Різдвяний штоллен класичний — це традиційне солодке частування, яке передає всю чудову атмосферу чарівного свята. Рецептів та інтерпретацій досить багато. Кожен зможе знайти улюблену альтернативу традиційної класики. Різдвяний штоллен готують задовго до урочистості, і зберігається він чудово. Процес приготування непростий, але цікавий і вийде він у всіх без винятку. Головне – слідувати інструкції.
Різдвяний штоллен — класичний рецепт
Різдвяний штоллен – класичний рецепт не складніше ніж приготування пасок на Великдень. Труднощі можуть виникнути у тих, хто не працював з дріжджами, але в рецепті все докладно описано, не хвилюйтеся. Головне брати свіжі перевірені дріжджі. В іншому ж рецепт простий.
Інгредієнти на
22 порц.
- Масло вершкове 200 гр.
- Молоко коров’яче 1.5 склянки
- Цукор-пісок 100 гр.
- Сіль ⅓ ч. л.
- Свіжі дріжджі 50 гр.
- Борошно пшеничне 800 гр.
- Ванілін 4 гр.
- Лимон 1 шт.
- Родзинки 250 гр. (світлий)
- Родзинки 250 гр. (темний)
- Мигдаль 100 гр.
- Цукати 200 гр.
- Коньяк 125 мл
- Для глазурі:
- Масло вершкове 100 гр.
- Цукрова пудра ⅓ склянки
Процес приготування:
- Ізюм промийте і обсушіть, з’єднайте в мисці з цукатами і полийте алкоголем. Залиште насичуватися на ніч. Мигдаль складіть у посуд, обдайте окропом. Злийте рідину і видаліть оболонку. Ядра підсушіть на сковороді і нарубаєте. Лимон обдайте окропом, обсушити і зніміть цедру. М’якоть нам не знадобиться.
- У підігрітому молоці розчиніть цукор і дріжджі. Додайте 300 грам просіяного борошна. Залиште опару підходити. У підійшла опару додати борошно, розтоплене вершкове масло, ванілін, сіль і лимонну цедру. Вимісіть. Прикрийте і залиште підніматися приблизно на годину. Після підняття обімніть і ще раз залиште підійти хвилин на 40.
- З тіста розкачайте квадрат. Зверху розподіліть родзинки і цукати з горіхами.
- Вільні краї складіть до центру.
- Потім складіть навпіл.
- Тепер починається процес вимішування. Інтенсивними рухами вмішайте компоненти в тісто, щоб вони рівномірно розподілилися по тесту.
- Знову розкачайте тісто в квадрат.
- Візуально ребром долоні тісто розділіть на 1/3 і 2/3.
- Складіть тісто і перенесіть на попередньо застелений папером деко. Залиште хвилин на 20-30.
- Прогрійте духовку до 180 градусів. Поставте заготівлю і випікайте півгодини, через 30 хвилин накрийте фольгою і випікайте ще 1 годину. Проткніть шпажкою.
- Форму, в якій штоллен буде вилежуватися, простелите фольгою.
- Перекладіть гарячий штоллен. Масло для просочення розпустіть, і полийте виріб, присипте цукровою пудрою.
- Ретельно запечатайте випічку фольгою.
- Укутайте махровим рушником.
- Потім складіть у пакет. Приберіть в холод, після повного охолодження перекладіть в холодильник. Термін витримки від 2-х до 4-х тижнів.
- Після витримки перемістіть штоллен в тепле місце, я дістаю з вечора. Вранці звільніть від всієї упаковки і поріжте на шматочки. Запрошуйте рідних і близьких насолодитися улюбленою ароматною випічкою. Приємного насолоди!
Різдвяний штоллен з сиром
Різдвяний штоллен з сиром зможе втілити в життя будь-який, у кого є бажання. Якщо попередній рецепт вас налякав, то це точно не створить труднощів. Все гранично просто і нехай вас не лякає кількість інгредієнтів. Апетитна випічка виходить незвичайно ніжною.
