Цукати – це прекрасний десерт до чаю, а також добавка в різні хлібобулочні вироби. На їх приготування потрібно достатня кількість часу, але це того варто, так як з абсолютно різних фруктів виходить така насолода. Тому пропонуємо вам 10 варіантів їх приготування.
Цукати з гарбуза в домашніх умовах
Нарізаний гарбуз 2 рази вариться в цукровому сиропі, після чого все перекладається на пергаментний папір і цукати сушаться протягом 2-4 годин при 110оС. Готове ласощі посипається цукровою пудрою і розкладається за відповідним ємностей для зберігання.
Інгредієнти на
10 порц.
- Гарбуз 1 кг
- Сода харчова 1 ч. л.
- Вода 1.5 л
- Вода 600 мл
- Цукор-пісок 2 кг
- Лимон 1 шт.
- Цукрова пудра за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати смачні цукати в домашніх умовах? Гарбуз ретельно промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику і очищаємо. Далі видаляємо насіння і нарізаємо гарбуз великими шматочками, так як в процесі приготування вони значно зменшаться. Перекладаємо все у глибоку каструлю.
- Півтора літра води змішуємо з содою і заливаємо нею гарбуз в каструлі. Даємо так постояти при кімнатній температурі ніч.
- На наступний день кілька разів промиваємо гарбуз під проточною водою, після чого зливаємо всю рідину. В окремій каструлі варимо сироп на воді і цукрі. Кип’ятимо його протягом 10 хвилин, потім заливаємо їм гарбуз і даємо їй просочитися сиропом протягом доби.
- За цей час, зливаємо сироп в окрему каструлю, додаємо до нього нарізаний лимон, відправляємо на вогонь і доводимо до кипіння. Варимо все протягом 5 хвилин, потім відправляємо туди гарбуз і варимо ще 5 хвилин. Якщо гарбуз досить м’яка, то проварювати її не треба. Просто залишаємо її в сиропі ще на добу.
- На наступний день дістаємо гарбуз з цукрового сиропу і даємо йому стекти. Деко застеляємо пергаментним папером і викладаємо на неї шматочки. Відправляємо гарбуз в розігріту до 110оС духовку на 2-4 години.
- Готові цукати присипаємо цукровою пудрою, даємо їм охолонути і перекладаємо в підходящу ємність для зберігання. Подаємо ароматні цукати з гарбуза до столу разом з гарячим чаєм. Приємного апетиту!
Як приготувати цукати з яблук у духовці?
Нарізані яблука змішуються з корицею, лимонною кислотою і цукром. Далі вони запікаються в духовці 25 хвилин при 200 градусах. Потім цукати перекладаються на інший лист, накриваються марлею і сушаться на свіжому повітрі протягом 2-3 днів.
Час готування: 3 діб.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 10.
Інгредієнти:
- Яблука – 1 кг
- Кориця мелена – 1 ст. л.
- Кислота лимонна – 1 ч. л.
- Цукор-пісок – 350-400 гр.
Процес приготування:
1. Для початку яблука ретельно промиваємо під проточною водою, обсушуємо їх на паперовому рушнику, вирізаємо серцевину і нарізаємо тонкими пластинками за 2-3 мм завтовшки.
2. Далі перекладаємо яблука в глибоку ємність, додаємо до них мелену корицю і добре все перемішуємо.
3. Слідом насипаємо лимонну кислоту і знову перемішуємо.
4. В кінці засипаємо яблука 300 гр. цукрового піску і акуратно все перемішуємо. При приготуванні цукатів найкраще підійде тростинний цукор, але якщо його немає, то підійде звичайний.
5. Викладаємо яблука на деко і злегка утрамбовуємо їх. Духовку розігріваємо до 200оС і відправляємо туди наші майбутні цукати на 25 хвилин.
6. Через це час виймаємо деко і даємо яблук охолонути при кімнатній температурі.
7. Тепер беремо інший деко застеляємо його пергаментним папером і присипаємо дно залишилися цукровим піском. За допомогою шумівки викладаємо туди яблука, злегка присипаємо їх цукром і накриваємо марлею.
8. Даємо деку з яблуками постояти на свіжому повітрі в сонячному місці 2-3 дні.
