Нирки яловичі – 7 смачних рецептів приготування з покроковими фото

Яловичі нирки в духовці

Будь-яка їжа в духовці виходить набагато смачніше, ніж приготовлена на плиті і тушковані в духовці яловичі нирки не будуть винятком. Готують нирки в духовці або пошарово, укладаючи в форму, чергуючи з овочами, або тушкують в соусі. У цьому рецепті нирки тушкуємо з овочами: цибулею, морквою і помідорами. Яловичі нирки готуємо, вымачивая їх у воді і двічі проварюючи.

Час приготування: 3 години.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 3.

Склад:

  • Нирки яловичі – 600 гр.
  • Помідори – 3 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Часник – 2 зубки.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 1/3 ч. ложки
  • Кріп – 5 гілочок.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Яловичі нирки звільніть від зовнішньої плівки і на 1 годину залийте холодною водою. Потім наріжте їх невеликими шматочками.

Крок 2. Підготовлені нирки перекладіть в каструлю, залийте чистою водою, двічі доведіть до кипіння, зливаючи бульйон з піною і промиваючи їх на друшляку. Третій раз в бульйон додайте сіль за своїм смаком і відваріть нирки до готовності. На це у вас піде не менше години.

Крок 3. Овочі почистіть і промийте. Цибулю наріжте півкільцями. Моркву подрібнити на дрібній тертці. Помідори наріжте тонкими часточками.

Крок 4. В обраній для духовки посуді розігрійте рослинну олію і на ньому протягом 5-6 хвилин обсмажте шматочки нирок. Потім до них додайте нарізку цибулі, перемішайте і посмажте пару хвилин.

Варіант приготування яловичих нирки у вершковому соусі має французьке походження, і він заснований на тому, що вершковий соус з додаванням діжонської гірчиці і коньяку повністю нівелює специфічний запах нирок і вимочувати їх необов’язково. Якщо готувати без коньяку, то нирки бажано будь-яким способом замочити у воді. У цьому рецепті запікаємо яловичі нирки в духовці.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3.

Склад:

  • Нирки яловичі – 3 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Масло вершкове – 60 гр.
  • Коньяк – ½ склянки.
  • Вершки 33% – 100 мл
  • Гірчиця діжонська – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Страва готується швидко, тому всі інгредієнти підготуйте відразу, щоб все було під рукою. Цибулю почистіть і дрібно наріжте.

Крок 2. У нирок ретельно і акуратно видаліть жир з залишками проток. Потім нирки промийте і наріжте невеликими шматочками. Посипте їх сіллю з свіжомеленим перцем і відкладіть в сторону.

Крок 3. У сковорідці розтопити шматочок вершкового масла.

Крок 4. На ньому швидко і на великому вогні обсмажте шматочки нирок до рум’яного кольору з обох боків, тільки не пережарьте, інакше вони втратять ніжну текстуру. Шумівкою нирки зі сковорідки зніміть.

Крок 5. У це ж масло перекладіть нарізку лука.

Крок 6. Цибуля так само швидко обсмажте до прозорості.

Крок 7. До смаженій луку налийте півкелиха коньяку.

Крок 8. Потім налийте в сковороду жирні вершки і соус добре перемішайте.

Крок 9. Додайте до соусу ложку діжонської гірчиці.

Крок 10. Соус з гірчицею ще раз перемішайте.

Крок 11. Обсмажені нирки перекладіть у форму для запікання, залийте приготовленим соусом і поставте блюдо в духовку на 10 хвилин при 200°С.

Крок 12. Приготовлені яловичі нирки у вершковому соусі сервіруйте до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!