Салат з капусти, перцю і помідорів на зиму – 5 покрокових рецептів з фото

Салат з капусти, перцю і помідорів на зиму – оригінальна заготовка з набору корисних і свіжих овочів, комбінація яких може бути різною. Готують салат восени, коли капуста найбільш ніжна і біла. Помідори вибирають з щільною м’якоттю, а солодкий перець можна вибрати різного кольору. Нарізка овочів для салату довільна, а стерилізація обов’язкова.

Салат з капусти, перцю і помідорів на зиму в банках

Гарним доповненням до зимової заготівлі капусти завжди є помідори з болгарським перцем. Готуємо салат в банках, як самому зручному способі зберігання консервації і без варіння овочів, в результаті чого зберігається приємний хрусткий смак. Використовують такий салат і як закуску, і як заправку до супу.

Інгредієнти на
4 л.

  • Капуста білоголова 1.5 кг
  • Перець болгарський 500 гр.
  • Помідор 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста 500 гр.
  • Морква 500 гр.
  • Масло рослинне 200 мл
  • Сіль 50 гр.
  • Цукор-пісок 100 гр.
  • Оцет столовий 9% 80 мл

Процес приготування:

  1. Як заготовити салат з капусти, перцю і помідорів на зиму в банках? Насамперед підготуйте овочі необхідні для цього салату. Вилок капусти очистіть від зовнішніх листя. У перцю видаліть насіння з перегородками. Очистіть від лушпиння цибулі. Шкірку з моркви зніміть овочечисткою. У помідорів видалити підстави плодоніжок. Овочі добре промити.
  2. Потім приступайте до подрібнення підготовлених овочів. На тонку соломку перець нашаткуйте.
  3. На тонкі чверть колечка нашаткуйте цибулини.
  4. наріжте Часточками помідори. Частину насіння можете видалити чайною ложечкою. Морква подрібніть по своєму смаку на крупній або корейської тертці.
  5. нашаткуйте Тонкою соломкою капусту.
  6. У окрему глибоку посуд покладіть всю овочеву нарізку і додайте до неї у вказаній в рецепті розрахунку сіль, цукор, олія, масло і оцет.
  7. Потім руками овочі акуратно і не розминаючи їх перемішайте. Посуд прикрийте серветкою і залиште салат на одну годину, щоб овочі промариновались. За цей час салат рукою 2-3 рази перемішайте.
  8. Банки і кришки для салату просто помийте. Через годину маринування салат щільно укладіть в підготовлені банки і стерилізуйте протягом 40 хвилин за загальними правилами стерилізації. Потім банки з салатом щільно закупорьте, остудіть в перевернутому вигляді і під махровим рушником. Такий салат добре зберігається і в домашніх умовах.

Вдалих і смачних заготовок!

Салат з капусти, перцю, помідорів та огірків на зиму

Салат на зиму з капусти з додаванням огірка, солодкого перцю і помідорів виходить дуже смачним, адже смак його визначається складом овочів. Його відносять до добірці так званих кубанських салатів. У холодну пору він поповнить ваш стіл вітамінами, адже готується без попереднього гасіння овочів.

Час готування: 1 годину 40 хвилин.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 3 л.

Інгредієнти:

  • Капуста – 0.5 кг
  • Перець болгарський – 0.5 кг
  • Помідори – 0.5 кг
  • Огірки – 0.5 кг
  • Цибуля – 0.25 кг
  • Моркву – 0.25 кг
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Сіль – 60 гр.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Оцет 9% – 50 мл
  • Лавровий лист – 5 шт.

Процес приготування:

1. Насамперед підготуйте в зазначеному у рецептурі кількості овочі для приготування цього салату. Відразу відміряйте розрахований обсяг солі, цукру, олії і оцту, щоб все було під рукою, тоді нічого не забудете. Всі овочі ретельно промийте під проточною водою і почистіть.

