Пончики – апетитне частування, яке не залишить байдужим ні одного члена сім’ї. Готовий продукт виходить дуже м’яким, ніжним і рум’яним. Подавайте його з чашкою гарячого чаю та іншими вашими улюбленими напоями. Для приготування апетитних пончиків в домашніх умовах беріть на замітку перевірені рецепти з покроковим описом процесу.
Класичні пончики в домашніх умовах
Класичні пончики складно віднести до корисних десертів, адже це здобне тісто, обсмажене в киплячому маслі. Але це так смачно! Іноді просто необхідно балувати себе смакотою, а пончики просто створені для цієї мети. Даний рецепт передбачає використання дріжджів для вистоювання тіста знадобиться близько години. Заготовки робимо традиційно у формі кілець, а потім обсмажуємо у фритюрі. В якості завершального штриха пропонуємо покрити пончики двома видами глазурі – випічка заграє зовсім по-іншому!
Інгредієнти на
6 порц.
- Борошно 500 гр.
- Цукор-пісок 80 гр.
- Сухі дріжджі 3 ч. л.
- Сіль 1 ч. л.
- Яйце куряче 1 шт.
- Молоко коров’яче 250 мл
- Масло вершкове 40 гр. для тесту
- Лимонна цедра ½ ч. л.
- Ванілін 1 щіпка
- Масло вершкове 3 ст. л. для глазурі
- Цукрова пудра-3 ст. л.
- Вода 1 ст. л.
- Шоколад 70 гр.
- Вершки 3 ст. л.
- Масло рослинне для смаження
Процес приготування:
- Щоб приготувати пончики в домашніх умовах, просіваємо борошно в об’ємну миску. Поверх висипаємо вказану кількість цукрового піску, солі, дріжджів, ваніліну і лимонної цедри. Віночком змішуємо сухі інгредієнти між собою.
- підігріваємо Молоко окремо до температури тридцять п’ять-сорок градусів і вливаємо в миску до сухої суміші. Слідом додаємо яйце.
- Починаємо замішувати тісто. Працюємо ложкою по колу, об’єднуючи рідкі і сухі компоненти. Потім переходимо на ручний заміс.
- Викладаємо тісто на робочу поверхню і вимішуємо його руками. Якщо маса надто сильно липне до рук, то підсипаємо ще трохи борошна. Місимо кілька хвилин, поки тісто не перестане липнути.
- Злегка розтягуємо тісто в товстий пласт і кладемо в середину розм’якшене вершкове масло. Закриваємо краю у вигляді конверта і продовжуємо вимішувати, поки масло повністю не змішається з тестом.
- Тісто кладемо в миску і накриваємо чистим рушником. Ставимо його в тепле місце для підйому. Через годину маса підніметься приблизно в півтора-два рази і стане більш пористою і м’якою.
- Дістаємо тісто з миски і перекладаємо на злегка присипану борошном поверхню.
- Розкачуємо тісто качалкою в пласт. Оптимальна товщина – один сантиметр. З допомогою круглої вирізки або просто склянки видавлюємо кола. По центру кожного кола робимо отвір – зручно для видавлювання використовувати маленьку пластикову кришку від пляшки.
- У сотейнику або глибокій сковороді розігріваємо рослинне масло без запаху в такій кількості, щоб воно покривало дно шаром у два-три сантиметри. У гаряче масло викладаємо пончики так, щоб вони розташовувалися вільно і не стосувалися один одного. Не забуваємо, що під час смаження кільця будуть рости і збільшаться про об’ємі в півтора рази як мінімум. Обсмажуємо пончики з обох боків до золотистого кольору.
- Обсмажені кільця відразу перекладаємо зі сковороди на паперовий рушник, щоб позбутися від зайвої олії. Для приготування глазурі змішуємо вказану кількість розтопленого вершкового масла з цукровою пудрою і водою. Розтираємо масу ложкою до повної однорідності.
- З допомогою силіконової пензлика змащуємо пончики отриманої глазур’ю з обох сторін. Викладаємо їх на рівну поверхню для охолодження і закріплення глазурі.
