паска – це традиційна святкова випічка, яку найчастіше печуть на дріжджовому тісті. Пропонуємо вам 5 чудових рецептів приготування пасок на опарі.
паску на опарі з живими дріжджами
У світле свято Великодня на святковому столі завжди присутні м’які і повітряні паски. Як правильно замісити тісто на опарі з живих дріжджів, ви дізнаєтеся з цього рецепту.
Інгредієнти на
6 порц.
- Борошно 500 гр.
- Масло вершкове 125 гр.
- Молоко коров’яче 200 мл
- Жовток-3 шт.
- Ванілін 1 пачка
- Цукор-пісок 130 гр.
- Родзинки 100 гр.
- Свіжі дріжджі 35 гр.
- Сметана 50 мл
Процес приготування:
- Як спекти смачний паску на опарі? Молоко злегка підігрійте. У 20 мілілітрах молока розведіть дріжджі кімнатної температури, додайте дрібку цукру і борошна, перемішайте. Залиште миску з опарою в теплому місці на півгодини.
- Жовтки збийте з чайною ложкою цукру.
- У тепле молоко всипте цукор, що залишився і ванілін. Вершкове масло розтопіть на повільному вогні, остудіть його і змішати з жовтковою масою.
- Борошно просійте через сито.
- У великій мисці змішайте опару, сметану, яєчно-масляну суміш, частина борошна. Потім невеликими порціями вводите борошно і замішують тісто. Ізюм промийте, просушіть і додайте в тісто.
- Тісто укрийте рушником і залиште в теплому місці на годину, щоб воно підросло.
- За годину розкладіть тісто по формах, змазаним олією. Залиште форми з тістом ще на 40-60 хвилин в теплому місці.
- Випікайте паски в духовці при 180 градусах 40-60 хвилин. Випічку повністю остудіть і прикрасьте по своєму смаку.
Приємного апетиту!
паску на опарі з сухими дріжджами в духовці
Якщо хочете порадувати своїх близьких повітряними пасками, приготованими за всіма традиціями, то цей рецепт стане вам у пригоді. З такими пасками ваше свято буде яскравим і смачним.
Час готування: 4 години.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 10-12.
Склад:
- Молоко – 500 мл
- Дріжджі сухі – 11 гр.
- Борошно – 1-1,3 кг
- Яйця курячі – 6 шт.
- Масло вершкове – 200 гр.
- Цукор – 250-350 гр.
- Ізюм – 300 гр.
- Цукор ванільний – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Молоко трохи підігрійте і розчиніть у ньому сухі дріжджі.
2. Всипте в опару просіяне борошно. Змішайте опару з борошном до однорідності і залиште в теплому місці на півгодини, укривши рушником.
3. Яйця розбийте і відокремте білки від жовтків. Жовтки розітріть в цукром.
4. Білки збийте з дрібкою солі до отримання пишної білої піни.
5. У підійшла опару додати жовткову масу, перемішайте. Після цього викладіть в ємність розм’якшене вершкове масло.
6. Далі додайте збиті білки, акуратними повільними рухами перемішайте тісто.
7. Потім частинами всипайте решту просіяне борошно, добре вимісити тісто і залиште його на годину в теплому місці. За цей час воно добре підросте.
8. Ізюм замочіть в теплій воді на 10 хвилин, потім промийте і просушіть. Додайте родзинки в тісто, перемішайте і залиште тісто в тепле місце для підйому.
9. Форми для випічки змастіть маслом, наповніть їх тестом на 1/3 об’єму. Форми з тістом залиште на півгодини в теплому місці.
10. Випікайте паски в духовці при 180 градусах 30-40 хвилин. Випічка добре піднімається і набуває красиву золотисту скориночку.
Приємного апетиту!
Як спекти паску на опарі в хлібопічці?
Традиційно великодні паски господині печуть у духовці, але якщо у вас на кухні є така багатофункціональна техніка, як хлібопічка, то не можна їй не скористатися. Вона створена спеціально для того, щоб без особливих труднощів отримувати пишну випічку.
Час готування: 3,5 години.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 8-10.
Склад:
- Борошно пшеничне – 3,5 склянки
- Дріжджі свіжі – 35 гр.
- Молоко – 1 склянка
- Коньяк – 0,5 ст. л.
- Жовтки яєчні – 3-4 шт.
- Ванілін – за смаком.
- Масло вершкове – 125 гр.
- Цукор – 1 склянка
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Родзинки – 150 гр.
Процес приготування:
1. У відерце хлібопічки викладіть половину просіяного борошна і дріжджі, попередньо розведені у теплому молоці. Активуйте програму «Хліб» і дочекайтеся, поки хлібопічка вымесит опару.
