Торт «Трухлявий пень» — класичний рецепт в домашніх умовах з покроковими фото

Торт «Трухлявий пень» — десерт, який став дуже популярний через свого незвичайного смаку і вигляду. Темные коржі, секрет кольори яких криється в додаванні варення зі смородини або чорниці, велика кількість сметани, схожість з реальним пнем надихають кулінарів на деякі зміни класичного рецепту вироби.

Класичний рецепт торта «Трухлявий пень» в домашніх умовах

З радянських часів рецепт торта практично не змінився: ідеальне поєднання сметани, варення і сухофруктів, темний колір і ніжний смак.

Інгредієнти на
1 порц.

  • Борошно 1.5 склянки
  • Яйце куряче 3 шт.
  • Цукор-пісок 130 гр. буряковий цукор
  • Сода харчова 1 ч. л.
  • Оцет яблучний 6% 1 ст. л.
  • Сметана 25% 200 мл
  • Згущене молоко 100 гр.
  • Варення 100 гр. абрикосове
  • Сухофрукти 150 гр. (курага, родзинки)
  • Для крему:
  • Цукор-пісок 130 гр.
  • Сметана 25% 500 мл
  • Шоколад 200 гр.
  • Лимон 1 шт.
  • Масло вершкове 1 ст. л.

Процес приготування:

  1. Як приготувати торт «Трухлявий пень» за класичним рецептом в домашніх умовах? Курагу і родзинки висипаємо в миску з гарячою водою.
  2. В окремому посуді збиваємо яйця міксером до повітряної піни. Засипаємо в суміш цукор і знову збиваємо, поки маса не побіліє і не збільшиться в об’ємі.
  3. Додаємо варення, згущене молоко і сметану. Перемішуємо і акуратно збиваємо міксером до однорідності.
  4. Гасимо соду в склянці за допомогою оцту і виливаємо в миску з тестом.
  5. Висипаємо борошно (просіваємо заздалегідь). Перемішуємо. Збиваємо тісто міксером до однорідності. Залишаємо на 5 хвилин.
  6. Ставимо друшляк в раковину. Висипаємо родзинки і курагу. Чекаємо, поки стече вода. Дрібно нарізаємо сухофрукти. Пересипаємо в тісто і перемішуємо.
  7. Розстилаємо пергаментний папір на деко і акуратно виливаємо суміш. Рівномірно розподіляємо її.
  8. Включаємо духовку розігріваємо при 180 градусах. Відправляємо деко з тестом всередину і випікаємо 20 хвилин (градус збільшуємо).
  9. Щоб приготувати крем, беремо сметану, виливаємо її в миску і збиваємо міксером. Додаємо цукор і знову збиваємо до однорідності 2-3 хвилини.
  10. Виливаємо заздалегідь вичавлений лимонний сік в крем. Збиваємо міксером.
  11. Дістаємо корж і даємо йому охолонути кілька хвилин.
  12. Розстилаємо на робочій поверхні злегка вологе рушник (за допомогою дерев’яних лопаток).
  13. Прибираємо пергамент і розкладаємо корж. Скручуємо його в рулет. Чекаємо 15-20 хвилин. Розкручуємо і вирішуємо, якої висоти буде майбутній «пень» (10, 15 або 20 см). Відміряємо потрібну відстань на коржі лінійкою. Робимо розмітку з двох сторін по горизонталі.
  14. Нарізаємо корж на смуги. Залишки подрібнюємо руками або блендером, додаємо сметанную суміш і перемішуємо до однорідності. Залишаємо на деякий час.
  15. Змащуємо кремом коржі і чекаємо пару хвилин. Потім промазуємо їх другим шаром крему.
  16. Звертаємо перший корж в рулет, ставимо на блюдо, заздалегідь підготовлене для торта. Поливаємо його зверху і промазуємо кремом боки. Другий смугою загорнути рулет. Намагаємося тісно притискати її, щоб конструкція не розвалилася.
  17. Те ж саме робимо і з третьою смугою. Тримаємо кожен шар по декілька хвилин для кращого прилипання. Залишаємо заготовку на 10 хвилин.
  18. Краю останнього шару змащуємо сумішшю із залишків коржа. Закріплюємо місця, які погано «склеїлися», і заповнюємо порожнечі торта зверху.
  19. Частина суміші з крихти переносимо на блюдо і починаємо формувати «стовбур» торта і його «корінь». Верх виробу просочуємо кремом.
  20. Збираємо крем і кремову крихту по краях страви і надаємо торту завершений вигляд. Розтоплюємо масло і шоколад. Перемішуємо інгредієнти і прикрашаємо торт глазур’ю.
  21. Недбало наносимо суміш на торт, створюючи ефект старої кори дерева. «Коріння» промазуємо чайною ложкою, щоб форма стала химерною.
  22. Набираємо на край столової ложки глазур і формуємо верхівку «пня»: знімаємо суміш ножем, щоб лінії були неакуратними.
  23. Посипаємо верх і боки торта тертим шоколадом. Через 1-2 години подаємо до столу.

Приємного апетиту!