Мариновані патисони на зиму хрусткі в банках – заготівля, перевершує своїм смаком і зовнішнім виглядом огірки і кабачки. Для маринування вибираються невеликі цілі і недостиглі плоди. Тільки цьому способі заготівлі патисони виходять з хрусткою шкіркою і м’ясистою соковитою м’якоттю всередині. Класичний маринад для патисонів готується з будь-яким оцтом.
Хрусткі мариновані патисони «Пальчики оближеш» на зиму
Патисон добре маринується, вбираючи в себе аромат спецій. Зібрати відразу багато маленьких плодів складно, тому маринуємо їх, нарізавши шматочками. Шкірку з патисонів не знімають, так як вона надає хрусткий смак. Готуємо мариновані патисони способом 3-кратній заливки без стерилізації, а смак «пальчики оближеш» визначається набором спецій.
Інгредієнти на
1 л.
- Патисон 3 шт.
- Гірчиця французька 1 ч. л.
- Часник 2 зуб.
- Коріандр ½ ч. л.
- Листя чорної смородини 4 шт.
- Парасольки кропу 2 шт.
- Листя хрону 1 шт.
- Перець чорний горошок 10 шт.
- Для маринаду:
- Вода 1 л
- Сіль 30 гр.
- Цукор-пісок 30 гр.
- Оцет 30 мл
Процес приготування:
- Як заготовити хрусткі мариновані патисони на зиму в банках? Патисони ретельно промиваємо теплою водою і серветкою прибираємо зайву вологу.
- Підстави плодоніжок зрізаємо гострим ножем і кожен плід нарізаємо невеликими однаковими шматочками.
- Банки для заготівлі заздалегідь стерилізуйте в мікрохвильовці. У кожну банку відразу покладіть промиту зелень, очищений зубок часнику і насипте зерна коріандру і гірчиці.
- Потім компактно укладіть до середини банки шматочки патисонів.
- Зверху на патисони кладемо парасольки кропу і другий часниковий зубок.
- Потім компактно укладаємо решта шматочки і кладемо зверху кроповий парасолька. Патисони заливаємо киплячою водою. Банку прикриваємо прокип’яченої кришкою і залишаємо на чверть години.
- За цей проміжок часу з банки воду через спеціальну кришку виливаємо і патисони вдруге заливаємо окропом на такий же час.
- За закінчення цього часу гарячу воду з банки переливаємо вже в каструлю і варимо маринад, додавши у вказаній в рецепті розрахунку кількість солі, цукру та оцту. Закипевшим маринадом заливаємо патисони і банки відразу щільно закорковуємо. Перевіряємо закатку на герметичність.
- Банки з маринованими патиссонами остудіть при домашньої температурі, не обгортаючи їх, та перенесіть в місце зберігання консервацій.
Вдалих і смачних заготовок!
Мариновані патисони без стерилізації в банках на зиму
Патисон як більш ніжний овоч у порівнянні з огірком і кабачком від високої температури стає м’яким і маловкусным, тому багато господинь маринують його без стерилізації. Мариновані патисони будуть на вашому столі не тільки пікантною закускою, але і доповнять смак багатьох салатів.
Час готування: 45 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 1 л.
Інгредієнти (на 1 літрову банку):
- Патисони середні – 2 шт.
- Часник – 1 головка.
- Парасольку кропу – 1 шт.
- Перець чорний горошок – 10 шт.
- Перець духмяний горошок – 6 шт.
- Перець гострий – 1 стручок.
Маринад:
- Вода – 1 л
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Оцет 70% – ½ Ч. л.
Процес приготування:
1. Насамперед підготуйте всі продукти для маринування патисонів з розрахунком кількості банок заготовки.
2. Відміряйте вказане в рецепті кількість інгредієнтів для маринаду. Коли все під рукою, то ймовірність помилки невелика.
3. Патисони добре промийте і наріжте невеликими однаковими шматочками. Насіння можете видалити чайною ложечкою. Очистіть часник і гострого перцю видаліть насіння.
