Сабурани — це традиційне і всіма улюблене блюдо осетинської кухні. Страва являє собою багатошаровий пиріг з домашнього тіста з начинкою з декількох видів сиру. Як правило, для готування використовують сулугуні або адигейський сир, а для більш нейтрального смаку – моцарелу. Самої кропіткої завданням для кулінарів стає приготування тіста, проте, і цей процес можна спростити, взявши за основу вірменський лаваш або напівфабрикат листкового тіста.
Сабурани – класичний рецепт в домашніх умовах
Сабурани – це ситний та ароматний пиріг з сирною начинкою і найпростішим тестом, приготовленим на основі курячих яєць і невеликого кількість соняшникової олії. Для начинки можна використовувати самі різноманітні сири і чим більше сортів буде використано, тим цікавіше смак вийде в підсумку!
Інгредієнти на
6 порц.
- Для тіста:
- Вода 100 мл
- Яйце куряче 2 шт.
- Сіль 1 ч. л.
- Борошно 500 гр.
- Масло рослинне 2 ст. л.
- Для начинки:
- Сир Адигейський 400 гр.
- Сир Сулугуні 100 гр.
- Сир сирний 60 гр.
- Сир Пармезан (або інший твердий сир) 60 гр.
- Масло вершкове 100 гр.
Процес приготування:
- В робочій ємності віночком змішуємо воду, яйця і рослинне масло і сіль.
- Всипаємо необхідну кількість просіяного через сито пшеничного борошна.
- Замішуємо тісто, отлипающее від стінок посуду і долонь. Даємо трохи часу відпочити».
- В цей час готуємо складові начинки.
- Тісто розрізаємо на сегменти.
- Кожен шматочок розгортаємо в тонкий пласт.
- На плиту ставимо дві каструлі: в одній кип’ятимо воду, а в другу наливаємо крижану воду.
- Занурюємо заготовки по одній в окріп на 30-40 секунд, а після занурюємо в холодну рідину.
- Викладаємо пласти на рушник і витираємо від зайвої вологи.
- Круглу вогнетривку форму промазуємо маслом і викладаємо коржі так, щоб вони покривали дно, а краї звисали. В центр викладаємо натертий сир.
- Зверху викладаємо тісто і знову начинку, подібним чином збираємо весь напівфабрикат.
- Останній шар накриваємо звисаючими краями і присмачую м’яким вершковим маслом верхівку.
- Прибираємо напівфабрикат в духовку на 20-25 хвилин, злегка остуджуємо і, нарізавши, подаємо до столу. Приємного апетиту!
Сабурани з сиром сулугуні в духовці
Сабурани з сиром сулугуні в духовці – це неймовірно апетитний пиріг кавказької кухні, який подарує вам справжнє смакове насолоду і заповнить своїм шалено приємним ароматом все ваше житло ще в процесі термічної обробки. Готуємо продукти і приступаємо!
Час готування – 75 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 6.
Склад:
Для тіста:
- Борошно – 500 гр.
- Вода – 100 мл
- Яйця – 2 шт.
- Сіль – ½ ч. л.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
Для начинки:
- Сулугуні – 200 гр.
- Сир адигейський – 400 гр.
- Сир твердих сортів – 100 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. У тарілку з високими бортиками розбиваємо яйця, вливаємо олію і воду – збовтуємо за допомогою віночка.
Крок 2. Борошно просіваємо через сито з дрібними отворами, додаємо сіль і поступово вводимо в масляний складу.
Крок 3. Замішуємо податливе тісто, накриваємо серветкою і даємо постояти близько 40 хвилин.
Крок 4. Не гаючи часу, тремо на тертці всі види сирів і перемішуємо.
Крок 5. Від тесту отщипливаем шматочок, трохи більше п’ятої частини і розгортаємо в тонкий пласт. Залишки ділимо на 4 і поступаємо аналогічно. Використовуємо дві каструлі. В одній каструлі – окріп. В іншій каструлі – крижана вода. Заготовки занурюємо на півхвилини в окріп і потім відразу занурюємо в крижану воду. Пшеничні «пластини» викладаємо в друшляк, а після промаківающімі паперовим рушником, не порушуючи цілісність.
