Печені баклажани в духовці на зиму — це чудові заготовки, які припадуть до смаку багатьом любителям овочів і цінителям незвичайних закусок. Рецепти, представлені в цій добірці, зможе реалізувати кожен, не докладаючи особливих зусиль. Все геніальне просто! Для виконання знадобляться максимально прості і доступні інгредієнти, які ростуть на власному городі або які без праці можна знайти в будь-овочевої крамниці.
Печені баклажани в духовці на зиму в банках
Печені баклажани в духовці на зиму в банках виконуються максимально легким способом. Для реалізації рецепта необхідно всього лише два інгредієнти. Приготувавши одного разу просту, але дуже апетитну заготівлю, ви ні про що не пошкодуєте. Наскільки смачно і апетитно виглядають печені баклажани, ви зможете переконатися самостійно, приготувавши цей рецепт.
Інгредієнти на
4 порц.
- Баклажан 2 шт.
- Сіль 1 щіпка
Процес приготування:
- Для печених баклажанів в духовці на зиму готуємо інгредієнти.
- Синенькі промиваємо і витираємо. Проколюємо по всій площі.
- Запікаємо 40 хвилин в добре прогрітій духовці.
- Обрізавши хвостики і розрізавши вздовж, охолоджуємо.
- Видаляємо шкірку.
- м’якоть Подрібнюємо. Посипаємо сіллю.
- У стерилізовану баночку складаємо січену м’якоть.
- Прикривши стерильною кришкою, встановлюємо на стерилізацію. Кип’ятимо півгодини.
- Акуратно витягаємо заготовку. Притримуємо прихваткою і щільно загвинчуємо. Перевертаємо і закутуємо.
- Охолоджену закатку зберігаємо в підвалі. Приємного апетиту!
Печені баклажани без стерилізації на зиму
Печені баклажани без стерилізації на зиму неодмінно припадуть до смаку любителям гострої їжі. Мінімум інгредієнтів чудесним чином перетворюється на вишукану закатку, яка доречна, як на святковому столі, так і в тихому сімейному колі. Приготування закуски не обтяжить навіть самого ледачого людини.
Час готування – 1 ч. 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 1,5 л.
Інгредієнти:
- Баклажани – 1 кг
- Перець болгарський – 1 кг
- Помідори – 500 гр.
- Часник – 1 головка.
- стручковий Перець чилі – за смаком.
- Сіль – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Синенькі і перці гарненько промиваємо, висушуємо на кухонних рушниках. Плоди наколюємо виделкою і відправляємо запікатися на півгодини в прогріту при стандартній температурі духовку.
Крок 2. З запечених баклажанів знімаємо шкірку і м’якоть подрібнюємо.
Крок 3. З перців акуратно знімаємо шкірку, а потім дістаємо плодоніжку і насінну коробочку. Так само подрібнюємо.
Крок 4. Вимиті помідори звільняємо від плодоніжок і прокручуємо через м’ясорубку.
Крок 5. Промитий пекучий перець нарізаємо разом з насінням. З часникових зубчиків знімаємо піну і нарізаємо. Змішуємо часник, подрібнений гіркий перець і сіль. Перетираємо в ступці.
Крок 6. Томатну масу виливаємо в каструлю, додаємо гострі компоненти з сіллю. Розмістивши на вогні доводимо до кипіння.
Крок 7. У киплячу рідину відправляємо запечені овочі. Прогріваємо і кип’ятимо 5 хвилин.
Крок 8. Киплячу баклажанну заготівлю розподіляємо по стерилізованим баночках, закупорюючи прокип’яченими кришками. Залишаємо остуджуватися в перевернутому і закутаному стані. Остиглі закачування переносимо погріб. Приємного апетиту!
Запечені баклажани по-вірменськи на зиму в банках
Запечені баклажани по-вірменськи на зиму в банках – чудове блюдо, яке зобов’язаний спробувати хоча б раз у житті кожен. Божевільний аромат заповнює весь простір навколо. Заготівлю неодмінно оцінять всі любителі гострих пікантних страв. Спеції наповнюють традиційною родзинкою.
Час готування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 1
Інгредієнти:
- Баклажани – 1 кг
- Перець болгарський – 2 шт.
- Петрушка пучок.
- Часник – 8 зубчиків.
- Перець гострий стручковий – 1-2 шт.
- Сіль – 1 ст. л.
- Олія соняшникова – 1 л
- Хмелі-сунелі – 1,5 ст. л.
- Перець чорний мелений – ⅓ ч. л.