9. Через це час перекладаємо готові цукати в скляну ємність і зберігати при кімнатній температурі в сухому, темному місці. Подаємо їх до столу разом з гарячим чаєм або використовуємо в приготуванні випічки. Приємного апетиту!
Простий спосіб приготувати цукати з кабачків в сушарці
Нарізані кабачки засипають цукром і залишають мінімум на пару годин. Далі туди додається сік апельсина або лимона разом з шкіркою і все вариться протягом 5 хвилин 3-4 підходи. Потім кабачки вялятся в сушарці при +50оС і розкладаються по скляним банкам.
Час готування: 4 діб.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 10.
Склад:
- Кабачок – 2-3 кг
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Лимон або апельсин – 2 шт.
Процес приготування:
1. Кабачок ретельно промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику і очищаємо від шкірки.
2. Далі розрізаємо вздовж або кільцями і вичищаємо насіння.
3. Нарізаємо кабачок шматочками по 2-3 см завдовжки, так як під час приготування вони сильно зменшаться.
4. Перекладаємо все в каструлю, засипаємо цукром-піском і залишаємо при кімнатній температурі мінімум на 2 години, щоб кабачок виділив сік.
5. Через деякий час додаємо до кабачків сік лимона або апельсина, разом з шкіркою, нарізаної шматочками в розрахунку 1 цитрус на кілограм кабачків. Можна також додати вишневий сік або курагу, щоб цукати придбали зовсім інший смак. Відправляємо все на маленький вогонь і варимо протягом 5 хвилин. Акуратно перемішуємо пару раз, щоб кожен шматочок був покритий сиропом. Потім знімаємо каструлю з вогню і даємо вмісту повністю охолонути. Робимо цей крок ще 2-3 рази, поки кабачок не стане прозорим, а сироп майже випарується.
6. Перекладаємо майже готові цукати сушарку і вялим їх при +50оС, поки вони не перестануть липнути до рук.
7. При бажанні посипаємо ласощі цукровою пудрою і перекладаємо в скляну тару для зберігання. Подаємо цукати до столу разом з гарячим чаєм. Приємного апетиту!
Швидкі цукати з кавунових кірок
Кавунові кірки відварюються 5-8 хвилин. Далі вони варяться в цукровому сиропі в 2-3 підходу. Після цього цукати перекладаються на деко, застелене пергаментом, і просушуються на свіжому повітрі, поки не перестане липнути до рук.
Час готування: 20 годин.
Час приготування: 25 хв.
Порції – 10.
Інгредієнти:
- кавунові Кірки – 1 кг
- Цукор-пісок – 1 кг
- Вода питна – 1.5 л.
Процес приготування:
1. З кавунових кірок зрізаємо м’якоть, очищаємо їх і нарізаємо шматочками середнього розміру.
2. В підходящу каструлю наливаємо воду, щоб вона повністю покрила скоринки, відправляємо на вогонь і доводимо до кипіння.
3. Відправляємо туди нарізані кавунові кірки, знову доводимо до кипіння і варимо протягом 5-8 хвилин, залежно від розміру шматочків.
4. Потім відкидаємо їх через друшляк або сито, щоб стекла вся зайва рідина.
5. В цей час готуємо сироп. Висипаємо В каструлю весь цукровий пісок і заливаємо його склянкою води.
6. Відправляємо на вогонь і, постійно помішуючи, доводимо до кипіння.
7. Додаємо кавунові часточки в киплячий сироп, доводимо до кипіння і варимо протягом 15 хвилин.
8. Далі знімаємо каструлю з вогню і даємо вмісту повністю охолонути протягом 5-6 годин.
9. Через деякий час повертаємо каструлю на вогонь і повторюємо попередні 2 кроку ще два рази.
10. Після третього разу кавунові часточки повинні стати прозорими та придбати золотистий колір. Відкидаємо гарячі цукати через сито і залишаємо, поки не стече весь сироп.
11. Тепер беремо деко застеляємо його пергаментним папером і просушуємо наші цукати на свіжому повітрі або в духовці, поки вони не перестануть липнути до рук.
