Соус песто класичний – 10 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Песто – це соус італійської кухні, який знайшов своє застосування в самих різних стравах. Песто, як правило, готується зі свіжої зелені, оливкової олії, насіння пінії і сирів, а використовується, як намазки на багет, заправка для супів-пюре, ароматна добавка до пасти.

Класичний рецепт соусу песто з базиліком в домашніх умовах

Неймовірно смачний, ароматний і простий у приготуванні соус зі свіжого базиліка з додаванням сиру твердих сортів – пармезану. Відмінно підійде для заправки італійської пасти з твердих сортів пшениці.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Базилік свіжий 2 пучка
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) 125 гр.
  • Часник 2 зуб.
  • Масло оливкове ½ склянки
  • Кедрові горіхи ⅓ склянки

Процес приготування:

  1. Як приготувати соус песто в домашніх умовах за класичним рецептом? Листя базиліка крупно нарізаємо або просто рвемо руками (так продукт менше втрачає свої корисні властивості) і переміщаємо в чашу блендера
  2. Часник очищаємо від лушпиння і подрібнюємо на тонкі пластини – відправляємо до зелені і починаємо збивати до однорідності. Половину оливкової олії поступово вводимо до масі.
  3. Подрібнюємо до однорідності і додаємо натертий на дрібній тертці пармезан.
  4. Потім у чашу всипаємо горішки кедра і масло, що залишилося – перебиваємо в останній раз і наш соус готовий. Приємного апетиту!

Як приготувати зелений соус песто з руколи?

Ароматний, оригінальний соус песто, приготований з руколи — це дуже просто і швидко. Головний секрет успіху – якісний і потужний блендер, а ще краще ступа і товкач для ідеальної консистенції соусу. Однак песто, по цьому рецепту виходить абсолютно у всіх і не гірше, ніж в ресторанах.

Час готування – 20 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3-5.

Склад:

  • Рукола – 150 гр.
  • Насіння соняшнику – 25 гр.
  • Горіхи кешью – 50 гр.
  • Часник – 3 зуб.
  • Масло оливкове – 25 мл
  • Олія соняшникова 50 мл
  • Сир пармезан – 50 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Базилік – ½ пучка.

Процес приготування:

1. Рукколу ретельно промиваємо під струменем води, обсушуємо і крупно нарізаємо гострим ножем – перекладаємо в глибоку тару.

2. З допомогою кухонних грамових ваг, відміряємо потрібну кількість насіння і горіхів, і висипаємо в чашу блендера. Додаємо кілька зубків очищеного часнику і подрібнюємо до однорідності.

3. У тарілку з зеленню натираємо пармезан, бажано на самій дрібній тертці.

4. З’єднуємо в чаші масу зі свіжої рукколи з сиром і горіхово-часникову суміш, вливаємо два види масла і перебиваємо заглибним блендером до однорідної консистенції.

5. Додаємо дрібно нарізаний базилік, солимо за смаком і добре перемішуємо ложкою або лопаткою.

6. Соус готовий і його можна подавати до столу або перекласти в скляну баночку і зберігати в холодильнику. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт соусу песто з петрушки

Неймовірно ароматний соус, основними інгредієнтами якого є петрушка, кінза і м’ята. Песто відмінно підходять для сніданків, як намазки на висівковий або житній хліб, також може послужити оригінальної закускою до сухого провину.

Час готування – 20 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 1-2.

Склад:

  • Петрушка – 15 гр.
  • Кінза – 15 гр.
  • М’ята – 5 гр.
  • Масло оливкове – 1 ст. л.
  • Горіхи кедрові – 3 ст. л.
  • Часник – 1 зуб.
  • Сир вершковий – 100 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Петрушку і кінзу гарненько промиваємо під струменем води, даємо кілька хвилин обсохнути і нарізаємо довільно.

2. М’яту також обполіскуємо і відокремлюємо листочки від стебла.

3. У чашу заглибного блендера висипаємо всі зелень, додаємо одну столову ложку оливкової олії і перебиваємо до однорідності.

4. До подрібненої маси додаємо необхідну кількість горішків.

5. Додаємо один зубчик очищеного часнику і знову перебиваємо протягом 1 хвилини.

6. Отриману однорідну масу перекладаємо в глибоку піалу.

7. Вершковий сир кладемо в тарілку, додаємо сіль і мелений перець за смаком і ретельно перемішуємо.

8. Готовий соус зберігаємо в холодильнику, але не більше 3 днів. Приємного апетиту!

Як приготувати песто з шпинату в домашніх умовах?

Ніжний однорідний соус родом з Італії, готується дуже просто і легко. Таке ароматне додаток до багатьох страв, можна спокійно приготувати в домашніх умовах і подати на святковий стіл, бо зовнішній вигляд у соусу дуже цікавий насичений зелений колір здивує всіх. До того ж, в рецепті немає жодного продукту, який не можна вегетаріанцеві.

