Більшість людей не бачать різниці між пшоняною кашею і пшеничного, однак, це зовсім різні крупи, які відрізняються не тільки процесом приготування, але і смаковими якостями, ароматом і поживними речовинами. Зараз мова піде саме про пшеничній крупі і про те, як в результаті отримати розсипчасту кашу або ж навпаки.
Розсипчаста пшенична каша на воді в каструлі на плиті
Зварити ідеальну однорідну кашу не так вже й просто, але існує багато способів і рецептів, які допоможуть вам справитися з цією задачею. Пшениця — це корисний злак, який чудово підходить для поживних сніданків у вигляді ароматною каші.
Інгредієнти на
4 порц.
- Пшенична крупа-1 склянка
- Вода 450 мл
- Сіль – ¼ ч. л.
- Масло вершкове 40 гр.
Процес приготування:
- Як зварити розсипчасту пшеничну кашу в каструлі на плиті? Крупу ретельно промиваємо під струменем води кілька разів і перекладаємо в каструлю, заливаємо крутим окропом, солимо і ставимо варитися. Важливо, щоб обсяг пшениці і води не перевищували половину від об’єму тари.
- Як тільки вміст каструлі починає кипіти – закриваємо кришкою, а кухонним рушником щільно закорковуємо краю, не дозволяючи пару виходити назовні.
- Зверху гарненько вдавлюємо рушник будь тарілкою або мискою відповідного діаметру.
- Тушкуємо на мінімальному вогні 15 хвилин, після знімаємо з плити і, не відкриваючи кришку, даємо ще 10-15 хвилин настоятися.
- За закінчення часу поливаємо пшеничну кашу розтопленим вершковим маслом і розкладаємо по порційним блюдцем. Приємного апетиту!
Пшенична каша на молоці у каструлі
Приготувати класичну варіацію пшеничної каші дуже просто. Приготування цієї страви не займе багато часу, а в результаті ми отримуємо смак, знайомий кожному з дитинства. До того ж, така крупа надає відчуття насичення на довгі години.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 3.
Інгредієнти:
- Крупа пшенична – 1 склянка
- Молоко – 3 склянки
- Вода – 1 склянка
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Масло вершкове – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. У каструлі відповідного розміру з’єднуємо воду, молоко, сіль, цукровий пісок, відправляємо на плиту і доводимо до кипіння.
2. Поки рідина прогрівається – ретельно промиваємо пшеницю кілька разів під струменем води.
3. Промиту крупу засипаємо в каструлю.
4. Готуємо кашу на середньому вогні приблизно 10 хвилин.
5. Після закінчення часу зменшуємо полум’я до мінімуму і тушкуємо ще 5 хвилин.
6. Після знімаємо з плити, додаємо вершкове масло і наполягаємо 10 хвилин під закритою кришкою.
7. Гарячу пшеничну кашу розкладаємо по тарілках і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Як зварити пшеничну кашу на воді в мультиварці?
Приготувати розсипчасту пшеничну кашу дуже просто, для цього нам потрібно мультиварка і самі прості і доступні інгредієнти: крупа, вода і трішки вершкового масла. Завдяки готуванні не в каструлі, а в мультиварці, каша не пригорає і виходить дуже ароматною і поживною.
Час готування – 50 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 8.
Склад:
- Крупа пшенична – 400 гр.
- Вода – 800 мл
- Масло вершкове – 40 гр.
- Сіль – ½ ч. л.
Процес приготування:
1. За допомогою кухонних грамових ваг відміряємо рівно 400 грам пшеничної крупи.
2. Крупу ретельно промиваємо 3-4 рази під струменем води – це дозволить нам позбутися зайвого крохмалю і смітинок.
3. Після, відміряємо потрібну кількість води. Точні пропорції дуже важливі для приготування розсипчастої каші.
4. У чашу мультиварки з’єднуємо крупу, воду, сіль і ½ частину вершкового масла, тобто 20 грам.
5. Включаємо режим «Каша», а на таймері встановлюємо 40 хвилин. Після відключення мультиварки додаємо масло, перемішуємо і розкладаємо по піалах.
6. Приємного апетиту!
Смачна пшенична каша на молоці в мультиварці
Каша, приготована на молоці, завжди відрізняється своїм ніжним і навіть вершковим смаком, на відміну від каш, зварених на воді. А готування в мультиварці – це суцільне задоволення для господинь, адже від вас потрібно тільки з’єднати необхідні продукти в чаші.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 3.
Склад:
- Крупа пшенична – 150 гр.
- Молоко – 550 мл
- Цукор-пісок – 4 ст. л.
- Сіль – 1 щіпка.
- Масло вершкове – 15 гр.
