Солені опята на зиму в банках – 5 найбільш смачних рецептів з покроковими фото

Солені опята з часником на зиму

Часник додає свій аромат не тільки маринованим, але і солоним опенькам. Грибна закуска виходить вишуканою і делікатесної. У цьому рецепті опеньки солимо гарячим способом і без стерилізації, а смак доповнимо прянощами, але це за бажанням. Сіль беремо в розрахунку 40 гр. на 1 кг опеньків.

Час готування: 30 днів.

Час приготування: 1 годину.

Порції: 2,5 л.

Склад:

  • Опеньки – 5 кг
  • Сіль – 200 гр.
  • Часник – 8 зубчиків.
  • Лавровий лист – 4 шт.
  • Гвоздика – 4 шт.
  • Перець духмяний горошок – 6 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Опеньки переберіть, видаливши ніжки, старі та пошкоджені гриби і дрібне сміття. Ретельно промийте капелюшка під проточною водою і проваріть 10 хвилин з додаванням 5 гр. солі.

Крок 2. Відвар повністю злийте, залийте опеньки чистою водою вже без додавання солі і поваріть не більше 20 хвилин від початку кипіння. Відварені опеньки відкиньте на друшляк і охолодіть.

Крок 3. Для засолювання візьміть емальований посуд. Часник, а його кількість можете збільшити, очистіть від лушпиння і наріжте слайсами. Лаврові листи трохи подрібніть. Частина часнику, солі і прянощів покладіть на дно посуду.

Крок 4. Потім в посуд шарами укладіть відварені опеньки, пересипаючи кожен шар сіллю з часником і прянощами.

Крок 5. Опеньки покрийте зверху марлею і помістіть плоску тарілку з будь-яким вантажем. Поставте опеньки в прохолодне місце на 5 днів для засолювання.

Крок 6. Через п’ять днів опеньки розкладіть по чистим банкам і зверху повністю залийте розсолом. Банки закрийте пластмасовими кришками і на 25 днів поставте в прохолодне місце, щоб гриби засолились і просочилися ароматом часнику з прянощами.

Крок 7. Через місяць солені опята з часником можна подавати до столу. Перед подачею солені опята промити холодною водою і доповнити цибулею з олією. Вдалих і смачних заготовок!