Сабурани — це традиційне і всіма улюблене блюдо осетинської кухні. Страва являє собою багатошаровий пиріг з домашнього тіста з начинкою з декількох видів сиру. Як правило, для готування використовують сулугуні або адигейський сир, а для більш нейтрального смаку – моцарелу. Самої кропіткої завданням для кулінарів стає приготування тіста, проте, і цей процес можна спростити, взявши за основу вірменський лаваш або напівфабрикат листкового тіста.
Сабурани – класичний рецепт в домашніх умовах
Сабурани – це ситний та ароматний пиріг з сирною начинкою і найпростішим тестом, приготовленим на основі курячих яєць і невеликого кількість соняшникової олії. Для начинки можна використовувати самі різноманітні сири і чим більше сортів буде використано, тим цікавіше смак вийде в підсумку!
Інгредієнти на
6 порц.
- Для тіста:
- Вода 100 мл
- Яйце куряче 2 шт.
- Сіль 1 ч. л.
- Борошно 500 гр.
- Масло рослинне 2 ст. л.
- Для начинки:
- Сир Адигейський 400 гр.
- Сир Сулугуні 100 гр.
- Сир сирний 60 гр.
- Сир Пармезан (або інший твердий сир) 60 гр.
- Масло вершкове 100 гр.
Процес приготування:
- В робочій ємності віночком змішуємо воду, яйця і рослинне масло і сіль.
- Всипаємо необхідну кількість просіяного через сито пшеничного борошна.
- Замішуємо тісто, отлипающее від стінок посуду і долонь. Даємо трохи часу відпочити».
- В цей час готуємо складові начинки.
- Тісто розрізаємо на сегменти.
- Кожен шматочок розгортаємо в тонкий пласт.
- На плиту ставимо дві каструлі: в одній кип’ятимо воду, а в другу наливаємо крижану воду.
- Занурюємо заготовки по одній в окріп на 30-40 секунд, а після занурюємо в холодну рідину.
- Викладаємо пласти на рушник і витираємо від зайвої вологи.
- Круглу вогнетривку форму промазуємо маслом і викладаємо коржі так, щоб вони покривали дно, а краї звисали. В центр викладаємо натертий сир.
- Зверху викладаємо тісто і знову начинку, подібним чином збираємо весь напівфабрикат.
- Останній шар накриваємо звисаючими краями і присмачую м’яким вершковим маслом верхівку.
- Прибираємо напівфабрикат в духовку на 20-25 хвилин, злегка остуджуємо і, нарізавши, подаємо до столу. Приємного апетиту!