4. У заздалегідь простерилізовану банки покладіть по парасольки кропу і насипте горошки перцю. Потім компактно укладіть шматочки патисонів і покладіть по шматочку гострого перцю.5. Залийте в банки крутий окріп.
6. Потім банки прикрийте прокип’яченими кришками і залиште патисони на 30 хвилин.
7. Через цей проміжок часу воду з банок через спеціальну кришку злийте в окрему каструлю.
8. Банки прикрийте рушником, щоб овочі не охололи.
9. На злитою з банок пряної воді зваріть маринад, розчинивши в ній вказане в рецепті кількість солі та цукру. У киплячий маринад налийте оцет і вимкніть вогонь.
10. Киплячим маринадом відразу залийте патисони в банки, заповнюючи їх до самого верху. Якщо маринаду не вистачає, додайте трохи окропу.
11. Потім банки щільно закупорьте і перевірте герметичність закупорки.
12. Банки поставте на кришки і прикрийте рушником, не обгортаючи теплим пледом, до повного охолодження. Мариновані патисони без стерилізації готові. Зберігайте їх у прохолодному місці.
Вдалих і смачних заготовок!
Мариновані патисони з огірками на зиму
Патисони можна замаринувати разом з огірками, адже вони з одного сімейства гарбузових і умови консервації однакові. Цей «дует» красиво виглядає, виходить смачним і з різноманітним складом. Для консервування вибирають маленькі екземпляри і огірки заздалегідь замочують у холодній воді. Співвідношення овочів в банку обирають на свій розсуд. Готуємо методом 3-кратній заливки.
Час готування: 45 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 2 л.
Склад:
- Патисони – 1 кг
- Огірки – 600 гр.
- Часник – 6 зубчиків.
- Перець чорний горошок – 12 шт.
- Лавровий лист – 4 шт.
- Суміш для маринування овочів – 1 ст. л.
- Перець гострий – 1 стручок.
Маринад:
- Вода – 1 л
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Оцет яблучний – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Вибираємо овочі для маринування, видаляючи пошкоджені плоди, потім їх зважуємо ретельно промиваємо. Огірки, якщо є час, замочуємо заздалегідь в холодній воді. Потім у чистих овочів видаляємо кінчики.
2. Будь-яким способом стерилізуємо банки для заготівлі і кип’ятимо кришки. У підготовлені банки насипаємо по ½ столової ложки сухої суміші для маринування.
3. Поверх суміші кладемо очищені і нарізані шматочками часникові зубки, горошини чорного перцю і листи лавра.
4. Потім банки компактно заповнюємо підготовленими патиссонами і огірками.
5. Овочі заливаємо окропом і залишаємо на 15 хвилин. Потім робимо повторну заливку на такий же час. Це вважається бланшуванням, що розм’якшує тканини продуктів.
6. Воду з банок після 2-ї заливки переливаємо через спеціальну кришку в окрему каструлю і вимірюємо її кількість для правильного приготування маринаду.
7. У цю воду насипаємо цукор і сіль і варимо маринад. Яблучний оцет додаємо або в киплячий маринад, або відразу в банки.
8. Потім маринадом заливаємо патисони та огірки, заповнюючи їх до самого верху.
9. Банки щільно закорковуємо і перевіряємо герметичність закупорки. Потім їх накриваємо покривалом на добу до повного охолодження.
10. Патисони з огірками через місяць добре промаринуются і їх можна подавати до столу. Зберігаємо цю консервацію в прохолодному місці.
Вдалих і смачних заготовок!
Смачні патисони, мариновані з кабачками на зиму
Замариновані в одній банці патисон і кабачок – закуска візуально-естетична і без особливої різниці смаків овочів, але тим не менше такий варіант домашньої заготовки існує. Для неї вибирають молоді невеликі овочі: патисони до 7 см в діаметрі і кабачки довжиною не більше 15 див. Доповнимо ці овочі цибулею і свіжою зеленню. Готуємо методом 2-кратної заливки маринадом з подальшою стерилізацією.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 2 л.
Склад:
- Патисони – 500 гр.
- Кабачки – 500 гр.
- Цибуля – 2 шт.
- Часник – 6 зубчиків.
