Ліниві голубці в духовці в томатно-сметанному соусі – 5 рецептів з капустою, фаршем і рисом з фото покроково

Ліниві голубці в томатно-сметанному соусі в духовці — блюдо, яке хоч і відрізняються спрощеним способом приготування, але зовсім не для ледачих. А доповнити просте блюдо допоможе самий що ні на є універсальний і гармонійний томатно-сметанний соус, який створений для страв з фаршем і капустою.

Ліниві голубці в духовці в томатно-сметанному соусі з капустою, рисом і фаршем

Страва, приготовлена в духовці, виходить максимально дієтичним, легким і рівномірно пропеченим, а такий результат досягається не кожним способом приготування. Сміливо вдавайтеся до цього рецепту, якщо ви зацікавлені в цьому результаті.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Фарш 500 гр.
  • Сметана 250 гр.
  • Томатна паста 250 гр.
  • Масло рослинне 3 ст. л.
  • Рис білий 50 гр.
  • Перець чилі 1 шт.
  • Капуста білоголова 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Сухарі панірувальні 40 гр.
  • Кріп 1 пучок
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати ліниві голубці в томатно-сметанному соусі в духовці? Спочатку зваримо рис, який необхідний для приготування голубців. Крупу відправляємо в закипілу воду, солимо і знову доводимо до кипіння. Після чого зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо протягом десяти хвилин. Готовий рис відкидаємо на сито, зливаємо зайву воду і залишаємо остигати при кімнатній температурі.
  2. Очищаємо качан капусти, знімаючи верхні листки і вирізаючи качан. Потім нарізаємо нашатковані листя капусти на дрібні кубики. Також чинимо і з цибулею.
  3. Подрібнену капусту з цибулею перекладаємо в миску і заливаємо тільки закипілою водою, після чого залишаємо настоятися протягом 10 хвилин. Через це час відкидаємо овочі на друшляк, щоб вся вода стекла.
  4. Перець чилі розрізаємо уздовж, видаляємо все насіння і як можна дрібніше нарізаємо. Тепер збираємо весь вміст разом. До фаршу додаємо остиглий рис, капусту з цибулею і подрібнений перець. Все добре перемішуємо, додаємо сіль з перцем за смаком.
  5. З підготовленої суміші формуємо голубці у формі котлет. Опускаємо їх у панірувальні сухарі і відправляємо обсмажуватися на розігріту з олією сковорідку. Обсмажуємо до утворення злегка підрум’яненою скоринки.
  6. Підрум’янені голубці перекладаємо у форму для запікання. І вмикаємо розігріватися духовку до 180 градусів.
  7. Для соусу з’єднуємо томатну пасту з жирною сметаною, додаємо перець з сіллю і старанно перемішуємо, щоб спеції рівномірно розподілилися за обсягом.
  8. Готовим томатно-сметанним соусом покриваємо ліниві голубці, які заздалегідь переклали в форму. Відправляємо тушкуватися голубці протягом 40-45 хвилин в заздалегідь розігріту духовку.

Подаємо страву в гарячому вигляді, розклавши по порціях і прикрасивши свіжою зеленню. Бажаємо приємного апетиту!

Ліниві голубці з пекінською капустою, томатною пастою і сметаною

Пекінська капуста є не тільки відмінною альтернативою білокачанної, але і перевершує її своїми соковитими і неймовірно ніжними молодими листям. А завершальну нотку страві додає поєднання кислинок томатної пасти, сметани.

Час готування: 150 хв.

Час приготування:80-90 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Фарш – 300 гр.
  • Сметана (20 %) – 2 ст. л.
  • Паста томатна – 2 ст. л.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Рис – 180 гр.
  • Капуста пекінська – 1 шт.
  • Борошно пшеничне – 3 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Спеції – за смаком.

Процес приготування:

1. Пекінську капусту нарізаємо на тонкі часточки.

2. Як можна дрібніше нарізаємо очищені цибулини.

3. Пропускаємо через м’ясорубку будь-яке м’ясо на ваш смак або ж використовуємо покупної фарш.

4. Наступним кроком додаємо подрібнені овочі до фаршу, вбиваємо одне яйце і добре перемішуємо. На цьому ж етапі необхідно додати сіль з перцем.

5. У завершенні основну масу додаємо зварений білий рис і старанно перемішуємо вміст. Потім формуємо невеликі голубці, попередньо змочуючи руки в холодній воді.

6. Сформовані голубці обвалюємо в борошні і викладаємо на деко, змащене рослинним маслом. Відправляємо форму з голубцями в розігріту духовку на 20 хвилин, щоб всі компоненти схопилися.

7. В цей час приготуємо овочеву зажарку в томатно-сметанному соусі. Для цього нарізаємо кубиками цибулю і обсмажуємо на рослинному маслі до утворення золотистої скоринки. Потім до цибулі додаємо натерту моркву, трохи пекінської капусти, спеції за смаком і тушкуємо на середньому вогні до стану м’якості.

8. В якості соусу до овочів додаємо сметану з томатною пастою і добре перемішуємо. У такому вигляді тушкуємо овочі протягом пари хвилин.

9. Для м’якості і додаткової соковитості вливаємо трохи кип’яченої води і продовжуємо тушкувати під закритою кришкою ще хвилин 10-15, поки рідина повністю не випарується.

10. Через 20 хвилин виймаємо деко з духовки і покриваємо голубці овочевою підливою. Залишається довести страву до повної готовності. Покриті овочами голубці повертаємо в духовку і запікаємо протягом 15-20 хвилин.

11. Перевіряємо готовність голубців і запрошуємо всіх до столу. Подавати блюдо можна як самостійно, так і в доповнення до гарніру.

