Печінкові оладки з яловичої печінки – дуже ситна і яскраве за смаком частування для вашого обіду або перекусу. Подавайте апетитні оладки просто так або зі сметаною. Варіантів виконання такої страви багато. Щоб знайти відповідний для себе, скористайтеся перевіреними покроковими рецептами з нашої збірки.
Класичні оладки з яловичої печінки в домашніх умовах
Яловича печінка містить велику кількість заліза і саме з цієї причини рекомендується до вживання страждають від анемії людям. Смак натурального продукту досить специфічний і не всім до вподоби. Але ця проблема легко вирішується, якщо приготувати оладки з печінки. Характерний печінковий смак балансується ріпчастою цибулею і спеціями, а користь цінного субпродукту як і раніше зберігається.
Інгредієнти на
7 порц.
- Яловича печінка 700 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Яйце куряче 1 шт.
- Борошно пшеничне 100 гр.
- Перець чорний мелений 1 щіпка
- Сіль за смаком
- Масло рослинне для смаження
Процес приготування:
- Щоб приготувати печінкові оладки з яловичої печінки, ретельно промиваємо її проточною водою. Зрізаємо з продукту жилки, плівки і вирізаємо великі судини. Підготовлену печінку ріжемо на невеликі шматки, щоб було зручно класти їх у м’ясорубку.
- Ріпчаста цибулю очищаємо від лушпиння і крупно нарізаємо. Подрібнюємо підготовлену печінку разом з ріпчаста цибулею на м’ясорубку з дрібною решіткою – вийде практично однорідна рідка маса.
- В отриману масу розбиваємо яйце і ретельно розмішуємо.
- Додаємо сіль і чорний мелений перець, додаємо борошно і перемішуємо до однорідності. З отриманого «тесту» і будемо смажити оладки.
- На сковороду наливаємо рослинне масло без запаху в такій кількості, щоб воно покривало дно тонким шаром на пару міліметрів. Розігріваємо до гарячого стану. Столовою ложкою викладаємо в гаряче масло печінковий тісто невеликими порціями у вигляді оладок. Смажимо при середній температурі плити до рум’яної скоринки, приблизно три-чотири хвилини. Кришкою не закриваємо.
- Оладки перевертаємо і продовжуємо смажити ще дві-три хвилини. Таким чином смажимо оладки з усього тесту, при необхідності доливаючи в сковорідку рослинне масло.
- Готові оладки перекладаємо з сковороди на паперовий рушник, щоб видалити зайве масло. Потім поміщаємо їх на тарілку і подаємо до столу в гарячому вигляді. На гарнір вдало підійдуть свіжі овочі та зелень.
Приємного апетиту!
Пишні оладки з яловичої печінки з борошном на сковороді
Якщо трохи «поворожити» над печінкою, то можна приготувати з неї чудові на смак і вигляд оладки, які припадуть до смаку усій родині. Навіть тим, хто недолюблює цього субпродукт. Секрет цього рецепту в тому, що, по-перше, фарш з печінки готуємо абсолютно гладкий. Найкраще для цієї мети використовувати блендер, а не м’ясорубку. А по-друге, в отримане печінковий тісто додаємо соду. Вона зробить оладки пишними, м’якими і пористими. Навіть в холодному вигляді такі оладки дуже смачні!
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Печінка яловича – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. середнього розміру.
- Яйця – 2 шт.
- Борошно пшеничне – 5 ст. л.
- Сода – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – щіпка.
- Суміш спецій для печінки – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес підготуватилення:
1. Печінка необхідно ретельно промити під струменем проточної води. Далі зрізаємо з неї жили, плівки і видаляємо великі судини. Підготовлену печінку ріжемо на невеликі шматки, щоб було зручно подрібнювати їх в гладкий фарш. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і також нарізаємо шматками.
2. Для подрібнення печінки можна використовувати як м’ясорубку, так і стаціонарний або занурювальний блендер. У першому випадку тісто буде утримувати невеликі відчутні шматочки печінки, а в другому – мати гладку, пюреподібних консистенцію, що переважно. Разом з печінкою подрібнюємо і ріпчасту цибулю. В отриману однорідну масу додаємо яйця, перемішуємо.
