Пиріжки як ніщо інше змогли вкоренитися в нашій культурі, а кількість рецептів їх приготування збільшується в геометричній прогресії. Проте не кожна начинка користується попитом так, як це робить картоплю. Адже всього кілька таких пиріжків і повноцінний обід готовий. Залишається визначитись з тестом і приступити до приготування.
Пиріжки з картоплею на дріжджовому тесті в духовці
Незважаючи на суперечливість дріжджового тіста, не варто відмовлятися від нього так скоро. Воно просто створене для соковитих і поживних начинок, на зразок картоплі і цибулі. Пиріжки в процесі випікання відмінно зберігають форму і не дають витекти начинці, а також залишаються свіжими протягом тривалого часу.
Інгредієнти на
12 порц.
- Для тіста:
- Борошно пшеничне 600 гр.
- Сухі дріжджі 7 гр.
- Цукор-пісок-1 ст. л.
- Сіль 1 ч. л.
- Молоко коров’яче 300 мл
- Масло рослинне 50 гр.
- Для начинки:
- Картопля 800 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Яйце куряче 1 шт.
- Молоко коров’яче 1 ч. л.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Масло рослинне для смаження
Процес приготування:
- Як спекти пиріжки з картоплею в духовці? Основна частина часу піде на приготування дріжджового тіста. Тому відмірявши, необхідну кількість усіх компонентів, відразу ж переходимо до процесу. Спочатку просіваємо 2,5 склянки пшеничного борошна, всипаємо в неї сухі дріжджі і добре перемішуємо.
- Слідом за дріжджами додаємо цукровий пісок із сіллю і знову перемішуємо вінчиком. Потім до отриманої суміші робимо поглиблення в самому центрі.
- Молоко підігріваємо до 35-37 градусів. Після чого вливаємо його строго в поглиблення.
- Сюди ж додаємо рослинне масло і починаємо замішувати наше тісто ложкою.
- Як тільки воно стане менш липким, то починаємо переминати його руками, за необхідності додаючи ще борошна.
- Грудку тіста кладемо в глибоку миску і накриваємо пакетом. Лишаємо в такому вигляді приблизно на 40-60 хвилин, поки воно не збільшиться в об’ємі.
- Картопля очищаємо від шкірки, добре промиваємо, за бажанням нарізаємо декількома дольками і опускаємо в каструлю з водою. Цибулю в свою чергу нарізаємо кубиками і відправляємо обсмажуватися на рослинному маслі до утворення золотистої скоринки.
- Варимо картоплю до повної готовності і потім подрібнюємо до стану пюре, зливши зайву воду. На цьому ж етапі додаємо сіль і чорний мелений перець, орієнтуючись виключно на свій смак. Коли цибуля і картопля будуть готові, з’єднуємо їх разом і добре перемішуємо.
- Перевіряємо стан тіста. Його готовність до подальшої роботи ви побачите відразу. Перш ніж вийняти тісто з миски, присипаємо робочу поверхню борошном.
- Грудку тіста поділяємо спочатку на джгути, які згодом нарізаємо, і формуємо з них кульки. Кожен, з яких розкочуємо качалкою в тонкий коржик. Завдяки цьому пиріжки виходити набагато пишніше.
- У центр кожного коржика викладаємо приготовлену раніше начинку, використовуючи десертну ложку. Так вам буде простіше орієнтуватися за обсягом. І защипуємо коржик по краях, формуючи з неї пиріжок.
- Пиріжки викладаємо у форму для запікання швом вниз і змащуємо тонким шаром суміші, приготовленої з одного яйця, чайної ложки молока. Заготовки спочатку прикриваємо рушником на 10-15 хвилин, а потім випікаємо в розігрітій до 190-200 градусів духовці не довше 30 хвилин.
- Гарячі пиріжки перекладаємо з листа в іншу ємність і остуджуємо. Як раз ви встигнете приготувати напої і накрити на стіл.
Бажаємо вам приємного апетиту!
Смачні пиріжки з картоплею без дріжджів в духовці
І як завжди, альтернатива попереднім рецептом, яка нітрохи не поступається йому за смаком. Однак потрібно бути готовим до того, що відсутність дріжджів не дасть такої легкості. І якщо вас це не налякало, то сміливо беріться за приготування такого смачного та водночас корисного страви.
Час готування: 60-90 хв.
Час приготування:30 хв.
Порцій – 20.
Склад:
- Борошно пшеничне – 550 гр.
- Кефір (3,2 %) – 350 гр.
- Масло соняшникове – 40-50 гр.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Сода харчова – 5 гр.
- Розпушувач – 5 гр.
- Сіль – за смаком.