- Перець духмяний горошок – 8 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Петрушка – 2 пучка.
Маринад:
- Вода – 1 л
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Оцет 70% – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
1. Банки для цієї заготовки вимийте з харчовою содою і стерилізуйте в мікрохвильовці. Кришки прокип’ятіть. Цибулини очистити від лушпиння і наріжте тонкими кільцями. Почистіть часник. На дно кожної банки покладіть кільця цибулі, часникові зубки, лавровий лист і горошини запашного перцю.
2. Поверх їх укладіть промиту петрушку.
3. Патисони і кабачки добре промийте під проточною водою і відріжте кінчики. Кабачки розрізати на шматочки. Підготовлені овочі компактно укладіть в банки з прянощами.
4. У каструлі варимо маринад із вказаного в рецепті кількості води, солі та цукру. Киплячим маринадом заливаємо овочі в банках на 15-20 хвилин.
5. Потім маринад зливаємо в ту ж каструлю, доводимо до кипіння і знову заливаємо їм овочі.
6. Потім приступаємо до стерилізації. Банки з патиссонами і кабачками ставимо у велику каструлю з гарячою водою, застеливши її дно рушником, щоб вода була до рівня плічок банок.
7. Прикриваємо їх кришками і стерилізуємо протягом 10 хвилин від початку кипіння води в каструлі.
8. Потім в кожну банку наливаємо по ½ чайної ложки оцтової есенції або по 3 ст. л. 9%-ного оцту і їх щільно закорковуємо. Перевіряємо герметичність закупорки.
9. Банки охолоджуємо в перевернутому вигляді при домашньої температурі і потім переносимо на зберігання в прохолодне місце.
Смачних і вдалих заготовок!
Мариновані патисони різане шматочками на зиму
Патисони мариновані – ласощі рідкісне і їх можна приготувати тільки своїми руками. Ніжність смаку та особливого аромату цього красивого овоча нікого не залишає байдужим. Цей рецепт для заготівлі трохи переросли плодів, які нарізаються шматочками. Готуємо без стерилізації.
Час готування: 45 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 2 л.
Інгредієнти:
- Патисони – 1.5 кг
- Морква – 1 шт.
- Часник – за смаком.
- Перець чилі – за смаком.
- Перець духмяний горошок – 2 шт.
- Гвоздика – 4 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Насіння кропу – за смаком.
- Оцет 9% – 2 ст. л. на банку.
Маринад:
- Вода – 1 л
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 3 ст. л.
Процес приготування:
1. Патисони для цієї заготовки добре промийте і, якщо шкірка щільна, то зніміть її гострим ножем. М’яку шкірку можете залишити. Патисони наріжте шматочками. Відразу почистіть моркву, гострий перець і зубки часнику.
2. Заздалегідь стерилізуйте в мікрохвильовці чисті банки і прокип’ятіть кришки. Моркву наріжте колечками. У кожну банку покласти по листку лавра, морквяні колечка і зубки часнику.
3. Потім в банки компактно покладіть нарізані патисони, поміщаючи між ними шматочки гострого перцю.
4. Закип’ятіть в каструлі чисту воду і на 15 хвилин залийте окропом шматочки патисонів.
5. Після закінчення цього часу воду з банок перелийте через кришку у ту ж каструлю, насипте в неї розраховане кількість солі і цукру зваріть маринад. Киплячим маринадом повторно залийте патисони знову на 15 хвилин.
6. Через 15 хвилин маринад перелийте назад в каструлю і доведіть його до кипіння. У кожну банку налийте столовий оцет, насипте насіння кропу або покладіть запашний перець з гвоздикою. Потім третій раз залийте патисони киплячим маринадом.
7. Банки щільно закупорьте кришками і перевірте герметичність закупорки.
8. Потім банки поставте на кришки і накрийте теплим покривалом до повного охолодження. Зберігайте мариновані шматочками патисони в прохолодному місці.
Вдалих і смачних заготовок!
