готовність пирога дерев’яною шпажкою. Готовий пиріг остудіть, вийміть з форми і подавайте до чаю.
Приємного апетиту!
Класичний рецепт приготування лепешняку з сиром
Смачна випічка з сиром дуже часто присутній на наших столах. Такі манники виходять пухкими і соковитими. Сам по собі пиріг виходить дуже смачним, але його завжди можна доповнити медом, варенням або сметаною.
Час готування: 100 хв
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Сир – 300-350 гр.
- Яйця курячі – 3 шт.
- Цукор – 1 склянка
- Цукор ванільний – 2 ч. л.
- Розпушувач для тіста – 1 ч. л.
- Крупа манна – 1 склянка
- Кефір – 150 мл
Процес приготування:
1. Манну крупу залийте кефіром, перемішайте і залиште на 20-30 хвилин.
2. В окремій ємності змішайте сир, яйця, цукор, розпушувач і ванільний цукор, можна скористатися блендером.
3. Потім змішайте манну і сирну масу. Тісто має бути однорідним, без грудочок.
4. Форму для випічки змастіть маслом і просыпьте манною крупою. Підготовлене тісто викладіть у форму.
5. Запікайте манник в духовці при 180 градусах 40-50 хвилин. Остудіть пиріг при відкритих дверцятах духовки, так він не опаде і залишиться пишним.
Приємного апетиту!
Простий і дуже смачний рецепт лепешняку з додаванням борошна
Головним інгредієнтом цього пирога є манна крупа. Але іноді в нього додають борошно, це більш звично для випічки. Манники з манною крупою і борошном виходять пишними і ніжними.
Час готування: 100 хв
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 8.
Склад:
- Крупа манна – 1 склянка
- Борошно пшеничне – 90-110 гр.
- Кефір – 1 склянка
- Яйця курячі – 3 шт.
- Цукор – 1 склянка
- Сода – 0,5 ч. л.
- Оцет столовий – 0,5 ч. л.
- Олія – для змащування форми.
- Пудра цукрова – для прикраси.
Процес приготування:
1. Яйця збийте з цукром, потім влийте кефір.
2. Далі всипте манну крупу, перемішайте і залиште масу для набухання на 30 хвилин.
3. Соду погасите оцтом і додайте в набряклу манку, туди ж всипте борошно, перемішайте до однорідності. У вас вийде легке і повітряне тісто.
4. Духовку нагріти до 190 градусів. Форму для запікання змастіть маслом, викладіть в неї тісто.
5. Випікайте манник 30-40 хвилин, перевіряйте готовність дерев’яною шпажкою. Готовий манник остудіть, посипте цукровою пудрою і подавайте до чаю.
Приємного апетиту!
Простий і швидкий рецепт приготування лепешняку на воді
Маннік на воді – це смачно і корисно. Такий простий пиріг під силу приготувати всім, він виходить м’яким, злегка вологим і дуже легким.
Час готування: 90 хв
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Крупа манна – 180 гр.
- Вода – 250 мл
- Цукор – 200 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Масло рослинне – 100 мл
- Борошно пшеничне – 130 гр.
- Розпушувач для тіста – 10 гр.
- Цукор ванільний – 2 ч. л.
Процес приготування:
1. У миску всипте цукор і манну крупу, перемішайте і залийте сухі інгредієнти гарячою, але не киплячою водою. Залиште отриману масу на 20-30 хвилин, за цей час цукор розчиниться, а манка набубнявіє.
2. Далі додайте яйця і ще раз добре перемішайте.
3. Потім влийте олію і перемішайте тісто до однорідності.
4. В окремій мисці змішайте борошно, ванільний цукор, розпушувач і додайте ці інгредієнти в тісто. Добре перемішайте.
5. Форму для запікання змастіть рослинною олією і просыпьте манною крупою. У форму викладіть тісто. Поставте форму в духовку, розігріту до 180 градусів на 30-50 хвилин.
6. Пиріг остудіть у формі. Перед подачею полийте манник глазур’ю або варенням.
Приємного апетиту!
Класичний рецепт шоколадного лепешняку з какао
Какао додасть вашому маннику чудовий шоколадний аромат і зробить його смак оксамитовим. Ще гарячим посипте його цукровою пудрою або змастіть улюбленим джемом – у вас вийде просто чудовий десерт.
Час готування: 80 хв
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 10.
Інгредієнти:
- Кефір – 500 мл
- Крупа манна – 2 ст.
- Какао – 3 ст. л.
- Цукор – 1 склянка
- Яйця курячі – 2 шт.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
- Цукор ванільний – 2 пакетика.
- Розпушувач для тіста – 2 ч. л.
- цукрова Пудра – 3 ст. л.
Процес приготування:
1. Всі сухі інгредієнти: манку, цукор, какао, ванільний цукор і розпушувач, пересипте в окрему ємність, перемішайте.
2. Далі змішайте сухі інгредієнти з кефіром, добре перемішайте, щоб не залишилося грудок.
3. Яйця збийте в окремій мисці, потім додайте збиту масу в тісто, перемішайте.
4. В кінці додайте в тісто рослинне масло, перемішайте. Форму для випічки також змастіть рослинним маслом і викладіть в неї тісто.
5. Духовку розігрійте до 200 градусів, запікайте манник 35-50 хвилин. Перевіряйте готовність випічки дерев’яною шпажкою. Гарячий манник посипте цукровою пудрою.
Приємного апетиту!