Пліскавиця – страва балканської кухні, її повсюдно можна зустріти у барах та ресторанах Чорногорії та Хорватії. По суті це дуже тонка котлета з чистого м’ясного фаршу. Однак, завжди можна доповнити м’ясо пряними травами, спеціями, цибулею, часником або, наприклад, сиром. Готувати страву можна на плиті або на відкритому полум’ї. У статті ви знайдете 5 перевірених та дуже смачних способів приготувати плескавицю.
Плескавиця – класичний рецепт в домашніх умовах
Плескавіца – класичний рецепт в домашніх умовах, який заслуговує бути в кухонній книзі. Ця страва люблять м’ясоїди, і вона широко використовується у вуличному фаст-фуді. Найчастіше котлети готують на ґратах гриль, але в умовах кухні підійде і звичайна сковорідка.
Інгредієнти:
на – 2 порції
- Фарш м’ясний – ⅘ кг
- Сіль – 1,5 ч.л.
- Цибуля ріпчаста – 100 гр.
- Перець чорний мелений – 1/2 ч.л.
- Перець червоний мелений – 1/2 ч.л.
- Часник – 1 зуб.
- Коріандр – ½ ч.л.
- Вода – 200 мл.
- Олія – 1 ст.л.
Процес приготування:
Класичний рецепт плесковиці передбачає використання свинячого та яловичого фаршу в рівних пропорціях.
У миску до фаршу додайте воду та сіль, вимішуйте масу руками протягом 7-10 хвилин. Після цього затягніть миску з фаршем харчовою плівкою та приберіть у холодильник на 12 годин.
Безпосередньо перед обсмажуванням додайте у фарш подрібнену цибулю, обидва види меленого перцю, коріандр і видавіть через прес зубчик часнику.
Оброблювальну дошку змастіть олією, щоб фарш не прилипав. Усю масу розділіть на 2-3 рівні частини. Потім на дошці сформуйте плоскі котлети діаметром 10-15 сантиметрів та завтовшки 1,2-1,5 сантиметра.
Добре прогрійте сковороду-гриль, змастіть її поверхню олією.
За допомогою широкого ножа зніміть котлету з дошки та перенесіть на гриль.
Смажіть плескавицю одну хвилину на сильному вогні, потім зменште нагрівання до середнього і готуйте 4 хвилини. Переверніть її і так само обсмажте з іншого боку.
Подавайте плескавицю гарячою зі свіжими овочами та зеленню. Смачного!