Солодкі хрусткі патисони на зиму в банках
В далекі радянські часи були дуже популярні мариновані огірки по-болгарськи. За таким рецептом не менш смачними виходять патисони і кабачки. Патисони виходять з легким солодким смаком і тонкою кислинкою і чудово у вас доповнять страви з риби і м’яса. Готуємо без стерилізації методом подвійного заливки. Якщо банки з патиссонами відразу різко охолодити, то вони будуть хрусткими.
Час готування: 1 год 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4 л.
Склад:
- Патисон – 3 кг
- Часник – 16 зубков.
- Зелень – 1 пучок на банку.
- Гострий перець – за смаком.
- Чорний перець – за смаком.
Маринад:
- Вода – 2 л
- Сіль – 3 ст. л.
- Цукор – 1 склянка
- Оцет 9% – 250 мл
Процес приготування:
1. Патисони, бажано невеликі, ретельно промийте зі щіточкою і акуратно видалити підстави плодоніжок.
2. Потім наріжте їх середніми шматочками, а маленькі плоди можете залишити цілими.
3. Заздалегідь стерилізуйте в мікрохвильовці чисті банки. Кришки прокип’ятіть. У кожну банку покласти по чотири очищених зубчика часнику, по пучку промитої будь-зелені (кріп або петрушка, можна в суміші) і по шматочку гострого перцю.
4. Потім банки компактно заповніть шматочками патисонів. Залийте їх окропом, прикрийте кришкою і залиште на 15 хвилин для бланшування.
5. Після закінчення цього часу воду з банок злийте через спеціальну кришку і вилийте.
6. У каструлі зваріть маринад із вказаного в рецепті кількості чистої води, цукру і солі. У киплячий маринад покладіть горошки чорного перцю і поваріть 2 хвилини. Потім влийте в маринад столовий оцет, перемішайте і вимкніть вогонь.
7. Киплячим маринадом повторно залийте патисони в банки, заповнюючи їх до самого верху, щоб маринад навіть трохи пролилося через край.
8. Банки відразу щільно закупорьте і перевірте герметичність закупорки.
9. Потім банки остудіть в перевернутому стані, і після охолодження можете прибирати на зберігання в будь темне місце. Якщо є можливість, охолодіть банки швидко і потім визначте різницю в текстурі маринованих патисонів.
Вдалих і смачних заготовок!
Асорті маринованих патисонів з помідорами
Якщо у вас хороший урожай різних овочів, можете приготувати на зиму асорті з патисонів і помідорів. Заготівля практична, красива і буде з приємним солодкуватим смаком, адже патисони добре дружать з іншими овочами. Маринуємо асорті без стерилізації та овочі вибираємо невеликого розміру.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2 л.
Склад:
- Патисони – 500 гр.
- Помідори – 500 гр.
- Цибуля – 2 шт.
- Часник – 4 зубки.
- Парасольку кропу – 2 шт.
- Лист хрону – 2 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Чорний перець горошок – 8 шт.
Маринад:
- Вода – 1 л
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор – 1 склянка
- Оцет 9% – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Розраховане на обсяг заготівлі кількість невеликих патисонів і помідорів добре промийте під проточною водою.
2. Очищені цибулини наріжте шматочками будь-якої форми.
3. Промийте холодною водою укропные парасольки і листи хрону.
4. Заздалегідь помийте банки з харчовою содою і стерилізуйте їх за допомогою мікрохвильової печі або іншим способом. Прокип’ятіть кришки. У підготовлені банки укладіть прянощі і потім патисони з помідорами, розкладаючи між ними шматочки цибулі.
5. Потім асорті в банках на чверть години залийте крутим окропом і банки прикрийте кришками.
6. За цей час в окремому посуді приготуйте маринад із вказаного в рецепті об’єму чистої води, цукру з сіллю і спецій. Маринад поваріть на невеликому вогні пару хвилин.
7. Потім гарячу воду з банок вилийте. Поверх помідорів покладіть очищені зубки часнику і налийте в кожну банку по столовій ложці оцту. Киплячий маринад перелийте в банки, заповнюючи їх до самого верху, щоб він трохи переливався через край.
8. Банки з асорті щільно закупорьте і перевірте герметичність закупорки. Потім остудіть їх у перевернутому вигляді і після підлога
Вдалих і смачних заготовок!