12. При бажанні присипаємо їх цукровою пудрою і перекладаємо у скляну банку для зберігання. Подаємо дуже смачні цукати до столу разом з гарячим чаєм. Приємного апетиту!
Дуже смачні цукати з мандаринових корок
Мандаринові кірки замочуються на ніч у воді з сіллю. Далі вони варяться протягом 5 хвилин і відкидаються через друшляк. Потім все нарізати смужками, відправляється в цукровий сироп, варять 45-50 хвилин, після чого перекладається на деко і підсушується при кімнатній температурі.
Час готування: 1 добу.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 5.
Склад:
- мандаринова Шкірка – 350 гр.
- Сіль – 1 ч. л.
Для сиропу:
- Цукор-пісок – 350 гр.
- Вода питна – 150 гр.
Процес приготування:
1. Для початку ретельно промиваємо мандаринові кірки під проточною водою і видаляємо всі білі прожилки, щоб цукати не горчили. Далі перекладаємо їх у відповідну ємність, заливаємо холодною водою і додаємо сіль. Залишаємо їх на ніч. За цей час 2 рази міняємо воду. Вранці промиваємо шкірку, знову заливаємо її водою і залишаємо на 6-8 годин. Потім відкидаємо через друшляк і даємо стекти всій зайвої рідини.
2. Тепер перекладаємо кірки в каструлю, заливаємо водою, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо протягом 5 хвилин. Потім зливаємо всю рідину, знову відкидаємо шкірку через друшляк і просушуємо її.
3. Потім беремо мандаринові шкірки і нарізаємо їх не дуже тонкими смужками.
4. Тепер готуємо сироп. В окрему каструлю насипати цукровий пісок, заливаємо його водою, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння, не розмішуючи.
5. Відправляємо мандаринові кірки в сироп і варимо все на невеликому вогні протягом 45-50 хвилин, поки сироп практично повністю не википить.
6. Перекладаємо готові цукати на деко або пергаментний папір і залишаємо їх, поки вони не підсохнуть при кімнатній температурі або в теплій духовці.
7. Розкладаємо їх в скляні банки і зберігати в темному, сухому місці. Подаємо до столу разом з гарячим чаєм або додаємо в випічку. Приємного апетиту!
Цукати з дині в домашніх умовах
Диня відварюється 5 хвилин у воді з лимонним соком. Далі готується сироп, і шматочки дині варяться в ньому в три підходи по 15 хвилин. Потім все перекладається на пергаментний папір і відправляється в вимкнену духовку на тиждень. Потім цукати посипаються цукровою пудрою і сушаться в духовці ще 2 дні.
Час готування: 10 днів.
Час приготування: 30 хв.
Порції – 10.
Склад:
- Диня – 1 шт.
- Цукор-пісок – 750 гр.
- Вода питна – 1 л
- концентрований Сік лимонний – 5 ст. л.
- цукрова Пудра – за смаком.
Процес приготування:
1. Диню середнього розміру ретельно промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику і розрізаємо на дві частини. Далі видаляємо з них насіння з волокнами, очищаємо м’якоть від шкірки і нарізаємо її шматочками до 1 див.
2. У невелику каструлю наливаємо півлітра води, додаємо до неї 3 ст. л. лимонного соку і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і закладаємо туди шматочки дині. Варимо все протягом 5 хвилин, після чого відкидаємо шматочки дині на друшляк і залишаємо так на 10-15 хвилин, поки не стече вся зайва рідина.
3. В цей час готуємо цукровий сироп. У сотейник насипаємо цукровий пісок, заливаємо його залишилася водою і ставимо на середній вогонь. Варимо його, постійно помішуючи, поки цукор повністю не розчиниться. На це піде приблизно 7-9 хвилин.
4. Тепер відправляємо в готовий сироп диню і варимо її 15 хвилин. Потім прибираємо сотейник з вогню і даємо вмісту охолонути до кімнатної температури. Далі накриваємо кришкою і залишаємо шматочки дині в сиропі на 8 годин. Через деякий час повертаємо сотейник на вогонь, варимо все ще 15 хвилин, а після наполягаємо ще 8 хвилин. В процесі третьої варіння додаємо до дині 2 ст. л. лимонного соку і варимо всі 15 хвилин. Потім відкидаємо диню в друшляк і даємо їй постояти так 10-15 хвилин.