- Щоб приготувати шоколадну глазур, в гарячих вершках розчиняємо поламаного на маленькі шматочки шоколад до повної однорідності. В отриманій масі вмочаємо пончики з одного боку. Укладаємо їх обсихати шоколадної стороною вгору на кілька хвилин. Подаємо пончики остиглими або злегка теплими.
Приємного апетиту!
Сирні пончики, смажені в маслі на сковороді
Сирні пончики виходять м’якими і ніжними, з пористим вологим м’якушкою рум’яною і хрусткою скоринкою. Присипані серпанком цукрової пудри, вони виглядають дуже апетитно і так і манять зняти пробу. Спробувавши один такий кулька, зупинитися неможливо. Подавати ці пончики рекомендується відразу після приготування, поки вони теплі: в такому стані м’якуш вологий і податливий, а скориночка ще зберігає свої хрусткі властивості. Ідеальним доповненням буде чашка чаю або кави.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Сир – 400 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Яйця – 4 шт.
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Цукор ванільний – 1 ч. л.
- Сіль – щіпка.
- Лимон – ½ шт.
- Борошно – 250 гр.
- Масло рослинне – для смаження.
- цукрова Пудра – для посипання.
Процес приготування:
1. Щоб текстура готових пончиків була максимально ніжною і тане в роті, сир протираємо через дрібне сито. Додатково після протирання пробиває його заглибним блендером – так не залишиться жодної грудочки, і маса буде гомогенною.
2. Вершкове масло нарізаємо невеликими кубиками і розтоплюємо його до рідкого стану в сотейнику на плиті або в мікрохвильовій печі. Якщо розтоплене масло сильно нагрілося, охолодити до теплого стану.
3. В окрему ємність розбиваємо яйця. Всипаємо до них цукровий пісок і ванільний цукор. Міксером на високій швидкості збиваємо все разом до отримання пишної густої піни майже білого кольору. На процес збивання має піти не менше п’яти хвилин. До протертого сиру вливаємо розтоплене вершкове масло і додаємо яєчно-цукрову піну. Перемішуємо всі разом лопаткою.
4. З половини лимона вичавлюємо сік. Спеціальним ножем або дрібної теркою знімаємо цедру. Додаємо сік і цедру до загальної маси.
5. Всипаємо борошно і замішуємо тісто. Консистенція виходить густа, з маси можна скачувати кульки, і вони тримають форму. Залишаємо тісто на десять хвилин при кімнатній температурі.
6. У глибокій сковороді добре розігріваємо рослинне масло без запаху. З тіста формуємо пончики – кульки невеликого розміру. Щоб було зручніше працювати, долоні можна змастити рослинним маслом. Кульки тіста опускаємо в киплячу олію і обсмажуємо їх при помішуванні до рум’яної скоринки з усіх боків.
7. Відразу після обсмажування укладаємо пончики на паперовий рушник, щоб воно ввібрало надлишок олії. Обсушені кульки поміщаємо на сервірувальне блюдо і посипаємо цукровою пудрою через ситечко. Подаємо в теплому вигляді.
Приємного апетиту!
Як спекти смачні пончики на кефірі
Коли хочеться поласувати свіжою випічкою, але немає бажання поратися на кухні, саме час згадати про пончики. Тісто для них готуємо на кефірі без дріжджів, а це значить, що заміс буде швидким, расстойки не знадобиться, і самі пончики будуть повітряними. Ідеально, якщо кефір встиг постояти якийсь час, і його термін придатності вже наближається до кінця – вироби будуть особливо пористими і ніжними. Для смаження не шкодуємо масла: якщо пончики будуть вільно «плавати» в сковорідці, їх форма не порушиться, а підйом тесту буде рівномірним.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Кефір – 250 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Цукор-пісок – 5 ст. л.
- Масло рослинне для тіста – 3 ст. л.
- Сіль – щіпка.
- Ванілін – щіпка.
- Сода – ½ ч. л.
- Борошно – 2,5-3 склянки
- Масло рослинне – для смаження.
- цукрова Пудра – для посипання.
