Білі гриби вважаються самими благородними грибами. І не випадково, так як вони чудово зберігають всі свої смакові властивості при будь-якому способі приготування. У цій статті пропонуємо вам 7 способів замаринувати ці чудові гриби.
Мариновані білі гриби з оцтом на зиму
Гриби спочатку відварюють у воді, а потім в маринаді з цукром, сіллю, лавровим листом, перцем горошком, часником і оцтом. Потім все розкладається по банкам і стерилізується. Виходить прекрасна заготовка, яку можна використовувати для приготування супів, пирогів і соусів.
Інгредієнти на
4 порц.
- Вода 1 л
- Оцет столовий 9% 1.5 ст. л.
- Цукор-пісок-1 ст. л.
- Сіль 2 ст. л.
- Перець чорний горошок 6 шт.
- Лавровий лист 3 шт.
- Часник 2 зуб.
- Білі гриби 1 кг
Процес приготування:
- Як приготувати мариновані білі гриби на зиму в банках? Для початку добре промиваємо під проточною водою гриби, потім чистимо їх і нарізаємо невеликими шматочками, якщо вони досить великі.
- Тепер беремо емальовану каструлю, відправляємо туди нарізані гриби, заливаємо їх холодною водою, додаємо одну столову ложку солі і ставимо на вогонь. Доводимо все до кипіння, після чого зменшуємо вогонь до середнього і гриби варимо протягом 15 хвилин. Далі зливаємо всю рідину, знову заливаємо білі гриби водою і варимо таким же чином ще 15 хвилин. Зливаємо воду, відкидаємо гриби на друшляк і залишаємо їх, поки не стече вся зайва рідина.
- В цей час починаємо готувати маринад. У каструлю наливаємо питну воду, додаємо туди сіль, цукровий пісок і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і відправляємо туди лавровий лист, чорний перець горошком і часник. Варимо маринад протягом 5 хвилин.
- Тепер відправляємо в маринад білі гриби, варимо 5 хвилин додаємо півтори столової ложки оцту. Доводимо до кипіння і знімаємо каструлю з вогню.
- Пів-літрові банки попередньо добре промиваємо під гарячою водою з содою і стерилізуємо їх будь-яким зручним способом. Тепер розкладаємо по них білі гриби і заливаємо все маринадом до «плічок». Далі ставимо банки в каструлю з гарячою водою, дно якої застелене рушником. Доводимо до кипіння і стерилізуємо протягом 10 хвилин. Закочує банки кришками, закутуємо їх в ковдру або плед і залишаємо до повного охолодження при кімнатній температурі. Зберігаємо в сухому і темному місці. Відкриваємо взимку і подаємо до столу смачну і ароматну закуску. Приємного апетиту!
Мариновані білі гриби без стерилізації в банках
Відварені білі гриби варяться в маринаді з лаврового листа, гвоздики, солі, цукру, часнику, перцю горошком і оцтом, після чого вони розкладаються по стерилізованим банкам і закочуються. Виходить дуже смачна заготовка, яку можна використовувати у приготуванні багатьох страв.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 6.
Склад:
- Гриби білі – 1 кг
- Оцет 9% – 100 мл
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Сіль – 4 ч. л.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Гвоздика – 7 шт.
- Вода – 1 л
- Перець чорний горошком – 7 шт.
- Часник – 4 зубчики.
Процес приготування:
1. Перед початком приготування чистимо білі гриби і ретельно промиваємо під проточною водою. Прибираємо весь непотріб з капелюшків, а також зрізаємо ніжку, якщо на ній залишилася земля.
2. Великі гриби нарізаємо шматочками середнього розміру, а маленькі залишаємо цілими. Відправляємо все в каструлю, заливаємо холодною водою і ставимо все на вогонь. Доводимо до кипіння, знімаємо піну, яка утворилася і зменшуємо вогонь до середнього. Варимо, помішуючи час від часу, близько 30 хвилин.
3. В цей час готуємо маринад для грибів. В окрему каструлю наливаємо літр води, додаємо туди лавровий лист, гвоздику, сіль, цукровий пісок, часник і чорний перець горошком. Ставимо все на вогонь, доводимо до кипіння і вливаємо оцет. Гриби відкидаємо на друшляк і кілька раз промиваємо під проточною водою.
4. Відправляємо всі гриби в маринад і продовжуємо варити все протягом 15-20 хвилин.
5. Банки, в яких буде зберігатися заготівля, попередньо промиваємо під гарячою водою з содою і стерилізуємо будь-яким зручним способом. Розкладаємо по них гриби разом з маринадом, закриваємо всі стерильними кришками і залишаємо при кімнатній температурі до повного охолодження.
6. Готові гриби зберігаємо в холодильнику або льосі. Відкриваємо взимку і подаємо до столу у вигляді закуски або додаємо їх у салат. Приємного апетиту!
Як замаринувати білі гриби з цибулею в домашніх умовах?
Варені білі гриби розкладають по банках разом з цибулею і заливаються маринадом з цукру, солі і оцту. Потім всі стерилізується і залишають до повного остигання. Виходить дуже смачна і проста в приготуванні закуска.