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Шпинат – 100 гр.
  • Часник – 5-6 зуб.
  • Кукурудза консервована – 100 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • арахісова Паста – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • кунжутна Паста – 2 ст. л.
  • Молоко кокосове – 400 мл

Процес приготування:

1. Листя шпинату ретельно промиваємо під струменем води, нарізаємо і викладаємо в чашу заглибного блендера, вливаємо ½ склянки кокосового молока і перебиваємо.

2. Часник «звільняємо» від лушпиння і нарізаємо великими шматочками, обсмажуємо 1-2 хвилини на рослинному маслі.

3. Через кілька хвилин додаємо на сковорідку перебиту масу зі шпинату.

4. Вливаємо молоко, що залишилося, розмішуємо і тушкуємо на повільному вогні протягом 4-5 хвилин, солимо за смаком.

5. Потім додаємо дві різні пасти, консервовану кукурудзу і все ретельно перемішуємо. Готуємо ще 3-4 хвилини і подаємо до столу, відмінне доповнення до рису. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування соусу песто з черемші

Прекрасна альтернатива класичному песто з базиліка – це соус, приготовлений на основі черемші. Смак виходить дуже приємний і насиченим, а аромат непорівнянний ні з чим. Приготувати таке доповнення до гарячих страв дуже просто і швидко.

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2-3.

Склад:

  • Черемша – 100 гр.
  • Горіхи кедрові – 50 гр.
  • Масло оливкова – 100 мл
  • Сир «Пармезан» — 100 гр.

Процес приготування:

1. Розжарюємо сковорідку і без додавання масла, обсмажуємо горішки кедра протягом 3-4 хвилин (завдяки цьому, горіховий смак буде насиченим у готовому соусі).

2. Черемшу ретельно промиваємо, обсушуємо і нарізаємо довільно, потім перекладаємо в чашу заглибного блендера для подальшого подрібнення.

3. До зелені засипаємо обсмажені горіхи і перебиваємо до однорідності.

4. Пармезан натираємо на дрібній тертці і додаємо в чашу з подрібненою масою, заправляємо 100 мл оливкової олії.

5. Солимо за смаком і пюрируем.

6. Подаємо в доповнення до м’ясних страв або зі свіжими овочами і хрустким багетом. Приємного апетиту!

Дуже смачний соус песто з в’яленими томатами

Урізноманітнити італійську класику дуже легко і швидко, для цього приготуємо ароматний соус з додаванням в’ялених томатів. Песто виходить дуже ніжним, з насиченим смаком і відмінно поєднується з птицею і сухим вином.

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 6-8.

Склад:

  • Горіхи волоські – ½ склянки
  • Томати вялені – 1 склянка
  • Часник – 3 зуб.
  • Сир «Пармезан» — ¾ склянки
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Перець чорний мелений – ¼ ч. л.
  • Перець чилі пластівці – ¼ ч. л.
  • Перець червоний свіжий – ¼ склянки
  • Масло оливкове – ½ склянки

Процес приготування:

1. Ядра волоських горіхів обсмажуємо на сухій сковорідці або запікаємо в духовці, готуємо близько 5-7 хвилин до появи аромату і легкої зміни кольору.

2. У чашу заглибного блендера поміщаємо остиглі горіхи, половину склянки томатів, натертий на дрібній тертці пармезан, сіль, перець чорний і пластівці червоного перцю, нарізаний свіжий гострий перчик, часник і перебиваємо до однорідності.

3. До подрібненої маси додаємо помідори, що залишилися, і знову включаємо блендер.

4. Не вимикаючи міксер, тонким струменем вводимо оливкова олія.

5. Продовжуємо перебивати суміш ще близько хвилини і зберігаємо в холодильнику не довше 3 тижнів. Приємного апетиту!

Соус песто з сиром рікотта та томатами

Ароматний і насичений соус песто, приготований на основі томатів та свіжого базиліка, з додаванням сиру рікотти – це ідеальне доповнення до пасти. Блюдо виходить повністю «оповитим» в томатне песто, що надає гарячого, яскравий колір і неповторний аромат.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Томати – 1 кг
  • Базилік – 1 пучок.
  • Сир рікотта – 250 гр.
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Паста томатна – 1 ст. л.
  • Масли вершкове – 10 гр.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Спагетті – 300 гр.

Процес приготування:

1. Стиглі томати – основа нашого соусу, розрізаємо навпіл і натираємо на дрібній тертці таким чином, щоб тонка шкірочка залишалася в руках. Овочі також можна очистити від шкірки і перебити в блендері – як вам зручно.

2. У сотейнику або сковороді з товстим дном розжарюємо оливкова олія і вливаємо в нього томатну масу разом з усім соком.

3. Часник нарізаємо тонкими пластинками або пропускаємо через прес і додаємо в сотейник.

