Капустяні котлети – дуже смачна альтернатива м’ясної страви, підходить для вегетаріанців, віруючих і тих, хто стежить за здоров’ям. Котлети з капусти можна приготувати на основі овочів або з додаванням м’ясного або рибного фаршу. Подають їх в якості основного блюда з соусом із сметани або гарніром.
Класичні капустяні котлети з сирої капусти
В цьому рецепті для приготування котлет використовують свіжу, краще торішню капусту і картоплю, який надає страві ніжну консистенцію і оригінальний смак. Такі котлети подають як закуску або як доповнення до перших страв.
Інгредієнти на
8 порц.
- Капуста білоголова 600 гр.
- Картопля 1.5 кг
- Яйце куряче 2 шт.
- Борошно пшеничне 4 ст. л.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Сухарі панірувальні 1 склянка
- Масло рослинне 4 ст. л.
Процес приготування:
- Як приготувати смачні капустяні котлети по класичному рецепту? Картоплю чистимо і відварюємо у воді, додавши трохи солі. Після воду зливаємо і залишаємо готову картоплю на обробній дошці підсушитися.
- Капусту потрібно дрібно нашаткувати і варити близько 10 хвилин. Потім рідину зливаємо, а капусту трохи віджимаємо, щоб прибрати зайвий сік.
- Картопля перетворюємо у пюре або перекручуємо на м’ясорубці.
- В окремій ємності змішуємо картоплю, відварену капусту, сирі яйця, трохи солі і перцю, додаємо борошно і ретельно вимішуємо у фарш.
- Після цього потрібно сформувати з маси котлети і паніруємо їх у підготовлених сухарях. Обсмажуємо готовий напівфабрикат з використанням рослинного масла до красивої скоринки по 2-3 хвилини, кілька разів перевертаючи.
- Подаємо готові котлети з капусти як закуску, доповнюючи соусом, сметаною або до тарілці супу.
Простий і смачний рецепт капустяних котлет з манкою і яйцем
Простий рецепт котлети з капусти без зайвих інгредієнтів і панірування. Цілісність котлетної формі надає манка. Вона не відчувається в готовому блюді, лише дозволяючи надати страві красивий і апетитний вигляд.
Час приготування: 45 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Капуста свіжа – 800 гр.
- Цибуля ріпчаста – 200 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Крупа манна – 5 ст. л.
- Кріп – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Масло рослинне – 4-5 ст. л.
Процес приготування:
1. Капусту дрібно ріжемо і варимо до м’якості, на що буде потрібно приблизно 10 хвилин.
2. Відкидаємо капусту на друшляк, злегка віджимаємо.
3. Цибулю чистимо і ріжемо дрібними кубиками, смажимо його з додаванням невеликої кількості вершкового масла, поки він не стане золотистим.
4. Змішуємо в мисці відварену капусту, обсмажену цибулю, свіжі яйця, манку і нарізаний кріп, додаємо трохи солі і перцю до смаку, перемішуємо, даємо постояти близько 15 хвилин, щоб крупа розбухла.
5. Формуємо котлети вологими руками і обсмажуємо. Котлети потрібно класти в розігріте рослинне масло і тримати, поки не утвориться золотава скоринка. У процесі смаження накриваємо сковороду кришкою.
6. Подаємо котлетки зі сметанним соусом і кропом. Приємного апетиту!
Як смачно запекти котлети зі свіжої капусти в духовці?
Легкий рецепт для початківців господарок, в якому навіть не потрібно що-небудь обсмажувати: досить змішати потрібні складові, зліпити котлети і відправити ненадовго в духовку. Виходить просте, але смачне пісне блюдо.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 8.
Інгредієнти:
- Капуста свіжа – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Яйце – 3 шт.
- Борошно – 5 ст. л.
- Спеції (кмин, коріандр сушений кріп) – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Капусту нашаткувати, цибулю нарізати якомога дрібніше і змішати овочі зі спеціями (кмином, коріандром або сушеним кропом).
2. Додати борошно і яйця, перемішати, приправити потрібною кількістю солі і перцю.
3. Сформувати котлети і викласти на деко, який перед цим застеляють пергаментом. Готувати в духовці, яка попередньо повинна бути розігріта до 180 градусів близько 20 хвилин.
4. Після дістати з духовки, перевернути на іншу сторону і потримати ще трохи, поки не зарум’яняться.
5. Подавати з соусом або зеленню як гарнір до м’яса або риби. Приємного апетиту!
Ситні і соковиті капустяні котлети з м’ясним фаршем
Такий рецепт підійде для тих, хто хоче спробувати котлети з капусти, але не може обійтися без м’яса. Капуста підкреслює смак м’яса і робить котлети особливо соковитими. Блюдо непогано можна поєднувати з картопляним пюре.
