Басма з баранини
Басма з баранини являє собою фантастично смачне блюдо, яке підійде для дружньої вечері у великій компанії. Страва виглядає яскраво і нарядно. Їм цілком можна прикрасити святковий стіл. Їдять басму в гарячому варіанті, вона чудово зігріває і насичує в холодну пору року.
Час готування – 2 ч. 50 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
- Баранина на кістки – 1 кг
- Ріпа – 1 шт.
- Айва – 1 шт.
- Картопля – 300 гр.
- Морква – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Болгарський перець – 2 шт.
- Бекон – 150 гр.
- Білокачанна капуста – 300 гр.
- Помідори – 3 шт.
- Зіра – за смаком.
- Часник – 4 зубчики.
- Курдючний жир/рослинне масло – 30 гр./2 ст. л.
- Зелень – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець гострий стручковий – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Якщо ви маєте вільний час, рекомендую замаринувати баранину в спеціях на 48 годин. Якщо ні – пропустіть цей крок. У холодний казан складіть курдючний жир, якщо його немає, налийте рафіноване масло і додайте дрібно нарізаний бекон.
Крок 2. Візьміть свіжу баранину, обмийте під краном і просушіть серветками. Викладіть шар з м’яса, попередньо розрізаного на великі частини. Приправте сіллю і зірою. Цибулини і часникові зубчики звільніть від верхнього шару і нашаткуйте, розподіліть по м’ясу.
Крок 3. Моркву, картоплю, ріпу почистіть від шкірки економкою і нарубаєте великими частинами. Розкладіть шарами. Приправте спеціями і сіллю.
Крок 4. Айву вимийте, обсушіть і нарубаєте часточками. Розподіліть по овочам.
Крок 5. Болгарський перець позбавте від плодоніжки і нутрощів, наріжте часточками і розподіліть по айвовому шару.
Крок 6. Помідори позбавте від плодоніжок, крупно нарубаєте і розподіліть по перцю. Підсолити.
Крок 7. З капусти зніміть підв’ялі листя. Цілі хороші листя зніміть і відкладіть в сторону. Решту капусту крупно нарубаєте і пам’ятайте із сіллю. Покладіть в казан. Зверху прикрийте пучками зелені. Запечатайте цілісним листям капусти. Покладіть тарілку. Закрийте щільно кришкою.
Крок 8. Поставте на сильний вогонь і дочекайтеся закипання. Мінімізуйте нагрів і тушкуйте басму 2,5 години. За цей час овочі з м’ясом повністю приготуються.
Крок 9. На блюдо для подачі викладіть басму, і пригощайте рідних і близьких. Приємного апетиту!