Солоні рижики на зиму — це чудове частування, яке стане улюбленим блюдом для домочадців і друзів. Приготувати солоні рижики можна різними способами, які висвітлені у сьогоднішній добірці. З засолкою грибів на зиму впорається навіть початківець кулінар. Все гранично просто і швидко. Однак щоб покуштувати чудову закуску, доведеться набратися терпіння, так як процес засолювання у деяких рецептах досить тривалий.
Засолювання рижиков гарячим способом у банках на зиму
Засолювання рижиков гарячим способом у банках на зиму вимагає уважності так само, як і будь-яку страву. Важливо добре перебрати, відсортувати і обробити гриби. В цьому випадку бюджетна закуска підкорить абсолютно всіх. Тому рекомендую ставитися до процесу відповідально, щоб здивувати результатом, а натомість отримати компліменти.
Інгредієнти на
1 л.
- Рижики свіжі 1 кг
- Вода 1 л
- Сіль 50 гр.
- Для маринаду:
- Вода 1 л
- Лавровий лист 4 шт.
- Перець духм’яний горошком 6 шт.
- Гвоздика-3 бутона
- Кориця ½ ч. л.
- Цукор-пісок 2 ст. л.
- Сіль 4 ч. л.
Процес приготування:
- Щоб заготовити солоні рижики на зиму, уважно перебираємо гриби, відокремлюючи екземпляри від лісового сміття. Відразу ж готуємо банки. Ретельно вимиваємо їх з харчовою содою і промиваємо під струменем теплої води. Вимиті банки розміщуємо над парою і стерилізуємо ємності. Кришки кип’ятимо або обдаємо окропом.
- Підготовлені гриби відправляємо в раковину, і з допомогою губки для миття посуду ретельно промиваємо їх.
- Коли всі промиті гриби, приступаємо до їх варінні.
- У каструлі кип’ятимо літр води, додавши дві столові ложки крупної солі. У киплячий розсіл акуратно опускаємо промиті гриби. Після закипання кип’ятимо при середній температурі 10 хвилин.
- Поки рижики доходять до готовності, варимо маринад. Окремо з’єднуємо корицю, гвоздику, лаврушку і запашний перець. Заливаємо фільтрованою водою. Висипаємо сіль і цукор. Ставимо кип’ятитися 10-15 хвилин. Зварені гриби акуратно проціджуємо через сито або друшляк, після чого наповнюємо ними стерильні ємності.
- Заливаємо киплячим ароматним маринадом. Накривши стерильними кришками, закатуємо заготовки. Перевіряємо, чи не пропускають повітря. Перевернувши догори дном, закутуємо і остуджуємо. Остиглі закачування переміщаємо на зберігання.
- Зберігаємо заготовки в прохолодному місці. Використовуємо в якості самостійної закуски або для приготування різних салатів. Приємного апетиту!
Солоні рижики холодним способом
Солоні рижики холодним способом – максимально проста і надзвичайно смачна заготівля, без якої не обходиться жодне сімейне застілля. Заготовити солоні рижики холодним способом без праці зможе кожен. Не потрібно володіти якимись спеціальними знаннями, все вийде з першого разу, навіть якщо кухня – не ваш коник.
Час готування – 3 тижні 5 годин 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 10
Інгредієнти:
- Рижики – 2,5 кг
- Парасольки кропу – 4 шт.
- Сіль кам’яна – 125 гр.
- Листя хрону – 2-3 шт.
- Часник – 2 голівки.
Процес приготування:
Крок 1. Зібрані гриби вивантажуємо в об’ємну ємність і заливаємо холодною водою. Залишаємо вимочуватися на 1 годину. Це допоможе нам позбутися від лісового сміття і жучків. Тим часом промиваємо укропные суцвіття і листя хрону, знімаємо з лушпиння часнику і подрібнюємо часточки слайсами.
Крок 2. Через годину грунтовно промиваємо кожен примірник і укладаємо в зручну містку ємність капелюшками вниз. Таким чином, всі надлишки рідини стечуть.
Крок 3. Готуємо відро для харчових потреб або іншу ємність для засолювання рижиков. Висипаємо трохи солі, з грибів формуємо шар, укладаючи гриби капелюшками вниз. Солимо і присмачую слайсами часнику.
Крок 4. Розірвавши лист хрону на частини руками, укладаємо поверх грибів разом з укропными парасольками.
Крок 5. Чергуючи грибні шари з прянощами і сіллю, наповнюємо ємність. Зверху засипаємо сіллю і ароматними травами.
Крок 6. Накривши кришкою або плоскою тарілкою, розміщуємо гніт. Витримуємо 5 годин у прохолодному місці, поки не виділиться сік.
Крок 7. Через деякий час, коли виділиться сік, кладемо заготовку в холодильну камеру. Щоб гриби постійно були в розсолі, беремо більш важкий вантаж.
Крок 8. Засолювання рижиков таким способом триватиме 3 тижні. Коли настане час, знімаємо пробу. Грибну закуску розкладаємо по стерилізованим банкам і зберігаємо в холодильнику або підвалі. Приємного апетиту!
Рижики у власному соку на зиму
Рижики у власному соку на зиму – апетитна закатка для любителів грибних страв і делікатесів. Грибна заготівля виходить максимально бюджетної і надзвичайно смачною. На відміну від овочів зі свого городу гриби не вимагають догляду, лише час на їх збір і обробку.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 10
Інгредієнти:
- Гриби – 1 кг
- Вода фільтрована – 0,3-0,5 л.
- Сіль – за смаком.
- Лист лавровий – 4-5 шт.
- Перець запашний горошком – 5-6 шт.