Час приготування: 1 година 30 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 12 штук.
Склад:
- Фарш м’ясний – 200 гр.
- Капуста білокачанна – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 80 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження
- Борошно – 2 ч. л. з гіркою
- Панірувальні сухарі – для панірування
- Сметана – за смаком
- Петрушка – 10 гр.
- Коріандр — 0.5 ч. л.
Процес приготування:
1. Капусту дрібно порубати.
2. Подрібнити капусту за допомогою блендера або м’ясорубки.
3. Заливаємо капусту крутим окропом на 3 хвилини і після цього воду зливаємо, а капусту ретельно віджимаємо, щоб максимально зменшити об’єм води.
4. Поки капуста стоїть у воді займемося приготуванням фаршу: пропускаємо через м’ясорубку фарш разом з цибулею.
5.Солимо і посипаємо спеціями, додаємо до фаршу одне яйце,капусту, порізану петрушку, сметану, 2 ст. л. борошна. Після цього потрібно добре вимісити фарш.
Порада: При роботі з фаршем краще змочити руки водою, щоб фарш не прилипав.
6. З готового фаршу потрібно зліпити котлети. Це зручніше зробити, якщо спочатку змочити руки у воді.
7. Обваляйте зліплені котлети в панірувальних сухарях (можна використовувати борошно, але з сухарями буде смачніше). Обсмажте котлети на сковороді, попередньо змастивши її олією. Дуже важливо добре розжарити сковороду як, так і масло на ній. Котлети смажимо до появи золотистої скоринки з двох сторін.
Порада: Ви можете гасити котлети до готовності на сковороді і не відправляти їх окремо ще в духовку, однак вони не вийдуть такими м’якими.
Порада: для більш дієтичного варіанти сформовані котлети краще запекти в духовці без панірування.
8. Складіть підсмажені котлети в високу посуд для гасіння, додайте трохи гарячої води, після цього накрийте їх кришкою і доведіть до готовності, на що потрібно 20-25 хвилин на дуже слабкому вогні.
9. Котлети з м’ясом і капустою подають як самостійне блюдо або в поєднанні з гарніром, наприклад, з картопляним пюре.
Порада: краще всього подавати дані котлети зі свіжим салатом або приготованим маринадом.
Покроковий рецепт приготування овочевих капустяно-морквяних котлет
Такий варіант капустяних котлет підходить для тих, хто стежить за фігурою або не їсть м’яса. Капуста з морквою дають хороше смакове поєднання, а легкий соус з йогурту не додасть калорій, а лише підкреслить ніжність овочевого страви.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Капуста білокачанна – 650 гр.
- Морква – 3 шт.
- Крупа манна – 4 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 3.4 ст. л.
- Борошно – 3-4 ст. л.
Процес приготування:
1. Капусту подрібнюємо. Для цього можна використовувати терку або ніж.
2. Моркву потрібно почистити, а потім перетворити в пюре.
3. Обсмажуємо овочі, попередньо додавши рослинне масло, з перцем і сіллю.
4. Додаємо манку, перемішуємо і готуємо ще 5-10 хвилин.
5. Остуджуємо фарш, ліпимо котлети, обвалюємо в борошні і смажимо до золотистої скоринки на олії. Подавати з йогуртным соусом і зеленню. Насолоджуйтесь!
Як приготувати дієтичні котлети з капусти ПП?
Котлети, які готуються за таким рецептом, набувають дуже ніжну консистенцію, я приготування без додавання олії робить їх ще більш дієтичними і корисними. Соус з йогурту і зелень додадуть страві більш яскравий смак.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Капуста – 650 гр.
- Морква – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Моркву почистити, нарізати на шматки і подрібнити у блендері.
2. Додати туди ж цибулю і яйце, ще раз збити, викласти пюре в миску.
3. У блендері аналогічним чином подрібнити капусту. Для більш ніжної консистенції можна зробити це двічі.
4. Змішати овочі, посолити.
5. Сформувати котлети і смажити на сковороді з антипригарним покриттям без додавання олії. Також можна викласти котлети на деко з пергаментним папером і запекти, на що буде потрібно 20 хвилин. Подавати з соусом на основі йогурту і зелені. Насолоджуйтесь!
Простий і швидкий рецепт пісних капустяних котлет без яєць
Бюджетний і нескладний у приготуванні рецепт капустяних котлет, які можна приготувати в пост або для тих, хто не їсть м’яса. Томатний соус підкреслює смак капусти. Як і у випадку з голубцями, можна доповнити блюло сметаною і зеленню.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Капуста білокачанна – 1 кг
- Крупа манна – 1 склянка
- Сіль – за смаком.