3. Далі кладемо сіль, суміш спецій для печінки або інші улюблені прянощі. Всипаємо борошно.
4. Ложкою або віночком замішуємо тісто. Намагаємося розбити всі борошняні грудочки і отримати гладку консистенцію. В останню чергу додаємо соду і ще раз ретельно вимішуємо.
5. На сковороду наливаємо рафінована рослинна олія в такій кількості, щоб воно покривало дно тонким шаром. Розігріваємо до гарячого стану. Ложкою викладаємо невеликі порції тіста в сковороду – формуємо округлі оладки. Смажимо при відкритій кришці на середньому вогні до золотистої скоринки орієнтовно дві-три хвилини.
6. Перевертаємо оладки на іншу сторону і смажимо ще одну-дві хвилини. При смаженні чергової порції оладок потроху доливаємо в сковорідку рослинне масло, оскільки вироби будуть вбирати його.
7. Готові оладки складаємо на тарілку. Після того, як тісто буде використано, всі обсмажені оладки складаємо назад в сковорідку і закриваємо кришкою. На мінімальному вогні тушкуємо оладки сім-десять хвилин, щоб вони стали соковитіше. Подаємо в гарячому вигляді. Ідеальний супровід таких оладок – картопляне пюре і салат зі свіжих овочів.
Приємного апетиту!
Ніжні оладки з яловичої печінки з манкою на сковороді
Оладки з яловичої печінки завжди виходять вдалими, якщо додати в них манку. Вона розбухає в рідкому фарші і забезпечує м’якість і ніжну структуру. Для соковитості обов’язково кладемо також ріпчасту цибулю і сметану. Після приготування тесту необхідно дати постояти перед смаженням деякий час, щоб крупа розм’якшилася. Готові оладки виходять дуже ніжними та смачними.
Час приготування: 35 хв. без урахування часу настоювання.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Печінка яловича – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. середнього розміру.
- Яйце – 1 шт.
- Крупа манна – 60 гр.
- Сметана – 2 ст. л.
- Перець чорний мелений – щіпка.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Готуємо печінку. Ретельно миємо її в проточній воді, зрізаємо зайві жилки, плівки, видаляємо великі судини. Оброблений продукт розрізаємо на шматки для подальшого подрібнення. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і також нарізаємо довільними шматками.
2. Подрібнюємо підготовлену печінку будь-яким способом. Важливо знати, що якщо використовувати м’ясорубку, то в готових оладки будуть відчуватися невеликі шматочки печінки. При використанні блендера текстура оладок буде більш гладка і однорідна. Разом з печінкою подрібнюємо також і ріпчасту цибулю. В отриману рідку масу додаємо сметану, перемішуємо.
3. Далі кладемо сіль, чорний мелений перець, яйце. Добре розмішуємо ложкою або віночком.
4. В останню чергу додаємо манку і перемішуємо. Спочатку може здатися, що тісто вийшло рідкуватим. Але після того, як воно постоїть п’ятнадцять-двадцять хвилин, консистенція загусне.
5. Обов’язково даємо тісту настоятися – манка розбухне, і готові оладки будуть більш ніжні.
6. У сковороді добре розігріваємо невелику кількість рослинної олії без запаху. Ложкою викладаємо приготоване тісто невеликими порціями у вигляді округлих оладок. Смажимо при відкритій кришці на середньому вогні до скоринки орієнтовно дві-три хвилини.
7. Перевертаємо вироби на іншу сторону і смажимо ще кілька хвилин до рум’янцю. При смаження з решти тіста доливаємо ще рослинного масла, по необхідності.
8. Готові оладки складаємо на тарілку, застелену паперовою серветкою. Воно вбере надлишок олії після смаження. Подаємо оладки в гарячому вигляді. Ідеальний гарнір – картопляне пюре і салат зі свіжих овочів.
