Огірки без оцту на зиму – 10 найбільш смачних рецептів з покроковими фото

Огірки без оцту на зиму – це апетитна заготовка, яку можна вживати в їжу навіть тим людям, у яких є деякі проблеми з шлунково-кишковим трактом. Прибираючи зі складу лише один компонент, смак і аромат зимової заготівлі ні в якому разі не погіршується, а навпаки стає більш яскравим, за рахунок стовідсоткової просочення всілякими добавками: горошини перцю, лавр, ароматні листя та багато іншого.

Хрусткі мариновані огірки без оцту на зиму

Хрусткі мариновані огірки без оцту на зиму – це закачування, яка прекрасно зберігається протягом довгих місяців, враховуючи, що до її складу не входить один із самих «сильних» консервантів. Для м’якості смаку ми будемо використовувати лимонну кислоту і ароматні спеції.

Інгредієнти на 1 літрову банку.

Інгредієнти на
3 порц.

  • Вода 500 мл
  • Огірок 8 шт.
  • Лимонна кислота ½ ч. л.
  • Лимон 1 зубчик
  • Сіль 20 гр.
  • Цукор-пісок 40 гр.
  • Лавровий лист 1 шт.
  • Часник 1 зуб.
  • Листя хрону 1 шт.
  • Парасольки кропу 2 шт.
  • Листя чорної смородини 2 шт.
  • Перець запашний горошком 3 шт.
  • Перець чорний горошок 3 шт.

Процес приготування:

  1. Огірки без оцту на зиму готуються дуже просто! Якщо ваші огірки не прямо з грядки, то промиваємо їх і заливаємо холодною водою на кілька годин. Ця маніпуляцію додасть плодам більш щільну текстуру.
  2. На дно вимитої з содою і простерилізованій банки поміщаємо горошини перцю, листя хрону і смородини, кріп і лаврушку. Також обов’язково викладаємо очищений і розрізаний на дві частини часник.
  3. Викладаємо огірки і разом з ними в банку відправляємо слайс лимона без кісточок.
  4. Заливаємо вміст ємності окропом, прикриваємо кришкою і даємо прогрітися близько 15-20 хвилин.
  5. Після, перелити воду в каструлю, висипаємо лимонку, сіль і цукор. Кип’ятимо 2-3 хвилини.
  6. Виливаємо гарячий розчин до овочів і щільно закорковуємо.
  7. Баночки перевертаємо догори дном і обертаємо в покривало для плавного охолодження.
  8. Заготовки прибираємо в місце зберігання. Приємного апетиту!

Солоні огірки без оцту на зиму в банках

Солоні огірки без оцту на зиму в банках – це популярна і дуже смачна заготівля, з приготуванням якої впорається навіть дитина, бо найскладніше в процесі – це стерилізація банок. Огірки підкорять вас своєю хрусткостью і тонким пряним ароматом.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4-5.

Склад:

  • Огірки – 1 кг
  • Зелень – 20 гр.
  • Часник – 3 зуб.
  • Перець чорний горошком – 5-7 шт.
  • Лист лавра – 2 шт.
  • Сіль – 50 гр.
  • Вода – 1 л

Процес приготування:

Крок 1. Банки разом з кришками стерилізуємо в духовій шафі, паралельно обполіскуємо огірки і даємо їм час обсохнути.

Крок 2. В скляні ємності кладемо часник (без лушпиння), перець горошком, лавровий лист і зелень.

Крок 3. Заповнюємо банки огірками (хвостики можна, як зрізати, так і залишити) і виливаємо воду, змішану з сіллю.

Крок 4. Для насиченого смаку, залишаємо огірки на 2-3 дні в темному місці при кімнатній температурі.

Крок 5. Щільно закорковуємо заготовки за допомогою спеціальної машинки і прибираємо в льох. Приємного апетиту!

Салат з огірків на зиму без оцту

Салат з огірків на зиму без оцту готується просто і легко, тому як в якості консерванту тут виступає лимонна кислота, яка виконує ті ж функції, що і столовий оцет. Здавалося б, але завдяки такій «заміні», смак стає набагато м’якше і приємніше.