Для начинки:
- Картопля – 1000-1400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 150 гр.
- Кріп – 100 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Кунжут – за смаком.
Процес приготування:
1. Так як в процесі приготування не використовуються дріжджі, нам знадобиться набагато менше часу. Приступимо! Просіваємо пшеничне борошно разом з розпушувачем і всипаємо до них сіль з содою.
2. У кефір кімнатної температури розбиваємо яйце і додаємо олію. Все добре перемішуємо до однорідного стану.
3. Тепер з’єднуємо рідку основу з сухою і замішуємо липке тісто, старанно переминая його руками. Накриваємо готове тісто харчовою плівкою і залишаємо на 30 хвилин у спокої. А поки переходимо до приготування нашої начинки.
4. Картоплю відварюємо абсолютно будь-яким способом і переминаем до консистенції пюре, а поросяти, ягняти цибулю обсмажуємо з рослинним маслом. Ці два компоненти з’єднуємо в одне ціле, заправляємо сіллю, перцем, подрібненим кропом, а за необхідності можна доповнити іншими спеціями.
5. Через 30 хвилин викладаємо тісто на робочу поверхню, присипану раніше борошном, ще раз вимішуємо і тільки після цього ділимо на однакові за обсягом кульки, кожен з яких розкачуємо до бажаної товщини.
6. В середину коржа кладемо начинку і загинаємо краю заготовки, формуючи красиві пиріжки.
7. Розкладаємо пиріжки з начинкою на деко, застелене листом пергаменту. Верх пиріжка змащуємо збитим яйцем, посипаємо невеликим кількість кунжуту і потім відправляємо їх випікатися в попередньо розігріту до 180 градусів духовку. Час випікання становить близько 30 хвилин.
8. Щойно спечені пиріжки охолоджуємо до кімнатної температури і подаємо до столу разом з чаєм або іншим улюбленим напоєм.
Бажаємо вам приємного апетиту!
Як спекти пиріжки з картоплею м’ясним фаршем?
Пиріжки – це про те, коли можна поєднати улюблені інгредієнти разом і отримати результат, який виправдовує всі очікування. За рахунок вдало вибраної форми і отвори зверху, фарш з картоплею досить швидко пропікаються і не вимагають попереднього обжарювання, що не тільки спрощує сам процес приготування, але і є більш корисним варіантом.
Час приготування: 90 хв
Час приготування: 30 хв.
Порцій – 15-20.
Склад:
Для тіста:
- Борошно пшеничне -500 гр.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Цукор-пісок – 1 ч. л.
- Сіль – ½ ч. л.
- Дріжджі сухі – 9 гр.
- Молоко – 150 мл
- Масло вершкове – 180-200 гр.
- Вода – 100-150 мл
Для начинки:
- Картопля – 500 гр.
- Фарш – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
- Куркума – 1 ч. л.
- Олія соняшникова – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Одразу запустимо реакцію дріжджів, щоб тісто вийшло максимально повітряним і пишним. Підігріваємо воду до 35-38 градусів, додаємо до сухих дріжджів і цукру. Всі компоненти добре перемішуємо і відставляємо в сторону на 15-20 хвилин.
2. Для цього етапу нам знадобиться холодне молоко. Додаємо у нього куряче яйце і додаємо трохи солі. Інтенсивно збиваємо компоненти до однорідного стану.
3. Потім просіваємо необхідну кількість борошна і натираємо на крупній тертці заморожене вершкове масло, періодично занурюючи в борошно. Зовсім недовго і інтенсивно переминаем тісто, щоб масло не встигло підтанути.
4. Перевіряємо стан дріжджів. За час готування тесту на їх поверхні має утворитися пінка. Розмішуємо їх ще раз і додаємо в борошняну масу. Сюди ж вливаємо яєчно-молочну суміш і максимально інтенсивно замішуємо тісто, формуючи з нього кулю.
5. Грудку тіста загортаємо у плівку і покласти в холодильник як мінімум на пару годин, щоб всі компоненти могли склеиться, а масло охолодитися.
6. Перейдемо до приготування начинки. З картоплі знімаємо шкірку і нарізаємо його бажано тонкою соломкою. Також йому можна надати абсолютно будь-яку форму.
7. Після чого довільно нарізаємо цибулину і з’єднуємо з картоплею. До них ж додаємо фарш і такі спеції, як мелений перець, сіль, куркума. Всі інгредієнти перемішуємо вручну, максимально рівномірно розподіляючи спеції по всьому об’єму. У завершенні вливаємо олію, воно зробить начинку ще більш соковитою.
8. Виймаємо з холодильника тісто і розкладаємо на робочій поверхні, присипаної борошном. Готовий пласт ділимо на рівні частини, з яких будемо ліпити пиріжки.
