Гострий суп харчо з томатною пастою
Улюблений багатьма грузинський суп харчо – м’ясний, насичений і гострий. Він готується досить просто, але підкорює великою кількістю спецій і аромату, а рис і баранина роблять його дуже ситним.
Час приготування: 3 години 15 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 5.
Склад:
- М’ясо яловичини або баранини на кісточці – 700 гр.
 - Вода – 2,5 л
 - Картопля – 3 шт.
 - Рис – 100 гр.
 - Цибуля ріпчаста – 2 шт.
 - Часник – 4 зуб.
 - Паста томатна – 2 ст.л.
 - Помідор – 1 шт.
 - Сіль – за смаком.
 - Перець червоний мелений – 0,5 ч. л.
 - Перець чорний мелений – за смаком.
 - Паприка солодка мелена – 0,5 ч. л.
 - Перець чорний горошком – 3 шт.
 - Перець запашний горошком – 1 шт.
 - Приправа «хмелі-сунелі» — 2 ч. л.
 - Кріп мелений – 2 ст. л.
 - Петрушка мотаючи – 2 ст. л.
 - Кінза свіжа рубана – 2 ст. л.
 
Процес приготування:
1. М’ясо промити, залити холодною водою і довести до кипіння. Додати в бульйон лавровий лист і горошини двох видів перцю і варити при слабкому нагріванні близько 2 годин. Після цього м’ясо вийняти з бульйону, нарізати порційно і покласти назад в проціджений бульйон.
2. Очищену картоплю нарізати великими скибочками і варити в бульйоні 15 хвилин, поки не стане дуже м’якою.
3. Рис окремо зварити до напівготовності, а потім процідити.
4. Ріпчасту цибулю, нарізану дрібним кубиком, обсмажити протягом 4-5 хвилин в сковороді на знятому з бульйону жирі.
5. З помідорів зняти шкірку, натерти його на тертці і разом з томатною пастою і меленою паприкою покласти до цибулі. Готувати ще кілька хвилин.
6. Картоплю дістати з бульйону і розім’яти його в сковороді з томатною заправкою. Викласти масу назад в бульйон, додати рис. Всипати решту, ще не використані приправи і готувати 10 хвилин, поки рис не досягне повної готовності. Вимкнути плиту, покласти в харчо товчений часник і зелень, дати настоятися протягом 30 хвилин і подавати з коржиком.