Процес приготування:
1. Готуємо продукти: зважуємо крупу і відміряє потрібну кількість молока.
2. Ретельно промиваємо крупу 3-4 рази під струменем води, намагаючись позбутися всіх смітинок.
3. Промиту крупу перекладаємо в чашу мультиварки.
4. Туди ж відправляємо сіль, цукровий пісок і заливаємо молоком. За допомогою силіконової лопатки всі компоненти перемішуємо і включаємо режим «Молочна каша» на 20 хвилин. Після закінчення програми необхідно запустити «Підігрів» ще на 10 хвилин для того, щоб крупа «дійшла».
5. Гаряче страву розкладаємо по порційним блюдцем, зверху заправляємо маслом і насолоджуємося. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування пшеничної каші з родзинками
Готувати будь-які каші в мультиварці – суцільне задоволення і пшенична каша не виняток. Всього лише за 40 хвилин ви можете приготувати ситний, поживне і корисне блюдо для всієї родини.
Час готування – 50 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Молоко – 540 мл
- Крупа пшенична – 180 гр.
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Сіль – 1 щіпка.
- Масло вершкове – 1 ст. л.
- Курага – 3-5 шт.
- Ізюм – 10-15 шт.
Процес приготування:
1. Сухофрукти ретельно промиваємо, обсушуємо від надлишків вологи і подрібнюємо.
2. У чашу мультиварки з’єднуємо крупу, родзинки з курагою, цукровий пісок, сіль і 3 мультистакана молока.
3. Включаємо програму «Каша», закриваємо кришкою і тушкуємо 40 хвилин.
4. У готове блюдо додаємо невеликий шматочок вершкового масла і перемішуємо.
5. Розкладаємо пшеничну кашу по порційних тарілках.
6. За бажанням, перед подачею прикрашаємо сушеними часточками яблука або груші. Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт пшеничної каші з гарбузом
Гарбуз – універсальний продукт, з якого готують велике розмаїття страв: супи, салати, десерти і всілякі крупи. Пшенична каша не є винятком і чудово поєднується з цим яскравим і ароматним овочем.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Крупа пшенична – 200 гр.
- Вода – 200 мл
- Молоко – 250 мл
- Гарбуз – 200 гр.
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Масло вершкове – 40 гр.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
1. Оранжевий овоч очищаємо від щільної шкірки і нарізаємо невеликими кубиками, приблизно сантиметр на сантиметр.
2. Гарбузове шматочки перекладаємо в каструлю, заливаємо водою і відварюємо на середньому вогні приблизно 10-12 хвилин до м’якості.
3. 3-4 рази крупу промиваємо під струменем води.
4. Промиту пшеницю засипаємо до гарбузі – перемішуємо і тушкуємо ще 10-15 хвилин, поки крупа не набухне.
5. Після закінчення часу заливаємо в каструлю молоко і продовжуємо готувати протягом 5 хвилин. На цьому ж етапі додаємо сіль та цукровий пісок.
6. Ситний і смачний сніданок готовий до подачі, за бажанням прикрашаємо свіжими або замороженими ягодами і горіхами. Приємного апетиту!
Ситна і смачна пшенична каша з м’ясом
Прекрасне ситне блюдо, яке поєднує в собі і м’ясні компоненти, і гарнір – це пшенична каша з куркою. Витративши менше години, можна з легкістю приготувати вечерю чи обід для всієї родини з доступних і простих продуктів.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Крупа пшенична – 1 склянка
- Грудка куряча – 500 гр.
- Вода – 600 мл
- Морква – 2 шт.
- Часник – 3-4 зуб.
- Масло рослинне – 70 мл
- Приправа абхазька – ½ ч. л.
- Спеції – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Підготуємо м’ясо. Курку обполіскуємо під струменем води, зачищаємо від білих плівок і шкіри, нарізаємо довільними шматочками невеликого розміру.
2. У сковороді з високими бортиками нагріваємо олію і обсмажуємо до утворення рум’яної скоринки.
3. Дві середні морквини очищаємо від шкірки і натираємо на крупній тертці – відправляємо до курки, солимо і перемішуємо.
4. До овочів з м’ясом засипаємо промиту і якісну крупу.
. Весь вміст сковорідки заливаємо водою так, щоб рідина покривала продукти приблизно на 1,5 сантиметра зверху. Додаємо улюблені спеції, сіль і мелений чорний перець. Закриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні 30-35 хвилин.
6. За кілька хвилин до готовності щедро посипаємо компоненти абхазької приправою.
7. До столу подаємо в гарячому вигляді з доповненням у вигляді салату з свіжих овочів. Приємного апетиту!
