Український борщ – 8 найсмачніших рецептів приготування з покроковими фото

Незважаючи на те, що український борщ є візитною карткою місцевої української кухні, навчитися його готувати мріють господині всіх сусідніх країн. Особливо гаряче блюдо припаде до місця в холодний зимовий період року. Пропонуємо вам ознайомитися з родзинкою кожного рецепту і отримати задоволення в процесі приготування.

Класичний рецепт приготування українського борщу з буряками

Щоб домашній борщ виправдав всі очікування, потрібно більше часу приділити на правильне приготування бульйону на основі яловичого м’яса і капусти. А для додання насиченого і яскравого кольору борщу додаємо буряк.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Яловичина 400 гр.
  • Капуста білоголова 300 гр.
  • Буряк 1 шт.
  • Морква 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Картопля 4 шт.
  • Часник 2 зуб.
  • Томатна паста 2 ст. л.
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Масло рослинне для смаження
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Цукор-пісок за смаком
  • Вода-3 л

Процес приготування:

  1. Як зварити смачний український борщ? Підготовлене м’ясо заливаємо холодною водою, доводимо до кипіння і варимо на маленькому вогні 15-20 хвилин. Не зволікаючи зливаємо бульйон, м’ясо обполіскуємо холодною водою і перекладаємо в іншу каструлю, заповнену на 2/3 водою. Знову доводимо до кипіння і уварюють на повільному вогні протягом кількох годин.
  2. Цибулину і моркву ріжемо хаотично на великі частини, додаємо до бульйону і продовжуємо варити. Готовий бульйон вже проціджуємо, викидаючи цибулю і моркву. А знімаємо м’ясо з кісток і нарізаємо на дрібні шматочки. Нарізану кубиками картоплю відправляємо в проціджений бульйон і варимо на невеликому вогні необхідний час до готовності.
  3. Морква і буряк нарізаємо соломкою, цибулю подрібнюємо на дрібні кубики. Розігріваємо сковороду, змащуємо рослинним маслом і відправляємо першим смажитися цибулю до золотистого кольору. Додаємо до цибулі моркву і продовжуємо тушкувати хвилин п’ять.
  4. У цю ж сковорідку додаємо буряк і за необхідності додаємо рослинне масло. Заправляємо овочі томатною пастою, посипаємо дрібкою цукру, солимо, перчимо на свій розсуд і залишаємо тушкуватися хвилин десять до повної готовності. У разі якщо не вистачає овочів рідини, додаємо черпак бульйону.
  5. Дрібно шаткуємо капусту і перевіряємо готовність картоплі.
  6. Перевіряємо готовність картоплі. Якщо картопляні бруски розварилися, пора додавати в каструлю обидві засмажки, а потім нашатковану капусту. Всі сполучені інгредієнти доводимо до кипіння. Додаємо спеції за смаком, подрібнений часник.
  7. Даємо борщу настоятися і можна подавати до столу зі сметаною і хлібом.

Приємного вам апетиту!

Як зварити справжній український борщ з м’ясом?

Універсальність цього рецепта полягає в тому, що для приготування борщу ви можете використовувати будь-яке м’ясо і залишитеся задоволеними результатом. І не пропустіть можливість замість рослинного масла для засмажки, використовувати натуральний жир, витоплений з домашнього сала.

Час готування: 60 хв

Час приготування: 180 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Яловичина – 500 гр.
  • Буряк – 4 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля червоний – 1 шт.
  • Цибуля зелена – 1 пучок.
  • Картопля – 4 шт.
  • Капуста білокачанна – 400 гр.
  • Паста томатна – 2 ст. л.
  • Сало шпик – для смаження.
  • Часник – 5 зубчиків.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Сік лимонний – 3 ст. л.
  • Сметана – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор – за смаком.

Процес приготування:

1. Перед варінням яловиче м’ясо потрібно промити, видалити зайві жилки і відправити варитися в холодній воді протягом 40-50 хвилин. По закінченню цього часу дістаємо м’ясо і нарізаємо порційними шматочками.

2. Переходимо до підготовки овочів для нашого борщу. Нарізаємо на невеликі бруси картоплю, цибулю, моркву і капусту.

3. Для різноманітності частина буряків нарізаємо тонкою соломкою, а частина натираємо на крупній тертці.

4. До киплячого бульйону додаємо нарізану картоплю і капусту. Солимо за смаком і варимо до повної готовності картоплі.

5. Для приготування заправки для борщу обсмажуємо шматочки шпику до появи легкого золотистого відтінку.

6. Шкварки перекладаємо в окрему ємність, а на вытопившемся жирі обсмажуємо цибулю і моркву до стану м’якості.