Час готування – 24 год. 00 хв.
Час приготування – 2 ч. 30 хв.
Порції – 6
Склад:
- Масло вершкове – 250 гр.
- Сир – 250 гр.
- Цукор-пісок – 180 гр.
- Розпушувач – 25 гр.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Борошно пшеничне – 560 гр.
- Цукор ванільний – 50 гр.
- Лимон – 1 шт.
- Ізюм – 300 гр.
- Курага – 50 гр.
- Мигдаль – 100 гр.
- Цукати апельсинові – 150 гр.
- Коньяк /ром/бренді – 250 мл
- в’ялена Журавлина – 50 гр.
Для посипання:
- Цукрова пудра – 200 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Родзинки і курагу промийте і обсушіть, з’єднайте в банку з цукатами і в’яленої журавлиною і полийте алкоголем. Залиште насичуватися на добу.
Крок 2. Мигдаль складіть у посуд, обдайте окропом. Злийте рідину і видаліть оболонку. Ядра підсушіть на сковороді або в духовці і нарубаєте. Лимон обдайте окропом, обсушити і зніміть цедру, потім вичавіть сік.
Крок 3. М’яке вершкове масло з’єднайте зі звичайним і ванільним цукром. Збивайте до легкості.
Крок 4. Викладіть сир і розбийте яйця і знову об’єднайте компоненти.
Крок 5. Вийде ніжна маса.
Крок 6. У масу викладіть напитавшиеся алкоголем інгредієнти, лимонну цедру і горіхи, насипте розпушувач і влийте лимонний сік. Вимісити до однорідності.
Крок 7. По трохи всипайте просіяне борошно і продовжуйте вимішувати на невеликій швидкості.
Крок 8. Прогрійте духовку до 180 градусів. Тісто розділіть навпіл.
Крок 9. Деко вистелити якісним папером і з однієї частини сформуйте овал.
Крок 10. Візуально ребром долоні тісто розділіть на 1/3 і 2/3. Спочатку меншу частину складіть до «кордону».
Крок 11. Вільною частиною накрийте меншу частину, як показано на фото. З другої заготівлею повторіть ті ж дії.
Крок 12. Поставте форму в духовку і випікайте 1 годину. Проткніть шпажкою.
Крок 13. Масло для просочення розпустіть, і полийте виріб.
Крок 14. Присипте цукровою пудрою.
Крок 15. Після повного охолодження ретельно запечатайте випічку фольгою. Термін витримки від 1-ої до 7-и тижнів. Різдвяним ранком звільніть штоллен від упаковки і поріжте на шматочки.
Крок 16. Запрошуйте рідних і близьких насолодитись запашною випічкою.
Крок 17. Приємного насолоди!
Штоллен з марципаном на Різдво
Штоллен з марципаном на Різдво – розкішне частування, яке не залишить нікого байдужим. Ласуни будуть верещати від захвату, і просити добавки. Любителі дріжджового тіста з радістю відзначать неймовірний рецепт. Чарівне ласощі посилить святкову атмосферу своїм зовнішнім виглядом і духмяним ароматом.
Час готування – 12 год 00 хв.
Час приготування – 3 ч. 00 хв.
Порції – 3
Для тіста:
- Масло вершкове – 200 гр.
- Дріжджі свіжі – 50 гр.
- Молоко – 250 мл
- Жовтки яєчні – 2 шт.
- Цукор-пісок – 130 гр.
- Сіль – 1 ч. л.
- Борошно – 600 гр.
Для марципана:
- Мигдаль – 150 гр.
- Білки яєчні – 1 шт.
- Цукрова пудра – 150 гр.
- Есенція мигдалю – 2-3 краплі.
Для начинки:
- Ізюм світлий – 120 гр.
- Ізюм темний – 50 гр.
- Вишня в’ялена – 120 гр.
- Цедра лимона – 1 ч. л.