2. Після цього вимкніть хлібопічку і залишити опару на 40 хвилин.
3. Жовтки збийте з цукром, потім додати сіль, ванілін, коньяк і розм’якшене вершкове масло, змішати до однорідності.
4. Коли опара підійде, активуйте програму «Основний хліб» і додайте в відерце жовтково-масляну масу.
5. Коли маса стане більш-менш однорідною, всипте другу частину борошна.
6. Приблизно через 30 хвилин хлібопічка дасть сигнал для завантаження родзинок. У деяких моделях хлібопічок для цього є спеціальний диспенсер.
7. Після закінчення замісу, закрийте кришку хлібопічки і не відкривайте її до сигналу про готовність випічки. Готову паску остудіть на решітці і прикрасити глазур’ю.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт сирного паски на опарі
Не тільки смачний м’якуш дріжджовий випічки, але і її неймовірний аромат змушують господинь знову і знову займатися приготуванням пасок. Ошатні сирні паски з солодкою білою шапочкою займуть почесне місце на святковому великодньому столі.
Час готування: 3,5 години.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 6-8.
Склад:
- Для опари:
- Молоко – 0,25 склянки
- Борошно – 1 ст. л.
- Цукор – 1 ч. л.
- Дріжджі сухі – 8 гр.
- Для тіста:
- Сир – 250 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Цукор – 2/3 склянки
- Сіль – 2/3 ч. ложки
- Яйця курячі – 2 шт.
- Жовток курячий – 1 шт.
- Борошно – 2 склянки
- Родзинки – 2/3 склянки
- Цукати – 2/3 склянки
- Цукор ванільний – 1 ч. л.
- Цедра лимонна – 1 ч. л.
- Куркума – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
1. Приготуйте опару. У тепле молоко додайте борошно, цукор і дріжджі, перемішайте і залиште в теплому місці на 15-20 хвилин.
2. Сир змішайте з розтопленим вершковим маслом, сіллю, ваніліном, лимонною цедрою і куркумою.
3. Яйця, жовток і цукор збийте міксером. Потім додайте цю масу до сиру, перемішайте.
4. Коли опара підійде, змішайте її з сирною масою.
5. Родзинки і цукати злегка присипте борошном.
6. У сирну масу додайте частинами просіяне борошно, замісіть тісто.
7. Потім вмішайте в тісто сухофрукти.
8. Форми змастіть маслом або застелити пекарської папером. Наповніть форми тестом на 1/3 від обсягу, залиште їх у теплі на 40-60 хвилин, за цей час тісто підніметься.
9. Випікайте паски в духовці при 180 градусах 40-50 хвилин. Завдяки куркумі м’якуш паски набуває насичений жовтий колір.
Приємного апетиту!
паску на опарі з родзинками в домашніх умовах
На порозі Великдень. З цього простого рецепту паски виходять м’якими і пишними. Тісто добре піднімається, а родзинки додає ще більше солодощі і соковитості святкової випічки.
Час готування: 6 годин.
Час приготування: 90 хв
Порцій: 12.
Склад:
- Борошно – 900 гр.
- Молоко – 300 мл
- Маргарин – 150 гр.
- Цукор – 1 склянка
- Дріжджі свіжі – 40 гр.
- Яйця курячі – 7 шт.
- Сіль – 1 щіпка.
- Родзинки без кісточок – 200 гр.
- Цукор ванільний – за смаком.
Процес приготування:
1. У тепле молоко розкришите дріжджі, всипте половину цукру, сіль і 250 грам просіяного борошна. Перемішайте інгредієнти і поставте опару в тепле місце. Коли опара підніметься, опустіть її, зробіть так ще пару разів.
2. Ізюм замочіть в гарячій воді, помийте і висушіть. Якщо він великий, то наріжте його.
3. Білки відокремте від жовтків. Білки в рецепті не знадобляться, можна приготувати з них глазур для прикраси. Маргарин розтопіть на повільному вогні, остудіть, змішайте з жовтками, що залишився звичайним і ванільним цукром.
4. Добре підрослу змішайте опару з жовтковою масою. Додайте просіяне борошно і родзинки, замісіть тісто. Поставте його в тепле місце для підйому на 40-60 хвилин. Потім перемішайте тісто руками і повторно поставте його на расстойку.
5. Готове тісто розкладіть по змазаним маслом формами. Форми з тістом перед тим, як поставити в духовку, залиште на півгодини в теплому місці.
6. Випікайте паски в духовці при 180 градусах 35-45 хвилин. Остудіть випічку і прикрасьте її за своїм смаком.
Приємного апетиту!