Час готування: 1 год 10 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порції – 7.
Інгредієнти:
- Гриби білі – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Перець чорний горошком – 5-7 шт.
- Вода – 1 л
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Сіль – 2 ст. л.
- Оцет столовий 9% – 150 мл
Процес приготування:
1. Для початку перебираємо гриби, чистимо їх і ретельно промиваємо під проточною водою. Далі нарізаємо їх великими шматочками.
2. В підходящу каструлю наливаємо воду, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. У киплячу воду опускаємо нарізані гриби і додаємо до них лавровий лист і чорний перець горошком. Варимо все протягом 15 хвилин, після чого відкидаємо на друшляк і залишаємо, поки не стече вся зайва рідина.
3. Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо кільцями. Банки, в яких будуть зберігатися гриби, ретельно промиваємо під гарячою водою з содою і стерилізуємо їх будь-яким зручним способом. Тепер на їх дно викладаємо кільця цибулі.
4. Відправляємо в банки з цибулею варені гриби. При бажанні можна викладати цибулю з грибами шарами.
5. Тепер готуємо маринад. Для цього наливаємо в каструльку воду, додаємо туди цукровий пісок, сіль, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Варимо пару хвилин, після чого додаємо оцет. Знову доводимо до кипіння і вимикаємо вогонь.
6. Заливаємо киплячим маринадом гриби і накриваємо банки стерилізованими кришками. Дно каструлі з водою застеляємо рушником, зверху встановлюємо банки, доводимо до кипіння і стерилізуємо 30-35 хвилин. Далі закорковуємо банки кришками і залишаємо при кімнатній температурі до повного охолодження. Зберігаємо заготовку в сухому, темному місці. Відкриваємо взимку і подаємо до столу з основною стравою. Приємного апетиту!
Як маринувати білі гриби з часником на зиму?
Варені білі гриби розкладають по банках з нарізаним часником і цибулею, після чого все заливається маринадом на солі, цукор, оцет і приправи. Банки закочуються і відправляються на зберігання в льох. Виходить надзвичайно ароматна і смачна закуска.
Час готування: 3 години.
Час приготування: 25 хв.
Порції – 10.
Інгредієнти:
- Гриби білі – 1 кг
- Вода – 200 мл
- Оцет – 100 мл
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукровий пісок – 1 ч. л.
- лавровий Лист – 3-4 шт.
- Гвоздика – за смаком.
- Гірчиця суха – за смаком.
- Перець чорний горошком – за смаком.
- Цибуля – 4 шт.
- Часник – 1 головка.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. Перед початком приготування перебираємо гриби, потім чистимо їх і ретельно промиваємо під проточною водою. Перекладаємо білі гриби в підходящу ємність, заливаємо холодною водою і замочуємо все протягом години.
2. Тепер беремо каструлю, в якій будемо варити гриби, наливають туди воду і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння, додаємо туди сіль, лавровий лист, суху гірчицю, чорний перець горошком, гвоздику. Все перемішуємо і відправляємо туди гриби.
3. Варимо їх протягом години. Далі зливаємо всю рідину, заливаємо гриби чистою водою і варимо все ще одну годину. Потім відкидаємо білі гриби на друшляк і даємо їм охолонути.
4. В цей час робимо маринад. Для цього в сотейнику кип’ятимо воду, додаємо туди столову ложку солі, цукровий пісок, оцет і всі приправи. Доводимо його до кипіння і вимикаємо вогонь.
5. Банки, в яких зберігається закуска, ретельно миємо під гарячою водою з содою і стерилізуємо їх будь-яким зручним способом. Очищений і нарізаний цибулю з часником відправляємо на дно банок. Зверху викладаємо остиглі гриби і заливаємо їх маринадом так, щоб вони були повністю покриті. У кожну банку додаємо столову ложку рослинного масла і щільно закрити їх кришками. Відправляємо заготовку на зберігання в холодильник або льох. Подаємо ароматні гриби до столу з основним блюдом або додаємо їх у салат. Приємного апетиту!
Мариновані білі гриби з лимонною кислотою
Варені білі гриби відварюють протягом години в підсоленій воді, після чого розкладають по банках разом зі спеціями і заливаються маринадом на воді, солі, цукрі і лимонної кислоти. Виходить неймовірна закуска з дивовижним смаком.
Час готування: 4 години.
Час приготування: 30 хв.
Порції – 10.
Склад:
- Гриби білі – 800 гр.
- лавровий Лист – за смаком.
- Зерна гіркого перцю – за смаком.
- Перець запашний горошком – за смаком.
- Перець чорний горошком – за смаком.
- Кислота лимонна – 1 ч. л.
- Цукор-пісок – 50 гр.
- Сіль – 30 гр.
- Вода питна – 2 склянки
Процес приготування:
1. Перед початком приготування добре відбираємо гриби промиваємо під проточною водою. Далі чистимо їх і промиваємо ще раз. Потім перекладаємо їх у глибоку ємність, заливаємо холодною водою і вимочуємо протягом години. Не забуваємо обрізати корінці.