4. До гарячої суміші додаємо одну столову ложку томатної пасти і подрібнене листя базиліка.

5. Вміст сотейника ретельно перемішуємо і тушкуємо на повільному вогні близько 10-12 хвилин.

6. В окремій тарі кип’ятимо підсолену воду і занурюємо 300 грамів спагетті, бажано з твердих сортів пшениці.

7. 10 грам вершкового масла розтоплюємо на вогні або в мікрохвильовій печі.

8. Через 5-6 хвилин варіння макаронів, з допомогою шумівки, перекладаємо їх у посудину з рідким маслом і розмішуємо.

9. Гарячим соусом заливаємо спагетті і знову перемішуємо. Залишаємо під кришкою просочуватися ароматним соусом на 5-7 хвилин.

10. Готову страву, заправлене томатним соусом товкачі, подаємо з додаванням кількох столових ложок сиру рікотта та прикрашаємо свіжими листям базиліка. Приємного апетиту!

Ніжний соус песто з авокадо в домашніх умовах

Авокадо – один з найбільш корисних плодових рослин, максимально просочене насиченими жирами і кислотами, які так важливі для жіночого здоров’я. Соус, приготовлений на основі авокадо – це не тільки смачно, але й дуже корисно!

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Авокадо – 1 шт.
  • Сік лимона – 3 ч. л.
  • Майонез – 2 ст. л.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Часник – 1-2 зуб.
  • Зелень (петрушка, кріп) – 2-3 гілочки.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Стиглий м’який фрукт розрізаємо на дві частини, виймаємо кісточки, виймаємо м’якоть з щільної товстої шкірки.

2. Кремову м’якоть нарізаємо невеликими кубиками, скроплюємо соком лимона, солимо і перчимо за смаком.

3. Перекладаємо приправлені кубики в глибоку тарілку і заправляємо сметаною і майонезом. Масу злегка перемішуємо з допомогою виделки.

4. Потім всі інгредієнти перебиваємо заглибним блендером до однорідної консистенції.

5. До отриманого пюре додаємо часник, пропущений через прес або нарізаний тонкими пластинами, подрібнену зелень, ретельно перемішуємо і подаємо з шматочками хрусткого багета. Приємного апетиту!

Оригінальний рецепт соусу песто з кедровими горіхами

Оригінальний рецепт італійського соусу з листя свіжого базиліка, сиру «Пармезан» і горішками кедра. Такий соус песто послужить відмінним доповненням до птиці, риби, пасти і салатів з морепродуктів.

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Базилік – 1 пучок.
  • Сир «Пармезан» — 50 гр.
  • Часник – 3-4 зуб.
  • Горіхи кедрові – 30 гр.
  • Масло оливкове – 150 мл

Процес приготування:

1. Спочатку підготуємо необхідні продукти і відміряємо потрібну нам кількість, з цим завданням відмінно справляються кухонні ваги.

2. Свіжий базилік ретельно промиваємо під струменем води, відкидаємо на друшляк, дозволяючи стекти надлишках, і відокремлюємо листочки від стебла.

3. В гущавину блендера перекладаємо зелень, натертий на дрібній тертці сир, пропущений через прес часник, горішки і 2-3 ложки оливкової олії хорошої якості.

4. Перебиваємо всі інгредієнти протягом 2-3 хвилин, не доводячи до однорідності, текстура не повинна бути ідеально гладкою.

Італійське песто з насиченим горіховим смаком і ароматом – це ресторанний соус, який дуже просто і легко можна приготувати в домашніх умовах. Страва готується на основі зелені з додаванням горіхів і якісного оливкової олії холодного віджиму.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 1-2.

Склад:

  • Базилік свіжий – 50 гр.
  • Горіхи волоські (отчіщенние) – 50 гр.
  • Масло оливкова – 60 мл
  • Сир «Пармезан» — 40 гр.
  • Часник – 2 зуб.
  • Сік лимона – 2 ст. л.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

1. Базилік гарненько промиваємо, обсушуємо і обриваємо соковиті листя від стебел, так як вони можуть дати гіркоту. Перекладаємо зелень в ступку або чашу заглибного блендера.

2. Часник очищаємо від лушпиння, нарізаємо тонкими слайсами і додаємо до основі нашого соусу – базиліку.

3. Волоські горіхи злегка розламуємо руками і також відправляємо в ступку.

4. Весь вміст тари товчемо товкачем до подрібнення та отримання практично однорідної маси.

5. Сир твердих сортів натираємо на дрібній тертці, яка у вас є і засипаємо до зеленої суміші.

6. Тонким струменем вливаємо в соус, оливкова олія і кілька ложок лимонного соку.

7. Соус песто ретельно перемішуємо і подаємо до столу або зберігаємо в герметичній посуді в холодильній камері близько 2 тижнів. Приємного апетиту!