Процес приготування:
1. У миску кладемо кефір, розбиваємо яйце, додаємо цукровий пісок, сіль і соду. Віночком змішуємо всі разом до однорідності.
2. В отриману рідку суміш вливаємо олію без запаху. Знову перемішуємо вінчиком.
3. Просіваємо борошно і додаємо її в миску до кефірної суміші. Борошно вводити краще частинами, після кожного додавання вимішуючи ложкою.
4. Коли маса стане досить густий, переходимо на замішування руками. В залежності від характеристик конкретної борошна, для отримання тіста її може знадобитися трохи більше або менше, ніж зазначено в рецепті. Орієнтуємося на підсумкову консистенцію, яка повинна бути м’якою, податливою, ні в якому разі не крутий.
5. Отримане тісто розкочуємо качалкою на присипаної борошном робочій поверхні. Товщина розкочування – сім-вісім міліметрів. Вирізаємо кола за допомогою спеціальної форми або простого склянки. В центрі робимо отвори меншого розміру. Зручно використовувати для цієї мети маленьку пластикову кришку від пляшки.
6. У глибокій сковороді розігріваємо олію в такій кількості, щоб воно покривало дно шаром у два-три сантиметри. У кипляче масло викладаємо кільця з тіста так, щоб вони розташовувалися вільно і не деформували один одного. При обсмажуванні тісто буде збільшуватися в об’ємі. Обсмажуємо пампушки без кришки з кожного боку до рум’яної скоринки. Температура плити – середня.
7. До речі, вирізані маленькі гуртки також можна обсмажити, як і кільця – таке розмаїття форм випічки зазвичай подобається дітям.
8. Після обсмажування викладаємо гарячі пончики на паперовий рушник, щоб воно ввібрало зайве масло. Обсушені вироби перекладаємо на сервірувальне блюдо і рясно посипаємо їх цукровою пудрою через ситечко – так посипання буде виглядати делікатніше і розподілиться рівномірно.
9. Подаємо пончики теплими – так м’якуш проявляє всю свою м’якість і ніздрюватого, а скориночка зберігає хрусткі властивості.
Приємного апетиту!
Пишні пончики з дріжджами, смажені на сковороді
Пишні м’які пончики, присипані цукровою пудрою, виділяють апетитний аромат свіжої випічки, нікого не залишать байдужим. Ні дорослі, ні діти не відмовляться від солодких рум’яних пампушок. Приготувати такі будинки не складе праці. Тісто будемо готувати дріжджове. Щоб воно вийшло пишним і ніжним, робимо опару на кефірі. Борошно обов’язково просіваємо – цей крок важливий, оскільки додатковий повітря в тісті помітно впливає на пишність готових виробів.
Час приготування: 40 хв. без урахування часу на підйом тіста.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Кефір – 250 мл
- Вода – 250 мл
- Яйце – 1 шт.
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Сіль – ½ Ч. л.
- Дріжджі сухі – 1 ст. л.
- Масло вершкове – 60 гр.
- Борошно – 600 гр.
- Масло рослинне – для смаження.
- цукрова Пудра – для посипання.
Процес приготування:
1. Для приготування опари змішуємо кефір і воду в зазначених кількостях. Отриману суміш нагріваємо на плиті або в мікрохвильовій печі до теплого стану.
2. В отриману суміш додаємо цукровий пісок, перемішуємо до повного розчинення.
3. Вводимо сухі дріжджі і розмішуємо, поки всі гранули не розтануть.
4. Просіваємо в рідку суміш півсклянки борошна із загальної кількості і перемішуємо всі разом віночком до однорідності. Залишаємо масу в теплому місці на п’ятнадцять-двадцять хвилин, щоб дріжджі активізувалися. На поверхні опари має з’явитися активна піна.
5. Після закінчення зазначеного часу розбиваємо в опару яйце, додаємо сіль і попередньо розтоплене до рідкого стану вершкове масло. Змішуємо всі компоненти віночком до однорідності.
6. Борошно просіваємо і додаємо в рідку основу частинами, добре вимішуючи після кожного додавання. Коли тісто стане вже складно замішувати ложкою, переходимо на ручну роботу. Можливо, борошна знадобиться менше або більше, ніж зазначено в рецепті – це залежить від якості конкретного продукту. Готове тісто повинно бути гарно оформленим, тримає форму і не буде липнути до рук, але не крутим.