2. Далі нарізаємо боровики шматочками середнього розміру, щоб вони влізли в банку. Можна різати їх менші або більші за бажанням.
3. Тепер беремо каструлю, відправляємо туди нарізані гриби, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і додаємо сіль. Краще всього буде злити першу воду і варити боровики у другому бульйоні. Варимо їх протягом однієї години до готовності. Далі відкидаємо гриби на друшляк і залишаємо їх, поки не стече вся зайва рідина.
4. В цей час готуємо маринад. Для цього беремо сковороду, наливаємо в нього 2 склянки води і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння, після чого додаємо туди півтори столові ложки солі, чайну ложку цукрового піску і лимонну кислоту. Ще раз доводимо до кипіння і знімаємо з вогню.
5. Банки, в яких будуть зберігатися гриби, попередньо вимиваємо під гарячою водою з содою і стерилізуємо будь-яким зручним способом. Далі розкладаємо по ним боровики разом з усіма спеціями і заливаємо все маринадом. Щільно закриваємо всі стерильними кришками і залишаємо при кімнатній температурі до повного охолодження. Відправляємо закуску на зберігання в холодильник або льох. Подаємо до столу з основним блюдом або використовуємо в приготуванні інших страв. Приємного апетиту!
Смачні мариновані білі гриби з 70%-м оцтом
Гриби варяться в підсоленій воді з запашним перцем, гвоздикою, корицею, лавровим листом і оцтом. Далі все розкладається по банках, залити маринадом і стерилізується. Виходить прекрасна закуска, яка особливо порадує взимку.
Час готування: 1 ч. 30 хв.
Час приготування: 25 хв.
Порції – 50.
Склад:
- Гриби білі – 5 кг
- Сіль – 200 гр.
- Вода – 750 мл
- Перець запашний горошком – 5 шт.
- Гвоздика – 5 шт.
- Кориця мелена – 0.5 ч. л.
- лавровий Лист – 10 шт.
- Оцет 70% – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Перед початком приготування перебираємо гриби, ретельно промиваємо під проточною водою і нарізаємо шматочками середнього розміру.
2. Перекладаємо нарізані гриби в глибоку каструлю, заливаємо все водою і доводимо до кипіння. Далі зменшуємо вогонь до слабкого і варимо, періодично знімаючи піну, яка утворилася і помішуючи дерев’яною лопаткою. У процесі варіння також додаємо сіль, лавровий лист, гвоздику, запашний перець горошком і корицю.
3. Після того як гриби осядуть на дно, піни більше не буде і розсіл придбає прозорий колір, додаємо в маринад оцет, який розбавляємо частиною грибного відвару. Все перемішуємо і вимикаємо вогонь.
4. Банки, в яких будуть зберігатися мариновані гриби, добре промиваємо під гарячою водою з содою і стерилізуємо їх будь-яким зручним способом. Далі розкладаємо по них гриби і заливаємо все маринадом. Прикриваємо кришкою і встановлюємо у каструлю з гарячою водою, чиє дно встелене рушником. Банки об’ємом 500 мл стерилізуємо 25 хвилин, 1 л – 35 хвилин. Тепер закорковуємо банки кришками, перевертаємо їх догори дном, закутуємо в рушник або покривало і залишаємо до повного охолодження.
5. Відправляємо готову закуску на зберігання в темне місце з кімнатною температурою. Відкриваємо взимку і подаємо до столу разом з основним блюдом або використовуємо в приготуванні салатів, супів та ін. Приємного апетиту!
Як маринувати білі гриби з олією?
Тонко нарізані капелюшки білих грибів щільно укладаються в стерилізовану банку і заливаються киплячим олією з сіллю. Всі стерилізується, залишають на 3-4 дні і відправляється на зберігання в холодильник. Виходить прекрасна і ароматна закуска.
Час готування: 2 год 30 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 10.
Інгредієнти:
- Масло рослинне – 1 ст.
- Сіль – 1.5 ст. л.
- Гриби білі – 1 кг
Процес приготування:
1. У цьому рецепті нам знадобляться тільки капелюшки білих грибів. Для початку чистимо їх, добре промиваємо під проточною водою. Далі даємо їм обсохнути і нарізаємо тонкими скибочками.
2. Розкладаємо нарізані гриби на дерев’яній обробній дошці і залишаємо їх таким чином на 3-4 години, щоб вони підсохли. У цей час ретельно промиваємо під гарячою водою з содою банки і стерилізуємо їх будь-яким зручним способом. Далі щільно розкладаємо по ним підсохлі боровики.
3. Тепер наливаємо у сотейник необхідну кількість рослинної олії і відправляємо на вогонь.
4. Доводимо масло з сіллю до кипіння, вимикаємо вогонь і заливаємо їм білі гриби в банках.
5. Прикриваємо банки кришками і встановлюємо їх в каструлю з водою, чиє дно встелене рушником. Доводимо до кипіння і стерилізуємо протягом 30 хвилин. Тепер закорковуємо банки кришками і залишаємо при кімнатній температурі на 3-4 дні. Готову закуску зберігаємо в сухому темному місці. Подаємо на стіл разом з основним блюдом. Приємного апетиту!