Овочі на грилі — 10 рецептів приготування з покроковими фото

Овочі на грилі – це чудовий гарнір до м’ясним та рибним стравам, приготованим на вогнищі або в духовці. Приготувати овочі можливо різними способами. У добірці описані варіанти, які зможе реалізувати кожен. Труднощів стовідсотково не виникне. Рецепти як ніколи актуальні в літній час для любителів шашликів.

Овочі гриль на решітці на мангалі

Овочі гриль на решітці на мангалі виходять шалено смачними. Приготувати таку закуску зможе кожен. Набір овочів можна використовувати самий різний. Влітку це ідеальна закуска до шашликів. Страва має цікавим смаком з ароматом диму.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Баклажан 1 шт.
  • Кабачок 1 шт.
  • Часник 3 зуб.
  • Помідори 3 шт.
  • Перець болгарський 1 шт.
  • Масло соняшникова ½ склянки
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

  1. Овочі на грилі готуються дуже просто. Беремо кабачок або цукіні середнього розміру. Молоді екземпляри підходять найкраще.
  2. Зрізаємо з куща баклажани.
  3. Вибираємо стиглі томати.
  4. Зрізаємо солодкий перець.
  5. Плоди добре промиваємо.
  6. Цукіні ріжемо на п’ятаки.
  7. З баклажанами поступаємо таким же чином. Товщина нарізки не повинна перевищувати 1-1,5 сантиметра, щоб було рівномірне приготування.
  8. Томати ділимо уздовж.
  9. Перець розрізаємо навпіл і вичищаємо серцевину.
  10. Очищаємо і тиснемо часник, змішуємо з олією.
  11. Поливаємо овочі пахучим маринадом. Добре змішуємо і даємо овочам просочитися ароматним маслом.
  12. Розкладаємо овочі на решітці і смажимо на мангалі до рум’яності.
  13. Знімаємо з вогню і сервіруємо частування. Приємного апетиту!

Овочі гриль на шампурах

Овочі гриль на шампурах – дивовижний рецепт, який доповнить будь-пікнік або дружні посиденьки. Готуються овочі просто і не створять клопоту самому зайнятій людині. Асортимент овочів вибираємо самостійно. Якщо любите гриби, можна взяти печериці. Чим різноманітніше, тим краще.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2 шт.
  • Кабачки – 1 шт.
  • Часник – за смаком.
  • Помідори – 8 шт.
  • Перець солодкий – 1 шт.
  • Масло оливкове – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Італійські трави – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти. Обполіскуємо плоди. Овочі обсушуємо.

Крок 2. Беремо “синенькі”, зрізаємо хвостики, а плоди рубаємо п’ятаками. Нарізка повинна бути не занадто тонкою, щоб добре триматися на шампурах.

Крок 3. Солимо і даємо постояти. Через чверть години обполіскуємо і віджимаємо.

Крок 4. Кабачки нарізаємо таким же чином.

Крок 5. Перець очищаємо від насіння і перетинок. Розрізаємо на сегменти.

Крок 6. Томати беремо середньої величини.

Крок 7. Вивантажує всі овочі в об’ємну посуд з кришкою. Піде велика каструля або пластмасовий таз для харчових цілей. Солимо і посипаємо італійськими травами.

Крок 8. Очистивши зубки часнику, обполіскуємо.

Крок 9. Пропускаємо часникові часточки через землянку і відправляємо до овочів.

Крок 10. Поливаємо оливковою олією і добре вимішуємо. Даємо промаринуватися. Якщо є час, можна залишити на ніч. Періодично струшуємо.

Крок 11. Нанизуємо овочі на шампури. Розміщуємо на мангалі над вугіллям і готуємо, періодично перевертаючи. Перевіряємо готовність через чверть години.

Крок 12. Знімаємо з шампурів і презентуємо закуску. Приємного апетиту!

Овочі, запечені у фользі на мангалі

Овочі, запечені у фользі на мангалі, являють собою неймовірно апетитний і корисний гарнір до риби або м’яса. Завдяки фользі, овочі швидко готуються і зберігають свою соковитість. Процес приготування не обтяжить вас. Овочеве асорті підходить абсолютно до всього.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 4

Склад:

  • Баклажани – 350 гр.
  • Кабачки – 330 гр.
  • Часник – 1 зубчик
  • Помідори – 100 гр.
  • Перець солодкий – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 60 гр.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Лимон – 1 шт.
  • Трави прованські – 1 ч. л.
  • Оцет бальзамічний – 4 ч. л.
  • Зелень кропу – для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти і приступаємо до готування. Моєму овочі і витираємо насухо.