7. Скачуємо з тіста кулю і поміщаємо його в миску. Затягуємо її харчовою плівкою і ставимо в тепле місце на годину для підйому.
8. За вказаний час тісто має збільшитися в об’ємі в два рази, стати більш пористим і м’яким.
9. Робочу поверхню присипаємо тонким шаром борошна і викладаємо тісто. Розкачуємо його качалкою в пласт товщиною в один-півтора сантиметри.
10. Склянкою вирізаємо з пласта кола.
11. У колах по центру видавлюємо отвір меншого діаметру. Це зручно робити мініатюрної чаркою, або кришкою від пластикової пляшки, або горлечком самої пляшки.
12. У сковороду наливаємо рослинне масло без запаху в такій кількості, щоб воно покривало дно шаром у два-три сантиметри. Розігріваємо його до киплячого стану. Кладемо в підготовлене масло кільця з тіста так, щоб вони не деформували один одного при смаженні. Враховуємо, що тісто збільшується в процесі обсмажування.
13. Смажимо пончики з обох боків до рум’яної скоринки при середньо-високій температурі плити.
14. Обсмажені пампушки викладаємо на паперовий рушник, щоб позбутися від надлишку олії. Акуратно обсушуємо з обох сторін.
15. Обсушені пончики обсипаємо цукровою пудрою через ситечко.
16. Вирізані центральні гуртки з пампушків можна обсмажити аналогічно кілець – вийдуть пишні кульки, які дуже подобаються маленьким дітям.
Подаємо пончики в теплому вигляді.
Приємного апетиту!
Простий і швидкий рецепт пончиків без дріжджів на кефірі
Пончики на кефірі готуються дуже швидко. Їх дуже зручно готувати і як «термінового» десерту, і як ласий сніданок вранці або солодкий полуденок. Завдяки кефіру тісто виходить м’яким і добре піднімається під час обсмажування – готові пончики дуже пишні і буквально тануть у роті. В якості ароматизатора можна додати щіпку ваніліну або кориці за бажанням.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Борошно – 3 склянки
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – щіпка.
- Сода – 1 ч. л.
- Кефір – 250 мл
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Масло рослинне – для смаження.
- цукрова Пудра – для посипання.
Процес приготування:
1. В об’ємну миску поміщаємо кефір. Особливо пишними вийдуть пончики, якщо він вже не дуже свіжий і вміст кислоти в ньому високий. Розбиваємо в кефір яйце, додаємо цукровий пісок і сіль. Віночком змішуємо всі разом до однорідності. За бажанням на даному етапі можна додати щіпку ваніліну або кориці для ароматизації.
2. Борошно разом з содою просіваємо і додаємо до рідкої кефірної суміші. Починаємо замішувати тісто ложкою і по мірі набрання густоти переходимо на ручну роботу.
3. Готове тісто повинно бути м’яким, дихаючим. Скачуємо його в кулю, накриваємо рушником, щоб поверхня не підсихали, і залишаємо при кімнатній температурі на десять-п’ятнадцять хвилин. Сода у складі тесту встигне прореагувати з кислим кефіром, завдяки чому після смаження пончики не будуть мати специфічного запаху бікарбонату.
4. Робочу поверхню присипаємо тонким шаром борошна і розкачуємо на ньому тісто в пласт товщиною один сантиметр. Круглою формою вирізаємо кола. У центрі вирізаємо коло меншого діаметру. Зручно для цієї мети використовувати маленьку кришку від пластикової пляшки.
5. Центральні гуртки та обрізки тіста витягаємо – виходять кільця. До речі, маленькі гуртки можна не розгортати заново, а обсмажити нарівні з кільцями – вийдуть невеличкі пампушки-кульки.
6. У глибокій сковороді розігріваємо олію до киплячого стану. Шар масла повинен бути таким, щоб покривати дно на два-три сантиметри. Опускаємо в гарячу олію заготовки з тіста. При смаженні пончики будуть збільшуватися в розмірі, тому не варто укладати кільця занадто щільно. Пончики повинні вільно плавати в маслі.
