Мастика для торта в домашніх умовах – 6 покрокових рецептів з фото

Не завжди в домашніх умовах тортик виходить красивим і рівним. Щоб солодкі вироби завжди радували око, багато господинь використовують мастику – еластичну і тягучу масу, в основу якої входить цукрова пудра. Давайте розберемося, як приготувати її у себе на кухні.

Домашня мастика для торта з маршмеллоу

Маршмеллоу – це зефірні цукерки невеликого розміру, суфле. Працювати з таким «матеріалом» для приготування мастики – одне задоволення. Маршмеллоу легко приймає потрібну форму, і не липне до рук.

Інгредієнти на
1 порц.

  • Маршмеллоу 100 гр.
  • Сік лимонний 1 ст. л.
  • Цукрова пудра-1 склянка

Процес приготування:

  1. Мастику для торта в домашніх умовах зробити дуже просто. Для приготування мастики краще вибирати інгредієнт білого кольору, а потім додавати в нього барвник при необхідності. Якщо такий вид суфле вам недоступний, можна використовувати цукерки біло-рожевого кольору.
  2. Розрізаємо біло-рожеве суфле на половинки. Білі частини кладемо на одну тарілку, а рожеві – на іншу.
  3. У тарілку з маршмеллоу білого кольору додаємо лимонний сік (відрізаємо від заздалегідь вимитого невелику скибочку лимона і вичавлюємо з нього сік прямо в їдальню ложку).
  4. Ставимо зефірні цукерки з лимонним соком в мікрохвильову піч і підігріваємо близько 20 секунд. Якщо у вас немає мікрохвильовки, нагрійте суфле на водяній бані. Маса повинна збільшитися в об’ємі. Після нагріву в масу можна додати барвник і перемішати.
  5. Просіваємо цукрову пудру через дрібне сито (можна більше одного разу). Додаємо її до конфеткам невеликими частинами і поступово замішуємо дерев’яною ложкою. Коли маса стане досить густий, посипаємо поверхню робочої зони столу цукровою пудрою і замішуємо мастику руками (вона повинна легко відставати від рук).
  6. Загортаємо мастику в харчову плівку дуже щільно, щоб не потрапляло повітря. Потримати мастику в холодильнику досить півгодини.

Приємного апетиту!

Мастика для торта зі згущеного молока і цукрової пудри

Якщо у вас немає готової цукрової пудри, зробіть її самостійно. Для цього треба засипати кілька ложок цукру в кавомолку і перетерти до стану пудри.

Час готування – 7 год 45 хв.

Час приготування – 15 хв.

Кількість порцій – 1.

Склад:

  • Молоко сухе – 1,5 склянки
  • Пудра цукрова – 1 склянка
  • Молоко згущене – 150 гр.
  • Сік лимонний – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Вимиваємо свіжий лимон проточною водою і обтираем паперовим або кухонним рушником. Відрізаємо невеликий шматочок і видавлюємо сік. Нам потрібна 1 чайна ложка.

2. В окремій глибокій ємності змішуємо інгредієнти: сухе молоко (за бажанням його можна замінити сухими вершками), цукрову пудру і лимонний сік.

3. Відкриваємо банку зі згущеним молоком і виливаємо необхідне його кількість до решти інгредієнтів. Ретельно перемішуємо масу до однорідності.

4. Коли суміш почне густіти і важче перемішуватися ложкою, переносимо її на робочу поверхню столу, рясно присипану цукровою пудрою. Продовжуємо місити, поки мастика не почне легко скручуватися в грудку і не перестане прилипати до рук.

5. На дотик мастика повинна вийти еластичною і пружною. Загортаємо грудку в харчову плівку і кладемо в холодильник на ніч. Перед тим, як ліпити фігурки з мастики, даємо їй стати м’якше (розгортаємо і залишаємо на півгодини).

Приємного апетиту!

Мастика з желатину і цукрової пудри в домашніх умовах

Для чого у мастику додають желатин? Є прикраси, які вимагають ювелірної роботи. Наприклад, якщо вам необхідно зліпити з мастики квіти або зобразити обличчя людини.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 35 хв.