7. Тушковані овочі заправляємо необхідною кількістю томатної пасти і соком лимона. Продовжуємо тушкувати на маленькому вогні.

8. До заправці додаємо нарізану брусочками буряк і заливаємо черпаком бульйону. Доводимо на маленькому вогні до стану напівготовності бурякових брусочків.

9. До м’якої буряках додаємо натерту, лавровий лист, сіль, цукор і необхідні спеції. Продовжуємо тушкувати ще пару хвилин.

10. У киплячий бульйон додаємо готову заправку з буряка, дрібно посічену зелень на ваш смак.

11. Дрібно нарізаємо шкварки і розтираємо з часником.

12. Додаємо розтерту масу до борщу і накриваємо кришкою, даємо настоятися борщу мінімум 20 хвилин при кімнатній температурі. Доповнюємо сметаною, подрібненою зеленню і подаємо до столу.

Приємного вам апетиту!

Ароматний і наваристий борщ по-українськи з яловичиною

Бульйон з яловичини виходить не тільки прозорим, але і наваристим. А з додаванням ароматною запеченої буряка борщ буде з’являтися на вашому столі набагато частіше.

Час готування: 60 хв

Час приготування:40-50 хв

Порцій – 6-8.

Склад:

  • Яловичина – 1000 гр.
  • Буряк – 3 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Паста томатна – 200 гр.
  • Сік лимонний – 3 ст. л.
  • Часник – 5 зубчиків.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Заздалегідь розігріваємо духовку до 180 градусів для запікання буряків. Яловичину ретельно промиваємо, видаляємо непотрібні прожилки і відправляємо в каструлю варитися. Доводимо до кипіння. У процесі варіння не забувайте знімати ложкою що утворюється на поверхні води піну.

2. Поки бульйон вариться, промиваємо буряк і щільно загортаємо у фольгу. До стану м’якості запікаємо в духовці протягом двох годин. Час коректуйте в залежності від особливостей духовки і розмірів буряків.

3. Нарізаємо цибулю на невеликі шматочки і кладемо на розігріту сковороду обсмажуватися до появи золотистого відтінку, до цибулі додаємо подрібнену на крупній тертці моркву і тушкуємо все разом до готовності.

4. Коли буряк запеклася, даємо повністю охолонути і очищаємо від шкірки. Буряк можна натерти на крупній тертці або нарізати соломкою середніх розмірів.

5. Буряк заправляємо томатною пастою і відправляємо тушкуватися на сковорідку протягом 5-10 хвилин. Сюди ж видавлюємо часник, додаємо лимонний сік, сіль, цукор, перець. Не бійтеся додавати якомога більше спецій, щоб досягти насиченого смаку. Піджарку заливаємо водою і додатково тушкуємо хвилин п’ять. По закінченню готовності залишаємо до наступного використання.

6. Через 2,5 години варіння бульйону, дістаємо м’ясо ріжемо на окремі шматочки.

7. У готовий бульйон додаємо картоплю, лавровий лист і продовжуємо варити протягом 10 хвилин. До бульйону додаємо дві заправки і продовжуємо варити ще хвилин 10.

8. У самому кінці приготування до супу додаємо шматочки м’яса і пробуємо на смак. Можете регулювати кількість солі, цукру, лимонного соку за своїм уподобанням. Борщ залишаємо настоюватися і лише через час подаємо до столу.

Приємного вам апетиту!

Покроковий рецепт приготування українського борщу з пампушками

Якщо у вас теж виникає питання, чим можна доповнити перше блюдо замість традиційного пшеничного хліба, значить, прийшов час вчитися готувати часникові пампушки.

Час готування: 60 хв

Час приготування:40-50 хв

Порцій – 8-10.

Склад:

  • Свинячі кістки – 500 гр.
  • Буряк – 250 гр.
  • Картопля – 3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Капуста білокачанна – ½ шт.
  • томатна Паста – 70 гр.
  • Сік лимонний – 2 ст. л.
  • Сметана – 200 мл
  • Цибулина – 1 шт.
  • Перець червоний болгарський – 1 шт.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Кріп – ½ пучка.
  • Цибуля зелена – пучок.

Для пампушок:

  • Вода – 200 мл
  • Молоко – 100 мл
  • Борошно пшеничне – 450 гр.
  • Дріжджі сухі – 1,5 ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Масло рослинне – 30мл.

Для заправки:

  • Сіль -1 ч. л.
  • Соняшникова олія – 2 ст. л.
  • Часник – 3 зубчики.
  • Вода – 50 мл
  • Кріп – 1/2 пучка.