5. Беремо деко застеляємо його пергаментним папером і викладаємо на нього шматочки дині так, щоб вони не торкалися один одного. Відправляємо деко в вимкнену духовку і залишаємо так цукати на тиждень.
6. Через це час присипаємо шматочки дині цукровою пудрою і ставимо в духовку ще на 2-3 дні. Готові цукати перекладаємо в скляну ємність і зберігати у сухому, прохолодному місці. Подаємо їх до столу разом з гарячим чаєм або використовуємо в якості начинки при приготуванні випічки. Приємного апетиту!
Смачні домашні цукати з груші
Нарізана груша перекладається в каструлю, засипають цукром і залишають так на 3-4 години. Потім все вариться за 5 хвилин 3-4 підходи. Далі груша відкидається на друшляк, після чого цукати відправляються в електросушарки на 5-7 годин.
Час готування: 20 годин.
Час приготування: 30 хв.
Порції – 10.
Склад:
- Груші – 1 кг
- Цукор-пісок – 1 кг
- цукрова Пудра – 30 гр.
Процес приготування:
1. Для початку ретельно промиваємо груші під проточною водою, обсушуємо на рушник і видаляємо у них серцевину. Далі нарізаємо всі довільними шматочками і перекладаємо в емальований посуд. Важливо, щоб ємність була з матеріалу, який не піддається окисленню.
2. Нарізані груші засипаємо цукром-піском і залишаємо їх так мінімум на 3-4 години або на ніч, щоб шматочки пустили сік, в якому і будуть варитися цукати.
3. Через деякий час відправляємо каструлю з грушами на маленький вогонь, доводимо до кипіння, постійно помішуючи дерев’яною ложкою, і варимо все протягом 5 хвилин. Далі знімаємо з вогню й даємо настоятися 3-4 години. Повторюємо цей крок ще 3-4 рази.
4. Після останнього разу даємо шматочках груші охолонути, після чого відкидаємо їх через друшляк і залишаємо приблизно на годину, доки сироп повністю не стече. Далі перекладаємо скибочки в електросушарки і сушимо все протягом 5-7 годин при +70оС.
5. Щоб цукати рівномірно просушилися, перевертаємо їх і міняємо місцями. Готове ласощі присипаємо цукровою пудрою і перекладаємо на зберігання в скляні банки, які щільно закрити поліетиленовими кришками. Цукати з груші подаємо до столу разом з гарячим чаєм або використовуємо в якості начинки у випічці. Приємного апетиту!
Цукати з апельсинових кірок в домашніх умовах
Апельсинові кірки замочуються в холодній воді на 2 години, після чого варяться в цукровому сиропі 30-40 хвилин. Далі цукати викладаються на деко з пергаментним папером і присипаються цукром. Всі сушиться при кімнатній температурі 1-2 доби і розкладається по скляним банкам.
Час готування: 2 діб.
Час приготування: 30 хв.
Порції – 10.
Інгредієнти:
- Апельсини – 4 шт.
- Цукор-пісок – 2.5 склянки
- Вода питна – 2 склянки
Процес приготування:
1. Апельсини ретельно промиваємо під проточною водою зі щіткою, обсушуємо їх на паперовому рушнику і знімаємо шкірку. Далі по максимуму знімаємо з білу частину шкірки і нарізаємо її тоненькими смужками.
2. Перекладаємо нарізану шкірку в підходящу ємність, заливаємо її холодною водою і залишаємо так на 2 години, щоб звідти пішла зайва гіркота.
3. Далі беремо каструлю, засипаємо туди цукровий пісок, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і варимо сироп, постійно помішуючи, поки цукор повністю не розчиниться. Додаємо в готовий цукровий сироп апельсинові кірки і варимо все на маленькому вогні протягом 30-40 хвилин, поки вони не стануть м’якими. Перед зняттям з вогню обов’язково знімаємо пробу. Якщо скоринка м’яка і добре просочилася сиропом, то вони готові.
4. Тепер перекладаємо апельсинові кірки на друшляк і залишаємо, поки не стече весь сироп. Його можна використовувати в якості просочення коржів або розвести кип’яченою водою і пити.