Приємного апетиту!
Як приготувати смачні оладки з яловичої печінки з цибулею і морквою?
Яловича печінка відмінно поєднується з ріпчастою цибулею і морквою. Ці овочі дають відсутню соковитість і доречний смаковий акцент. І, звичайно, додають вітамінів з клітковиною. Щоб текстура готових оладок була ніжною і однорідною, і саму печінку і овочі рекомендуємо подрібнювати максимально дрібно. Це можна зробити як за допомогою м’ясорубки, так і використовуючи блендер.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Печінка яловича – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 150 гр.
- Морква – 150 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Крупа манна – 3 ст. л.
- Борошно пшеничне – 2-3 ст. л.
- Перець чорний мелений – щіпка.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Печінку ретельно миємо. Вирізаємо зайві жилки, плівки, видаляємо великі судини, якщо вони є. Розрізаємо субпродукт на шматки зручного розміру. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і також нарізаємо довільними шматками. Морква промиваємо, очищаємо від верхньої шкірки, ріжемо на довільні шматки. Подрібнюємо печінку разом з цибулею і морквою максимально дрібно будь-яким доступним побутовим приладом: м’ясорубка, блендер, подрібнювач, терка.
2. В отриману рідку масу розбиваємо яйця, додаємо сіль і чорний мелений перець. Розмішуємо до однорідності.
3. Далі кладемо манну крупу, ретельно перемішуємо.
4. В останню чергу додаємо пшеничне борошно і ще раз перемішуємо. Тісто має бути середньої густоти, що ллється з ложки.
5. У сковороді добре розігріваємо невелику кількість рафінованої олії. Ложкою викладаємо приготоване тісто у вигляді округлих оладок. Смажимо їх, не закриваючи кришкою, до рум’яної скоринки чотири-п’ять хвилин з одного боку. Температура плити – середньо-низька.
6. Перевертаємо котлетки на іншу сторону і продовжуємо готувати ще три-чотири хвилини. Таким чином смажимо оладки з усього обсягу тесту.
7. Готові оладки складаємо на плоску тарілку з паперовим рушником, щоб воно ввібрало надлишок мастила з поверхні після смаження. Подаємо оладки в гарячому вигляді. Відповідний гарнір – картопляне пюре, рис, салат зі свіжих овочів. Додатково можна подати сметану.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт оладок з яловичої печінки в духовці
Приготувати печінкові оладки в духовці – це відмінна ідея. Так можна повністю виключити масло або будь-який інший жир, який використовується при смаженні. Готові оладки будуть легкими і поживними – таке блюдо відмінно підходить для правильного харчування. Для аромату додаємо цибулю, часник і трохи зелені, для пишноти – харчову соду.
Час приготування: 25 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Печінка яловича – 600 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. середнього розміру.
- Часник – 2 зубки.
- Яйця – 2 шт.
- Сода – 1 ч. л.
- Цибуля зелена – 2 пера.
- Борошно пшеничне – 3-4 ст. л.
- Перець чорний мелений – щіпка.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Перед початком приготування печінку потрібно ретельно вимити і видалити з неї грубі жилки, плівки і великі судини. Після обробки ріжемо продукт невеликими шматками довільної форми. Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо шматочками. Пір’я зеленої цибулі промиваємо й обсушуємо. Часник звільняємо від лушпиння.
2. У чашу блендера поміщаємо шматки печінки, ріпчасту цибулю, зелень і часник. Подрібнюємо всі продукти до отримання рідкої однорідної маси.
3. В отриману рідку суміш розбиваємо яйця, додаємо сіль, чорний мелений перець, соду і борошно в зазначеній кількості. До речі, замість борошна можна покласти і подрібнені вівсяні пластівці – теж виходить смачно.
4. Заглибним блендером додатково пробиваємо масу, одночасно змішуючи всі інгредієнти між собою. Консистенція тіста повинна вийти не занадто рідка, але не надто густа. При викладанні маси на деко оладки не повинні будуть розтікатися.