Крок 2. З кабачків зрізаємо кінчики і ріжемо кубиком. Очищаємо цибулю та нарізаємо довільно. Об’єднуємо в загальній мисці.

Крок 3. Промивши помідори і солодкий перець, вирізаємо плодоніжки і ріжемо кубиком. Вивантажуємо до інших компонентів. Подрібнюємо очищений часник і присмачую їм овочі.

Крок 4. Баклажани нарізаємо таким же чином, як кабачки. Висипаємо в загальну миску до овочів.

Крок 5. Солимо і приправляємо прованськими травами. Поливаємо лимонним соком і розмішуємо.

Крок 6. Відриваємо фольгу і складаємо удвічі. На кожен шматок викладаємо овочі.

Крок 7. Запечатуємо конвертики.

Крок 8. Конвертики викладаємо на решітку і смажимо над вугіллям. Процес займе 10-25 хвилин в залежності від жару і розміру нарізки.

Крок 9. Через годину перевіряємо готовність овочів акуратно роздрукувавши фольгу.

Крок 10. Розгорнувши конвертики, перекладаємо овочі на блюдо.

Крок 11. Прикрашаємо за бажанням і присмачую бальзамічним оцтом. Приємного апетиту!

Овочі в соєвому соусі на грилі

Овочі в соєвому соусі на грилі виходять соковитими і ароматними. Ідеальне поєднання всіх компонентів не залишає байдужих до закуски. Овочі гарні як в тільки що приготованому, так і в охолодженому вигляді. Гармонійно доповнять рибу або м’ясо. А для тих, хто не їсть ні те, ні інше, додаємо гриби. Печериці на грилі вразять приголомшливим смаком.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1

Інгредієнти:

  • Баклажани – 1 шт.
  • Кабачки – 1 шт.
  • Часник – 6-8 зубчиків.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Перець солодкий – 1 шт.
  • Масло соняшникове/оливкова – 50 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Соєвий соус – 100 мл
  • Бальзамік – 3 ст. л.
  • Мед/коричневий цукор – 0,5-1 ст. л.
  • Гірчиця – 0,5-1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Приправа – за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти, промиваємо овочі. Протираємо паперовими рушниками.

Крок 2. “Синенькі” прорізаємо вздовж поздовжньо.

Крок 3. З кабачками поступаємо таким же чином. Нарізка має бути такої товщини, щоб овочі добре пропеклися, але не перетворилися на кашу і не втратили зовнішній вигляд.

Крок 4. Перець солодкий очищаємо від насіння і перегородок, ріжемо часточками.

Крок 5. Очистивши цибулю нарізаємо п’ятаками. Щоб кільця тримали форму, можна сколоти їх зубочистками, щоб кільця не розвалювалися.

Крок 6. Очистивши часник, нарізаємо слайсами або дрібно рубаємо.

Крок 7. У миску наливаємо соєвий соус, бальзамік і масло (підійде оливкова або соняшникова). Сиплемо спеції (ідеально підходять італійські трави або приправа для овочів) і слайсы часнику. Кладемо гірчицю (діжонську або французьку на розсуд) і мед. Кількість регулюємо в залежності від уподобань.

Крок 8. Солимо, перчимо і збовтуємо, щоб складові “подружилися”.

Крок 9. Овочі перекладаємо в миску для харчових потреб. Поливаємо маринадом і добре розмішуємо. Маринуємо півгодини, зрідка струшуючи.

Крок 10. Напередодні смаження розпалюємо мангал. Даємо вугіллю прогоріти. Укладаємо овочі на сітку. Смажимо 10 хвилин, періодично повертаючи. Час готування залежить від жару, сорти овочів та їх нарізки.

Крок 11. Сервіруємо апетитні овочі і присипаємо рубаною зеленню. Чим різноманітніше набір ароматних трав, тим апетитніше. До овочів ідеально підходить шашлик або запечена риба. Овочі не втрачають смакових якостей і в охолодженому стані.

Крок 12. Доповнюємо соусом – майонезом, кетчупом або заправкою на основі натурального йогурту з зеленню і часником. Приємного апетиту!