- Суміш перців – за смаком.
- Масло рослинне – 3-4 ст. л.
- Сухарі панірувальні – 1 ст.
- Соус томатний або кетчуп – 3 ст. л.
Процес приготування:
1. Капусту подрібнюємо за допомогою терки або кухонного комбайна,щоб вона пустила сік. Капуста, рублена ножем, в даному випадку не підійде, тому що котлети не будуть тримати форму.
2. До капусти додаємо манку, сіль і перцеву суміш, вимішуємо масу і даємо їй настоятися, щоб манка наситилася капустяним соком.
3. З отриманого фаршу вологими руками формуємо котлети і паніруємо їх у сухарях.
4. Смажимо котлети в рослинному маслі по кілька хвилин з кожного боку, поки не зарум’яняться.
5. Котлети складаємо в посуд для гасіння, додаємо соус і доводимо до готовності протягом 10 хвилин на слабкому вогні. Можна подавати з гарніром або смаженими печерицями.
Як смачно посмажити на сковороді капустяно-курячі котлети?
Легкий рецепт котлет, у яких сухість курячого м’яса нейтралізується соковитістю капусти. Підходить для прихильників дієти і бажаючих схуднути, але при цьому не відмовляються від тваринного білка.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- куряче Філе – 600 гр.
- Капуста – 200 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Часник – 2 зубчики.
- Борошно – 3 ст. л.
- Сухарі панірувальні – 100 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець червоний гострий мелений – ¼ ч. л.
- Масло рослинне – 100 мл
Процес приготування:
1. Куряче філе порізати на шматки і покласти в блендер, подрібнити у фарш.
2. Капусту натерти на тертці або змолоти в блендері, змішати з курячим фаршем.
3. Приправити фарш сіллю, перцем, додати роздавлений часник і яйце, потім додати борошно і все ретельно перемішати.
4. Змочити руки у воді і сформувати котлети, обваляти їх у сухарях, щоб вони покривали кулінарні вироби з усіх боків.
5. Обсмажити в розігрітій олії на сковороді, поки не з’явиться золотава скоринка. Подавати котлети краще з гарніром з крупи і соусом. Пригощайтеся!
Неймовірно смачні і ніжні капустяно-рибні котлети
Незвичне, але дуже смачне поєднання капусти і риби. Котлети, приготовані за таким рецептом, виходять ніжними з характерним морським смаком. Зелень надає страві свіжості.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Філе білої риби – 500 гр.
- Капуста – 100 гр.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 1 зубчик
- Пластівці геркулесові – 1-2 ст. л
- Петрушка і кріп – за смаком.
- Масло рослинне – 3-4 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Філе риби моєму, сушимо за допомогою паперового рушника і пропускаємо через м’ясорубку або блендер.
2. Капусту подрібнити за аналогією з рибою.
3. Часник дрібно порубати, зелень подрібнити.
4. Цибулю дрібно нарізати, моркву натерти на тертці, обсмажити овочі з додаванням невеликої кількості рослинного масла.
5. З ємності з’єднати рибу, капусту, овочі, зелень, приправити сіллю і перцем, всипати пластівці і добре перемішати, щоб вийшов однорідний фарш.
6. Вологими руками зліпити котлети, обваляти в сухарях і обсмажити в олії до красивої скориночки. Накрити кришкою і готувати на повільному вогні ще 10-12 хвилин. Подавати з рисом, посипавши дрібно нарубаною зеленню.
Легкі і ніжні котлети з капусти, приготовані на пару
Котлети по цьому рецепту готується легко і швидко, і для цього дієтичного страви краще вибрати молоду капусту: так котлети вийдуть більш ніжними і свіжими. Сметанний соус з часником і зеленню додасть яскравості смаку.
Час приготування: 3 години.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Капуста – 0,5 кг
- Крупа манна – 3 ст. л.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Сухарі панірувальні – 4-5 ст. л.
- Кунжут – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Капусту дрібно шаткуємо, викласти на розігріту сковороду, додати сіль і тушкувати з невеликою кількістю води, попередньо закривши кришкою.
2. Потроху додаємо в гарячу капусту манну крупу і швидко перемішуємо, щоб не утворювалися грудочки.
3. Після того, як маса трохи охолоне, додаємо яйця і замішуємо фарш.
4. Панірувальні сухарі змішати з кунжутом, ліпимо котлети і обвалюють їх в сухої суміші з усіх боків.
5. Готуємо на пару 10-15 хвилин або на сухій сковороді, не додаючи олію. Подаємо дієтичне парові котлети з соусом на основі сметани, зелені і часнику.