- Цитрусові цукати – 100 гр.
- Лимончелло/коньяк – 5 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Ізюм промийте і обсушіть, з’єднайте в банку з цукатами, в’яленої вишнею, лимонною цедрою і полийте алкоголем. Залиште насичуватися на ніч.
Крок 2. Мигдаль складіть у посуд, обдайте окропом. Злийте рідину і видаліть оболонку. Ядра підсушіть при кімнатній температурі.
Крок 3. В чаші подрібнювача об’єднайте очищені мигдальні ядра і цукрову пудру.
Крок 4. До горіхової крихти влийте есенцію мигдалю і додайте білок. Об’єднайте компоненти.
Крок 5. У підігрітому молоці розчиніть цукор і дріжджі. Додайте 2 столові ложки просіяного борошна. Залиште опару підходити.
Крок 6. У підійшла опару додати борошно, розтоплене масло, напитавшиеся алкоголем сухофрукти і жовтки. Інтенсивними рухами вмішайте компоненти в тісто, щоб вони рівномірно розподілилися по ньому.
Крок 7. Прикрийте і залиште підніматися. Після підняття обімніть і ще раз залиште підійти. З піднявся тіста розкачайте квадрат.
Крок 8. Зверху розподіліть марципан, скатав масу в ковбаску. Вільні краї складіть до центру. Перенесіть на застелене папером деко.
Крок 9. Прогрійте духовку до 200 градусів. Поставте заготівлю і випікайте 10 хвилин, через 10 хвилин зменшіть температуру до 175 градусів і випікайте ще 40 хвилин. Полити топленим маслом і присипте цукровою пудрою. Ретельно запечатайте випічку фольгою або пергаментом. Приберіть в холод. Термін витримки від 2-х до 4-х тижнів.
Крок 10. Після витримки перемістіть штоллен в тепле місце, я дістаю з вечора. Вранці звільніть від упаковки і поріжте на шматочки. Запрошуйте родичів і друзів насолодитися шикарними випічкою. Приємного насолоди!
Штоллен з мигдальною борошном
Штоллен з мигдальною борошном готується не складніше, ніж будь-яка дріжджова випічка. Багате частування з достатком наповнювачів являє собою чудове ласощі, яке потрапляє прямо в серце і залишається там назавжди. Незважаючи на невелику кількість мигдальної муки, вона додає якусь казкову родзинку.
Час готування – 1 місяць.
Час приготування – 40 хв.
Порції – 10
Склад:
- Масло вершкове – 150 гр.
- Дріжджі пресовані – 35 гр.
- Молоко – 120 мл
- Жовтки яєчні – 2 шт.
- Цукор-пісок – 70 гр.
- Сіль – щіпка.
- Борошно пшеничне – 540 гр.
- мигдальна Борошно – 40 гр.
- Кешью очищені – 70 гр.
- Горіхи волоські очищені – 50 гр.
- Цукрова пудра – 50 гр.
- Цукати – 50 гр.
- Сушена журавлина – 100 гр.
- Ізюм – 100 гр.
- Ром темний – 70 мл
- Апельсин – 1 шт.
- Кориця мелена – 1 ч. л.
- Гвоздика – 4-5 бутонів.
- Кардамон сушений – 5-6 коробочок.
- Імбир сушений мелений – 0,5 ч. л.
- Мускатний горіх мелений – 2 щіпки.
Процес приготування:
Крок 1. Зберіть необхідні інгредієнти.
Крок 2. Апельсин обдайте окропом, обсушити і зніміть цедру. Вичавіть цитрусовий сік.
Крок 3. Родзинки і сушену журавлину промийте і обсушіть, з’єднайте в банку з цукатами і полийте апельсиновим соком.
Крок 4. Влийте темний ром. Залиште насичуватися на ніч.
Крок 5. У підігрітому молоці розчиніть ложку цукру і дріжджі. Додайте 2 столові ложки просіяного борошна. Залиште опару підходити.