5. Деко застеляємо промасленим пергаментом.
6. Столовою ложкою викладаємо приготоване тісто у вигляді округлих оладок на пергамент на невеликій відстані один від одного. Духовку розігріваємо до температури 190 градусів. Встановлюємо деко вже в гарячу духовку на середній рівень і випікаємо оладки протягом двадцяти-двадцяти п’яти хвилин. Важливо не перетримати і не пересушити їх. Перевірити готовність можна, розламавши одну оладью навпіл. Якщо на розломі не буде рожевого відтінку печінки, готові вироби.
7. Готові оладки дістаємо з духовки і перекладаємо на сервірувальну тарілку. Подаємо відразу ж після приготування, поки вони гарячі. На гарнір можна запропонувати ніжне картопляне пюре, рис, салат зі свіжих овочів і зелені. Для соковитості можна подати сметану.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування оладок з яловичої печінки з рисом
Оладки з яловичої печінки з рисом – страва не просто смачне і ситне, але ще й дуже корисне. Печінка містить у собі залізо і життєво важливі вітаміни, а котлетки з такого продукту – це фактично живильний концентрат для лікувального харчування. Важливо не обсмажувати оладки до сильно вираженою рум’яної скоринки. По-перше, вони просто пересушаться і вже не будуть такими смачними. По-друге, добре підсмажена кірочка – це канцерогени. Тому смажимо оладки на помірному вогні і до блідої скоринки з мінімальною кількістю рослинної олії.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Печінка яловича – 700 гр.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт. середнього розміру.
- Рис – 200 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Перець чорний мелений – щіпка.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Печінка добре моєму в проточній воді. Вирізаємо з неї грубі жилки, плівки і великі судини. Якщо є поверхневий жир, його також зрізаємо. Після такої підготовки ріжемо субпродукт невеликими шматками довільної форми. Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо шматочками.
2. Рис промиваємо до прозорої води і кладемо в каструлю. Заливаємо водою, підсолюємо і ставимо на плиту. Після закипання варимо протягом двадцяти-двадцяти п’яти хвилин до повної готовності. Після варіння відкидаємо готову крупу на друшляк і промиваємо холодною водою. Даємо повністю стекти рідини.
3. Підготовлену печінку і цибулю пропускаємо через м’ясорубку з дрібною решіткою. В отриману рідку масу додаємо яйця, охолоджений варений рис, сіль і чорний мелений перець. Добре перемішуємо всі разом.
4. У сковорідку наливаємо невелику кількість рослинного масла. Розігріваємо до гарячого стану. Приготовану печінково-рисову масу столовою ложкою набираємо і викладаємо на сковорідку у вигляді округлих оладок. Смажимо їх при середньо-низькій температурі за три-чотири хвилини з кожної сторони без кришки.
5. Готові оладки перекладаємо з сковороди на сервірувальну тарілку. Подаємо відразу ж після приготування, поки вони гарячі. На гарнір добре підходить свіжий салат з овочів.
Приємного апетиту!
Дуже смачні ПП оладки з яловичої печінки
Щоб оладки з яловичої печінки принесли максимум користі, замість традиційної манки або пшеничного борошна додамо вівсяні пластівці. Для соковитості, стандартно, використовуємо ріпчасту цибулю. Для пишноти – збитий яєчний білок. Дотримуючись правил правильного харчування, смаження замінимо на запікання в духовці. Це позбавить страва від зайвого жиру і дозволить увійти в рамки будь-якої дієти. Що стосується спецій, рекомендуємо спробувати коріандр: він дуже добре поєднується з печінкою і надає оладкам тонкий аромат.
Час приготування: 25 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Печінка яловича – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. середнього розміру.
- Пластівці вівсяні швидкого приготування – 30 гр.
- Білок яєчний – 1 шт.
- Коріандр – ½ ч. л.
- Перець чорний мелений – щіпка.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Печінку ретельно промиваємо, видаляємо плівки, прожилки, згустки крові і судини, якщо вони є. Оброблений продукт нарізаємо на шматки і подрібнюємо будь-яким доступним способом. Можна це зробити за допомогою м’ясорубки, комбайна, заглибного або стаціонарного блендера. Повинна вийде досить рідка однорідна маса.
2. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо і рубаємо ножем на дрібні кубики. Якщо не хочете, щоб шматочки цибулі відчувалися в готових оладки, можна подрібнити його аналогічно печінки. Додаємо цибулю до печінкової маси, додаємо сіль, чорний мелений перець і коріандр, перемішуємо.
3. Наступний етап – додавання вівсяних пластівців швидкого приготування. Ретельно змішуємо пластівці з основною масою.
4. Яєчний білок збиваємо міксером до стійких піків в окремій ємності. Отриману піну вмішуємо в печінково-вівсяну масу.
5. Тепер оформляємо оладки. Можна просто викласти приготоване печінковий тісто ложкою на застелений промасленим пергаментом деко у вигляді округлих оладок. Можна використовувати форму для кексів або мафінів. В цьому випадку форма оладок, звичайно, буде більш акуратною. Оформлені оладки ставимо в попередньо розігріту до 190 градусів духовку на середній рівень. Запікаємо протягом двадцяти-двадцяти п’яти хвилин. Щоб перевірити готовність, можна розрізати одну з оладок. Якщо на зрізі не буде рожевих ділянок, то вироби можна вважати готовими.
6. Готові оладки дістаємо з духовки і поміщаємо на сервірувальну тарілку. Подаємо відразу ж після приготування, в гарячому вигляді, з будь-яким гарніром.
Приємного апетиту!
Ніжні печінкові оладки з яловичої печінки для дітей
Печінка – цінний продукт харчування. Вміст заліза в ньому чи не самий високий порівняно з іншими повсякденними продуктами харчування. В дитяче меню обов’язково варто включати страви з печінки. Якщо в чистому вигляді маленькі їдці не завжди шанують цей продукт, то у формі ніжних оладок, як правило, печінка їдять з задоволенням.
Час приготування: 30 хв. без урахування часу замочування і настоювання.
Час приготування: 15 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Печінка яловича – 500 гр.
- Молоко – 400-500 мл
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. середнього розміру.
- Борошно пшеничне – ½ склянки
- Яйця – 2 шт.
- Сметана – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
- Кріп – для подачі.
Процес приготування:
1. Печінка необхідно ретельно промити під проточною водою. Після промивання вирізаємо ножем великі судини і видаляємо грубі плівки. Нарізаємо продукт невеликими шматками і складаємо в глибоку миску. Заливаємо холодним молоком так, щоб повністю покрити всі шматки. Залишаємо при кімнатній температурі на тридцять-сорок хвилин – так печінку позбутися специфічного запаху і стане ніжніше на смак.
2. Після замочування в молоці відкидаємо шматки печінки на друшляк, даємо молока стекти і промиваємо водою ще раз. За допомогою блендера подрібнюємо субпродукт до стану рідкого пюре. Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо шматками. Подрібнюємо блендером аналогічно печінки. Додаємо цибулю до печінкової масі, також кладемо борошно, сіль за смаком і яйця. Віночком розмішуємо всі разом до повної однорідності.
3. Готовому печінковому даємо тісту постояти в холодильнику двадцять-тридцять хвилин. Маса стане більш в’язкою, і смажити ніжні оладки буде простіше.
4. У сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії без запаху. Ложкою набираємо печінковий тісто і викладаємо в гаряче масло у вигляді невеликих оладок. Смажимо до рум’яної скоринки по парі хвилин з кожного боку. Важливо не перетримати ніжні вироби на плиті, щоб не утворилася занадто груба кірочка, а серцевина не пересушилась. Як тільки колір тіста перестає бути червоним, а поверхня почне рум’янитися, оладки можна вважати готовими.
5. Готові оладки поміщаємо на сервірувальну тарілку. Подаємо відразу ж після приготування, в гарячому вигляді, посипавши подрібненою зеленню кропу.
Приємного апетиту!