Бажаємо приємного апетиту!

Ліниві голубці з курячим фаршем в томатно-сметанному соусі

Якщо вагаєтесь з вибором фаршу, зупинившись на курячому, ви точно не пошкодуєте. Адже він невибагливий в приготуванні і завжди доречний в овочевих стравах.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування:30 хв.

Порцій – 6-8.

Склад:

  • Фарш курячий – 500 гр.
  • Паста томатна – 2 ст. л.
  • Сметана – 1 ст. л.
  • Капуста білокачанна – 800 гр.
  • Рис – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Спочатку подрібнюємо цибулю з морквою і відправляємо пассироваться на розігріту з рослинною олією сковороду. Обсмажуємо овочі до золотистого кольору.

2. Потім до розм’якшеним овочів додаємо курячий фарш і продовжуємо тушкувати на середньому вогні до його потемніння. На це потрібно близько 10 хвилин, після чого відразу ж додаємо томатну пасту і сметану. Все добре перемішуємо і продовжуємо тушкувати вже в томатно-сметанному соусі.

3. Паралельно з цим шаткуємо як можна дрібніше підготовлений качан капусти і відправляємо в сковороду з засмажкою. А поки будемо відварювати традиційним способом рис до стану підлозі готовності.

4. Як тільки рис трохи розварився, перекладаємо його в сковороду і знову перемішуємо. На цьому ж етапі додаємо перець.

5. За 10 хвилин до вимикання доводимо нашу страву до смаку, додаючи сіль і всілякі спеції.

6. Подаємо страву в гарячому вигляді, за бажанням додавши охолодженої сметани.

Бажаємо приємного апетиту!

Як приготувати ліниві голубці шарами в томатно-сметанному соусі?

Неймовірно смачна овочева запіканка, яку звуть ледачими голубцями. Особливо страва буде смачним в літній сезон, багатий овочами.

Час готування: 60 хв

Час приготування:35-45 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Фарш – 500 гр.
  • томатна Паста – 50 мл
  • Рис – 1 склянка
  • Капуста білокачанна – 1 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сметана (20 %) – 250 мл
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Добре промиту рисову крупу опускаємо в каструлю з киплячою підсоленою водою, в пропорції 1:2 і варимо на маленькому вогні. Для повного приготування буде достатньо 15 хвилин, за цей час рис звариться, а остаточно випарується вся рідина. Потім рис остуджуємо і залишаємо до наступного використання.

2. З качана знімаємо найбільші з усіх листя і ставимо варитися в киплячу підсолену воду протягом 10-15 хвилин. Після чого воду зливаємо, а листя капусти залишаємо остигати.

3. В цей час натираємо моркву на великій тертці, а очищений цибулю ріжемо півкільцями. Всі подрібнені овочі обсмажуємо на розігрітій з рослинним маслом сковороді до появи золотистої скоринки.

4. Потім викладаємо в сковорідку томатну пасту, сметану і в доповненні трохи води, все добре перемішуємо і продовжуємо тушкувати заправку протягом п’яти хвилин.

5. До цього моменту вже остиглий рис з’єднайте з фаршем і старанно перемішуємо. Після чого на деко для випікання викладаємо половину від усієї засмажки і рівно стільки ж м’ясної начинки, всі розрівнюючи поверхню за допомогою лопатки.

6. Поверх фаршу викладаємо рівним шаром капустяне листя.

7. Перші три шари готові. У тієї ж послідовність викладаємо наступні шари з решти інгредієнтів.

8. Поверх форми кладемо шматок фольги і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на годину. Через це час виймаємо деко з готовими ледачими голубцями, які починаємо ділити на порції. Подаємо до столу, посипавши подрібненою петрушкою.

Бажаємо приємного апетиту!

Соковиті ліниві голубці в духовці в томатно-сметанному соусі без обсмажування

Класична версія ледачих голубців вимагає мінімум ваших зусиль і при цьому не поступається за смаковими якостями традиційним голубців, тому, неодмінно спробуйте і вам сподобається.

Час готування: 60 хв

Час приготування:35-45 хв.

Порцій – 4-5.

Склад:

  • М’ясо куряче – 350 гр.
  • Паста томатна – 400 мл
  • Рис білий – 1 склянка
  • Капуста білокачанна – 300 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сметана (20 %) – 150 мл
  • Масло рослинне – 1,5 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний – за смаком.

Процес приготування:

1. Підготовлене м’ясо курки нарізаємо кубиками і збиваємо в блендері до однорідного стану на великих оборотах.

2. Довільно нарізаємо листя капусти і перекладаємо в чашу блендера. Знову збиваємо всі компоненти.

3. Потім переходимо до підготовки інших овочів. Очищений цибулю нарізаємо кубиками, а моркву тремо на середній тертці.

4. Відварюємо до стану повної готовності рис і з’єднуємо разом з подрібненою цибулею і подрібненою морквою.

5. В цю ж ємність перекладаємо вміст чаші блендера, додаємо сіль з перцем і ретельно перемішуємо.

6. Приступаємо до формування голубців. Ліпимо не дуже великі за розміром котлетки і відразу ж викладаємо у змащену олією форму для запікання.

7. У той час як духовка буде розігріватися до 180 градусів, приготуємо соус. В томатну пасту вмішуємо сметану і сіль з меленим перцем. Всі компоненти добре перемішуємо до однорідності. Готовим соусом заливаємо голубці і випікаємо при температурі 180 градусів протягом 30-40 хвилин.

8. Готові голубці подаємо порційно до столу, прикрасивши за бажанням нарубаною зеленню.

Приємного вам апетиту!