7. Обсмажені пончики викладаємо на паперовий рушник, щоб воно ввібрало надлишок олії.
8. Обсушені пампушки поміщаємо на сервірувальну тарілку і щедро посипаємо просіяного цукровою пудрою. Подаємо випічку в теплому вигляді.
Приємного апетиту!
Як приготувати домашні пончики на молоці з дріжджами
З пончики завжди навіюють особливе відчуття затишку. Їх апетитний аромат і рум’яний завзятий вигляд просто не можуть не подобатися. Звичайно, цей десерт ніяк не входить в рамки правильного харчування, але ж іноді треба себе балувати. Повітряні, м’які, ароматні пампушки порадують всю сім’ю!
Час приготування: 45 хв. без урахування часу на підйом тіста.
Час приготування: 15 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Молоко – 100 мл
- Борошно – 2 склянки
- Дріжджі сухі – 10 гр.
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Сіль – щіпка.
- Масло рослинне для тіста – 1 ст. л.
- Масло рослинне – для смаження.
- цукрова Пудра – для посипання.
Процес приготування:
1. Готуємо продукти для приготування тіста. Молоко підігріваємо до температури тридцять п’ять – сорок градусів. Борошно просіваємо через дрібне сито.
2. В об’ємну миску поміщаємо сухі дріжджі, сіль, цукровий пісок і одну столову ложку борошна з загальної кількості. Змішуємо до об’єднання компонентів.
3. Вливаємо до сухої суміші тепле молоко і розмішуємо до повної однорідності.
4. Поступово, помішуючи, додаємо дві склянки борошна і вливаємо олію.
5. Замішуємо тісто руками. Коли маса об’єднає в собі всі компоненти і стане липнути до рук, підсипаємо борошно. Готове тісто має бути м’яким і слухняним, некрутим.
6. Скачуємо з тіста кулю, покласти його в миску і накриваємо чистим рушником або затягуємо харчовою плівкою. Ставимо в тепле місце на тридцять-сорок хвилин. За вказаний час тісто має збільшитися в півтора-два рази і стати більш пухким і м’яким.
7. Розкачуємо тісто в пласт на присипаної борошном поверхні. Оптимальна товщина розкочування – один сантиметр. Вирізаємо з пласта тіста круги, в центрі яких робимо отвір меншого діаметру з допомогою чарки або невеликої круглої форми.
8. У сковороді розігріваємо велику кількість рослинного масла без запаху – його шар повинен бути не менше, ніж два-три сантиметри. У кипляче масло кладемо заготовки з тіста і обсмажуємо до рум’яної скоринки з обох сторін. Пончики будуть збільшуватися при смаженні, тому варто розміщувати їх вільно.
9. Пончики перекладаємо після обсмажування на паперовий рушник, щоб прибрати надлишок олії. Потім поміщаємо на сервірувальну тарілку і щедро посипаємо цукровою пудрою через ситечко. Подавати пампушки краще теплими – в такому стані вони особливо м’які і ніжні.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування пончиків на молоці без дріжджів
Ці пончики готуються на бездрожжевом тесті. В якості рідкої основи використовуємо молоко. Щоб вироби були пишними і пористими, використовуємо соду і обов’язково просіваємо борошно при замішуванні тіста. Після обсмажування рекомендуємо обов’язково обсушити гарячі пампушки паперовим рушником – зайве масло вбереться в нього, і самі пампушки будуть менш жирними. При подачі рясно обсипаємо пончики цукровою пудрою, щоб відтінити здобний смак тіста і зробити солодкість десерту більш вираженою.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
- Яйця – 3 шт.
- Молоко – 1 л
- Цукор-пісок – 1 склянка
- Борошно – 4 склянки
- Сіль – щіпка.
- Сода – 1 ч. л.
- Оцет – 1 ч. л.
- Масло рослинне – для смаження.
- цукрова Пудра – для посипання.
Процес приготування:
1. У миску відповідного розміру розбиваємо яйця, додаємо цукровий пісок, сіль, соду і розпушувач. Віночком змішуємо всі разом до повної однорідності.