- Коріандр – 1 ч. л.
- Оцет 9% – 3 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Збираємо овочі і запашні спеції. Асортимент і кількість варіюємо, спираючись на особисті переваги.
Крок 2. Баклажани, грунтовно сполоснувши, насухо витираємо і обрізаємо хвостики.
Крок 3. Підготовлені плоди відправляємо запікатися при 240° на півгодини. Під час процесу повертаємо овочі, щоб запікання відбувалося рівномірно. Гарячі баклажани дістаємо і остуджуємо, розрізаємо уздовж по центру, але не до кінця.
Крок 4. Болгарський перець промиваємо, позбавляємося від нутрощів і дрібно нарізаємо.
Крок 5. Таким же чином поступаємо з пекучим перцем і очищеним часником.
Крок 6. Зелень перебираємо, обполіскуємо і дрібно рубаємо.
Крок 7. У чашці об’єднуємо нарізку, присмачую оцтом і приправами. Солимо.
Крок 8. Гарненько розмішуємо компоненти.
Крок 9. Остиглі синенькі наповнюємо запашної начинкою.
Крок 10. Заготовки укладаємо в каструлю.
Крок 11. Вливаємо рафінована дезодорована олія.
Крок 12. Зверху накриваємо блюдцем, помістивши на нього гніт, притискаємо і переносимо в холод на 5-6 днів.
Крок 13. Через годину дістаємо з холодильника.
Крок 14. Апетитні баклажани розподіляємо по стерилізованим банкам. Пустоти заповнюємо маслом, в якому вони маринувалися.
Крок 15. Закорковуємо капроновою кришкою, попередньо ошпаренной окропом. Прибираємо на зберігання в холодильник або льох. Чим довше стоїть закуска, тим апетитніше вона виходить.
Крок 16. Взимку насолоджуємося дивовижним частуванням.
Крок 17. Ось така вийшла шикарна красотища! Страва виглядає багато і презентабельно. Приємного апетиту!
Запечені баклажани на зиму без оцту
Запечені баклажани на зиму без оцту на подив зберігаються досить довго. Проте в нашій родині така заготовка не затримується надовго. Закуска моментально зникає, скільки її не приготуй. Я використовую цей рецепт досить часто і застосовую в якості гарніру до м’ясних страв.
Час готування – 1 ч. 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 1 л.
Склад:
- Баклажани – 600 гр.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – 1,5 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Основний компонент ретельно вимиваємо. Включаємо розігрів духовки, встановивши на перемикачі температури 230°.
Крок 2. Чисті банки стерилізуємо в духовці або мікрохвильовій печі. Кришки кип’ятимо.
Крок 3. Синенькі нарізаємо кружечками середньої товщини.
Крок 4. Деко прокладаємо силіконізованим папером. Якщо використовуємо звичайний пергамент, злегка скроплюємо рослинним маслом. Розкладаємо баклажани і запікаємо не менше півгодини в прогрітій духовці.
Крок 5. Підрум’янені баклажани дістаємо і остуджуємо.
Крок 6. Видаляємо шкірку.
Крок 7. На дно чистих сухих банок наливаємо олію, укладаємо запечені овочі, добре ущільнюючи. Посипаємо сіллю між шарами.
Крок 8. У завершенні заливаємо зверху маслом. Прикриваємо прокип’яченими кришками і ставимо стерилізуватися на півгодини. Акуратно дістаємо гарячі заготовки, закатуємо, і, перевернувши догори дном, остуджуємо, попередньо закрутивши в ковдру.
Крок 9. Після охолодження перевертаємо загортання і відправляємо на зберігання до зими. Приємного апетиту!
Баклажани, запечені в духовці на зиму з помідорами і перцем
Баклажани, запечені в духовці на зиму з помідорами і перцем, підкорять всіх любителів овочів гриль. Яскравим насиченим смаком можна насолоджуватися і в зимовий період. Втілити рецепт в життя нікому не складе труднощів. Мінімум інгредієнтів – максимум корисних вітамінів і багатий непередаваний словами смак.
Час готування – 50 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 700-800 мл
Інгредієнти:
- Баклажани – 2 кг
- Перець болгарський – 400 гр.
- Помідори – 1 кг
Процес приготування:
Крок 1. Грунтовно промиваємо компоненти. У болгарського перцю видаляємо насінну коробку і плодоніжки. Розкладаємо всі овочі по решітці. Відправляємо запікатися на півгодини в прогріту до стандартної температури духовку. Зазвичай помідори і перці запікаються швидше, тому дістаємо їх раніше.
