Басма – 5 рецептів в казані по-узбецьки з покроковими фото

Басма з баранини

Басма з баранини являє собою фантастично смачне блюдо, яке підійде для дружньої вечері у великій компанії. Страва виглядає яскраво і нарядно. Їм цілком можна прикрасити святковий стіл. Їдять басму в гарячому варіанті, вона чудово зігріває і насичує в холодну пору року.

Час готування – 2 ч. 50 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Баранина на кістки – 1 кг
  • Ріпа – 1 шт.
  • Айва – 1 шт.
  • Картопля – 300 гр.
  • Морква – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Болгарський перець – 2 шт.
  • Бекон – 150 гр.
  • Білокачанна капуста – 300 гр.
  • Помідори – 3 шт.
  • Зіра – за смаком.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Курдючний жир/рослинне масло – 30 гр./2 ст. л.
  • Зелень – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець гострий стручковий – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Якщо ви маєте вільний час, рекомендую замаринувати баранину в спеціях на 48 годин. Якщо ні – пропустіть цей крок. У холодний казан складіть курдючний жир, якщо його немає, налийте рафіноване масло і додайте дрібно нарізаний бекон.

Крок 2. Візьміть свіжу баранину, обмийте під краном і просушіть серветками. Викладіть шар з м’яса, попередньо розрізаного на великі частини. Приправте сіллю і зірою. Цибулини і часникові зубчики звільніть від верхнього шару і нашаткуйте, розподіліть по м’ясу.

Крок 3. Моркву, картоплю, ріпу почистіть від шкірки економкою і нарубаєте великими частинами. Розкладіть шарами. Приправте спеціями і сіллю.

Крок 4. Айву вимийте, обсушіть і нарубаєте часточками. Розподіліть по овочам.

Крок 5. Болгарський перець позбавте від плодоніжки і нутрощів, наріжте часточками і розподіліть по айвовому шару.

Крок 6. Помідори позбавте від плодоніжок, крупно нарубаєте і розподіліть по перцю. Підсолити.

Крок 7. З капусти зніміть підв’ялі листя. Цілі хороші листя зніміть і відкладіть в сторону. Решту капусту крупно нарубаєте і пам’ятайте із сіллю. Покладіть в казан. Зверху прикрийте пучками зелені. Запечатайте цілісним листям капусти. Покладіть тарілку. Закрийте щільно кришкою.

Крок 8. Поставте на сильний вогонь і дочекайтеся закипання. Мінімізуйте нагрів і тушкуйте басму 2,5 години. За цей час овочі з м’ясом повністю приготуються.

Крок 9. На блюдо для подачі викладіть басму, і пригощайте рідних і близьких. Приємного апетиту!