Солені опята з часником на зиму
Часник додає свій аромат не тільки маринованим, але і солоним опенькам. Грибна закуска виходить вишуканою і делікатесної. У цьому рецепті опеньки солимо гарячим способом і без стерилізації, а смак доповнимо прянощами, але це за бажанням. Сіль беремо в розрахунку 40 гр. на 1 кг опеньків.
Час готування: 30 днів.
Час приготування: 1 годину.
Порції: 2,5 л.
Склад:
- Опеньки – 5 кг
- Сіль – 200 гр.
- Часник – 8 зубчиків.
- Лавровий лист – 4 шт.
- Гвоздика – 4 шт.
- Перець духмяний горошок – 6 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Опеньки переберіть, видаливши ніжки, старі та пошкоджені гриби і дрібне сміття. Ретельно промийте капелюшка під проточною водою і проваріть 10 хвилин з додаванням 5 гр. солі.
Крок 2. Відвар повністю злийте, залийте опеньки чистою водою вже без додавання солі і поваріть не більше 20 хвилин від початку кипіння. Відварені опеньки відкиньте на друшляк і охолодіть.
Крок 3. Для засолювання візьміть емальований посуд. Часник, а його кількість можете збільшити, очистіть від лушпиння і наріжте слайсами. Лаврові листи трохи подрібніть. Частина часнику, солі і прянощів покладіть на дно посуду.
Крок 4. Потім в посуд шарами укладіть відварені опеньки, пересипаючи кожен шар сіллю з часником і прянощами.
Крок 5. Опеньки покрийте зверху марлею і помістіть плоску тарілку з будь-яким вантажем. Поставте опеньки в прохолодне місце на 5 днів для засолювання.
Крок 6. Через п’ять днів опеньки розкладіть по чистим банкам і зверху повністю залийте розсолом. Банки закрийте пластмасовими кришками і на 25 днів поставте в прохолодне місце, щоб гриби засолились і просочилися ароматом часнику з прянощами.
Крок 7. Через місяць солені опята з часником можна подавати до столу. Перед подачею солені опята промити холодною водою і доповнити цибулею з олією. Вдалих і смачних заготовок!