Крок 2. Виймаємо овочі з духовки, охолодити їх, щоб не обпектися при знятті шкірок.
Крок 3. Не гаючи часу, поки остигають плоди, гарненько промиваємо банки в содовому розчині, змиваємо залишки під проточною водою. Стерилізуємо банки і кришки.
Крок 4. Очищені овочі викладаємо шарами в стерилізовані банки, при бажанні розрізаємо на сегменти. Прикриваємо прокип’яченими кришками. Відправляємо стерилізуватися у каструлю, на дно якої застеляємо рушником, на 25 хвилин. Рівень води повинен покривати плічка банок. Простерилизованную заготівлю обережно дістаємо з допомогою спеціальних щипців.
Крок 5. Загвинчуємо кришками. Обгорнувши і перевернувши догори дном, охолоджуємо закуску. Після охолодження переносимо в підвал. Приємного апетиту!
Печені баклажани з часником на зиму
Печені баклажани з часником на зиму мають божевільним ароматом. Петрушка і часник додають незабутній смак зимової консервації. Салат виглядає гідно на будь-якому святковому заході. Настійно рекомендую скористатися цим чудовим рецептом.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 1 л.
Інгредієнти:
- Баклажани – 1 кг
- Часник – 1 головка.
- Петрушка – 30 гр.
- Сіль – 1 ч. л.
- Масло рослинне – 5 ст. л.
- Базилік свіжий – 2 ст. л.
- Оцет 9% – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Ретельно промиваємо баклажани, звільняємося від кінчиків.
Крок 2. Ріжемо досить крупно.
Крок 3. На деко кладемо силіконізоване пекарську папір. При використанні звичайного паперу необхідно промазати її маслом. Розміщуємо синенькі, поливаємо зверху маслом. Відправляємо запікатися на 20 хвилин при температурі 180°.
Крок 4. Перебираємо зелень. Дрібно рубаємо її. Банки і кришки гарненько обполіскуємо. Після цього розмістивши над парою або в мікрохвильовій печі, стерилізуємо.
Крок 5. Звільняємо часник від лушпиння. Швидко обполіскуємо.
Крок 6. Подрібнену петрушку з’єднуємо з тиском часником.
Крок 7. Промиті листочки базиліка також споліскуємо і подрібнюємо. Відправляємо до ароматних компонентів.
Крок 8. Сюди ж наливаємо оцтову кислоту, ложку масла і посипаємо сіллю. Об’єднуємо компоненти.
Крок 9. Запечені баклажани акуратно дістаємо з духовки.
Крок 10. На дно стерилізованою банки викладаємо ложку запашної заправки, слідом накриваємо баклажанами. Повторюємо верстви до повного заповнення. Накриваємо стерильними кришками.
Крок 11. Ставимо баночки стерилізуватися на 15 хвилин, на дно каструлі, підклавши ганчірочку, щоб закрутки не лопнули. Акуратно дістаємо щипцями, закатуємо. Перевернувши догори дном і обгорнувши в теплу ковдру, охолоджуємо. Ароматну закуску прибираємо на зберігання в льох. Приємного апетиту!
Запечені баклажани в духовці для заморозки
Запечені баклажани в духовці для заморозки – ідеальна заготовка, яку зможе приготувати навіть той, хто не знає, як підійти до плити. Запечені баклажани значно економлять місце в морозилці і час на їх подальше приготування. Заморожена заготівля готується максимально швидко. Зазвичай я використовую такі баклажани для овочевого рагу.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 1
Склад:
- Баклажани – за смаком.
- Масло рослинне – для змазування дека.
Процес приготування:
Крок 1. Сполоснувши баклажани, витираємо їх насухо рушником.
Крок 2. Готуємо деко і промазуємо його рослинним маслом.
Крок 3. Обрізавши хвостики баклажанів, нарізаємо їх скибочками прийнятного розміру.
Крок 4. Нарізку можна робити різною, щоб при приготуванні не робити зайвих маніпуляцій. Овочі розкладаємо по підготовленій листу.
Крок 5. Прибираємо запікатися на 20 хвилин в заздалегідь прогріту духовку до 180°.
Крок 6. Гарячі баклажани перекладаємо на дошку, залишаємо до повного охолодження.
Крок 7. Для заморозки використовуємо спеціальні пакети з зіп-застібкою. Розкладаємо баклажани, закриваємо пакет. Прибираємо в морозильну камеру і зберігаємо там до подальшого використання. Приємного апетиту!