Капустяні котлети – 10 дуже смачних рецептів з фото покроково

Капустяні котлети – дуже смачна альтернатива м’ясної страви, підходить для вегетаріанців, віруючих і тих, хто стежить за здоров’ям. Котлети з капусти можна приготувати на основі овочів або з додаванням м’ясного або рибного фаршу. Подають їх в якості основного блюда з соусом із сметани або гарніром.

Класичні капустяні котлети з сирої капусти

В цьому рецепті для приготування котлет використовують свіжу, краще торішню капусту і картоплю, який надає страві ніжну консистенцію і оригінальний смак. Такі котлети подають як закуску або як доповнення до перших страв.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Капуста білоголова 600 гр.
  • Картопля 1.5 кг
  • Яйце куряче 2 шт.
  • Борошно пшеничне 4 ст. л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Сухарі панірувальні 1 склянка
  • Масло рослинне 4 ст. л.

Процес приготування:

  1. Як приготувати смачні капустяні котлети по класичному рецепту? Картоплю чистимо і відварюємо у воді, додавши трохи солі. Після воду зливаємо і залишаємо готову картоплю на обробній дошці підсушитися.
  2. Капусту потрібно дрібно нашаткувати і варити близько 10 хвилин. Потім рідину зливаємо, а капусту трохи віджимаємо, щоб прибрати зайвий сік.
  3. Картопля перетворюємо у пюре або перекручуємо на м’ясорубці.
  4. В окремій ємності змішуємо картоплю, відварену капусту, сирі яйця, трохи солі і перцю, додаємо борошно і ретельно вимішуємо у фарш.
  5. Після цього потрібно сформувати з маси котлети і паніруємо їх у підготовлених сухарях. Обсмажуємо готовий напівфабрикат з використанням рослинного масла до красивої скоринки по 2-3 хвилини, кілька разів перевертаючи.
  6. Подаємо готові котлети з капусти як закуску, доповнюючи соусом, сметаною або до тарілці супу.

Простий і смачний рецепт капустяних котлет з манкою і яйцем

Простий рецепт котлети з капусти без зайвих інгредієнтів і панірування. Цілісність котлетної формі надає манка. Вона не відчувається в готовому блюді, лише дозволяючи надати страві красивий і апетитний вигляд.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Капуста свіжа – 800 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 200 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Крупа манна – 5 ст. л.
  • Кріп – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Масло рослинне – 4-5 ст. л.

Процес приготування:

1. Капусту дрібно ріжемо і варимо до м’якості, на що буде потрібно приблизно 10 хвилин.

2. Відкидаємо капусту на друшляк, злегка віджимаємо.

3. Цибулю чистимо і ріжемо дрібними кубиками, смажимо його з додаванням невеликої кількості вершкового масла, поки він не стане золотистим.

4. Змішуємо в мисці відварену капусту, обсмажену цибулю, свіжі яйця, манку і нарізаний кріп, додаємо трохи солі і перцю до смаку, перемішуємо, даємо постояти близько 15 хвилин, щоб крупа розбухла.

5. Формуємо котлети вологими руками і обсмажуємо. Котлети потрібно класти в розігріте рослинне масло і тримати, поки не утвориться золотава скоринка. У процесі смаження накриваємо сковороду кришкою.

6. Подаємо котлетки зі сметанним соусом і кропом. Приємного апетиту!

Як смачно запекти котлети зі свіжої капусти в духовці?

Легкий рецепт для початківців господарок, в якому навіть не потрібно що-небудь обсмажувати: досить змішати потрібні складові, зліпити котлети і відправити ненадовго в духовку. Виходить просте, але смачне пісне блюдо.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 8.

Інгредієнти:

  • Капуста свіжа – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Яйце – 3 шт.
  • Борошно – 5 ст. л.
  • Спеції (кмин, коріандр сушений кріп) – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Капусту нашаткувати, цибулю нарізати якомога дрібніше і змішати овочі зі спеціями (кмином, коріандром або сушеним кропом).

2. Додати борошно і яйця, перемішати, приправити потрібною кількістю солі і перцю.

3. Сформувати котлети і викласти на деко, який перед цим застеляють пергаментом. Готувати в духовці, яка попередньо повинна бути розігріта до 180 градусів близько 20 хвилин.

4. Після дістати з духовки, перевернути на іншу сторону і потримати ще трохи, поки не зарум’яняться.

5. Подавати з соусом або зеленню як гарнір до м’яса або риби. Приємного апетиту!

Ситні і соковиті капустяні котлети з м’ясним фаршем

Такий рецепт підійде для тих, хто хоче спробувати котлети з капусти, але не може обійтися без м’яса. Капуста підкреслює смак м’яса і робить котлети особливо соковитими. Блюдо непогано можна поєднувати з картопляним пюре.