Кількість порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Желатин – 2 ч. л.
  • Вода – 10 ч. л.
  • Сік лимонний – 1 ч. л.
  • Олія соняшникова – 1 ст. л.
  • Білок яєчний – 1 шт.
  • Пудра цукрова – 450 гр.

Процес приготування:

1. В нагріту ємність викладаємо 2 чайні ложки желатину. Заливаємо його водою у розмірі десяти чайних ложок. Вичікуємо деякий час – желатин повинен увібрати всю воду і розбухнути. Вийде щось на зразок каші.

2. Тепер необхідно розтопити желатин. Беремо дві ємності. Одна повинна бути більше, а інша менше в діаметрі. У велику ємність вливаємо воду до середини. У ємність поменше поміщаємо желатин. Опускаємо каструлю поменше всередину більшої так, щоб вона висіла на краях більшої ємності, а не повністю поринала в неї. Желатин повинен розчинитися, але не закипіти, інакше втратить свої властивості.

3. В іншу каструлю (чисту і суху) засипаємо заздалегідь просіяне цукрову пудру. Ні в якому разі не допускайте попадання води в цукрову пудру, ні у мастику, а також крихт та інших частинок. У першому випадку продукти тануть, у другому – при розкочуванні мастика буде рватися.

4. Промиваємо лимон. Обтираем його насухо рушником і відрізаємо від цілого плоду невеликий шматочок. Вичавлюємо в цукрову пудру кілька крапель соку.

5. Потім додаємо в масу соняшникову олію. Розбиваємо яйце і відокремлюємо жовток від білка. Ні в якому разі не робіть цього над каструлею з цукровою пудрою. Вливаємо білок в суміш.

6. Виливаємо розтоплений желатин і починаємо вимішувати масу руками до загустіння. Про повну готовність мастики можна судити за наступними ознаками: вона легко скручується в кулю і не прилипає до рук.

7. Закручуємо мастику в харчову плівку і залишаємо на зберігання в холодильнику.

Приємного апетиту!

Як приготувати шоколадну мастику для торта?

Мед надає шоколаду незвичайну смакову нотку. Шоколадно-медової мастикою можна обтягнути торт або зліпити з неї різні прикраси для виробу – квіточки, листя, фігурки.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 35 хв.

Кількість порцій – 1.

Склад:

  • Шоколад гіркий – 1 плитка.
  • Мед рідкий – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Спочатку разломаем плитку гіркого шоколаду на дві частини у співвідношенні 1/3 до 2/3. Окремо один від одного розбираємо шматочки плитки на більш дрібні шматочки. Більшу кількість шматочків викладаємо в каструлю. Розтоплюємо шоколад, використовуючи парову баню (у велику ємність наливаємо воду до середини, внутрішньо неї ставимо каструлю з шоколадом – вона повинна повиснути на краях більшої ємності).

2. Коли продукт розплавиться, перемішуємо його досить енергійно, щоб не утворювалося грудочок. Не тримайте шоколадну масу на вогні занадто довго, інакше вона згорнеться.

3. Висипаємо залишилася порцію шоколаду. Перемішуємо її з розтопленої масою до повного розчинення.

4. Відправляємо в каструлю з шоколадом мед. Перемішуємо солодку суміш, поки вона не загусне (потрібно близько трьох хвилин).

5. Потім починаємо перемішувати масу руками до моменту утворення єдиного грудки. Він буде легко відставати від рук. На це нам знадобиться 20 хвилин. Мастика готова! Загорніть його в харчову плівку і витримайте в холодильнику.

Приємного апетиту!

Трояндочки з мастики для торта в домашніх умовах

Щоб трояндочки вийшли більш реалістичними, використовуйте для приготування мастики желатин. Це будуть елегантні квіти, які прикрасять будь-весільний або інший святковий торт.

Час готування – 1 ч. 40 хв. – 2 ч. 20 хв.

Час приготування – 1 ч. 20 хв.

Кількість порцій – 1.

Склад:

  • Желатин – 1 ч. л.
  • цукрова Пудра – 250 гр.
  • Вода – 70 мл
  • Сік лимонний – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Засипаємо желатин в невелику каструльку і заливаємо його очищеною водою кімнатної температури. В залежності від швидкості розчинення інгредієнта знадобиться від 20 до 60 хвилин.