9. Кожен клубок швидко розкачуємо і в центр викладаємо начинку. Потім з боків загинаємо краю, залишаючи верх злегка відкритим. Так начинка краще пропечеться і дасть неймовірний аромат.
10. Викладаємо всі заготовки на деко, змащуємо тонким шаром збитого яйця і відправляємо в розігріту духовку. Для повної готовності знадобиться хвилин 30. Після чого пиріжки охолоджуємо і подаємо до столу.
Бажаємо вам приємного апетиту!
Повітряні пиріжки з картоплею і грибами в духовці
Цей рецепт про всіма улюблену класику. Адже пишне дріжджове тісто і соковита картопляно-грибна начинка ще нікого не залишили байдужим. Якщо ви у пошуках рецепта, який не доставить багато клопоту і при цьому не підведе, то радимо зупинитися саме на цьому.
Час готування: 180-200 хв.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 10-15.
Склад:
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 3-3,5 ст.
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Масло оливкове – 0,75 склянки
- Сухі дріжджі – 1 ч. л.
- Вода – 1 склянка
Для начинки:
- Картопля – 4-6 шт.
- Гриби – 200-400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Масло оливкове – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Приступимо до приготування тіста. Для цього підігріваємо склянку води і розчиняємо в ньому сухі дріжджі з однією столовою ложкою борошна. Залишаємо цю суміш на 10-15 хвилин.
2. А поки просіваємо борошно пшеничне і всипаємо туди сіль з цукровим піском. Всі компоненти перемішуємо і з’єднуємо з теплою дріжджовий сумішшю. Сюди ж вливаємо олію і нарешті замішуємо гладке тісто. Формуємо з нього грудку і перекладаємо тісто в миску, щоб воно підійшло.
3. У нас є година часу, щоб приготувати смачну начинку. Для цього зваримо картоплю разом з шкіркою, по-іншому називається в мундирі. Потім зварена картопля остуджуємо, знімаємо з нього шкірку і нарізаємо маленькими кубиками.
4. Нарізаємо очищений цибулю з часником і обсмажуємо на оливковій олії. Замість оливкової олії можна використовувати соняшникову або вершкове масло. До подрумяненному цибулі додаємо нарізані тонкими скибочками гриби. Тушкуємо начинку хвилин 15 і додаємо до неї картоплю. За пару хвилин до вимикання сковороди заправляємо вміст сіллю і перцем.
5. Перевіряємо готовність нашого тесту. Воно помітно збільшиться в об’ємі і стане досить пишним. Ділимо великий клубок на кульки, кожен з яких розкочуємо качалкою. У центр коржі викладаємо остигнула начинку і загинаємо краю. Сформовані пиріжки залишаємо щоб підійшло хвилин 20, а поки розігріємо духовку.
6. Застеляємо деко для випікання листом пергаменту і викладаємо на нього пиріжки. Змащуємо їх тонким шаром оливкової олії і випікаємо хвилин 20, поки не утвориться золотава скоринка. Перед подачею пиріжки остуджуємо.
Як приготувати пишні пиріжки на кефірі з картоплею?
Неймовірно простий у приготуванні і при цьому вдалий варіант приготування бездріжджового тіста. Таке тісто на кефірі може стати основою для втілення багатьох ваших фантазій, будь то пиріжки з начинкою, святкові пироги або навіть піца. Ми впевнені, що у вас все вийде!
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 15-20.
Склад:
- Борошно пшеничне – 500 гр.
- Кефір – 1 склянка
- Олія соняшникова – 2 ст. л.
- Картопля – 3-5 шт.
- Масло вершкове – 3 ч. л.
- Сода – 1 ч. л.
- Цукор-пісок – 1 ч. л.
- Сіль – 1 год.л.
Процес приготування:
1. Спочатку просіваємо борошно пшеничне, додаємо в неї сіль, цукровий пісок і соду. Компоненти на цьому етапі не перемішуємо.
2. Потім вливаємо до них кефір приблизно кімнатної температури і починаємо заміс тесту з центру.
3. У процесі додаємо рослинне масло і продовжуємо переминати тісто.
4. Воно повинно перетворитися в красивий і рівний клубок, який ми відставляємо на час в сторону.
5. Для начинки зваримо необхідну кількість картоплі, потім додамо вершкове масло і добре потолчем всі компоненти. За бажанням можна зробити масу подібну на пюре. Однак ми зупинимося на перехідному стані.
6. Знову повертаємося до тесту. Ділимо його на кілька частин і розкачуємо тонкі коржі, намагаючись зробити їх більш витягнутими і максимально акуратними. Адже зовнішній вигляд відіграє велику роль.