Процес приготування:

1. Готувати будемо в п’ятилітровій каструлі. Кількість інгредієнтів можна змінювати в залежності від обсягу вашої ємності. Промиваємо свинячі кістки і відправляємо готувати на середньому вогні до кипіння. Як тільки вода закипить, додаємо окремо м’ясо попередньо зроблене з кісток. За рахунок цього м’ясо соковите і м’яке. Варимо бульйон на маленькому вогні протягом трьох годин, не даючи бульйону закипіти. Обов’язково знімайте піну і жир з поверхні.

2. Перед приготуванням засмажки, буряк можна запекти у фользі протягом години, поки вона не стане м’якою. А потім очистити і нарізати тонкою соломкою. З метою економії часу можна обійтися без цього і відразу відправити тушкуватися сирий буряк. Нагріваємо сковорідку з рослинним маслом і відправляємо туди буряк, заправляємо томатною пастою, сіллю, перцем, цукром, додавши трохи води. Щоб розбавити кислинкою смак, збризніть лимонним соком і залишаємо нудитися на маленькому вогні.

3. Нарізану кубиками цибулю і натерту на крупній тертці моркву обсмажуємо на рослинному маслі протягом двох хвилин до золотистого кольору. Паралельно з тим як овочі тушатся, нарізаємо кубиками картоплю, а капусту шаткуємо на маленькі смужки.

4. Капусту з картоплею додаємо в каструлю з бульйоном і варимо до м’якості картоплі. Через 10 хвилин пасеровку з буряка, моркви і цибулі відправляємо в практично готовий борщ і доводимо до кипіння. Вимикаємо вогонь і даємо настоятися під закритою кришкою. А поки перейдемо до приготування пампушок.

5. Для пампушок в окремій ємності з’єднуємо теплу воду, тепле молоко, просіяне пшеничне борошно, дріжджі і цукор з сіллю. Замішуємо тісто і викладаємо на посипану борошном поверхню. Вимішуємо до еластичного стану, в середньому це займає близько п’яти хвилин. Перекладаємо тісто в нову ємність, попередньо змащену маслом, накриваємо плівкою або рушником і засікаємо 1,5 години, щоб тісто збільшилося в розмірі.

6. Готове тісто ділимо на кульки. Кількість залежить від розміру кульки. Деко змащуємо олією і застеляємо пергаментним папером. Поки духовка розігрівається до 190 градусів, кульки залиште на 30 хвилин в теплому місці без протягів.

7. Перед тим як відправляти деко в духовку, змастіть пампушки молоком за допомогою пензлика. Відправляємо в духовку на 30-40 хвилин.

8. Повну готовність визначаємо за їх видом. Вони повинні збільшитися та добре підрум’янитися.

9. Для заправки розтираємо часник з сіллю, водою кімнатної температури і рослинним маслом. Можна використовувати або ступку, або блендер. Кріп подрібнюємо і додаємо до рідкої маси, добре перемішуємо. І відразу ж поливаємо готові пампушки часниковою заправкою.

10. Настоявшийся борщ з пампушками готовий. Заправляти сметаною, зеленою цибулею і подавайте до столу.

Приємного вам апетиту!

Неймовірно смачний і ароматний борщ з буряків з галушками

Галушки для борщу з птиці можна готувати не тільки з пшеничного, але і з гречаного, кукурудзяного борошна, залежно від ваших смакових пристрастей. Будьте впевнені, що галушки не залишать вас байдужими і будуть з’являтися на вашому столі не тільки в якості добавки в основне блюдо, але і як самостійний гарнір.

Час готування: 60 хв

Час приготування:40-50 хв

Порцій – 8-10.

Склад:

  • М’ясо качки або гусака – 300 гр.
  • Буряк – 1 шт.
  • Капуста білокачанна – 400 гр.
  • Картопля – 3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибулина – 2 шт.
  • Томати
  • Паста томатна – 0,5 склянки
  • Сметана – 0,5 склянки
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Кріп – пучок.
  • Часник – 1 головка.
  • Перець чорний горошком – 5 шт.
  • лавровий Лист – 2-3 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Рослинне масло – для смаження.

Для галушок:

  • Борошно пшеничне – 1 склянка
  • Окріп – 1 склянка
  • Яйце – 1 шт.

Процес приготування:

1. Варимо бульйон з качки з запашним перцем, лавровим листом. Бульйон проціджуємо, прибираємо всі кістки і викладаємо м’ясо. Проціджений бульйон ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Качине м’ясо знімаємо з кісток.

2. Подрібнюємо овочі. Морква, буряк, помідори очищаємо від шкірки і нарізаємо довільно. Те ж саме робимо і з цибулею.