Овочі гриль в духовці рецепт

Овочі гриль в духовці рецепт, який без праці зможе приготувати кожен в домашніх умовах. Це відмінний варіант для тих, хто береже фігуру і стежить за споживаними калоріями. Овочі добре насичують самі по собі і не потребують доповнень.

Час готування – 1 ч. 05 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 8

Інгредієнти:

  • Баклажани – 2 шт.
  • Шампіньйони – 5 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Паприка – 6 ч. л.
  • Перець солодкий – 4 шт.
  • Масло рослинне – 4 ст. л.
  • Сіль – 30 гр.
  • Часник гранульований – 20 гр.
  • Майонез – 60 гр.
  • Гірчиця – 6 гр.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Промиті “синенькі” промиваємо та нарізаємо п’ятаками висотою не більше 5-ти міліметрів. Занурюємо в розчин з сіллю. Витримавши чверть години в ньому, споліскують під краном і віджимаємо від води.

Крок 2. Вимитий солодкий перець звільняємо від нутрощів і нарізаємо часточками.

Крок 3. Очищаємо моркву і цибулю. Цибуля ділимо на четвертинки. Моркву ріжемо кружальцями. Для краси використовуємо рифлений ніж.

Крок 4. Нарізку складаємо в каструлю. Приправляємо паприкою, гранульованим часником, цукром. Солимо і поливаємо рослинним маслом. Ретельно перемішавши і втерев спеції, накриваємо плівкою і даємо промаринуватися в холодильнику 1 годину.

Крок 5. Печериці швидко обполіскуємо, щоб вони не встигли насититися водою, ріжемо на сегменти.

Крок 6. Гриби посипаємо паприкою, часником. Солимо. Приправляємо гірчицею і майонезом. Розмішавши, переміщаємо в холодильник.

Крок 7. Включаємо духовку на 200°С і даємо прогрітися. Тим часом на деко викладаємо фольгу і розміщуємо на ній промариновані овочі. Відправляємо запікатися на півгодини.

Крок 8. Через деякий час готуємо страву. Їмо просто так або доповнюємо рибою або м’ясом. Приємного апетиту!

Овочі на сковороді гриль

Овочі на сковороді гриль – максимально простий рецепт, який дозволяє просто і за короткий час приготувати гарнір до риби, птиці або м’яса. Низькокалорійне частування подають на обід або вечерю. В остившем вигляді вживають, як холодний десерт.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3

Інгредієнти:

  • Баклажани – 1 шт.
  • Кабачки – 1 шт.
  • Соєвий соус – 5 ст. л.
  • Томати – 8 шт.
  • Перець солодкий – 1 шт.
  • Масло оливкове – 3 ст. л.
  • Печериці – 250 гр.
  • Бальзамічний соус – 3 ст. л.
  • Приправа для овочів – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти для корисного частування. Інгредієнти промиваємо й обсушуємо природним чином.

Крок 2. “Синенькі” розрізаємо на не зовсім тонкі шайбочки.

Крок 3. З кабачками чинимо так само.

Крок 4. Перець позбавляємо від насіння і перегородок і розрізаємо на шматочки.

Крок 5. Печериці швидко очищаємо від шкірки, не моє, щоб вони не наситилися вологою. Розрізаємо навпіл. Помідори залишаємо цілком.

Крок 6. Всі продукти складаємо в широку миску. Присипаємо спеціями (наприклад, запашними італійськими травами або приправою до картоплі) і поливаємо соєвим соусом, бальзаміком і оливковою олією. Акуратно вимішуємо руками, щоб не пошкодити цілісність продуктів. маринуємо 30 хвилин, не прибираючи зі столу. Струшуємо час від часу.

Крок 7. Сковороду гриль добре прогріваємо і злегка скроплюємо маслом. Укладаємо овочі і смажимо з двох сторін до рум’яних смужок. Завдяки рифленої поверхні, овочі не будуть жирними, навіть якщо переборщити з маслом.

Крок 8. Готове блюдо викладаємо на загальну тарілку. Декоруємо на розсуд. Презентуємо відразу або трохи остудивши. З таких продуктів виходить ідеальний гарнір, повноцінне блюдо або складові для теплого салату.

Крок 9. До овочів подаємо птицю або м’ясо або вживаємо без нічого. Приємного апетиту!

