Пліскавиця – страва балканської кухні, її повсюдно можна зустріти у барах та ресторанах Чорногорії та Хорватії. По суті це дуже тонка котлета з чистого м’ясного фаршу. Однак, завжди можна доповнити м’ясо пряними травами, спеціями, цибулею, часником або, наприклад, сиром. Готувати страву можна на плиті або на відкритому полум’ї. У статті ви знайдете 5 перевірених та дуже смачних способів приготувати плескавицю.
Плескавиця – класичний рецепт в домашніх умовах
Плескавіца – класичний рецепт в домашніх умовах, який заслуговує бути в кухонній книзі. Ця страва люблять м’ясоїди, і вона широко використовується у вуличному фаст-фуді. Найчастіше котлети готують на ґратах гриль, але в умовах кухні підійде і звичайна сковорідка.
Інгредієнти:
на – 2 порції
- Фарш м’ясний – ⅘ кг
- Сіль – 1,5 ч.л.
- Цибуля ріпчаста – 100 гр.
- Перець чорний мелений – 1/2 ч.л.
- Перець червоний мелений – 1/2 ч.л.
- Часник – 1 зуб.
- Коріандр – ½ ч.л.
- Вода – 200 мл.
- Олія – 1 ст.л.
Процес приготування:
Класичний рецепт плесковиці передбачає використання свинячого та яловичого фаршу в рівних пропорціях.
У миску до фаршу додайте воду та сіль, вимішуйте масу руками протягом 7-10 хвилин. Після цього затягніть миску з фаршем харчовою плівкою та приберіть у холодильник на 12 годин.
Безпосередньо перед обсмажуванням додайте у фарш подрібнену цибулю, обидва види меленого перцю, коріандр і видавіть через прес зубчик часнику.
Оброблювальну дошку змастіть олією, щоб фарш не прилипав. Усю масу розділіть на 2-3 рівні частини. Потім на дошці сформуйте плоскі котлети діаметром 10-15 сантиметрів та завтовшки 1,2-1,5 сантиметра.
Добре прогрійте сковороду-гриль, змастіть її поверхню олією.
За допомогою широкого ножа зніміть котлету з дошки та перенесіть на гриль.
Смажіть плескавицю одну хвилину на сильному вогні, потім зменште нагрівання до середнього і готуйте 4 хвилини. Переверніть її і так само обсмажте з іншого боку.
Подавайте плескавицю гарячою зі свіжими овочами та зеленню. Смачного!
Бургер по-сербськи
Плескавиця по-сербськи – м’ясна страва, яка готується за певною технологією. По суті це котлета, але до її складу не додають хліб. Страва виходить дуже соковитим і ніжним, його цілком можна подавати на обід або вечерю з будь-якими гарнірами на ваш смак.
Час приготування – 25 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порцій – 1.
Інгредієнти:
- Яловичина – 100 гр.
- Сало – 50 гр.
- Свинина – 100 гр.
- Сіль кухонна – ½ ч.л.
- Олія оливкова – 1 ст.л.
- Перець чорний мелений – 1/2 ч.л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 1 зуб.
- Перець чилі стручковий – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Обмийте м’ясо, промокніть його паперовими рушниками. Наріжте м’ясо та сало великими шматками. Прокрутіть ці шматки через м’ясорубку.
Крок 2. Ріпчасту цибулю та стручок чилі наріжте дуже дрібними шматочками.
Крок 3. Часник подрібніть за допомогою преса, отриману масу змішайте із сіллю.
Крок 4. До фаршу додайте подрібнену цибулю, перець і часник, посоліть і приправте до смаку, також влийте половину столової ложки олії.
Крок 5. Ретельно вимісити фарш руками. Укрийте дошку харчовою плівкою і сформуйте на ній круглі коржики завтовшки по 1 сантиметру. Ще трохи посоліть і поперчіть м’ясо, змастіть оливковою олією.
Крок 6. Заготівлю відправте на розпечену поверхню сковороди-гриль. Смажіть плескачку по 7 хвилин з кожного боку. Подавайте котлету у гарячому вигляді із соусами або гарніром до смаку. Смачного!
Плюсковиця з сиром і беконом
Плескавиця з сиром і беконом – поширена по всьому світу сербська страва. Такий варіант цієї великої котлети ще називають гурманським. Сир та бекон додадуть м’ясному фаршу ще більше соковитості та зроблять смак яскравим та насиченим. Особливо смачно подавати гурманську плескавицю з печеною картоплею.
Час приготування – 25 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Фарш зі свинини та яловичини – 1 кг.
- Сир копчений – 50 грн.
- Сир твердих сортів – 50 грн.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Спеції – до смаку.
- Перець гострий стручковий – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Паприка – 2 ч.л.