2. В отриману суміш вливаємо молоко і оцет. Знову розмішуємо до однорідності.
3. Всипаємо невеликим порціями просіяне борошно і добре вимішуємо після кожного додавання. В залежності від характеристик конкретної борошна, її може знадобитися більше або менше, ніж зазначено в рецепті.
4. Орієнтуємося на підсумкову консистенцію: маса повинні бути густою, неоформленої, падати з ложки м’яким шматком.
5. У глибокій сковороді або сотейнику розігріваємо масло до киплячого стану. Десертною ложкою набираємо невеликі порції тіста і опускаємо їх в гаряче масло у вигляді округлих пончиків. Щоб тісто не липло до ложці, можна опускати прилад у склянку з водою перед набиранием кожній порції.
6. Обсмажуємо пончики з кожного боку до рум’яної скоринки при середньо-високій температурі плити. Вироби збільшуються при смаженні, тому не багато тіста викладаємо в сковороду – пончики повинні вільно плавати в маслі.
7. Обсмажені пампушки знімаємо зі сковороди і відразу кладемо на паперовий рушник, щоб воно ввібрало зайвий жир. Відразу ж можна розламати один з пончиків, щоб перевірити м’якуш на готовність і переконатися, що температура плити і час обсмажування вірні. Якщо м’якуш не пропікся, температуру плити варто знизити, а час обсмажування збільшити. Обсушені пончики перекладаємо на сервірувальне блюдо і рясно посипаємо цукровою пудрою.
8. Подавати пампушки краще в теплому вигляді – так вони дуже м’які і ніжні, а скориночка ще зберігає свої хрусткі властивості.
Приємного апетиту!
Як спекти сирні пончики в духовці в домашніх умовах
Класичні пончики, обсмажені у фритюрі, абсолютно не вписуються в меню правильного харчування. Що ж робити, якщо поласувати здобної смакотою хочеться, але кардинально порушувати режим харчування бажання немає? Пропонуємо звернути увагу на цей рецепт: пончики готуємо з сирного тіста, а замість фритюру запікаємо їх в духовці. Така випічка буде менше жирної і навіть щодо корисною за рахунок входить до складу сиру. Ці пончики можна без побоювання подавати на сніданок дітям – рум’яні пишні кільця будуть оцінені по достоїнству маленькими привередами.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Яйця – 3 шт.
- Масло вершкове – 30 гр.
- Сир – 200 гр.
- Борошно – 300 гр.
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Цукор-пісок – 60 гр.
- Сіль – щіпка.
- Масло рослинне – для змазування.
Процес приготування:
1. Готуємо продукти для замісу тіста. Вершкове масло розтоплюємо в мікрохвильовці або на плиті до рідкого стану. Борошно просіваємо через дрібне сито, щоб додатково збагатити її повітрям.
2. В об’ємну миску розбиваємо яйця, додаємо до них цукровий пісок, сіль і розтоплене вершкове масло. Викладаємо сир. В цілому, для пончиків підійде продукт з будь-яким відсотком жирності, але варто розуміти, що чим більш жирним буде сир, тим більш ніжними і розсипчастими будуть пончики. Змішуємо всі інгредієнти разом ложкою до однорідності.
3. Просіяне борошно разом з розпушувачем висипаємо поверх рідкої сирної маси.
4. Замішуємо тісто спочатку ложкою, а потім руками. Маса повинна добре оформитися і перестати липнути до рук. При необхідності можна підсипати ще трохи борошна, але важливо вчасно зупинитися і не зробити тісто крутим.
5. Деко змащуємо олією або застеляємо промасленим пергаментом. З сирного тіста формуємо кульки невеликого розміру. Злегка придавлюємо їх між долонями, намагаючись зберегти правильну круглу форму. Укладаємо отримані заготовки на деко.
6. В центрі кожного кругляка видавлюємо отвір малого діаметру з допомогою спеціальної форми або мініатюрної чарки, або кришки від пластикової пляшки.