Овочі на електрогрилі

Овочі на електрогрилі – відмінний варіант для тих, хто не вживає смажену їжу і не має можливість приготувати страву на багатті. Все готується максимально просто і без труднощів. Овочі добре пропікаються. Страва ідеально для тих, хто дотримується дієти. Його можна подавати окремо або з запечений на грилі м’ясом.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Баклажани – 1 шт.
  • Кабачки – 1 шт.
  • Картопля – 2 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Перець гострий – 2-3 шт.
  • Масло оливкове – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Петрушка – за смаком.
  • Базилік – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо овочі, які будемо готувати на грилі.

Крок 2. Добре сполоснувши і просушивши овочі, очищаємо цибулю. Кабачки позбавляємо від хвостиків, нарізаємо п’ятаками шириною близько сантиметра. Перець солодкий і гострий звільняємо від серцевин і нарізаємо скибочками. Помідори так само. Трохи присаливаем. Збризкуємо оливковою олією.

Крок 3. Зрізаємо з баклажанів кінчики і ріжемо кругляком. Нарізка має бути такої товщини, щоб овочі повністю приготувалися, але не втратили зовнішній вигляд. Солимо і даємо постояти чверть години. Через деякий час обполіскуємо і віджимаємо.

Крок 4. Добре сполоснувши картоплю, відварюємо картоплю в шкірці до напівготовності. Нарізаємо шайбочками. Промазуємо гриль оливковою олією, включаємо в мережу. Прогрів агрегат, укладаємо картоплю, даємо підсмажитися.

Крок 5. Як тільки на картоплі з’являться золотисті смужки, прибираємо її і розкладаємо інші овочі. Готуються вони швидко, 3-х хвилин буде достатньо.

Крок 6. Знімаємо овочі і укладаємо наступну партію. Для перців знадобиться трохи більше часу, щоб вони пропеклися.

Крок 7. Приготоване блюдо перекладаємо на красиву тарілку. Якщо є печериці, їх теж можна приготувати на грилі. Чим різноманітніше продукти, тим смачніше результат.

Крок 8. Декоруємо листочками запашних трав. Приємного апетиту!

Овочі на електричному грилі

Овочі на електричному грилі можна приготувати в будь-який час. Процес цей не доставить особливих клопотів. Набір овочів кожен визначає самостійно. На відміну від тушкованих овочів, овочі, приготовані на грилі, мають більш привабливий зовнішній вигляд. Овочі залишаються цілими.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 5

Інгредієнти:

  • Картопля – 4 шт.
  • Кабачки – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1-2 шт.
  • Перець солодкий – 3 шт.
  • Масло рослинне – 2-3 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Соєвий соус – 100 мл
  • Прованські трави – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо овочі. Добре промиваємо їх.

Крок 2. Обсушені кабачки, нарізаємо шайбочками висотою не більше півсантиметра. Кладемо в об’ємну посуд.

Крок 3. Знімаємо шкірку з морквини економкою, рубаємо кружечками. Висипаємо до кабачків.

Крок 4. У солодкому перці вичищаємо насіння і перегородки, ріжемо уздовж. Перекладаємо до раніше нарізаним інгредієнтів.

Крок 5. Очищений цибулю нарізаємо кільцями, дотримуючись полсантиметровую товщину. Відправляємо до інших компонентів. Товщина нарізки повинна бути такою, щоб овочі добре пропеклися, але не перетворилися на кашу.

Крок 6. З допомогою економки чистимо картоплю і ріжемо, так само, як і інші овочі. Висипаємо в миску.

Крок 7. Солимо і присипаємо приправами.

Крок 8. Поливаємо соєвим соусом і рафінованою олією. Перемішавши, даємо промаринуватися півгодини при кімнатній температурі. Пару раз вимішуємо, щоб плоди добре просочилися.

Крок 9. Включаємо в мережу електрогриль і прогріваємо. Панелі промазуємо маслом. Викладаємо моркву, прикривши, смажимо близько 3-х хвилин.

Крок 10. Знімаємо морквину, повторюємо дії з кабачками.

Крок 11. Коли кабачки приготуються, укладаємо солодкий перець і цибулю, обсмажуємо 2 хвилини.

Крок 12. У висновку запікаємо картоплю. В залежності від сорту знадобиться 3-5 хвилин. Завдяки рифленої поверхні, на овочах з’являться апетитні рум’яні смужки.