3. Очищаємо і нарізаємо кубиками картоплю і додаємо в каструлю з м’ясом.

4. Сковороду з рослинним маслом розігріваємо на середньому вогні й обсмажуємо цибулю до золотистого кольору. Тут же з’єднуємо нарізані раніше овочі, не забуваючи помішувати.

5. До тушкованих овочів додаємо томатну пасту, сіль та інші спеції на ваш смак. Гасити можна з відкритою кришкою. Слідкуйте за тим, щоб в сковороді була рідина, і овочі не підгоряли.

6. Як тільки зажарка з буряка з морквою стала м’якою і соковитою, додаємо її до борщу і варимо борщ ще хвилин 10.Шаткуємо капусту тонкою і довгою соломкою, висипаємо в каструлю. Додаємо лавровий лист і перець горошком.

7. Рубаємо зелень і відправляємо до борщу.

8. Приступаємо до приготування галушок. Борошно заливаємо склянкою окропу і швидко замішуємо, щоб борошно заварилася. Даємо тісту охолонути і вбиваємо яйце. Добре розмішуємо і додаємо залишки борошна. Тісто повинне вийти трохи рідким по консистенції. Розкачуємо його в тонку ковбаску і нарізаємо невеликими шматочками.

9. Відсаджуємо галушки в кип’ячену воду до моменту, коли вони спливуть. Та викладаємо їх в борщ. Все перемішуємо і варимо борщ хвилин п’ять. Даємо настоятися і подаємо зі сметаною.

Приємного вам апетиту!

Простий і смачний рецепт борщу по-українськи з квасолею

Борщ з квасолею здатний наситити організм не гірше будь-якого м’ясного страви, при цьому всі необхідні вітаміни і корисні мікроелементи зберігаються в бобах навіть після теплової обробки. Щоб приготувати такий борщ, важливо вчасно її замочити і заздалегідь відчинити.

Час готування: 50-60 хв.

Час приготування: 120 хв

Порцій – 7-8.

Склад:

  • Свинячі ребра – 800 гр.
  • Картопля – 1000 гр.
  • Капуста білокачанна – 500 гр.
  • Морква – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 200 гр.
  • Буряк – 350 гр.
  • Квасоля – 150 гр.
  • Часник – 3-4 зубчики
  • томатна Паста – 3 ст. л.
  • Лавровий лист — 2-3 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Квасоля замочуємо в холодній воді мінімум на пару годин, але для легкості приготування рекомендуємо замочити на ніч. І пізніше відварюємо протягом години.

2. Свинячі реберця моєму і заливаємо чотирма літрами холодної води. Відправляємо на середній вогонь і чекаємо, поки бульйон закипить. Важливо встигнути вчасно зняти накип. Варимо протягом однієї години.

3. Поки бульйон вариться, підготуємо овочі. Картоплю нарізаємо брусочками невеликих розмірів, капусту тонко шаткуємо. Відправляємо до м’яса картоплю і варимо 20 хвилин до повної готовності готовності. За цей час ми встигнемо приготувати засмажку.

4. Довільно подрібнюємо цибулину. Натираємо моркву на дрібній тертці. Буряк натираємо на крупній тертці. Розігріваємо сковорідку на рослинній олії і відправляємо підрум’янюватися цибулю, моркву і буряк. Додаємо лавровий лист і залишаємо тушкуватися. Щоб овочі не підгоряли і не сушилися, підливаємо черпак бульйону і додаємо томатну пасту. Тушкуємо протягом 10 хвилин.

5. Весь вміст підготовлено, залишається доповнити борщ необхідними компонентами. Додаємо в каструлю нарізану капусту і відварену квасолю.

6. До цього часу зажарка повинна приготуватися і залишати за собою насичений аромат. Перекладаємо овочі в каструлю і продовжуємо варити на середньому вогні хвилин 10-15.

7. Готовий борщ зможе повністю розкрити всі свої смакові якості, якщо дати йому настоятися як можна більше часу. Подавайте до столу зі сметаною, подрібненим часником і свіжим хлібом.

Бажаємо приємного апетиту!

Ситний і наваристий український борщ з салом та часником

Ця версія борщу не відноситься до дієтичної, однак підійде всім любителям українського наваристого і поживного борщу. Пропонуємо підвищити смакові якості і додати неповторний аромат з додаванням заправки з перетертого сала з часником.

Час готування: 60 хв

Час приготування: 180 хв.

Порцій – 7.