Час готування – 2 ч. 10 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Огірки – 1,3 кг
  • Цибуля – 300 гр.
  • Кислота лимонна – 18 гр.
  • Сіль – 30 гр.
  • Цукор-пісок – 30 гр.
  • Часник – 1 головка.
  • Перець запашний горошком – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо компоненти, згідно списку вище.

Крок 2. При необхідності видаляємо шкірку з плодів, м’якоть нарізаємо на свій розсуд.

Крок 3. Шар за шаром видаляємо лушпиння, чверть кільцями ріжемо цибулю, часник дрібно подрібнюємо.

Крок 4. Овочі разом з лимонною кислотою, горошинами перцю, цукром і сіллю висипаємо в каструльку відповідного розміру.

Крок 5. Суміш перемішуємо і наполягаємо 60 хвилин при кімнатній температурі, після доводимо до кипіння і проварюємо протягом 15 хвилин. Знімаємо пробу і при необхідності вводимо ще трохи цукрового піску.

Крок 6. Поки салат на плиті – стерилізуємо банки і кришки.

Крок 7. Розподіляємо салат по банкам і герметично закрити. Перевертаємо догори дном і накриваємо ковдрою на добу.

Крок 8. Охолоджені заготовки переносимо в льох або на балкон. Приємного апетиту!

Засолювання огірків холодним способом без оцту

Засолювання огірків холодним способом без оцту – це проста і смачна заготівля, у процесі якої вам не доведеться нічого стерилізувати, обливати або кип’ятити, а це не може не радувати, погодьтеся. Така закуска володіє неперевершеними смаковими характеристиками і дуже щільною текстурою.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 5.

Склад:

На 3-х літрову банку:

  • Огірки – 1,5 кг
  • Вода – 1,5 л
  • Сіль – 3 ст. л.
  • Часник – 3 зуб.
  • Листя смородини – 7 шт.
  • Листя вишні – 7 шт.
  • Парасольки кропу – 3 шт.
  • Листя хрону – 2 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Вимиті огірки поміщаємо в широкий таз і заливаємо холодною водою на 4-5 годин, робити це краще заздалегідь.

Крок 2. Далі виливаємо воду і зрізаємо «попки».

Крок 3. Паралельно очищаємо часник і ретельно промиваємо зелень.

Крок 4. В чисті банки викладаємо спеції.

Крок 5. Чергуючи овочі з кропом, заповнюємо банки.

Крок 6. Зверху поміщаємо залишилися листочки.

Крок 7. В окремій тарілці змішуємо сіль і воду, наполягаємо 5 хвилин і виливаємо в банку.

Крок 8. Занурюємо кришки в окріп і моментально закорковуємо заготовки. На 30 днів забирає в місце зберігання, а після насолоджуємося неповторним смаком. Приємного апетиту!

Бочкові огірки на зиму без оцту

Бочкові огірки на зиму без оцту, які нагадають ті заготовки, які всі ми пробували у бабусь в селах, можна запросто приготувати і в домашніх умовах. Для цього ми будемо використовувати лише скляні банки і необхідні продукти, які, напевно, ростуть на грядках у кожного садівника.

Час готування – 48 год. 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1 л.

Склад:

На 1 літрову банку:

  • Огірки – 600 гр.
  • Часник – 3 зуб.
  • Перець чилі – за смаком.
  • Парасольки кропу – 1 шт.
  • Листя хрону – ½ шт.
  • Листя вишні – 2 шт.
  • Листя смородини – 3 шт.
  • Сіль – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Щоб плоди не втратили свою хрустку текстуру, замочуємо їх у холодній воді за 3-4 години до початку процесу.

Крок 2. На дно стерильних банок покласти часточки часнику і перцю, також кладемо листя і кріп (свіжий або сухий).

Крок 3. Заповнюємо банку огірочками і зверху посипаємо необхідною кількістю солі.

Крок 4. Потроху вливаємо воду і закриваємо банки капроновими кришками, злегка струшуємо і ставимо під стіл на 2-4 доби.

Крок 5. Потім переливаємо розсіл в каструлю і додаємо ще 50 мілілітрів води, доводимо до кипіння.

Крок 6. Видаляємо шумівкою піну і кип’ятимо близько 3 хвилин.

Крок 7. Киплячим маринадом заливаємо овочі, відразу ж закатуємо під ключ.

Крок 8. Гарячі закачування ставимо на кришки і накриваємо пледом до повного охолодження. Готуйте і отримуйте задоволення!