Крок 13. Перекладаємо яскраві запечені плоди на загальну тарілку.

Крок 14. Припорошив рубаною зеленню, пригощаємо домашніх. Приємного апетиту!

Овочі гриль в мультипекаре

Овочі гриль в мультипекаре вийдуть у всіх. Це той же електрогриль, тільки меншого розміру. Для невеликої кількості овочів це хороший варіант. Якщо кількість порцій потрібно збільшити, звичайно, краще взяти електричний гриль або запекти овочі зручним способом.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3

Інгредієнти:

  • Баклажани – 1 шт.
  • Кабачки середні – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Помідори черрі – 8-10 шт.
  • Стебло селери – 1 шт.
  • Бальзамічний оцет – 0,5 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Брокколі – за смаком.
  • Брюссельська капуста – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста середній – 1 шт.
  • Соєвий соус – 100 мл
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Рослинне масло – для змазування.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо овочевий набір. Ретельно промиваємо плоди й обсушуємо. Заморожені екземпляри потрібно достать заздалегідь і розморозити.

Крок 2. Беремо високу ємність. Нарізаємо в неї брокколі і брюссельську капусту. Очищаємо цибулю, розділивши на 4 частини, відправляємо до овочів.

Крок 3. Помідори черрі ділимо навпіл. Кабачок і баклажан ріжемо четвертинками.

Крок 4. Перемішавши нарізку, додаємо тонко нарізану селеру і рубаний часник. Присмачую соєвим соусом, бальзамічним оцтом і перчимо. Перемішавши і залишивши на столі, маринуємо півгодини. Час від часу струшуємо, щоб маринад вбрався рівномірно.

Крок 5. У мультипекарь встановлюємо панелі гриль, включаємо в мережу. Даємо нагрітися і поверхня змащуємо олією з допомогою силіконової пензлика.

Крок 6. На розпеченій рифленої поверхні розкладаємо рівний шар з маринованих овочів, не намагаючись умістити їх всі. Краще робити це порціями, щоб зберегти привабливий вигляд і дати їм рівномірно пропектися.

Крок 7. Закривши прилад, готуємо овочі 5 хвилин. Перевіряємо овочі на готовність. якщо залишається рідина, трохи перемішуємо і доготавливаем ще хвилину. Овочі повинні приготуватися, але залишитися хрустким.

Крок 8. Знімаємо овочі з поверхні мультипекаря. І готуємо другу порцію.

Крок 9. Подаємо овочі окремо або доповнюємо ними улюблені страви в якості гарніру. Я використовую для начинки піти. Для більш ситного варіанти використовуємо печериці. Приємного апетиту!

Овочі гриль в мультиварці

Овочі гриль в мультиварці – рецепт, який виручить, якщо немає інших електроприладів, духовки і немає можливості приготувати овочі на багатті. Сьогодні будемо запікати перці, але таким же чином можна вчинити і з іншими овочами – помідорами, баклажанами, цибулею, кабачками, печерицями. Але плоди повинні бути невеликого розміру.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3

Склад:

  • Перець болгарський – 800 гр.
  • Майонез – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло оливкове – 1,5 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Вибираємо великий перець без вад. Для краси можна взяти плоди різного кольору. Грунтовно обполіскуємо і просушуємо їх.

Крок 2. Хвостики залишаємо, а біля них робимо проріз, як показано на фото. Посипаємо сіллю, щоб вона потрапила всередину. Закриваємо тією частиною, яку вирізали.

Крок 3. Чашу електроприладу змащуємо за допомогою силіконової пензлика. Кладемо перець. Закриваємо агрегат. На панелі управління активуємо режим “Випічка”, запускаємо кнопкою “Старт”. Таймер встановиться автоматично на 40 хвилин. Якщо в програмі закладено менше часу, встановлюємо час вручну.

Крок 4. Через 40 хвилин програма буде завершена і пролунає звуковий сигнал. Обережно відкриваємо кришку. За допомогою лопатки перець виймаємо й даємо охолонути. Акуратно знімаємо шкірку.

Крок 5. Овочі подаємо з улюбленим соусом. У мене майонез, але можна приготувати що-небудь оригінальне. Наприклад, змішати рубану зелень з часником і натуральним йогуртом. Таким чином можна приготувати і інші овочі. Приємного апетиту!