Склад:

  • М’ясо (будь-яке) – 500 гр.
  • Буряк – 200 гр.
  • Капуста білокачанна – 150 гр.
  • Картопля – 110 гр.
  • Морква – 100 мл
  • Сало – 200 г
  • Паста томатна – 2 ст. л.
  • Оцет яблучний (9%) – 3 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор-пісок – 2 ч. л.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Зелень – за смаком.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Вода – 2 л
  • Сметана – за смаком.
  • Рослинне масло – для смаження.

Процес приготування:

1. Попередньо необхідні овочі промиваємо, очищаємо і нарізаємо звичним для вас способом. М’ясо миємо й опускаємо у теплу підсолену воду. Доводимо до кипіння, знімаємо зібралася пінку і продовжуємо варити протягом години.

2. Сотейник розігріваємо і заливаємо олією. До розігрітому олії відправляємо нарізану соломкою буряк, заправляємо сіллю і цукром за смаком. Ретельно перемішуємо і продовжуємо тушкувати пару хвилин, поки вона не виділить свій сік.

3. До буряка вмішуємо томатну пасту з оцтом. Кисла томатна паста допоможе зберегти колір і структуру буряків.

4. Тепер підливаємо туди трохи води і тушкуємо на слабкому вогні 40 хвилин.

5. В окрему каструлю наливаємо воду, додаємо залишки буряка і трохи оцту. Залишаємо на плиті до появи перших пухирців.

6. Пасеруємо цибулю і моркву. Розігріваємо сковорідку з олією і на середньому вогні доводимо цибулю до золотистого кольору.

7. Коли цибуля обсмажили до напівготовності, додаємо моркву і тушкуємо хвилин 10-15. Обсяг моркви трохи зменшиться, а зажарка придбає приємний золотистий колір. Потім засмажку залишаємо чекати своєї години.

8. Переходимо до приготування заправки для борщу з сала, часнику та зелені. Знімаємо з сала шкірку і нарізаємо кубиками. Відправляємо це все в блендер. В цю ж чашу додаємо чотири зубчики часнику, порізану зелень, мелений перець солодкий болгарський перець.

9. Основні етапи приготування борщу позаду і приступаємо до складання всіх компонентів. У киплячий бульйон викладаємо нарізану картоплю і шинковану капусту і тримаємо на середньому вогні хвилин 10.

10. Далі додаємо зажарку до борщу і продовжуємо варити ще 10 хвилин. Висипаємо спеції за власним смаком і перемішуємо.

11. У каструлю з буряком додаємо приготовану бурякову фарбу з додаванням оцту. Борщ доводимо до кипіння і даємо час настоятися.

12. Сервіруємо. Додаємо сметану, заправку і приступаємо до трапези.

Приємного апетиту!

Легкий і дієтичний український борщ з куркою

Борщ на бульйоні виходить максимально легким, поживним і нежирним, що є важливим пунктом під час дотримання дієтичного харчування.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 120 хв

Порцій – 5.

Склад:

  • Квасоля — 100 гр.
  • Буряк — 2 шт.
  • Морква — 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • Капуста білокачанна — 200 гр.
  • Картопля — 4 шт.
  • М’ясо куряче — 400 гр.
  • Перець болгарський — 2 шт.
  • спеції — за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Цукор-пісок – за смаком.
  • Сік лимонний – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Заливаємо квасолю холодною водою і залишаємо мінімум на чотири години, а краще на ніч.

2. Після варимо до повної готовності приблизно протягом години. Час може змінюватись в залежності від розміру і часу замочування квасолі.

3. Буряки для борщу будемо запікати у фользі в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці протягом однієї години. При такому способі приготування буряк зберігає корисні мікроелементи і вітаміни. Готову буряк відрізняється насиченим бардовым кольором і м’якістю.

4. Почнемо приготування курячого бульйону. Беремо приблизно трилітрову каструлю, наповнюємо водою і відварюємо підготовлене м’ясо курки 25-30 хвилин. У воду додаємо цілком очищену цибулину. Важливо не забути зняти накип.

5. Митий очищену картоплю нарізаємо кубиками, довільно нарізаємо моркву. І підготовлені овочі додаємо до бульйону. Варимо хвилин 10.

6. Всипаємо в каструлю тонко нашатковану капусту, варену квасолю і м’якоть болгарського перцю. Для цього натираємо перець без шкірки на дрібній тертці.

7. Очищену запечену буряк нарізаємо не дуже дрібною соломкою і відправляємо в каструлю. Заправляємо борщ за бажанням сіллю, чорним меленим перцем, лавровим листом, цукром і лимонним соком. Кип’ятимо готовий борщ 10-15 хвилин і даємо час настоятися перед подачею до столу. Традиційно подаємо зі сметаною, хлібом і салом.

Приємного апетиту!