Басма – 5 рецептів в казані по-узбецьки з покроковими фото

Басма — це чудове блюдо, томлене на повільному вогні. Ніжне м’ясо, доповнене розмаїттям яскравих овочів, підкорить ваше серце. Традиційне узбецьке страву можна приготувати з різних видів м’яса на плиті або на відкритому вогні. Овочі для басми вибирають м’ясисті і соковиті. Святкова страва особливо сподобається тим, хто любить овочі. За рахунок довгого томління м’ясо розвалюється на волокна, а овочі просочуються його соками.

Басма по-узбецьки в казані

Басма по-узбецьки в казані – блюдо, яке не забере багато часу на своє виконання. А от щоб дочекатися його готовності, доведеться набратися терпіння. Ароматне блюдо чудово підійде для сімейних зборів за великим столом. Яскрава і красива басма приверне своїм зовнішнім виглядом їдців і не залишить їх без емоцій.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Баранина 500 гр.
  • Часник 2 головки
  • Цибуля ріпчаста 400 гр.
  • Картопля 300 гр.
  • Морква 100 гр.
  • Перець болгарський 100 гр.
  • Баклажан 100 гр.
  • Капуста білоголова 200 гр.
  • Помідори 100 гр.
  • Зіра 1 ч. л.
  • Коріандр мелений 1 ч. л.
  • Масло рослинне 2 ст. л. (або курдючний жир 30гр.)
  • Зелень за смаком
  • Сіль за смаком
  • Перець чилі 1 шт.

Процес приготування:

  1. Візьміть свіжу баранину, обмийте під краном і просушіть серветками. Овочі та зелень гарненько промийте під краном і просушіть на кухонних рушниках.
  2. У холодний казан складіть курдючний жир або налийте рафінована олія. Викладіть шар з м’яса, попередньо розрізаного на великі частини. Намагайтеся укладати м’ясо жиром вниз. Приправте сіллю, зірою і меленим коріандром.
  3. Цибулини звільніть від верхнього шару і наріжте півкільцями. Закрийте м’ясний шар. Підсолити.
  4. Моркву очистіть від шкірки економкою і нарубаєте великими кружечками. Викладіть на цибулю. Помідори і болгарський перець позбавте від плодоніжок, перець від насіння, крупно нарубаєте і розподіліть по морквині. Посоліть і приправте спеціями.
  5. З головок часнику зніміть верхню лушпиння. Головки застроміть в овочі. Картоплю почистіть, помийте і розподіліть цілком в казані. Баклажани розріжте вздовж і додайте між картоплею. Додайте цілісний стручок гострого перцю. Не забудьте підсолити.
  6. З капусти зніміть підв’ялі листя. Цілі хороші листя зніміть і відкладіть в сторону. Решту капусту крупно нарубаєте і пам’ятайте із сіллю і зірою. Покладіть в казан. Зверху прикрийте пучками зелені. Запечатайте цілісним листям капусти. Помістіть вантаж – плоску тарілку. Закрийте щільно кришкою.
  7. Поставте на сильний вогонь і дочекайтеся закипання. Коли кипіння, мінімізуйте нагрів і тушкуйте басму не менше двох годин. Через 2 години овочі з м’ясом повністю приготуються. На блюдо для подачі викладіть все в зворотному порядку. Задекоріруйте свіжою зеленню, і пригощайте рідних і близьких. Приємного апетиту!