Солодкі мариновані огірки з лимонною кислотою

Солодкі мариновані огірки з лимонною кислотою – це смачна і проста в приготуванні закуска, яка приємно здивує вас своїм кисло-солодким присмаком і яскравим ароматом, перед яким неможливо встояти. Така заготівля прекрасно зберігається і її розсіл не каламутніє навіть через довгі місяці.

Час готування – 4 ч. 35 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 2 банки по 1 л.

Склад:

На 1 літр маринаду:

  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Кислота лимонна – 1 ч. л.

На 2 літрові банки:

  • Огірки – 2 кг
  • Кріп – 3 парасольки.
  • Часник – 2 зуб.
  • Перець запашний горошком – 14 шт.
  • Насіння гірчиці – 2 щіпки.

Процес приготування:

Крок 1. Для того щоб відновити хрусткость і пружність плодів, заливаємо їх холодною чистою водою і залишаємо на 4 години при кімнатній температурі.

Крок 2. Баночки промиваємо з сіллю, стерилізуємо і обсушуємо. Після, закидаємо на дно по одному парасольки кропу і зубку часнику, висипаємо за 7 горошин запашного перцю і гірчицю.

Крок 3. Відрізаємо хвостики у огірків і викладаємо овочі в банки, зверху кладемо ще трохи кропу.

Крок 4. Паралельно в каструлі кип’ятимо кришки протягом 5 хвилин.

Крок 5. Заливаємо вміст ємностей окропом і, прикривши кришкою, залишаємо на 10 хвилин. Потім рідину зливаємо і заливаємо розсолом, що складається з води, солі, цукру-піску і лимонки. Герметично закатуємо і ставимо кришками вниз під ковдрою до охолодження. Приємного апетиту!

Огірки без оцту з аспірином на зиму

Огірки без оцту з аспірином на зиму – це заготовка, яку ми рекомендуємо вам заздалегідь готувати у великих обсягах, тому як, спробувавши, ваші домочадці не перестануть просити добавки! Але нехай вас це не дивує, тому що огірочки дійсно виходять дуже смачними.

Час готування – 3 ч.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 2 л.

Склад:

На одну 2-х літрову банку:

  • Огірки – 1 кг
  • Вода – 1 л
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Кислота лимонна – ½ Ч. л.
  • Аспірин – ½ таблетки.
  • Парасольки кропу – 2 шт.
  • Лист лавра – 2 шт.
  • Перець запашний горошком – 5 шт.
  • Часник – 2 зуб.

Процес приготування:

Крок 1. Для прискорення процесу і власного зручності, готуємо необхідні компоненти.

Крок 2. Банки стерилізуємо над парою і ставимо на чисте і сухе рушник або дерев’яну дошку для охолодження.

Крок 3. Протягом декількох годин вимочуємо огірки у воді, а після ретельно промиваємо.

Крок 4. У підготовлені ємності відправляємо очищений часник, перець і лавровий лист.

Крок 5. Доповнюємо прянощі кропом, свіжим або сухим – неважливо.

Крок 6. Поверх спецій укладаємо огірочки.

Крок 7. Виливаємо в банки окріп і прикривають кришками, чекаємо близько 15 хвилин.

Крок 8. Тим часом готуємо маринад: у окріп насипаємо лимонку, цукровий пісок і сіль – перемішуємо до розчинення.

Крок 9. Доповнюємо розчин половиною таблетки аспірину і знову доводимо до кипіння.

Крок 10. Зливаємо з огірків воду через кришку з дірочками.

Крок 11. Огірки в банку заповнюємо гарячим маринадом.

Крок 12. Щільно закручуємо заготівлю і перевертаємо догори дном, закутуємо в плед і через добу переносимо в льох. Приємного апетиту!

Салат з огірків з цибулею без додання оцту

Салат з огірків з цибулею без додання оцту – це пікантна закуска, яка буде виграшно виглядати, як під час сімейних посиденьок, так і за святковим столом. Відкривши таку баночку, вам більше не доведеться витрачатися і купувати свіжі овочі в магазині.

Час готування – 2 ч.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 12.