Час приготування: 1 година 30 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 12 штук.

Склад:

  • Фарш м’ясний – 200 гр.
  • Капуста білокачанна – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 80 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження
  • Борошно – 2 ч. л. з гіркою
  • Панірувальні сухарі – для панірування
  • Сметана – за смаком
  • Петрушка – 10 гр.
  • Коріандр — 0.5 ч. л.

Процес приготування:

1. Капусту дрібно порубати.

2. Подрібнити капусту за допомогою блендера або м’ясорубки.

3. Заливаємо капусту крутим окропом на 3 хвилини і після цього воду зливаємо, а капусту ретельно віджимаємо, щоб максимально зменшити об’єм води.

4. Поки капуста стоїть у воді займемося приготуванням фаршу: пропускаємо через м’ясорубку фарш разом з цибулею.

5.Солимо і посипаємо спеціями, додаємо до фаршу одне яйце,капусту, порізану петрушку, сметану, 2 ст. л. борошна. Після цього потрібно добре вимісити фарш.

Порада: При роботі з фаршем краще змочити руки водою, щоб фарш не прилипав.

6. З готового фаршу потрібно зліпити котлети. Це зручніше зробити, якщо спочатку змочити руки у воді.

7. Обваляйте зліплені котлети в панірувальних сухарях (можна використовувати борошно, але з сухарями буде смачніше). Обсмажте котлети на сковороді, попередньо змастивши її олією. Дуже важливо добре розжарити сковороду як, так і масло на ній. Котлети смажимо до появи золотистої скоринки з двох сторін.

Порада: Ви можете гасити котлети до готовності на сковороді і не відправляти їх окремо ще в духовку, однак вони не вийдуть такими м’якими.

Порада: для більш дієтичного варіанти сформовані котлети краще запекти в духовці без панірування.

8. Складіть підсмажені котлети в високу посуд для гасіння, додайте трохи гарячої води, після цього накрийте їх кришкою і доведіть до готовності, на що потрібно 20-25 хвилин на дуже слабкому вогні.

9. Котлети з м’ясом і капустою подають як самостійне блюдо або в поєднанні з гарніром, наприклад, з картопляним пюре.

Порада: краще всього подавати дані котлети зі свіжим салатом або приготованим маринадом.

Покроковий рецепт приготування овочевих капустяно-морквяних котлет

Такий варіант капустяних котлет підходить для тих, хто стежить за фігурою або не їсть м’яса. Капуста з морквою дають хороше смакове поєднання, а легкий соус з йогурту не додасть калорій, а лише підкреслить ніжність овочевого страви.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Капуста білокачанна – 650 гр.
  • Морква – 3 шт.
  • Крупа манна – 4 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 3.4 ст. л.
  • Борошно – 3-4 ст. л.

Процес приготування:

1. Капусту подрібнюємо. Для цього можна використовувати терку або ніж.

2. Моркву потрібно почистити, а потім перетворити в пюре.

3. Обсмажуємо овочі, попередньо додавши рослинне масло, з перцем і сіллю.

4. Додаємо манку, перемішуємо і готуємо ще 5-10 хвилин.

5. Остуджуємо фарш, ліпимо котлети, обвалюємо в борошні і смажимо до золотистої скоринки на олії. Подавати з йогуртным соусом і зеленню. Насолоджуйтесь!

Як приготувати дієтичні котлети з капусти ПП?

Котлети, які готуються за таким рецептом, набувають дуже ніжну консистенцію, я приготування без додавання олії робить їх ще більш дієтичними і корисними. Соус з йогурту і зелень додадуть страві більш яскравий смак.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Капуста – 650 гр.
  • Морква – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Моркву почистити, нарізати на шматки і подрібнити у блендері.

2. Додати туди ж цибулю і яйце, ще раз збити, викласти пюре в миску.

3. У блендері аналогічним чином подрібнити капусту. Для більш ніжної консистенції можна зробити це двічі.

4. Змішати овочі, посолити.

5. Сформувати котлети і смажити на сковороді з антипригарним покриттям без додавання олії. Також можна викласти котлети на деко з пергаментним папером і запекти, на що буде потрібно 20 хвилин. Подавати з соусом на основі йогурту і зелені. Насолоджуйтесь!

Простий і швидкий рецепт пісних капустяних котлет без яєць

Бюджетний і нескладний у приготуванні рецепт капустяних котлет, які можна приготувати в пост або для тих, хто не їсть м’яса. Томатний соус підкреслює смак капусти. Як і у випадку з голубцями, можна доповнити блюло сметаною і зеленню.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 8.