Крок 6. Якщо немає мигдальної муки, подрібніть мигдальні пелюстки або ядра. Розітріть В ступці кардамон і гвоздику.
Крок 7. Курячі яйця розділити на жовтки і білки.
Крок 8. Залишився цукровий пісок з’єднайте з жовтками, мигдальною борошном, сіллю, цедрою, мускатним горіхом, корицею, імбиром, розтертими спеціями і опарою.
Крок 9. По трохи введіть просіяне борошно і вмішайте.
Крок 10. Додати м’яке масло, трохи залиште для просочення готових виробів.
Крок 11. Вимісіть тісто. Прикрийте і залиште підніматися приблизно на годину. Після підняття обімніть і ще раз залиште підійти.
Крок 12. Горіхові ядра підсушіть на сухій сковорідці і порубаєте.
Крок 13. Напитавшиеся алкоголем сухофрукти процідіть і просушіть серветками.
Крок 14. Тісто збільшиться в об’ємі.
Крок 15. З тіста розкачайте пласт. Зверху розподіліть горіхи. Вільні краї складіть до центру. Потім знову розтягніть і складіть.
Крок 16. З сухофруктами поступите таким же чином, припылив злегка борошном.
Крок 17. Вмішайте інгредієнти тісто.
Крок 18. Розділіть грудку на 3 частини.
Крок 19. Сформуйте 3 однакові заготовки, як показано на фото.
Крок 20. Перенесіть заготовки на попередньо застелений папером деко.
Крок 21. Залиште підходити півгодини.
Крок 22. Прогрійте духовку до 170 градусів. Поставте заготівлю і випікайте 40-50 хвилин. Проткніть шпажкою.
Крок 23. Гарячі вироби полийте розтопленим маслом.
Крок 24. Присипте цукровою пудрою.
Крок 25. Охолодіть випічку.
Крок 26. Ретельно запечатайте випічку пергаментом і фольгою. Укутайте махровим рушником. Потім складіть у пакет. Приберіть в холод. Термін витримки 1-2 місяці.
27 Крок. Після витримки перемістіть штоллен в тепле місце, я дістаю з вечора. Вранці звільніть від всієї упаковки і поріжте на шматочки.
Крок 28. Запрошуйте друзів насолодитися святковою випічкою. Приємного насолоди!
Різдвяний штоллен з ромом
Різдвяний штоллен з ромом припаде до смаку всім любителям домашньої випічки. Вимочені в алкоголі сухофрукти надають тісту незвичайний смак і аромат. Готується штоллен просто, але у тих, хто буде готувати його вперше, можуть виникнути питання. Не потрібно хвилюватися, просто дотримуйтесь інструкції.
Час готування – 4 ч. 00 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 10
Склад:
- Масло вершкове – 350 гр.
- Сухі дріжджі швидкодіючі – 14 гр.
- Молоко – 300 мл
- Яйця курячі – 3 шт.
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Борошно пшеничне – 900 гр-1,2 кг
- Ванільний цукор – 8 гр.
Добавки:
- Мигдаль – 200 гр.
- Темний родзинки – 150 гр.
- Світлий родзинки – 150 гр.
- Суміш різних цукатів і сухофруктів – 300 гр.
- Мелений імбир – 2 ч. л.
- Ром – 100 мл
Для оформлення:
- Цукрова пудра – 80 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Ізюм, суміш сухофруктів і цукатів промийте і обсушіть, з’єднайте в мисці і полийте ромом. Залиште насичуватися, найкраще на ніч.
Крок 2. Мигдаль складіть у посуд, обдайте окропом. Злийте рідину і видаліть оболонку.
Крок 3. Ядра складіть в чашу подрібнювача і пробийте.
Крок 4. У підігрітому молоці розчиніть ложку цукру і дріжджі. Залиште опару підходити.
Крок 5. Введіть приблизно 200 грам просіяного борошна.
Крок 6. Нехай підходить. Хвилин через 30 маса збільшиться.