2. Потім приступайте до нарізки овочів. Зручно для цього використовувати кухонні гаджети: комбайн або овочерізку. Капусту і солодкий перець нашаткуйте тонкою соломкою, цибулю –півкільцями, моркву подрібнити на крупній тертці, а помідори наріжте невеликими шматочками. Овочеву нарізку перекладіть в глибоку посуд.

3. Потім до цієї нарізці насипте відміряну кількість цукру і солі, налийте олію з оцтом і додати для аромату лаврушку. Руками овочі акуратно перемішайте, щоб вони дали свій сік. Посуд прикрийте серветкою і залиште на 20 хвилин для маринування.

4. Через цей проміжок часу салат расфасуйте в чисті банки і перелийте в них весь овочевий сік. Банки прикрийте чистими кришками і стерилізуйте у великій каструлі протягом 30 хвилин від початку кипіння води. Потім салат щільно закупорьте і залиште на кухні до повного охолодження в перевернутому вигляді. Такий салат добре зберігається в темному і прохолодному місці протягом року.

Вдалих і смачних заготовок!

Овочевий салат з капусти, перцю, помідорів, огірків, моркви та цибулі на зиму

Салат для зимового столу з цих овочів, по суті, з усіх, що є на городі, буде яскравим смаковими калейдоскопом на вашому столі і доповнить м’ясні та рибні страви. Такий салат був популярний за радянських часів і зараз про нього трохи забули. Готується він просто і час витрачається тільки на акуратну нарізку овочів. Готуємо салат зі стерилізацією.

Час готування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 4 л.

Інгредієнти:

  • Капуста – 0.5 кг
  • Перець болгарський – 0.5 кг
  • Помідори – 1.5 кг
  • Огірки – 0.5 кг
  • Цибуля – 0.5 кг.
  • Морква – 0.5 кг
  • Масло рослинне – 125 мл
  • Сіль – 45 гр.
  • Цукор – 100 гр.
  • Оцет 9% – 75 мл
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Перець чорний горошок – 5 шт.

Процес приготування:

1. Для салату відберіть хороші овочі і відразу зважте потрібну їх кількість. Потім овочі почистіть і ретельно промийте під проточною водою. Підготовлені овочі наріжте гострим ножем або за допомогою кухонних гаджетів. Зазвичай капусту і солодкий перець шаткують соломкою, огірки з морквою – тонкими кружальцями, цибулю – чверть – кільцями, а помідори нарізають великими часточками. У велику каструлю з товстим дном відразу влийте половину масла. Потім пошарово викладіть в каструлю овочеву нарізку в такій послідовності: морква, капуста, цибуля, огірки, солодкий перець, а поверх них – помідорні часточки. Потім перелийте до овочів масло, що залишилося.

2. Під каструлею підключіть середній вогонь і після початку кипіння овочів тушкуйте їх чверть години під прикритою кришкою. Через це час насипте в салат розраховане кількість солі з цукром, покладіть горошки перцю і лаврові листи і дерев’яною ложкою акуратно перемішайте салат. Коли салат закипить повторно, додайте до нього 75 мл столового оцту і тушкуйте ще 5 хвилин під кришкою.

3. Поки салат гаситься, стерилізуйте будь-яким способом банки і прокип’ятіть кришки. Гарячий салат расфасуйте по підготовленим банкам.

4. Для надійності зберігання салат обов’язково стерилізуйте протягом 10 хвилин за загальними правилами стерилізації.

5. Потім банки щільно закупорьте, поставте на кришки і на 3 години накрийте теплим покривалом. Повністю остиглий салат перенесіть в місце зберігання консервацій.

Вдалих і смачних заготовок!

Салат «Кубанський» з капусти з болгарським перцем і помідорами на зиму

Варіантом хорошою домашньої заготовки на зиму буде «Кубанський салат з капусти з болгарським перцем і помідорами. Огірки до нього не додаються. Для його приготування нарізані овочі трохи обсмажуються в окремих сковорідках, а потім тушкують з капустою. Готуємо салат без стерилізації.

Час готування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 4 л.