7. Духовку розігріваємо до температури 180 градусів і ставимо деко з кільцями на середній рівень. Випікаємо пончики протягом двадцяти-двадцяти п’яти хвилин до рум’яної скоринки.
8. Готові пончики дістаємо з духовки. Перекладаємо вироби з дека на сервірувальне блюдо. Поки кільця не охололи, рясно посипаємо їх цукровою пудрою через ситечко. Подаємо десерт в теплому вигляді.
Приємного апетиту!
Простий рецепт приготування домашніх пончиків на згущеному молоці
Хто не пробував ще ці чудові пончики, тому варто терміново виправити цю ситуацію. Тісто замішується на згущеному молоці і завдяки цьому має специфічний ніжно-молочний смак. Пончики формуємо у вигляді маленьких кульок, які при обсмажуванні помітно збільшуються і з однієї сторони обов’язково розкриваються тріщинкою. Кірочка на поверхні зарум’янюється швидко й інтенсивно – це результат згущеного молока в складі. Такі пончики «щелкаются» як горішки і миттєво зникають з тарілки.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Борошно – 300-350 гр.
- Згущене молоко з цукром – 190 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Сіль – щіпка.
- Масло рослинне – для смаження.
- цукрова Пудра – для посипання.
Процес приготування:
1. Борошно просіваємо разом з розпушувачем в миску. В окремому посуді збиваємо згущене молоко, яйця і сіль. Розмішуємо всі разом віночком до повної однорідності. У борошно вливаємо приготовану рідку суміш і замішуємо тісто. Спочатку працюємо ложкою, а потім руками. Маса виходить досить крутий, можна порівняти її з тестом на пельмені.
2. Тісто, хоч і туге, але досить еластичне, податливе. Можна помітити невелику липкість – це з-за згущеного молока. Скачуємо його в кулю і накриваємо рушником. Залишаємо при кімнатній температурі на десять – п’ятнадцять хвилин.
3. Робочу поверхню не посипаємо борошном – вона повинна бути сухою. Якщо борошно налипне на поверхню пончиків, вони почнуть пригорати. Формуємо з тіста джгут і катаємо його по столу, щоб надати однакову товщину по всій довжині.
4. Ріжемо ножем джгут на невеликі порції. З кожного відрізка скачуємо кульку, діаметр якого не повинен бути більше трьох сантиметрів. Якщо пончики сформувати занадто великими, є ризик, що вони не пропечуться і залишаться сирими всередині. Формуємо заготовки відразу з усього кількість тіста, оскільки смажаться пончики досить швидко.
5. У глибокій сковороді або сотейнику розігріваємо велику кількість рослинного масла. Опускаємо В киплячу олію підготовлені кульки.
6. Вони повинні вільно плавати в маслі і обсмажуватися одночасно з усіх сторін. Помішуємо, щоб обсмажування було рівномірним.
7. Обсмажені пончики викладаємо на паперовий рушник, щоб воно ввібрало надлишок олії. Потім перекладаємо їх на сервірувальне блюдо і рясно посипаємо цукровою пудрою через ситечко.
Приємного апетиту!
Пончики з начинкою всередині, обсмажені у фритюрі
Повітряні ніжні пончики, обсмажені у фритюрі і потім наповнені начинкою, є традиційним німецьким ласощами і носять назву берлинеры. В наших реаліях така смакота швидко прижилася і набрала популярність – такі соковиті пампушки люблять усі, від мала до велика. Тісто для цих пончиків готуємо дріжджове. При смаженні вона збільшується в об’ємі і стає пористим – таку структуру потім легко наповнити начинкою. Що стосується останньої, пропонуємо використовувати два види ніжного заварного крему – класичний і шоколадний.
Час приготування: 55 хв. без урахування часу на підйом тіста.
Час приготування: 25 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Борошно для тіста – 850-950 гр.
- Молоко для тіста – 500 мл
- для тіста Яйця – 2 шт.
- ванільний Цукор для тіста – 30 гр.
- Цукор-пісок для тіста – 2 ст. л.
- Сіль – ½ ч. л.
- живі Дріжджі – 45 гр.
- Масло вершкове для тіста – 125 гр.