Крок 7. Звичайний і ванільний цукор змішайте з яйцями.
Крок 8. До яєчної маси влити опару і введіть поступово приблизно півкіло борошна. Вимісіть до липкої маси.
Крок 9. Прикрийте, і нехай підходить. Потрібно 30-50 хвилин.
Крок 10. Далі введіть м’яке масло і приблизно 200 грам просіяного борошна. Вимісіть. Прикрийте, і нехай підходить. Потрібно ще 30-50 хвилин.
Крок 11. Напитавшиеся алкоголем сухофрукти, горіхи і цукати процідіть і просушіть серветками. Припылив злегка борошном, вмішайте інгредієнти разом з меленим імбиром, ромом і подрібненим мигдалем. При необхідності додайте просіяного борошна. Тісто не повинно прилипати до рук.
Крок 12. Розділіть грудку на 3-4 частини.
Крок 13. Сформуйте 3-4 заготовки, як показано на фото.
Крок 14. Перенесіть заготовки на попередньо застелений папером деко. Залиште підходити півгодини.
Крок 15. Прогрійте духовку до 170 градусів. Поставте заготівлю і випікайте 40-60 хвилин. Проткніть шпажкою. Гарячі вироби полийте розтопленим вершковим маслом.
Крок 16. Присипте цукровою пудрою. Охолодіть випічку. Ретельно запечатайте випічку пергаментом і фольгою. Термін витримки 3-4 тижні.
Крок 17. Після витримки перемістіть штоллен в тепле місце. Вранці звільніть від всієї упаковки і поріжте на шматочки. Запрошуйте сімейство насолодитись запашною випічкою. Приємного насолоди!
Штоллен без дріжджів в домашніх умовах
Штоллен без дріжджів в домашніх умовах не доставить вам ніяких проблем, навіть якщо ви не дружите з випічкою. Рецепт максимально простий, а смак штоллен бездоганний. Це мій улюблений рецепт, який ніколи мене не підводив. І якщо немає часу – це паличка-виручалочка. Результат завжди на висоті.
Час готування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 30
Інгредієнти:
- Масло вершкове – 200 гр.
- Розпушувач – 2 ч. л.
- Ром/коньяк/бренді – 4 ст. л.
- Яйця курячі – 3 шт.
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Борошно пшеничне – 500 гр.
- Ванільний цукор – 1 ст. л.
- Крохмаль – 100 гр.
- Сир – 250 гр.
- в’ялена Журавлина/ізюм – 250 гр.
- Цедра лимона – 1 ст. л.
- Цукрова пудра – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. У посуд всипте просіяне через сито борошно і розпушувач, цукор, сир і крохмаль. Вбийте яйця. Крохмаль для випічки рекомендую використовувати кукурудзяний. Якщо зерновий сир, краще перетерти через сито.
Крок 2. Ізюм або в’ялену журавлину промийте і обсушіть, відправте до сухої суміші разом з ванільним цукром, цедрою лимона і холодним вершковим маслом. Вимісіть тісто, зручніше використовувати електроприлад. Якщо немає насадки «весло», вимішуйте вручну.
Крок 3. М’яке тісто розкачайте в пласт.
Крок 4. Прогрійте духовку до 200 градусів. Деко вистелити якісним папером або килимком і сформуйте овал. Візуально ребром долоні тісто розділіть навпіл. Складіть тісто. Вільною частиною накрийте іншу частину, як показано на фото. Поставте форму в духовку і випікайте 1 годину. Проткніть шпажкою.
Крок 5. Гарячий штоллен полийте ромом. Присипте цукровою пудрою. Після повного охолодження ретельно запечатайте випічку фольгою. Термін витримки від 1-ої до 7-и тижнів. Різдвяним ранком звільніть штоллен від упаковки і поріжте на шматочки.
Крок 6. Запрошуйте домашніх насолодитися чарівними ласощами. Приємного чаювання!