паску на опарі – 5 найбільш смачних рецептів з покроковими фото

паска – це традиційна святкова випічка, яку найчастіше печуть на дріжджовому тісті. Пропонуємо вам 5 чудових рецептів приготування пасок на опарі.

паску на опарі з живими дріжджами

У світле свято Великодня на святковому столі завжди присутні м’які і повітряні паски. Як правильно замісити тісто на опарі з живих дріжджів, ви дізнаєтеся з цього рецепту.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Борошно 500 гр.
  • Масло вершкове 125 гр.
  • Молоко коров’яче 200 мл
  • Жовток-3 шт.
  • Ванілін 1 пачка
  • Цукор-пісок 130 гр.
  • Родзинки 100 гр.
  • Свіжі дріжджі 35 гр.
  • Сметана 50 мл

Процес приготування:

  1. Як спекти смачний паску на опарі? Молоко злегка підігрійте. У 20 мілілітрах молока розведіть дріжджі кімнатної температури, додайте дрібку цукру і борошна, перемішайте. Залиште миску з опарою в теплому місці на півгодини.
  2. Жовтки збийте з чайною ложкою цукру.
  3. У тепле молоко всипте цукор, що залишився і ванілін. Вершкове масло розтопіть на повільному вогні, остудіть його і змішати з жовтковою масою.
  4. Борошно просійте через сито.
  5. У великій мисці змішайте опару, сметану, яєчно-масляну суміш, частина борошна. Потім невеликими порціями вводите борошно і замішують тісто. Ізюм промийте, просушіть і додайте в тісто.
  6. Тісто укрийте рушником і залиште в теплому місці на годину, щоб воно підросло.
  7. За годину розкладіть тісто по формах, змазаним олією. Залиште форми з тістом ще на 40-60 хвилин в теплому місці.
  8. Випікайте паски в духовці при 180 градусах 40-60 хвилин. Випічку повністю остудіть і прикрасьте по своєму смаку.

Приємного апетиту!

паску на опарі з сухими дріжджами в духовці

Якщо хочете порадувати своїх близьких повітряними пасками, приготованими за всіма традиціями, то цей рецепт стане вам у пригоді. З такими пасками ваше свято буде яскравим і смачним.

Час готування: 4 години.

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 10-12.

Склад:

  • Молоко – 500 мл
  • Дріжджі сухі – 11 гр.
  • Борошно – 1-1,3 кг
  • Яйця курячі – 6 шт.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Цукор – 250-350 гр.
  • Ізюм – 300 гр.
  • Цукор ванільний – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Молоко трохи підігрійте і розчиніть у ньому сухі дріжджі.

2. Всипте в опару просіяне борошно. Змішайте опару з борошном до однорідності і залиште в теплому місці на півгодини, укривши рушником.

3. Яйця розбийте і відокремте білки від жовтків. Жовтки розітріть в цукром.

4. Білки збийте з дрібкою солі до отримання пишної білої піни.

5. У підійшла опару додати жовткову масу, перемішайте. Після цього викладіть в ємність розм’якшене вершкове масло.

6. Далі додайте збиті білки, акуратними повільними рухами перемішайте тісто.

7. Потім частинами всипайте решту просіяне борошно, добре вимісити тісто і залиште його на годину в теплому місці. За цей час воно добре підросте.

8. Ізюм замочіть в теплій воді на 10 хвилин, потім промийте і просушіть. Додайте родзинки в тісто, перемішайте і залиште тісто в тепле місце для підйому.

9. Форми для випічки змастіть маслом, наповніть їх тестом на 1/3 об’єму. Форми з тістом залиште на півгодини в теплому місці.

10. Випікайте паски в духовці при 180 градусах 30-40 хвилин. Випічка добре піднімається і набуває красиву золотисту скориночку.

Приємного апетиту!

Як спекти паску на опарі в хлібопічці?

Традиційно великодні паски господині печуть у духовці, але якщо у вас на кухні є така багатофункціональна техніка, як хлібопічка, то не можна їй не скористатися. Вона створена спеціально для того, щоб без особливих труднощів отримувати пишну випічку.

Час готування: 3,5 години.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 8-10.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 3,5 склянки
  • Дріжджі свіжі – 35 гр.
  • Молоко – 1 склянка
  • Коньяк – 0,5 ст. л.
  • Жовтки яєчні – 3-4 шт.
  • Ванілін – за смаком.
  • Масло вершкове – 125 гр.
  • Цукор – 1 склянка
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Родзинки – 150 гр.

Процес приготування:

1. У відерце хлібопічки викладіть половину просіяного борошна і дріжджі, попередньо розведені у теплому молоці. Активуйте програму «Хліб» і дочекайтеся, поки хлібопічка вымесит опару.