5. Обвалюємо наші цукати в цукрі і перекладаємо їх на деко, який перед цим застеляємо пергаментним папером. Сушимо все при кімнатній температурі протягом 1-2 діб.
6. Готові цукати з апельсинових кірок перекладаємо в скляну банку на зберігання. Подаємо їх до столу разом з гарячим чаєм або кавою. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування цукатів з моркви
Моркву відварюється у воді 2-3 хвилини, а потім вариться в цукровому сиропі в три підходи по 15-20 хвилин. Далі цукати відкидаються через друшляк і залишаються, поки не стече весь сироп. Потім всі сушиться в духовці 30 хвилин і розкладається по скляним банкам.
Час готування: 2 діб.
Час приготування: 30 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Морква – 500 гр.
- Цукор-пісок – 250 гр.
- цукрова Пудра – за смаком.
- Кислота лимонна – 1 щіпка.
Процес приготування:
1. Моркву ретельно промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику і очищаємо. Далі нарізаємо його невеликими шматочками, перекладаємо в каструлю, заливаємо окропом і ставимо на вогонь. Варимо морква 2-3 хвилини, після чого відкидаємо її через друшляк за допомогою шумівки і залишаємо, поки не стече вся зайва рідина. Відвар не виливати треба.
2. Більшу частину відвару зливаємо і кладемо в каструлі приблизно півсклянки. Засипаємо туди цукровий пісок, додаємо лимонну кислоту і ставимо на вогонь. Варимо сироп кілька хвилин, поки цукор повністю не розчиниться.
3. Тепер викладаємо в сироп, шматочки моркви. Варимо на повільному вогні протягом 15-20 хвилин, постійно помішуючи. Далі знімаємо каструлю з вогню, накриваємо кришкою і даємо моркви настоятися в сиропі 7-10 годин. Повторюємо цей крок ще 2-3 рази, поки шматочки не стануть прозорими. Далі відкидаємо все через друшляк і залишаємо, поки не стече весь сироп.
4. Беремо деко застеляємо його пергаментним папером і викладаємо туди цукати. Присипаємо їх цукровою пудрою і відправляємо в духовку на 30 хвилин при 80-90оС.
5. Готові цукати перекладаємо в скляну ємність для зберігання. Подаємо їх до столу з гарячим чаєм або використовуємо в якості начинки при приготуванні випічки. Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт домашніх цукатів з сливи
Сливи варяться в 3-4 підходу в цукровому сиропі, після чого відкидаються через друшляк і залишаються, поки не стече весь сироп. Далі все перекладається на деко, застелене пергаментом, і сушиться 4 години при +90оС. Готові цукати обвалюються в цукровій пудрі.
Час готування: 1 добу.
Час приготування: 30 хв.
Порції – 10.
Інгредієнти:
- Сливи – 1 кг
- Вода питна – 1.5 л.
- Цукор-пісок – 1 кг
Процес приготування:
1. Для початку ретельно промиваємо під проточною водою сливи, обсушуємо їх на паперовому рушнику, після чого розрізаємо їх на дві частини і виймаємо кісточки.
2. В підходящу каструлю засипаємо цукровий пісок, заливаємо його водою і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і варимо протягом декількох хвилин, постійно помішуючи, поки цукор повністю не розчиниться. Далі відправляємо в сироп сливи, доводимо до кипіння і відразу ж знімаємо з вогню. Даємо сливам охолонути і проводимо цю процедуру 3-4 рази, щоб вони добре просочилися сиропом, але не розварилися.
3. Тепер відкидаємо сливи через друшляк і залишаємо їх, доки сироп повністю не стече. Його можна перелити в пляшку і використовувати для приготування десертів або коктейлів.
4. Далі беремо деко застеляємо його пергаментним папером і викладаємо туди сливи. Відправляємо їх у духовці на 4 години при температурі +90оС.
5. Готові цукати з сливи обвалюємо в цукровій пудрі і перекладаємо в скляну ємність для зберігання. Подаємо їх до столу з гарячим чаєм або використовуємо в якості начинки у випічці. Приємного апетиту!