2. Просіваємо цукрову пудру через дрібне сито в готельну глибоку ємність. Робимо по центру невелику лунку, в яку поступово вливаємо желатин. Паралельно перемішуємо інгредієнти один з одним.

3. Вимиваємо лимон середнього розміру. Прибираємо всю вологу кухонним рушником. Відрізаємо шматочок від цілого плоду і вичавлюємо з нього сік у кількості однієї чайної ложки. Вливаємо сік у ємність з масою з желатину і цукрової пудри.

4. Перемішуємо масу з допомогою дерев’яної ложки. Коли суміш почне густіти, перемішуємо її руками. Скачуємо мастику в єдиний клубок і розрізаємо на кілька невеликих частин. Надаємо їм злегка плескату форму, загортаємо в харчову плівку і кладемо в холодильник.

5. Перед тим, як почати ліпити троянди з мастики, дістаємо шматочки з холодильника і розминаємо руками до необхідного розміру. Якщо трояндочки не будуть білими, додаємо барвник і розминаємо мастику до моменту отримання єдиного відтінку. Тонко розкачуємо грудки і починаємо формувати пелюстки.

6. Розрізаємо тонкі смужки мастики на невеликі прямокутники. Заламуємо їх краї так, щоб прямокутники стали схожі на пелюстки. Перший «пелюстка» щільно скручуємо в бутон, потім таким же чином, обертаємо навколо нього інші «пелюстки».

Приємного апетиту!

Простий рецепт приготування мастики з зефіру для торта

Мастика – відмінний варіант прикраси кондитерських виробів. Вона боїться вологи, тому її обов’язково потрібно зберігати в сухому місці: фігурки краще помістити в контейнер, а мастичні пласти – у харчову плівку або целофан.

Час готування – 2 дн. 4 ч.

Час приготування – 3 ч. 30 хв.

Кількість порцій – 1.

Склад:

  • Зефір білий – 0,5 кг
  • Пудра цукрова – 900 гр.
  • Вода – 2 ст. л.
  • Ванілін рідкий – 1 ч. л.
  • Барвники харчові – за бажанням.

Процес приготування:

1. Зефір поміщаємо в глибоку миску. Вливаємо до нього пару столових ложок очищеної води. В іншу глибоку ємність вливаємо звичайну воду до половини, розміщуємо в неї миску з зефіром і ставимо конструкцію у мікрохвильову піч. Розтоплюємо зефір 30 секунд. Розмішуємо зефір ложкою і повторюємо процедуру з растапливанием до тих пір, поки маса не стане однорідною. Додаємо в зефір рідкий ванілін і знову перемішуємо масу до однорідності.

2. Звільняємо робочу зону для подальших маніпуляцій з зефіром. Протираємо стол. Через дрібне сито просіваємо цукрову пудру. По центру насипу робимо поглиблення і вливаємо зефір. Присипаємо руки цукровою пудрою і замішуємо мастику. У підсумку отримуємо м’яку повітряну масу, з якої добре буде ліпитися фігурки. Відрізаємо необхідну кількість мастики від цілого шматка. Решту загортаємо в харчову плівку.

3. Шматок мастики, який будемо використовувати відразу, розрізаємо на шматочки. Залишаємо краплю барвника на одному шматочку і розминаємо його до тих пір, поки весь шматок не покриється рівним кольором. Якщо потрібен більш яскравий колір, продовжуємо капати барвником на шматочки і перемішувати. Обертаємо кольорову мастику харчовою плівкою.

4. Забарвлену мастику розкачуємо і починаємо формувати з неї фігурки. Спочатку формуємо крапельки для частин тіла, голови та інших складових. Щоб склеювати частини між собою, використовуємо кулінарну кисть і воду, в якій будемо її змочувати. Готовим фігуркам даємо обсохнути пару днів, а потім фарбуємо їх.

5. Харчовими барвниками надаємо фігуркам з мастики закінчений вигляд. Декоруємо кондитерські вироби мастикою повністю або тільки прикрашаємо фігурками. Якщо ви відразу не використовуєте мастику, зберігайте її в холодильнику.

Приємного апетиту!