Склад:

  • Огірки – 3 кг
  • Цибуля – 400 гр.
  • Часник – 100 гр.
  • Парасольки кропу – 5 шт.
  • Масло рослинне – 120 мл
  • Кислота лимонна – ½ ч. л.
  • Сіль – 80 гр.
  • Цукор-пісок – 80 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Під струменем води ретельно промиваємо овочі.

Крок 2. Очищаємо цибулю з часником, нарізаємо довільними шматочками. Аналогічно поступаємо з основним компонентом. Підготовлені продукти перемішуємо.

Крок 3. Висипаємо цукровий пісок, сіль і лимонку – ще раз заважаємо і наполягаємо під кришкою від 90 до 120 хвилин.

Крок 4. У чисті сухі банки кладемо укроп і овочі, які віддали сік, підливаємо рідина, яка утворилася, і прикриваємо стерильними кришками.

Крок 5. Стерилізуємо салат у великій каструлі, на дно якої устеляємо рушником, у великій кількості киплячої води протягом 15 хвилин. Закочує банки під ключ, після повного остигання прибираємо в комору. Приємного апетиту!

Огірки без оцту з гірчицею на зиму

Огірки без оцту з гірчицею на зиму – це пікантна закуска, яка допоможе вам урізноманітнити звичний раціон і привнести у ваше меню щось зовсім нове. Плоди чудово просочуються і насичуються добавками, завдяки чому смак виходить просто чудовим!

Час готування – 5 ч.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1 л.

Склад:

На 1 літрову банку:

  • Огірки – 500-600 гр.
  • Гірчиця порошкова – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – ½ ч. л.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Лист лавра – 2 шт.
  • Перець чорний горошком – 4-5 шт.
  • Вода – 1 л
  • Часник – 1 зуб.

Процес приготування:

Крок 1. Промивши банки з содою, стерилізуємо і даємо час їм обсохнути. Закидаємо на дно листочки лавра і горошини чорного перцю.

Крок 2. Слідом відправляємо гірчичний порошок, очищений зубець часнику, цукровий пісок і сіль.

Крок 3. Огірки добре промиваємо і кладемо до спецій.

Крок 4. Виливаємо до овочів холодну воду і залишаємо в такому вигляді на 48 годин, прямо на робочій поверхні.

Крок 5. Після закінчення часу, розсіл змінив свій відтінок.

Крок 6. Переливаємо розчин в каструлю і доводимо до кипіння.

Крок 7. Переливаємо маринад до огірочків і закочує банки. Ставимо дном вгору і накриваємо теплим рушником.

Крок 8. Заготівлю зберігаємо в прохолодному приміщенні без потрапляння прямих сонячних променів. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!

Огірки в томатному соку без оцту на зиму

Огірки в томатному соку без оцту на зиму – це заготівля, до складу якої входять виключно натуральні інгредієнти. В якості консервантів будуть використовуватися лише такі компоненти, як аспірин і цукровий пісок, а пом’якшить смак овочевий сік, який також можна приготувати самостійно.

Час готування – 5 ч.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1 л.

Склад:

На 1 літрову банку:

  • томатний Сік – 500 мл
  • Огірки – 500 гр.
  • Перець запашний горошком – 6 шт.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Аспірин – 1 таблетка.
  • Кріп – за смаком.
  • Петрушка – за смаком.
  • Листя хрону – за смаком.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Листя вишні – 4 шт.
  • Листя смородини – 4 шт.
  • Лист лавра – 2 шт.
  • Насіння кропу – 2 ст. л.
  • Гвоздика – 2-3 бутона.

Процес приготування:

Крок 1. У промитих плодів відрізаємо хвостики, замочуємо овочі в прохолодній воді на кілька годин для насичення рідиною.

Крок 2. У чисті сухі банки закладаємо листя хрону, вишні і смородини, зелень, гострий перець, лавр і очищений часник. Від загальної кількості спецій, в одну банку кладемо третину.

Крок 3. Щільно заповнюємо огірочками і до самого горлечка заливаємо окропом, даємо повністю охолонути.

Крок 4. У томатний сік висипаємо цукровий пісок і сіль – проварюємо 10 хвилин з моменту закипання.

Крок 5. Воду з огірків зливаємо і повторно заливаємо окропом, наполягаємо ще 10 хвилин і знову виливаємо. Тепер в банку закидаємо аспірин, додаємо томатний сік і відразу ж закатуємо. Приємного апетиту!