2. Після цього вимкніть хлібопічку і залишити опару на 40 хвилин.

3. Жовтки збийте з цукром, потім додати сіль, ванілін, коньяк і розм’якшене вершкове масло, змішати до однорідності.

4. Коли опара підійде, активуйте програму «Основний хліб» і додайте в відерце жовтково-масляну масу.

5. Коли маса стане більш-менш однорідною, всипте другу частину борошна.

6. Приблизно через 30 хвилин хлібопічка дасть сигнал для завантаження родзинок. У деяких моделях хлібопічок для цього є спеціальний диспенсер.

7. Після закінчення замісу, закрийте кришку хлібопічки і не відкривайте її до сигналу про готовність випічки. Готову паску остудіть на решітці і прикрасити глазур’ю.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт сирного паски на опарі

Не тільки смачний м’якуш дріжджовий випічки, але і її неймовірний аромат змушують господинь знову і знову займатися приготуванням пасок. Ошатні сирні паски з солодкою білою шапочкою займуть почесне місце на святковому великодньому столі.

Час готування: 3,5 години.

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 6-8.

Склад:

  • Для опари:
  • Молоко – 0,25 склянки
  • Борошно – 1 ст. л.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Дріжджі сухі – 8 гр.
  • Для тіста:
  • Сир – 250 гр.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Цукор – 2/3 склянки
  • Сіль – 2/3 ч. ложки
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Жовток курячий – 1 шт.
  • Борошно – 2 склянки
  • Родзинки – 2/3 склянки
  • Цукати – 2/3 склянки
  • Цукор ванільний – 1 ч. л.
  • Цедра лимонна – 1 ч. л.
  • Куркума – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

1. Приготуйте опару. У тепле молоко додайте борошно, цукор і дріжджі, перемішайте і залиште в теплому місці на 15-20 хвилин.

2. Сир змішайте з розтопленим вершковим маслом, сіллю, ваніліном, лимонною цедрою і куркумою.

3. Яйця, жовток і цукор збийте міксером. Потім додайте цю масу до сиру, перемішайте.

4. Коли опара підійде, змішайте її з сирною масою.

5. Родзинки і цукати злегка присипте борошном.

6. У сирну масу додайте частинами просіяне борошно, замісіть тісто.

7. Потім вмішайте в тісто сухофрукти.

8. Форми змастіть маслом або застелити пекарської папером. Наповніть форми тестом на 1/3 від обсягу, залиште їх у теплі на 40-60 хвилин, за цей час тісто підніметься.

9. Випікайте паски в духовці при 180 градусах 40-50 хвилин. Завдяки куркумі м’якуш паски набуває насичений жовтий колір.

Приємного апетиту!

паску на опарі з родзинками в домашніх умовах

На порозі Великдень. З цього простого рецепту паски виходять м’якими і пишними. Тісто добре піднімається, а родзинки додає ще більше солодощі і соковитості святкової випічки.

Час готування: 6 годин.

Час приготування: 90 хв

Порцій: 12.

Склад:

  • Борошно – 900 гр.
  • Молоко – 300 мл
  • Маргарин – 150 гр.
  • Цукор – 1 склянка
  • Дріжджі свіжі – 40 гр.
  • Яйця курячі – 7 шт.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Родзинки без кісточок – 200 гр.
  • Цукор ванільний – за смаком.

Процес приготування:

1. У тепле молоко розкришите дріжджі, всипте половину цукру, сіль і 250 грам просіяного борошна. Перемішайте інгредієнти і поставте опару в тепле місце. Коли опара підніметься, опустіть її, зробіть так ще пару разів.

2. Ізюм замочіть в гарячій воді, помийте і висушіть. Якщо він великий, то наріжте його.

3. Білки відокремте від жовтків. Білки в рецепті не знадобляться, можна приготувати з них глазур для прикраси. Маргарин розтопіть на повільному вогні, остудіть, змішайте з жовтками, що залишився звичайним і ванільним цукром.

4. Добре підрослу змішайте опару з жовтковою масою. Додайте просіяне борошно і родзинки, замісіть тісто. Поставте його в тепле місце для підйому на 40-60 хвилин. Потім перемішайте тісто руками і повторно поставте його на расстойку.

5. Готове тісто розкладіть по змазаним маслом формами. Форми з тістом перед тим, як поставити в духовку, залиште на півгодини в теплому місці.

6. Випікайте паски в духовці при 180 градусах 35-45 хвилин. Остудіть випічку і прикрасьте її за своїм смаком.

Приємного апетиту!