- Гвоздика – 3-4 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Кріп – кілька гілочок.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Оцет 6% – 2-3 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Уважно переглянувши грибочки, прибираємо зіпсовані і пом’яті екземпляри. Ретельно промивши рижики, ріжемо гриби на частини. Вивантаживши в об’ємну каструлю, наливаємо воду. Розмістивши на вогні, чекаємо закипання, проціджуємо. Повторно заливаємо водою, приправляємо спеціями, солимо, додаємо цибулю. Кип’ятимо, знімаємо піну і мінімізуємо нагрівання.
Крок 2. Кладемо промиті гілочки кропу і готуємо на мінімальному полум’я 25 хвилин. Кріп чудово поєднується з грибами і надає неймовірний аромат.
Крок 3. Грунтовно промивши банки, стерилізуємо скляні ємності. В кожну ємність наливаємо чайну ложку дезодорованої олії і оцтової кислоти. На дно кладемо спеції. Пряності і їх кількість регулюємо за своїм розсудом.
Крок 4. За підготовленим стерилізованим ємкостей розкладаємо відварені гриби, попередньо проціджений від відвару. Коли гриби розподілені по банкам, доливаємо рідину, в якій вони варилися. Гвинтові кришки кип’ятимо. Струсивши рідина, міцно закорковуємо ємності.
Крок 5. Перевернувши заготовки, закутуємо закрутки і чекаємо повного остигання. Остиглі закачування переміщаємо в льох. Закуску подаємо до гарячих страв в якості закуски. Грибне частування чудово доповнить смажену або відварену картоплю. Ідеальна Закуска для тих, хто постить. Приємного апетиту!
Солоні гриби з цибулею на зиму
Солоні гриби з цибулею на зиму – максимально простий і легкий варіант для тих, хто любить прості рецепти. Приготування займе не більше двадцяти хвилин. Засолити таким способом гриби з легкістю зможе кожен. Беріть на озброєння і запасайтеся дивовижною заготівлею на зиму.
Час приготування – 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 2 л.
Інгредієнти:
- Рижики – 3 кг
- Цибуля ріпчаста – 500 гр.
- Сіль – 150 гр.
- Перець чорний мелений – 20 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Рижики ретельно перебираємо. Поламані примірники обрізаємо. Поміщаємо в раковину і обполіскуємо під проточною водою.
Крок 2. З цибулин знімаємо кольоровий шар, промиваємо, а потім нарізаємо кубиками.
Крок 3. З’єднуємо сіль і перець, розмішуємо.
Крок 4. Для засолювання використовуємо емальований або пластиковий посуд для харчових цілей. Дно злегка присипаємо спеціями, зверху викладаємо гриби капелюшками вниз. Пересипаємо рубаним цибулею і спеціями. Таким чином, заповнюємо ємність для засолювання.
Крок 5. Заповнивши ємність, кладемо плоску тарілку, притискаючи вантажем. Щоб утворився сік, залишаємо на столі. Витримавши добу, заготовку можна розкладати по ємностях.
Крок 6. Чисті прокаленные банки наповнюємо грибами, заливаємо виділився розсолом. Рижики повинні перебувати під рідиною. Закорковуємо чистими капроновими кришками. Зберігаємо закуску в холодильнику або підвалі. Приємного апетиту!
Солоні рижики без варіння на зиму
Солоні рижики без варіння на зиму мають незабутнім смаком і хрустку текстуру. Солити таким способом гриби суцільне задоволення. Мінімум рухів тіла, максимум ситих і радісних людей. Обробка грибів вимагає особливої уважності. Якщо хочемо отримати якісний продукт на виході, діємо строго по інструкції.
Час готування – 4 ч. 00 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 6 л.
Інгредієнти:
- Рижики – 5 кг
- Часник – 5 головок.
- Сіль – 250 гр.
- Кріп – за смаком.
- Перець – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Зібрані гриби вивантажуємо по містку ємність, кладемо 5 столових ложок крупної солі. Заливаємо водою. Накриваємо плоскою тарілкою меншого діаметру, ніж ємність. Вимочуємо 2-3 години.
Крок 2. Проціджуємо гриби і обполіскуємо. Переглядаємо рижики по одному, видаляючи сміття. Оновлюємо ніжку тонким зрізом.
Крок 3. Таким способом обробляємо всі гриби.
Крок 4. Після обробки переходимо до наступних дій.
Крок 5. Корінь хрону скоблим, а з часнику знімаємо піну. Відміряємо, необхідну кількість солі. Хрін і часник ріжемо пластинками.
Крок 6. Кріп обполіскуємо, обдаємо окропом.
Крок 7. На дно емальованої каструлі укладаємо кріп, солимо. Розподіляємо капелюшками вниз оброблені рижики.
Крок 8. Солимо і перекладаємо слайсами часнику і хрону. Приправляємо укропными суцвіттями.
Крок 9. Чергуючи шари, заповнюємо посуд.
Крок 10. Ось таким чином виходить повна емальована каструля.
Крок 11. Зверху кладемо плоске блюдо, розміщуємо гніт, щоб виділився сік. Залишаємо на добу.
Крок 12. Через добу закуску розподіляємо по чистим стерильним банкам, не забуваючи ущільнювати. Доливаємо розсіл. Закриваємо чистими капроновими кришками. Прибираємо заготовки в холодильну камеру ще на добу. Перевіряємо, впав рівень розсолу, при необхідності доливаємо. Гриби повинні потопати в рідині.
Крок 13. Гриби будуть готові через тиждень. Зберігаємо заготовки в погребі і дістаємо в міру потреби. Приємного апетиту!