Інгредієнти:

  • Капуста – 1 кг
  • Перець болгарський – 1 кг
  • Помідори – 1 кг
  • Цибуля – 0.5 кг
  • Морква – 1 кг
  • Масло рослинне – 300 мл
  • Сіль – 6 ст. л.
  • Цукор – 6 ст. л.
  • Оцет 9% – 6 ст. л.
  • Паприка мелена – ½ ч. л.
  • Коріандр – ½ ч. л.
  • Перець чорний мелений – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Необхідні овочі для салату почистьте, ретельно промийте і відміряйте вказане в рецепті кількість, адже правильна їх пропорція визначає смак салату. Потім підготовлені овочі наріжте гострим ножем або за допомогою кухонних гаджетів.

2. На одній глибокій сковорідці посмажте на розігрітому рослинному маслі нарізані болгарський перець з цибулею. Пасеруйте не до рум’яного відтінку, а тільки щоб перець і цибулю стали м’якими.

3. На другій сковорідці таким же чином обсмажте подрібнену моркву з нарізаними помідорами. Потім обсмажені овочі перекладіть в каструлю з товстим дном або антипригарним покриттям, акуратно перемішайте і тушкуйте протягом 5 хвилин.

4. Потім у каструлю до цим овочам порційно кладіть нашатковану соломкою капусту, щоб вона поступово зменшувалася в об’ємі. Капусту з овочами ще раз лопаткою трохи перемішайте і тушкуйте овочі 10 хвилин.

5. До кінця гасіння насипте до салату розраховане кількість цукру, солі та спецій. Потім вилийте інше масло і оцет, перемішайте і вимкніть плиту. Салат гарячим расфасуйте по стерильним банкам, щільно закупорьте прокип’яченими кришками і остудіть в перевернутому вигляді під теплим покривалом. Зберігайте салат в прохолодному місці.

Вдалих і смачних заготовок!

Салат «Дунайський» з капусти з болгарським перцем і помідорами на зиму

Обов’язковими овочами «Дунайського» салату є солодкі перці, помідори і цибулю, але його часто доповнюють капустою, огірками та морквою. Готують такий салат починаючи з кінця літа, коли перець і томати м’ясисті і зрілі і з’являється капуста середніх сортів. Всі овочі беруться в різних пропорціях. Термічна обробка недовга, тому салат завжди з хрустким смаком.

Час готування: 2 години 10 хвилин.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 6 л.

Інгредієнти:

  • Капуста – 2 кг
  • Перець болгарський – 3 шт.
  • Помідори – 3 кг
  • Цибуля – 1 кг
  • Морква – 1 кг
  • Масло рослинне – 200 мл
  • Сіль– 100 гр.
  • Цукор – 200 гр.
  • Оцет 9% – 120 мл

Процес приготування:

1. Овочі для салату почистьте і добре промийте. У капусти видалити зовнішні листки і качан. Перці очистіть від насіння і плодоніжок.

2. Потім можете приступати до шатківниці овочів з допомогою гострого ножа або спеціальних кухонних гаджетів. На тонку соломку нашаткуйте капусту.

3. На м’ясорубку з крупною решіткою перекрутіть томати або нарубайте їх ножем на дрібні кубики.

4. Також на дрібні кубики подрібніть очищені цибулини.

. Морква подрібніть або за допомогою дрібної терки, або в кухонному комбайні.

6. Перець наріжте на тонкі брусочки.

7. Всю овочеву нарізку перекладіть у велику каструлю з товстим дном. Насипте до неї у вказаній в рецепті розраті цукор з сіллю, потім налийте олію з оцтом і все акуратно лопаткою перемішайте. Салат залиште на годину при домашньої температурі, щоб овочі промариновались. Потім їх на середньому вогні тушкуйте протягом 30 хвилин при періодичному помішуванні.

8. Поки салат гаситься, стерилізуйте в мікрохвильовці банки і прокип’ятіть кришки. Гарячий «Дунайський» салат расфасуйте по підготовленим банкам і відразу герметично закупорьте. Після повного охолодження під теплим покривалом перенесіть салат в місце зберігання консервацій.

Смачних і вдалих заготовок!