Склад:

  • Капуста білокачанна – 1 кг
  • Крупа манна – 1 склянка
  • Сіль – за смаком.
  • Суміш перців – за смаком.
  • Масло рослинне – 3-4 ст. л.
  • Сухарі панірувальні – 1 ст.
  • Соус томатний або кетчуп – 3 ст. л.

Процес приготування:

1. Капусту подрібнюємо за допомогою терки або кухонного комбайна,щоб вона пустила сік. Капуста, рублена ножем, в даному випадку не підійде, тому що котлети не будуть тримати форму.

2. До капусти додаємо манку, сіль і перцеву суміш, вимішуємо масу і даємо їй настоятися, щоб манка наситилася капустяним соком.

3. З отриманого фаршу вологими руками формуємо котлети і паніруємо їх у сухарях.

4. Смажимо котлети в рослинному маслі по кілька хвилин з кожного боку, поки не зарум’яняться.

5. Котлети складаємо в посуд для гасіння, додаємо соус і доводимо до готовності протягом 10 хвилин на слабкому вогні. Можна подавати з гарніром або смаженими печерицями.

Як смачно посмажити на сковороді капустяно-курячі котлети?

Легкий рецепт котлет, у яких сухість курячого м’яса нейтралізується соковитістю капусти. Підходить для прихильників дієти і бажаючих схуднути, але при цьому не відмовляються від тваринного білка.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • куряче Філе – 600 гр.
  • Капуста – 200 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Борошно – 3 ст. л.
  • Сухарі панірувальні – 100 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець червоний гострий мелений – ¼ ч. л.
  • Масло рослинне – 100 мл

Процес приготування:

1. Куряче філе порізати на шматки і покласти в блендер, подрібнити у фарш.

2. Капусту натерти на тертці або змолоти в блендері, змішати з курячим фаршем.

3. Приправити фарш сіллю, перцем, додати роздавлений часник і яйце, потім додати борошно і все ретельно перемішати.

4. Змочити руки у воді і сформувати котлети, обваляти їх у сухарях, щоб вони покривали кулінарні вироби з усіх боків.


5. Обсмажити в розігрітій олії на сковороді, поки не з’явиться золотава скоринка. Подавати котлети краще з гарніром з крупи і соусом. Пригощайтеся!

Неймовірно смачні і ніжні капустяно-рибні котлети

Незвичне, але дуже смачне поєднання капусти і риби. Котлети, приготовані за таким рецептом, виходять ніжними з характерним морським смаком. Зелень надає страві свіжості.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Філе білої риби – 500 гр.
  • Капуста – 100 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 1 зубчик
  • Пластівці геркулесові – 1-2 ст. л
  • Петрушка і кріп – за смаком.
  • Масло рослинне – 3-4 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Філе риби моєму, сушимо за допомогою паперового рушника і пропускаємо через м’ясорубку або блендер.

2. Капусту подрібнити за аналогією з рибою.

3. Часник дрібно порубати, зелень подрібнити.

4. Цибулю дрібно нарізати, моркву натерти на тертці, обсмажити овочі з додаванням невеликої кількості рослинного масла.

5. З ємності з’єднати рибу, капусту, овочі, зелень, приправити сіллю і перцем, всипати пластівці і добре перемішати, щоб вийшов однорідний фарш.

6. Вологими руками зліпити котлети, обваляти в сухарях і обсмажити в олії до красивої скориночки. Накрити кришкою і готувати на повільному вогні ще 10-12 хвилин. Подавати з рисом, посипавши дрібно нарубаною зеленню.

Легкі і ніжні котлети з капусти, приготовані на пару

Котлети по цьому рецепту готується легко і швидко, і для цього дієтичного страви краще вибрати молоду капусту: так котлети вийдуть більш ніжними і свіжими. Сметанний соус з часником і зеленню додасть яскравості смаку.

Час приготування: 3 години.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Капуста – 0,5 кг
  • Крупа манна – 3 ст. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Сухарі панірувальні – 4-5 ст. л.
  • Кунжут – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Капусту дрібно шаткуємо, викласти на розігріту сковороду, додати сіль і тушкувати з невеликою кількістю води, попередньо закривши кришкою.

2. Потроху додаємо в гарячу капусту манну крупу і швидко перемішуємо, щоб не утворювалися грудочки.

3. Після того, як маса трохи охолоне, додаємо яйця і замішуємо фарш.

4. Панірувальні сухарі змішати з кунжутом, ліпимо котлети і обвалюють їх в сухої суміші з усіх боків.

5. Готуємо на пару 10-15 хвилин або на сухій сковороді, не додаючи олію. Подаємо дієтичне парові котлети з соусом на основі сметани, зелені і часнику.