7. У центр кожного коржика викладаємо картопляну масу.
8. Потім формуємо пиріжок, акуратно загинаючи краї і надаючи йому правильну форму. Викладаємо пиріжки на деко і ставимо випікатися в розігрітій до 180 градусів духовці. На це знадобиться від 20 до 30 хвилин, залежно від особливостей вашої техніки.
9. Після чого гарячі пиріжки остуджуємо, щоб не обпектися в процесі трапези і подаємо до чаю.
Приємного вам апетиту!
Дуже смачні пиріжки з картоплею на листковому тісті
Ми знаємо, що серед Вас знайдуться любителі хрустких слойок і всього, що з ними пов’язано. Так чому б в черговий раз не спробувати щось нове і не приготувати такі пиріжки до чаю. Смакова нейтральність тесту акцентує увагу на начинці, дозволяючи робити її найрізноманітнішою.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування:15 хв.
Порцій – 15-20.
Склад:
- Тісто листкове – 1 шт.
- Картопля – 3-5 шт.
- Яйце куряче – 1-2 шт.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Поки розморожується наше тісто, займемося приготуванням начинки. Для цього відварюємо очищену картоплю, додавши у воду трохи солі. Потім зливаємо з каструлі воду, а в зварену картоплю вбиваємо яйце і робимо з цієї маси пюре, використовуючи для цих цілей міксер.
2. До цього моменту тісто розморозилося і стало еластичним. Розкотимо його качалкою і разрежем на невеликі квадратики одного і того ж розміру.
3. В кожен квадратик викладаємо начинку, поміщаючи її подалі від країв тесту.
4. Потім згортаємо квадрат конвертиком, загинаючи з кожної сторони краю.
5. Деко для запікання покриваємо тонким шаром рослинної олії і викладаємо на нього картопляні слойки. Випікаємо наші заготовки близько 15 хвилин, поки не утвориться рум’яна кірочка.
6. Після закінчення цього часу перевіряємо їх на готовність і залишаємо остуджуватися. Інакше є ймовірність обпектися гарячою картопляною начинкою.
Бажаємо вам приємного апетиту!
Татарські пиріжки з картоплею в духовці
І саме незвичайне як завжди на десерт. Рецепт приготування традиційних татарських пиріжків вимагає дотримання кожного етапу і не терпить зневагу дрібницями. Тому, щоб ваша начинка вийшла ще більш соковитою, а пиріжки в свою чергу не виявилися прісними всередині, сміливо додаємо шматочок вершкового масла.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування:25-30 хв.
Порцій – 8-10.
Склад:
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 500 гр.
- Масло вершкове (82 %) – 100-150 гр.
- Сода харчова – ½ ч. л.
- Сіль – 2/3 ч. ложки
- Вода – 300 мл
Для начинки:
- Картопля – 1500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 500 гр.
- Капуста білокачанна – 200-300 гр.
- Кріп сушений – за смаком.
- Масло вершкове – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Для тіста з’єднуємо всі сипучі компоненти, добре перемішуємо і заправляємо водою з розтопленим вершковим маслом. Відправляємо вымешиваться тісто в кухонний комбайн. А поки займемося начинкою.
2. Картопля очищаємо від шкірки і нарізаємо максимально дрібними кубиками, щоб начинка добре вкладалася в тісто. Капусту шаткуємо тонкими скибочками.
3. До цього моменту наше тісто встигло вымеситься, і ми витягуємо його з комбайна, ще трохи переминаем і загортаємо у плівку, щоб воно відпочило і стало більш еластичним. А поки подрібнюємо цибулю, нарізаючи його якомога дрібніше.
4. Коли всі інгредієнти для начинки готові, перекладаємо їх у глибоку ємність, солимо, перчимо і заправляємо будь-якими спеціями на ваш смак. Щоб цибуля пустив більше соку, перемішуємо вміст руками. Також вже можна зайнятися тестом. Ділимо його на рівні порційні шматочки, кожен з яких як можна тонше розкачуємо.
5. Потім переходимо до формування самих пиріжків. Відступивши від краю тіста, викладаємо в середину начинку і доповнюємо шматочком вершкового масла.
6. Випікаємо пиріжки в розігрітій до 180-200 градусів духовій шафі протягом 25 хвилин до утворення підрум’яненою хрусткої скоринки.
7. Перед подачею гарячі пиріжки недовго остуджуємо, щоб ні в якому разі не обшпаритися. І потім, розрізавши вздовж на дві частини, подаємо до столу. За бажанням між двох половинок можна вкласти трохи вершкового масла.
Бажаємо вам приємного апетиту!