Крок 6. Форму для випікання устеляємо пекарської папером і викладаємо найбільшу корж так, як показано на фото.
Крок 7. Дно коржі присипаємо сирної стружкою, не утрамбовувавши.
Крок 8. Зверху натираємо частина замороженого вершкового масла, воно додасть неймовірну соковитість.
Крок 9. Начинку прикриваємо пластиною тіста і повторюємо шари. Звисаючі краї піднімаємо і накриваємо начинку.
Крок 10. Верхівку доповнюємо жменею натертого вершкового масла, робимо неглибокі надрізи і переміщаємо заготівлю духова шафа: 30-40 хвилин при 160-180 градусів.
Крок 11. Сабурани з золотистою скоринкою подаємо до столу «з пилу, з жару» і насолоджуємося. Приємного апетиту!
Ледачий пиріг сабурани з лаваша
Ледачий пиріг сабурани з лаваша – це спрощена варіація приготування знаменитого осетинського страви. Для скорочення часу готування, домашнє тісто запросто можна замінити тонким лавашем, на смак і аромат це не вплине, проте витрачений час скоротить мінімум удвічі.
Час готування – 1 ч. 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 8.
Склад:
- Лаваш – 2 пласта.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Молоко – 250 мл
- Яйця – 2 шт.
- Сир адигейський – 200 гр.
- Сир твердий – 200 гр.
Процес приготування:
Крок 1. В піалу розбиваємо два курячих яйця.
Крок 2. Вливаємо 250 мілілітрів молока.
Крок 3. Компоненти расколачиваем за допомогою виделки або віночка.
Крок 4. В іншій чаші будь-яким зручним способом розтоплюємо необхідну кількість вершкового масла.
Крок 5. У форму, придатну для запікання викладаємо частину пласта лаваша так, щоб краї звисали з бортів посуду. Дно гарненько присмачую маслом.
Крок 6. Адигейський і тверді сири тремо на тертці з великими отворами.
Крок 7. Другий лист лавашу мачає в яєчної суміші і кладемо поверх першого шару. Посипаємо сиром.
Крок 8. Подібним чином, чергуючи шари, збираємо пиріг. В кінці звисають краю збираємо в центрі, робимо кілька проколів ножем і заливаємо залишками молочно-яєчної суміші.
Крок 9. Випікаємо страву протягом 45-50 хвилин при температурної позначки в 175-180 градусів.
Крок 10. Нарізаємо пиріг сабурани порційними шматочками і подаємо до столу в теплому вигляді. Приємного апетиту!
Сабурани з сиром
Сабурани з сиром – це ситний пиріг, в начинку якого також входить велика кількість сиру. Проте головною «родзинкою» все одно виступає тісто, яке ми будемо готувати в домашніх умовах і відварювати, перш ніж зібрати страву і відправити його в духовку.
Час готування – 1 ч.
Час приготування – 20-25 хв.
Порції – 4.
Склад:
Для тіста:
- Борошно – 330 гр.
- Масло вершкове (розтоплене) – 1 ст. л.
- Вода – 1/3 склянки
- Яйця – 3 шт.
Для начинки:
- Сир – 200 гр.
- Сулугуні – 700 гр.
- Масло – для змазування.
Процес приготування:
Крок 1. Для приготування тіста в робочу ємність розбиваємо яйця і вливаємо розтоплене вершкове масло і воду. Поступово вводимо просіяне борошно і починаємо заміс.
Крок 2. Вимішуємо тісто, яке легко відходить від рук і посуду. Накриваємо грудку рушником або загорнути в плівку і даємо полежати близько 30 хвилин.
Крок 3. Через півгодини поділяємо тісто на 5 шматків (один повинен бути трохи більше за інших), розгортаємо в максимально тонкі коржі.
Крок 4. Кожну заготовку на хвилину закидаємо в окріп, а потім швидко шумівкою переносимо в ємність з крижаною водою. Витираємо зайву вологу.