- Оливкова олія – за смаком.
- Бекон копчений – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Очищений лук і часник, стручки перцю чилі та бекон дуже дрібно наріжте. Також підготуйте решту інгредієнтів.
Крок 2. Обидва види сиру натріть на тертці.
Крок 3. Змішайте в об’ємній мисці, фарш, бекон, цибулю, часник, перець, сир. Отриману масу посоліть та приправте спеціями. Затягніть миску з фаршем харчовою плівкою і заберіть у холодильник на кілька годин.
Крок 4. Після цього сформуйте з фаршу плоскі коржики завтовшки по 1 сантиметру.
Крок 5. Смажіть плескачку на розігрітій сковороді з олією по 5-7 хвилин з кожного боку.
Крок 6. Плескавицю з беконом і сиром з підсмаженою скоринкою подавайте в гарячому вигляді з гарніром з овочів та картоплі. Смачного!
Плескавиця з індички
Плескавиця з індички – велика і дуже смачна котлета. Так як фарш не містить ні хліба, ні яєць, його необхідно добре вимісити і відбити. Також масу перед обсмажуванням витримують у холодильнику від 12 до 24 годин. Все це і робить плескавицю такою соковитою та смачною.
Час приготування – 12 год.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Фарш індича – 0,4 кг.
- Цибуля ріпчаста велика – 1 шт.
- Газована вода – 100 мл.
- Паприка солодка мелена – 1,5 ч.л.
- Італійські трави сушені – 1 год.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
- Перець червоний мелений – 0,3 ч.л.
- Оливкова олія – 2 ст.л.
Для соусу:
- М’ята – 1 гілка.
- Жимолость – 500 гр.
- Кріп – за смаком.
- Петрушка – до смаку.
- Кінза – до смаку.
- Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
- Перець чилі стручковий – 0,5 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Оцет яблучний – 1 ст.
- Сіль кухонна – 1 ч.л.
- Сахар – 3 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Викладіть фарш індички в миску, додайте до нього спеції і ретельно вимісіть.
Крок 2. В однорідну м’ясну масу влийте за кілька підходів 100 мл мінеральної води і пару столових ложок оливкової олії. Вимішуйте фарш і стежте, щоб він не став дуже рідким. Готовий фарш відправте в холодильник на 12-24 години.
Крок 3. Очистіть велику головку цибулі і дрібно її наріжте.
Крок 4. Додайте цибулю до фаршу і знову добре перемішайте. Далі з м’ясної маси сформуйте круглі плоскі котлети.
Крок 5. Котлети смажте на сковороді-гриль до рум’яної скоринки з обох боків.
Крок 6. Для подачі плескати приготуйте гострий соус. Жимолість, часник та всю свіжу зелень подрібніть занурювальним блендером. В отриману масу додайте спеції, сіль та цукор. Поставте соус на вогонь, доведіть до кипіння і проваріть протягом 20 хвилин. Наприкінці влийте яблучний оцет.
Крок 7. Подавайте плескавицю з індички з соусом та овочами. Смачного!
Бургер зі сметаною
Плескавицю з каймаком подають переважно у країнах на Балканах. Особливо смачною стравою виходить на вугіллі. Від традиційної котлети вона відрізняється розміром та формою. Також фарш ґрунтовно маринується в холодильнику протягом кількох годин. А готові котлети поливають підігрітим облямівкою.
Час приготування – 15 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Фарш свинячий – 0,7 кг.
- Фарш яловичий – 0,3 кг.
- Часник – 3 зуб.
- Цибуля ріпчаста – 100 гр.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Перець чорний мелений – 1 ч.л.
- Олія рослинна без запаху – 100 мл.
- Перець гострий/паприка – до смаку.
- Сметана – 200 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Очистіть від лушпиння цибулю та часник. Ці інгредієнти подрібніть ножем чи використовуйте кухонний комбайн.
Крок 2. В об’ємній мисці змішайте обидва види фаршу, цибулю та часник. Масу посоліть і приправте перцем, влийте олію. Вимішуйте фарш руками протягом 10 хвилин. Фарш повинен перестати липнути до рук.
Крок 3. Для смаження плескіні розпаліть вугілля в мангалі або розігрійте сковороду на плиті. Котлети потрібно буде добре обсмажити. З фаршу сформуйте чотири плоскі круглі котлети завтовшки приблизно 1 см.
Крок 4. Викладайте м’ясні заготовки на розігріту поверхню, смажте котлети з обох боків на середньому вогні до апетитної рум’яної скоринки.
Крок 5. Смажену плескачку перекладіть на тарілку, зверху покладіть приблизно по 50 мілілітрів каймака. Також доповнити страву можна картоплею, свіжими овочами чи зеленню. Смачного!