Каша з пшеничної крупи, запечена в горщику в духовці
Коли потрібно швидко, смачно і ситно – тушкуємо пшеничну кашу з овочами в горщиках. Таке блюдо чудово підходить для подачі на святковий стіл, а також для сімейного обіду. Всі продукти, які використовуються в рецепті бюджетні і продаються в кожному магазині.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Крупа пшенична – 1 склянка
- Морква – 120 гр.
- Цибуля ріпчаста – 80 гр.
- спаржева Квасоля – 200 гр.
- Масло кокосове – 2-3 ст. л.
- Сіль – ½ ч. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
1. Очистіть від лушпиння цибулю, наріжте дрібним кубиком. Моркву очистіть від шкірки і також наріжте кубиками. На невеликій кількості олії обсмажуємо цибулю, моркву і стручкову квасолю до м’якості.
2. Засмажку перекладаємо в глиняний горщик, заповнюючи приблизно 1/3 від загального обсягу.
3. Крупу ретельно промиваємо кілька разів під струменем води, позбавляючи її від надлишків крохмалю і дрібного сміття – засипаємо поверх овочів і заливаємо очищеною водою так, щоб рідина покривала компоненти на 1-1.5 сантиметра.
4. У посуд додаємо сіль, мелений перець за своїм смаком і накриваємо кришкою. Готуємо в духовій шафі 20 хвилин при температурі 200 градусів, а після знижуємо до 150 градусів і ще 8-10 хвилин тушкуємо.
5. Після закінчення часу виймаємо й даємо настоятися ще 10-15 хвилин під закритою кришкою. Перед подачею прикрашаємо подрібненою зеленню і насолоджуємося. Приємного апетиту!
Дуже смачна пшенична каша з тушонкою
Всім відомий популярний рецепт макаронів «по-флотськи», там, в основі лежить тушонка яловича, так чому б не спробувати приготувати це м’ясо з доповненням з пшеничної каші? У крупи глікемічний індекс набагато вище, завдяки чому, страва насичує на довгі години.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Тушонка – 1 банку.
- Крупа пшенична – 1 склянка
- Масло вершкове – 40 гр.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Кріп – 1/3 пучка.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. У суху сковороду викладаємо м’ясо і ставимо на вогонь.
2. Коли жир почне топитися – додаємо подрібнену цибулю.
3. Слідом додаємо моркву, натерту на крупній тертці, і тушкуємо до м’якості овочів, приблизно 5-7 хвилин.
4. Після закінчення часу засипаємо ретельно промиту пшеничну крупу, солимо і перчимо за смаком.
5. Весь вміст сковорідки заливаємо водою таким чином, щоб рідина покривала продукти на півтора сантиметра.
6. Тушкуємо на повільному вогні під закритою кришкою близько 25-30 хвилин до моменту повного випаровування води.
7. Через півгодини в посуд кладемо шматочок вершкового масла і перемішуємо.
8. Готову кашу з тушонкою розкладаємо по порційних тарілках, посипаємо подрібненим кропом і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Каша з пшеничної крупи з куркою
Перероблена пшениця в крупу — це корисний, смачний і ароматний гарнір, який припаде до душі багатьом. А якщо цю кашу приготувати ще й разом з курячим м’ясом, то вийде повноцінний і ситний вечеря, яким можна нагодувати всю сім’ю, не витративши багато часу.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Крупа пшенична – 1 склянка
- Вода – 2 склянки
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Філе куряче – 500 гр.
- Масло рослинне – 20 мл
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Готуємо овочі: цибулю ріжемо дрібними кубиками, а моркву натираємо на крупній тертці.
2. Філе обполіскуємо під струменем води, зачищаємо від білих плівок і вкраплень жиру, обсушуємо за допомогою паперових рушників і нарізаємо середніми шматочками.
3. У сковороду наливаємо олію, обсмажуємо до прозорості подрібнений ріпчаста цибуля, слідом відправляємо моркву і сіль по своєму смаку – смажимо до утворення рум’яної скоринки.
4. Ароматну засмажку перекладаємо в каструлю, в якій буде готуватися каша.
5. В окремій сковороді, на невеликій кількості рослинного масла, обсмажуємо курку близько 5 хвилин на максимальному полум’я.
6. У каструлю до овочів додаємо підсмажене філе, промиту крупу і дрібно нашатковану зелень.
7. Заливаємо все вміст каструлі двома склянками очищеної води, закриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні 25-30 хвилин до повного випаровування рідини.
8. Після зняття з плити наполягаємо пару хвилин під кришкою.
9. Готову гарячу кашу з філе курки розкладаємо по тарілках і подаємо в поєднанні зі свіжим салатом. Приємного апетиту!