- Молоко для крему – 250 мл
- Яйця для крему – 1шт.
- Борошно для крему – 30 гр.
- Цукор-пісок для крему – 75 гр.
- Цукор ванільний для крему – 10 гр.
- Масло вершкове для крему – 50 гр.
- Какао – 1 ст. л.
- Шоколад – 200 гр.
- Вершки – 50 мл
- Декоративна посипання – для прикраси.
Процес приготування:
1. Першим ділом готуємо опару для тіста. Для цього в об’ємну миску кришимо живі дріжджі. Вливаємо вказану кількість молока, підігрітого до температури тридцять п’ять – сорок градусів. Додаємо одну столову ложку цукрового піску із загальної кількості і перемішуємо все разом до однорідності. Додаємо чотири столові ложки борошна з загальної кількості і змішуємо з рідкою масою. Залишаємо приготовану опару на тридцять хвилин в теплому місці. Вона повинна покритися піною і збільшитися в об’ємі.
2. Після закінчення зазначеного часу в опару додаємо розм’якшене вершкове масло, ванільний цукор, залишок звичайного цукру, сіль і яйця. Перемішуємо все разом до однорідності. Борошно просіваємо і частинами додаємо в масу. Замішуємо тісто спочатку ложкою, потім вручну. Готове тісто має бути м’яким і податливим, ні в якому разі не крутим. Скачуємо їх нього кулю і поміщаємо його в миску. Затягуємо харчовою плівкою і ставимо в тепле місце для підйому на годину-півтора.
3. Після вистоювання тісто витягуємо з миски і викладаємо на присипану борошном поверхню. Трохи вимішуємо масу, щоб вона перестала липнути. Для зручності в роботі ділимо тісто на дві частини. Одну розгортаємо в пласт, другу тримаємо в мисці під кришкою – щоб поверхня не підсихали. Товщина пласта розкатаного тіста – один сантиметр. За допомогою спеціальної форми або простого склянки вирізаємо кола.
4. У глибоку сковороду або сотейник наливаємо олію. Його кількість має бути таким, щоб шар покривав дно на чотири-п’ять сантиметрів. Нагріваємо олію до гарячого, але не своєрідного стану. Кладемо заготовки з тіста і обсмажуємо до рум’яної скоринки з обох сторін. Пончики збільшуються в розмірах при смаженні, тому не варто відразу закладати багато заготовок – вони можуть деформуватися. Обсмажені пончики викладаємо на паперовий рушник, щоб прибрати зайве масло.
5. Готуємо заварний крем для начинки. У сотейник вливаємо молоко, додаємо до нього цукровий пісок. Нагріваємо до гарячого стану. В окремій мисці збовтуємо яйце з борошном до повної однорідності – грудочок бути не повинно. В яєчно-борошняну суміш тонкою цівкою вливаємо половину гарячого молока, одночасно розмішуючи, щоб яйця не згорнулися. Потім отриману суміш виливаємо назад в сотейник до гарячого молока, також безперервно помішуючи. Ставимо сковороду на плиту і нагріваємо вміст до дуже гарячого стану, але не до кипіння. Коли крем загусне, знімаємо його з плити і вводимо масло і ванільний цукор. Перемішуємо до однорідності і ділимо масу на дві частини. В одну з них додаємо какао і ретельно перемішуємо – вийде шоколадний крем. Обома видами крему даємо охолонути, накривши плівкою, і загуснути.
6. Обсмаженою пампушків даємо охолонути і начиняє їх приготованим кремом. Для цього поміщаємо крем кондитерський шприц з вузькою насадкою. Наповнюємо кожен пончик, проткнувши збоку скоринку насадкою. Якщо шприца немає, можна зробити на кожному пончику бічний надріз і начинити кремом за допомогою чайної ложки.
7. Для приготування глазурі поламаного на маленькі шматочки шоколад заливаємо гарячими вершками і розмішуємо масу до повного розчинення шоколаду. Охолодити до теплого стану. Отриманої глазур’ю покриваємо поверхню кожного пончика і відразу посипаємо зверху кондитерської декоративної посипкою.
Приємного апетиту!