Крок 5. Формочку для запікання вистилаємо пергаментом або присмачую вершковим маслом, дно закриваємо самим великим пластом так, щоб краї виходила за борти. Кулінарної пензлем змащуємо розтопленим вершковим маслом і викладаємо частину натертого сиру і сиру. Начинку прикриваємо другим коржем і повторюємо маніпуляцію.
Крок 6. Останній шар накриваємо вільними краями, випікаємо 30 хвилин (15 хвилин при 200 градусах в режимі конвекції, а після при 180 вже без роботи вентилятора).
Крок 7. Соковитий і апетитний пиріг нарізаємо і негайно знімаємо пробу. Приємного апетиту!
Сабурани з моцарелою
Сабурани з моцарелою – це прекрасний варіант приготування сирного пирога для тих, хто любить експериментувати з різними сортами сиру. Додавши моцарелу, пиріг вийде більш ніжним ніж використовувати тільки ропні сири в якості начинки.
Час готування – 1 ч. 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4-5.
Склад:
- Лаваш тонкий – 2 листа.
- Сир твердих сортів – 100 гр.
- Бринза – 100 гр.
- Моцарелла – 80 гр.
- Масло вершкове – 80 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Молоко – 180 мл
- Сіль – 2 щіпки.
Процес приготування:
Крок 1. Для прискорення процесу і власного зручності, готуємо продукти, згідно списку вище.
Крок 2. Сири подрібнюємо за допомогою терки з великими отворами.
Крок 3. В піалу розбиваємо яйця, вливаємо молоко і злегка посаливаем.
Крок 4. Расколачиваем до однорідної консистенції.
Крок 5. Вистилаємо дно вогнетривкої форми лавашем так, як показано на фото. Змащуємо розтопленим на водяній бані вершковим маслом.
Крок 6. Розподіляємо частину сирної стружки.
Крок 7. Другий шар лаваша розрізаємо на сегменти по діаметру посуду і вмочаємо в заливку.
Крок 8. Викладаємо сегменти у форму, посипаємо сиром, накриваємо іншим листом лаваша. Знову присмачую маслом і повторюємо шари, поки складові, не закінчаться.
Крок 9. Коли пиріг сформований, накриваємо його звисаючими краями, виливаємо залишки яєчно-молочної суміші і проколюємо ножем в декількох місцях. Випікаємо при температурі 180 градусів 35-40 хвилин.
Крок 10. Готовий пиріг сабурани змащуємо вершковим маслом, злегка остуджуємо і витягаємо з форми.
Крок 11. Нарізаємо порційно і приступаємо до дегустації. Готуйте і отримуйте задоволення!
Сабурани з готового листкового тіста
Сабурани з готового листкового тіста запросто можна назвати випічкою «на швидку руку», бо як самим тривалим процесом стає розморожування тесту. Поєднання станув сиру і рум’яного тесту нікого не залишить байдужим, особливо, якщо подавати страву з ароматним чаєм або кавою.
Час готування – 50 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 8.
Склад:
- Тісто листкове – 500 гр.
- Сир твердий – 200 гр.
- Сир м’який/сир – 150 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Борошно – 2-3 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Попередньо розморожене тісто викладаємо на робочу поверхню, припудрену борошном, розгортаємо в пласт середньої товщини.
Крок 2. Для начинки на бурачной тертці трьом твердий сир змішуємо стружку з одним сирим яйцем і сиром/м’яким сиром.
Крок 3. Розподіляємо сирну масу по основі, залишаючи краю недоторканими.
Крок 4. Вільні частини основи піднімаємо і скріплюємо між собою, змочивши пальці у воді.
Крок 5. Збиваємо яйце.
Крок 6. І кулінарної пензлем змащуємо заготовку.
Крок 7. Хаотично проколюємо напівфабрикат вилкою для вільного виходу пари і ставимо в гарячу духовку: 180 градусів 30 хвилин.
Крок 8. Апетитний і ароматний пиріг дістаємо з духовки і даємо трохи часу охолонути. Сабурани подаємо до столу в поєднанні з овочевим салатом або бульйоном – насолоджуємося. Приємного апетиту!